Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

U mnie zużycie zimnej wody na miesiąc to 10m3. Część z tego jest podgrzewana ale nie wiem ile. Średnio w marcu grzanie CWU trwało 1h 21m i zużyło przez ten czas średnio 2,71 kWh. Dla ciekawostki podam, że 1..15 marca średni czas to 1h 24m a 16..31 marca to 1h 19m. Średni SCOP za cały miesiąc wyszedł 3,87. Cykl grzania CWU jest w nocy od godz 1:30. Nie wiem jaki SCOP wychodzi na samo grzanie CWU. Pod koniec marca SCOP zaczął się podnosić. Wzrasta temp w gruncie a zarazem parowanie.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to przy grzaniu PC podziel swoją wartość tak skromnie przy słabym COP=2,5 i już wiesz dlaczego, może niektórzy użytkownicy PC się oburzą na współczynnik 2,5 może mają 3 i wyżej, ale przy grzaniu CWU grzejemy do wyższego parametru niż CO i COP jest gorszy, dla przykładu moja PC przy grzaniu CWU pobiera 3kWh a do CO 2,1-2,2kWh.

Niewiele rozumiem z tego. Z teoretycznych wyliczeń (nie uwzględniając żadnych strat), wyliczyłem, że przy grzaniu c.w.u. u ferrita COP wyszedł ponad 5,5 (post #6887).

I to mnie zastanawia...

400 - ilość wody do podgrzania w [kg]

35[K] - różnica temp wody przed podgrzaniem i po podgrzaniu

4200[J/(kg*K)] - ciepło właściwe wody

3600 - przeliczenie z [J] na [kWh].

Błąd w twoich wyliczeniach polega na tym że przyjąłęś deltę 35*C , u mnie w rzeczywistości jest inaczej , grzeję wodę w zasobniku do 45*C , ale jak spadnie do 35*C więc podgrzewam ponownie do 45* więc delta jest 10*C

400 - ilość wody do podgrzania w [kg]

35[K] - różnica temp wody przed podgrzaniem i po podgrzaniu

4200[J/(kg*K)] - ciepło właściwe wody

3600 - przeliczenie z [J] na [kWh].

Wychodzi Ci tak, bo masz goowniany (czyt. za mały) zasobnik. Ja jak miałem 120l przy ekogroszku i latem podgrzewałem grzałką też zużywałem 3x więcej kWh niż teraz przy 300l z pompą. Też mam rodzinę 2+2 i jak przy 120l zasobniku napełniłem wannę to zużyłem cały baniak i trzeba było grzać znowu bo nawet spłukać się po kąpieli nie dało. Teraz po napełnieniu wanny temp wody w zasobniku spadnie max o 10-15st, więc przyjmowanie delty 35 przy tak dużym zasobniku to pomyłka.

Ja w swoim zasobniku widzę takie temp. PC przestaje grzać jak temp osiągnie 46'C. Mam 2 termometry: na 1/3 i 2/3 wysokości. Przy CWU mam minimalną deltę co mi daje jednakową temp w całym zasobniku. W miarę zużywania ciepłej wody na górze zasobnika temp spada wolniej a na dole szybciej bo napływa zimna woda. Tak więc o godz 22:00 (po 20 godz od grzania) woda na górze ma 41..42'C a na dole 20..30'C różnie. Czasami nawet 38/12'C. Po załączeniu cyklu grzania CWU PC najpierw podgrzewa wodę grzewczą obiegu CWU np 40min i potem dopiero wodę w zasobniku.

A bierze za każdym razem 400l ? Mi wychodzi dziennie około 160-200.

Na to faktycznie nie zwróciłem uwagi. Nie wiem ile dziennie zużywa wody do c.w.u.

Jeśli jest to 160l - to daje 6,5kWh niezbędnej energii. W tym momencie COP wyjdzie 6,5/(87/30) = 2,24. Rozumiem, że to standardowy COP przy c.w.u w marcu?

Do pozostałych - pal licho dT. Chodzi oczywiście o iloczyn dT*m.

Edytowane przez Maciej Loret

Na to faktycznie nie zwróciłem uwagi. Nie wiem ile dziennie zużywa wody do c.w.u.

Jeśli jest to 160l - to daje 6,5kWh niezbędnej energii. W tym momencie COP wyjdzie 6,5/(87/30) = 2,24. Rozumiem, że to standardowy COP przy c.w.u w marcu?

Wytłumacz jeszcze co w twoich wyliczeniach oznacza "(87/30)" akurat te wcześniejsze dane się domyśliłem ale tego nie rozumiem?