Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi z optymistycznych wyliczen (zasilanie 10*C. CWU 40*C i COP 2,5 przy grzaniu do 60*C) u kolegi Ziggi wychodzi dobowo 52l CWU/osobe. Z wrodzonej delikatnosci przyjalem, ze starty postojowe zasobnika sa zerowe (o jakiejkolwiek cyrkulacji az boje sie myslec).

Czy to duzo? IMHO to ekstremalnie malo.

Jeżeli tylko prysznic jest w użyciu to te 60l/osobę/dobę u Ciebie realne. U mnie co 2-3 dni oprócz prysznica 2 wanny po 150-200 litrów. No i zmywarkę też mam podłączono do CWU.

Ile razy w miesiącu palisz kominkiem ?

Zmywarka i pralka to raczej na osobnym obiegu, ale sprawdze z ciekawosci...

W Lutym palilem 2 razy dla nastroju, generalnie wcześniej tez tylko rekreacyjne dla nastroju w weekend.

Mi z optymistycznych wyliczen (zasilanie 10*C. CWU 40*C i COP 2,5 przy grzaniu do 60*C) u kolegi Ziggi wychodzi dobowo 52l CWU/osobe. Z wrodzonej delikatnosci przyjalem, ze starty postojowe zasobnika sa zerowe (o jakiejkolwiek cyrkulacji az boje sie myslec).

Czy to duzo? IMHO to ekstremalnie malo.

Przez najbliższe kilka dni zmierzę ile na liczniku zejdzie mi wody aby przyjąć jakieś średnie zużycie cwu.

Nie wiem skąd zasilanie 10c, gdyż przy pionowym źródle mam zasilanie <5c przez ostatnie miesiące ( przynajmniej, taka temperatura widnieje na wyświetlaczu o 22:00 jak spisuje stan).

Fakt Arturku, nie doczytałem. Dzięki.

W takim razie jeżeli CWU jest grzana do 60*C, to fizycznie niemożliwe jest (w "normalnej" pompie i normalnej konfiguracji) grzanie do takiej temperatury bez grzałki. Jeśli grzałka, to diametralnie zmienia warunki i wszelkie wcześniejsze obliczenia biorą w łeb.

Znalazłem zużycie wody według licznika od 1.11 do 28.02-33 m3.

Nie wiem ile z tego poszło na cwu, ile zużyte przez zmywarkę oraz pralkę czy spuszczania wody ;)

Zmywarkę 3 razy w tygodniu, 3 prania tygodniowo( wkład 8kg), nie wiem ile litrów zchodzi przez cykl.

No to mi sie to liczbowo z obliczeniami zamyka.

Przy Twoim zuzyciu 8,25m3/mc na kibelki+reszte zimnej wody licz ~40-45% ogolnego zuzycia. Reszta to CWU.

Generalnie zuzywacie bardzo malo CWU, co potwierdza licznik energii elektrycznej.

Fakt Arturku, nie doczytałem. Dzięki.

W takim razie jeżeli CWU jest grzana do 60*C, to fizycznie niemożliwe jest (w "normalnej" pompie i normalnej konfiguracji) grzanie do takiej temperatury bez grzałki. Jeśli grzałka, to diametralnie zmienia warunki i wszelkie wcześniejsze obliczenia biorą w łeb.

Grzalki nie sa załączane przy podgrzewaniu cwu do 60c. W sezonie podgrzewacz pomocniczy1 przepracował 5 godzin -15 kWH, podgrzewacz pomocniczy2 2 godziny-10kWh(wygrzewanie przeciwko salmonelli).