smart_guy1 23.02.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 JK2010 trzeba sobie jasno powiedzieć, że nie ma domu doskonałego w zakresie ocieplenia. Ogrzewanie domu przy pomocy PC (moim zdaniem) wymaga dużego nakładu osobistych doświadczeń, by prwidłowo dopasować jej wydajność do indywidualnych warunków ogrzewanego domu.Już na niewielkiej zmianie ustawiń czasów pracy urzadzenia, temperatury normalnej i zredukowanej można oszczędzić kilkanaście kWh.W przypadku CWU jest identycznie. Ja mam już swoje doświadczenia, choć brakuje mi porównania z właścicielami identycznej Pompy Ciepła jak moja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 23.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 No właśnie szczelność... ciekawa sprawa. U nas nie dali kleju na dole styro... znalazł się winowajca przewiewu pod styro i dmuchania przez ścianę.... Ciekawe jak duże są straty kWh przy takich kwiatkach.... ??? Ach fachofffcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 23.02.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 No właśnie szczelność... ciekawa sprawa. U nas nie dali kleju na dole styro... znalazł się winowajca przewiewu pod styro i dmuchania przez ścianę.... Ciekawe jak duże są straty kWh przy takich kwiatkach.... ??? Ach fachofffcy Kontrola najwyższą formą zaufania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LSiarka 24.02.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 (edytowane) Witam Chciałbym się podzielić moim zużyciem za ostatni tydzień, średnio wychodzi jakieś 21kwh na dzień. Jeszcze nie mieszkamy, więc brak ciepła bytowego. Poniżej wykresik ilustrujący załączanie się pompy: Jestem jeszcze wciąż na budowlanym więc portfel boli, ale właśnie odebraliśmy dom i jesteśmy na etapie zmiany na taryfe weekendową, więc powinniśmy troche odetchnąć Pompa Ciepła Sofath Natea 11kW, rekuperacja jeszcze nie chodzi. Garaż ogrzewany. Zadana temp na termostatach to 19C. Edytowane 24 Lutego 2014 przez LSiarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 24.02.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 @ JK2010 Wprowadziliśmy się we wrześniu 2013. Na początku miałem też około 4,5kWh/m-c/m2. Teraz mam ok 3,6kWh/m-c/m2, co przy moim metrażu daje 16-20kWh dziennie. Po samym upływie czasu (pół roku ogrzewania) widać, że zużycie spada. Druga rzecz, to optymalizacja ustawień pod nasz dom. Manipulując ustawieniami udało mi się zmniejszyć zużycie i koszt. Moim zdaniem na początku w pierwszym sezonie trzeba trochę podłubać w ustawieniach i wyczuć urządzenie. Jestem dobrej myśli na kolejne sezony grzewcze, do czego i Ciebie zachęcam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 24.02.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 wczoraj odpaliłem PC na ustawienu "wartość stała zasilania", po powrocie z pracy w domu 23*C (ukrop), CWU 45*C, a kilowata poszło ok 9kWh.Przy temp zewnętrznej 4*C spadek temp. wewnętrznej o 1*C w czasie 5godzin.Jak oceniacie...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Przy temp zewnętrznej 4*C spadek temp. wewnętrznej o 1*C w czasie 5godzin. Jak oceniacie...??? Duza dynamika tego spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 24.02.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 że jaki jest ten spadek...?a jak oceniasz opisany poziom zużycia kWh??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Spadek o 1C w ciągu 5h nie świadczy zbyt dobrze o twojej izolacji i akumulacyjności domku ( zwłaszcza przy 4C na zewnątrz ) - co by było przy -15C ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 24.02.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 a jaki jest prawidłowy poziom dynamiki spadku...?ponowie pytanie, a jak oceniasz opisany poziom zużycia kWh??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 24.02.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 @kpuchalaZa bardzo nie wiem jak kombinować z ustawieniami. Na razie zmieniam tylko krzywą grzewczą. Nic innego nie przychodzi mi do głowy (poza zmianą taryfy i grzaniem w nocy). Mam prostą polską pompę ciepła i chyba nie mam możliwości dużej kombinatoryki. Zdradź może co Ty zmieniałeś w ustawieniach szukając optimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Ale co mamy oceniać ? 9kwh to dobowe zużycie PC ? 12 h ? Pc tylko uzupełniła straty czy podnosiła t.wew. z 20C do 23c ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 24.02.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 JK2010 Pokombinuj z:- programami czasowymi pracy PC- ustawieniami temperatury normalna a zoptymalizowana.- sprawdz jeszcze czy twoja PC nie jest "duszona" elektrozaworami na rozdzielaczu ogrzewania podłogowego. Jeśli ogarniesz ww. a zużycie kWh nie spadnie musisz się pogodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 24.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 surgi22 ocenić czy 9kWh na cwu do 45*C + podniesienie temperatury wew. z 19*C na 23*C to dużo czy mało??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 24.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Programy czasowe to jak zmienię na taryfę nocną.Co to jest temp. normalna i zoptymalizowana?Nie mam elektrozaworów tylko ręczne "pokrętła" odkręcone ma maxa.Liczę , że moje zużycie wynika z magicznego "pierwszego sezonu".A miało być tak pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 24.02.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 w mojej PC temp. normalna to np 21*C ustawione w godzinach naszej obecności i funkcjonowania w domu. Natomiast zoptymalizowana 19*C w godzinach nieobecności w domu i w nocy podczas snu.Ponadto na programie czasowym możesz ograniczyć czas pracy PC (z zachowaniem komfortu cieplnego w domu) np aby, tak jak pisałem w poprzednim poście podłogówka utrzymała temp. pomieszczeń przy braku pracy PC.Spokojnie, ja swojej PC ucze się już 4 miesiac - a maiło być tak łatwo i prosto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 24.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Może trzeba było kupić NIBE kosztem innych rzeczy w domu? Wydaje mi się, zdecydowanie za dużo moja pompa zużywa prądu. W okresie 22 luty - 24 luty poszło 46kWh - przy dosyć wysokich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 24.02.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 JK2010 przez trzy dni zużyłeś 46kWh na CO i CWU z zachowaniem komfortu cieplnego???To daje niecałe 16kWh na dobę, przy ogrzewaniu 150m2!!! to ile ty szacowałeś dobowego zużycia przed zakupem PC??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 No trochę dużo teraz zużywa jak na 150m2, dom już lekko podsuszony skoro od 2 miesięcy grzany...A na jakich temperaturach to pracuje? (DZ i GZ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.02.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 JK2010 przez trzy dni zużyłeś 46kWh na CO i CWU z zachowaniem komfortu cieplnego??? To daje niecałe 16kWh na dobę, przy ogrzewaniu 150m2!!! Według mojej matematyki ten okres to dwie doby, jak liczysz że wychodzą trzy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts