marsik32 09.02.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 marsik podlicznik i komfort w taniej. mogę ci odstąpić swoją nagrzewnicę-mam to debilstwo odłączone szkoda kasy na kwh. mcyper widzę że mamy prawie identycznie spieprzone izolację po zużyciu prądu Ja już mam nagrzewnicę ale wodną. Podciągnę tylko wodę z podłogówki na strych do rekuperatora i wepnę się w instalacje wentylacyjną.Będę miał po prosty jak dodatkowa pętlę z podłogówki , czyli faktycznie z PC i nic mnie to nie będzie dodatkowo kosztowało. Jesli miała by być elektryczna to faktycznie nie ma to sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 09.02.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam Czy zna ktoś jakie są obecnie stawki w PGE Łódź - Teren (kwh + dystrybucyjna= PLN brutto) ??? Szukałem ale słaby jestem z gogloow. A telefonów do Bełchatowa do centrali na Wojska Polskiego wykonałem chyba milion nikt nie odbiera (i zaczynam podejrzewać że PGE to jest chyba firma "krzak") G11 0,612pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.02.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 G11 0,612pln Na pewno nie!. #5772 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.02.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Ja już mam nagrzewnicę ale wodną. Podciągnę tylko wodę z podłogówki na strych do rekuperatora i wepnę się w instalacje wentylacyjną.Będę miał po prosty jak dodatkowa pętlę z podłogówki , czyli faktycznie z PC i nic mnie to nie będzie dodatkowo kosztowało. Jesli miała by być elektryczna to faktycznie nie ma to sensu. Pompka obiegowa podłogówki u ciebie pracuje cały czas? Jeżeli nie to możesz sobie narobić tylko problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 10.02.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 (edytowane) Mam pytanie o ceny energii w taryfie g12Oczywiście Tauron, konkretnie górny śląskhttp://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-podstawowy/Strony/produkt-podstawowy-gorny-slask.aspxJak wygląda opłata dystrybucyjna, podobno jest stała wynosi ok 22 grosze, bo za nic mi nie wychodzi kwota 31-32 groszy w taryfie nocnej Ok. Kobieta z infolinii oddzwoniła i przyznała się do pomyłki, wychodzi 1T/2T 0,6167/0,32 http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-ekooszczedny/Strony/produkt-ekooszczedny-gorny-slask.aspx W tej ofercie wychodzi niecałe 0,59/0,31gr/kWh Edytowane 10 Lutego 2014 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 10.02.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam Czy zna ktoś jakie są obecnie stawki w PGE Łódź - Teren (kwh + dystrybucyjna= PLN brutto) ??? Szukałem ale słaby jestem z gogloow. A telefonów do Bełchatowa do centrali na Wojska Polskiego wykonałem chyba milion nikt nie odbiera (i zaczynam podejrzewać że PGE to jest chyba firma "krzak") Rejon Energetyczny Bełchatów (RE 5) Rogowiec - Kurnos 97-400, Bełchatów tel.: (+48 44) 634 95 00 fax: (+48 44) 634 92 02 e-mail: [email protected] Punkt Obsługi Klienta ul. Czyżewskiego 6 (Galeria Handlowa "Wenus"), parter tel. alarmowy: 991 tel.: (44) 634-92-21, (44) 634-92-22 Godziny pracy punktu obsługi Klienta: poniedziałek, środa, piątek: 8.00-16.00 wtorek, czwartek: 8.00-17.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 10.02.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam Czy zna ktoś jakie są obecnie stawki w PGE Łódź - Teren (kwh + dystrybucyjna= PLN brutto) ??? Szukałem ale słaby jestem z gogloow. A telefonów do Bełchatowa do centrali na Wojska Polskiego wykonałem chyba milion nikt nie odbiera (i zaczynam podejrzewać że PGE to jest chyba firma "krzak") taryfy: http://www.gkpge.pl/oferta/dla-domu/regionalna/oferta lina bezposrednia: http://www.gkpge.pl/media/pdf/taryfa_g_02012014.pdf dystrybucja http://www.pgedystrybucja.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=6&Itemid=15 lina: http://www.pgedystrybucja.pl/images/stories/doc/taryfy/2014/Taryfa_PGE_Dystrybucja_2014%20r.pdf w zalacznikach stawki dla łodzi teren i bonus- taryfy Duona wszystkie ceny netto, bez Vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marsik32 10.02.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Pompka obiegowa podłogówki u ciebie pracuje cały czas? Jeżeli nie to możesz sobie narobić tylko problemów. Myślę że skoro ma pompkę podłączona non stop do prądu to chyba ma pracuje cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 10.02.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 ...Jedyna rada to pracuj nad zmiana proporcji - pranie i zmywareczkę niech żonka na noc zapuszcza, na ustawieniach pompy przez montera nie polegaj jak na Zawiszy - pomyśl samemu - zawsze można coś poprawić. A jeżeli nie jesteście w stanie nic zmienić to przejdź na taryfę G12w - tam jest więcej tanich godzin i łatwiej wypracować 'dobre" proporcje. Pozdrawiam daj pozyc, to juz lakki terror- zona: kochanie, ale w nocy bedzie halasowac- no co ty wymyslasz, ja nic nie slysze- to maz, kochanie - po co te wyzsze temperatury w nocy? mi i dzieciom lepiej sie spi przy nizszych(zona)- ale wymyslasz! (maz- och te baby, caly czas marudza - przeslo mu przez glowe).. akcja toczy sie w domu , ktorego budowa pochlonela 400-600 tys zl, terror za 300 zl oszczednosci rocznie - po czym facet idzie i bierze w leasing bmw x3 za 200 tys zl i uradowanym glosem do zony- piekny co?! i pali tylko 6l na 100 km!!! piekny...mowi cicho zona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Tacy tu nie przychodza jojczyc, ze im poszo 300 zl wiecej na CO w roku, tylko ujezdaja ta BMke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 11.02.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Na pewno nie!. #5772 Rejon energetyczny Tomaszów Mazowiecki i tyle wychodzi brutto bez opłat stałych i nic na to nie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.02.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) Rejon energetyczny Tomaszów Mazowiecki i tyle wychodzi brutto bez opłat stałych i nic na to nie poradzę. A cóż to ma za znaczenie czy Tomaszów czy Piotrków czy jeszcze inny rejon. Wszystko to Łódź-Teren i cennik tam obowiązuje ten sam. A simluk w swoim poście #6712 umieścił nawet wyciągi. Edytowane 11 Lutego 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 12.02.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Od 4.02 do 12.02 (czyli dość ciepło) mam zużycie 18-20kWh na dobę. Pompa raportuje moc 1,66kW i pracuje 11-14 godzin na dobę. Po wcześniejszych wpisach widzę, że Wasze PC w większości działają krócej, ale widzę też, że mają zwykle większe moce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 13.02.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 A cóż to ma za znaczenie czy Tomaszów czy Piotrków czy jeszcze inny rejon. Wszystko to Łódź-Teren i cennik tam obowiązuje ten sam. A simluk w swoim poście #6712 umieścił nawet wyciągi. Ni h...hu mi się nie zgadza z ich cennikiem. Sam policz z danych bo nie mogę dodać PDF-a. Dystrybucja 0,2706 netto Przesył 0,2276 netto To są dane z ostatniej f-ry z 12 grudnia 2013 No chyba że coś staniało:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.02.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 To jak dostaniesz następną fakturę to ci się wszystko wyjaśni. Od stycznia są nowe stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.02.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) @ kpuchalamasz ten sam problem co ja w zeszłym roku. Podejrzewam, że właśnie suszysz cały budynek. Ja byłem na skraju załamania nerwowego, jak mi pompa żarła po 50 kWh na dobę. Teraz jest lepiej, odkryłem co mi wychładza dom, poustawiałem sobie czujniki temperatury i obecnie średnie zużycie oscyluje w okolicach 18 - 20 kWh/dobę co jak dla mnie jest w pełni akceptowalne. Jeśli masz jaieśy pytania o Ziriusa to pisz do mnie ale guru od tego typu pomp jest tutaj Puzondm. Edytowane 13 Lutego 2014 przez alfa8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa8 13.02.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Panowie i Panie mam pytane, co myśicie o wpięciu powietrznej pompy ciepła za rekuperator w celu podgrzewania wody w buforze ? W lecie, przy "przepięciu" przewodów pompa mogłaby śmiało pracować jako klimatyzator. Miał ktokolwiek z czymś takim do czynienia, czy to tylko moje chore rojenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kronos85 13.02.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Witam Panowie/Panie ile KWh poszło na wygrzanie podłogówki osuszenie ścian itd ? Skończyłem tynki w wrześniu , podłoga w październiku dom nieocieplony wieje na górze gdzie popadnie i na początku stycznia przyszło mi uruchamiać pompę :-/ Do dzisiaj pompa zużyła 235 KWh ( na pod liczniku razem z pompkami DZ i GZ ) pompa ma ustawione żeby grzać do 15 stopni i jak temeratura spadnie do 12 to znów się włącza. Do 15 stopni nabija bardzo szybko tylko po ok 20 minutach wychładza się woda na powrocie do 12 stopni i tak pompa chodzi w kółko. Pompa zjada dziennie prądu przy tej temperaturze na zewnątrz : 10.02.2014 - 19,5KWh11.02.2014 -21 KWh12.02.2014 - 26,5KWh13.02.2014 - 25,5 KWh Czy grzać pompą dalej do tych 15 stopni ? Ile może KWh przepracować zanim napompuje podłogę i drgnie coś górę ?.W posadzkach jakieś 10m3 betonu Tem w domu to jakieś 6 - 7 stopni Podnieść temp w pompie np do 20 stopni ? ale czy znowu nie wychłodzę sobie dolnego źródła za bardzo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.02.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Podnieść temp w pompie np do 20 stopni ? ale czy znowu nie wychłodzę sobie dolnego źródła za bardzo ? Nie podales co to za dom ani co za pompa (z jakim DZ). Jesli to pompa gruntowa (jak wynika z tego fragmentu), to ona nie jest przewidziana jako jedyne zrodlo ciepla dla warunkow jakie podales. Az tak sie jej nie przewymiarowuje. Musisz bardzo intensywanie monitorowac temperature DZ i w razie jej spadku w okolice 0*C wspomagac sie grzalkami (jesli masz w pompie) lub innym zrodlem ciepla (kominek-koza). Taki dom jak opisales wezmie "kazda" ilosc ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 13.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Witam Panowie/Panie ile KWh poszło na wygrzanie podłogówki osuszenie ścian itd ? Więcej niż w sezonie z już osuszonym budynkiem Skończyłem tynki w wrześniu , podłoga w październiku dom nieocieplony wieje na górze gdzie popadnie i na początku stycznia przyszło mi uruchamiać pompę :-/ Kompletny bezsens grzać otoczenie mając nieocieploną górę i hulający tam wiatr. pompa ma ustawione żeby grzać do 15 stopni i jak temeratura spadnie do 12 to znów się włącza. Do 15 stopni nabija bardzo szybko tylko po ok 20 minutach wychładza się woda na powrocie do 12 stopni i tak pompa chodzi w kółko. A czego się spodziewasz jak grzejesz w dużym stopniu oprócz budynku okolicę ? Tem w domu to jakieś 6 - 7 stopni Przy braku ocieplenia i wiatrach na poddaszu to i tak "cud" Podnieść temp w pompie np do 20 stopni ? ale czy znowu nie wychłodzę sobie dolnego źródła za bardzo ? Osiągniesz znaczny wzrost zużycia, sprowadzisz zagrożenie zmrożenia DZ a temp. w domu podniesiesz o 1-2 st.C Warto ? Wątpię. Pytanie zasadnicze: jaki jest powód "przyszło mi uruchamiać pompę" Trwają prace wykończeniowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts