Liwko 29.09.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Liwko, no nie przesadzaj;) chyba lepiej przecyrkulować raz wczas niż przepływówkę instalować Szczerze to ciepłą wodę w kuchni potrzebuję raz na ruski rok. Dzisiaj powiesiłbym przepływowy. Ciepła woda byłaby najszybciej i najtaniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.09.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Szczerze to ciepłą wodę w kuchni potrzebuję raz na ruski rok. Dzisiaj powiesiłbym przepływowy. Ciepła woda byłaby najszybciej i najtaniej No widzisz:) A ja codziennie i to dość często, co świadczy o tym, że profili użytkowania CWU jest tak na prawdę tyle co użytkowników. Co się sprawdza u jednego może być nieakceptowalne u innego. Dlatego zawsze powtarzam, że CWU to bardzo indywidualna sprawa i każdy powinien sam wybrać co dla niego najkorzystniejsze. Niemniej jednak pewne zasady należy zachować, ą że kolega pytający puścił sobie pompkę samopas, to i zapłacił 2x więcej niż powinien;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Oczywiście że się z tym zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 29.09.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Szczerze to ciepłą wodę w kuchni potrzebuję raz na ruski rok. Dzisiaj powiesiłbym przepływowy. Ciepła woda byłaby najszybciej i najtaniej dlaczego przepływowy a nie pojemnosciowy ? ktos ostatnio (rok temu polecał mi pojemnosciowy) woda od zaraz , niskie straty jestem własnie przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 dlaczego przepływowy a nie pojemnosciowy ? ktos ostatnio (rok temu polecał mi pojemnosciowy) woda od zaraz , niskie straty jestem własnie przed zakupem Jeżeli potrzebuję bardzo rzadko, to lepszy będzie przepływowy. Nie będzie strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Szczerze to ciepłą wodę w kuchni potrzebuję raz na ruski rok. To jak Hipka w lazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.09.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Wyłączyłem cyrkulację na 24 godz. bez żadnych zmian w ustawieniach pompy ciepła. Dobowe zużycie prądu na przygotowanie cwu 3,6 kwh !!!!!!! Przypomnę, że z cyrkulacją 10kwh. I pompa zdecydowanie rzadziej się włącza. Zastanawiam się, gdzie jest przyczyna?Czy to wina, że poszczególne krany i natryski są daleko od zbiornika cwu (dom parterowy)? Czy może cyrkulacja jest źle wykonana /zaizolowana (jeżeli to się w ogóle izoluje). Poza tym zastanawiam sie nad pompką do cyrkulacji - czy może ona nie pobiera zbyt wielu kwh (chociaż tego na widać na podliczniku dla pompy). Czy oprócz ustawienia czasu działania cyrkulacji można coś jeszcze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.09.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Może być wszystko po trochu.Ogólnie cyrkulacja jest energożerna i trzeba jeszcze przed wyborem projektu pomyśleć, żeby punkty odbioru wody były jak najbliżej zasobnika. No i oczywiście bardzo dobrze zaizolować rurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Czy oprócz ustawienia czasu działania cyrkulacji można coś jeszcze zrobić? Ja wybralem rozwiazanie "posrednie". Mam sterowniczek radiowy zainstalowany w kotlowni i 3 piloty, takie jak od alarmu (w kazdej lazience po sztuce i jeden w kuchni). Nacisniecie przycisku uruchamia cyrkulacje na 4 min. Jako pompe cyrkulacyjna zamiast 3W Wilo zainstalowalem jakas tania pompe obiegowa chyba z 65W. W najdalszym miejscu domu (kuchnia - jakies 18m - jest po przekatnej z kotlownia) mam ciepla wode po 40 sekundach. U nas sie sprawdza taki system znakomicie. Wczesniej ekspoerymentowalem z czasowym zalaczaniem. Koszta byly kilka razy wieksze a na CWU i tak w 50% trzeba bylo czekac, bo sie nie "trafilo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.09.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Móglbyś pokazać jaki to sterownik? Podesłać linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 29.09.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 ja w kuchni i łazience dzieciaków zainstalowałem przepływowy podgrzewacz (najniższej mocy jaki znalazłem) podłączony do ciepłej wody. u nas się sprawdza. zanim ciepła woda dopłynie z zasobnika podgrzewa ją przepływowy, później się wyłącza i płynie ciepła z zasobnika. w kuchni, ponieważ ciepłej używam tam "na ruski rok". u dzieci bo tam mam kran na podczerwień pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.09.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Zastanawiam się, co u mnie jest sp.....e , że cyrkulacja powoduje aż tak dużą utratę ciepła. Brak izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.09.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 ja w kuchni i łazience dzieciaków zainstalowałem przepływowy podgrzewacz (najniższej mocy jaki znalazłem) podłączony do ciepłej wody. u nas się sprawdza. zanim ciepła woda dopłynie z zasobnika podgrzewa ją przepływowy, później się wyłącza i płynie ciepła z zasobnika. w kuchni, ponieważ ciepłej używam tam "na ruski rok". u dzieci bo tam mam kran na podczerwień pozdrawiam, Artur Rozumiem, że podgrzewacz samoczynnie się wyłącza gdy trafi do niego ciepła woda i można to jakoś ustawić (tą temp, przy której ma już nie pracować) - jeżeli tak to pomysł rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Zastanawiam się, co u mnie jest sp.....e , że cyrkulacja powoduje aż tak dużą utratę ciepła. Brak izolacji? Sterownik nazywa sie ELMES ST100H-3K U siebie nie dopilnowalem hydry i polozyl instalacje CWU co prawda w otulinie, ale pod warstwa ocieplenia. Na chudziaku. Jesli masz podobnie, to pozamiatane. Nie ma co jojczyc, tylko jakos probowac rozwiazywac problem "na okolo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Rozumiem, że podgrzewacz samoczynnie się wyłącza gdy trafi do niego ciepła woda i można to jakoś ustawić (tą temp, przy której ma już nie pracować) - jeżeli tak to pomysł rewelacyjny. Chyba rownie kosztowny co 12h cyrkulacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 29.09.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 U siebie nie dopilnowalem hydry i polozyl instalacje CWU co prawda w otulinie, ale pod warstwa ocieplenia. Na chudziaku. Jesli masz podobnie, to pozamiatane. Nie miałem o tym pojęcia. Hydraulicy najpierw kładli wszystkie rury, również w otulinie, a potem styropian. Faktycznie pozamiatane. Czy tak się powszechnie robi? Czy ktoś na to zwraca uwagę? Dzięki za namiary na sterownik. Czy istnieje taki sterownik, który włączałby/wyłączałby pompę o odpowiednich porach a jednocześnie pilotem byłaby możłiwość włączenia pompy w czasie zaprogramowanym na wyłączenie? Takie rzeczy to pewnie tylko w Erze...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.09.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Musial bys ten radiowy polaczyc z czasowka jakims styczniczkiem. Mozna to zrobic i nawet przez moment sie nad tym zastanawialem, ale uznalem, ze szkod zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.09.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Wyłączyłem cyrkulację na 24 godz. bez żadnych zmian w ustawieniach pompy ciepła. Dobowe zużycie prądu na przygotowanie cwu 3,6 kwh !!!!!!! Przypomnę, że z cyrkulacją 10kwh. I pompa zdecydowanie rzadziej się włącza. Zastanawiam się, gdzie jest przyczyna?Czy to wina, że poszczególne krany i natryski są daleko od zbiornika cwu (dom parterowy)? Czy może cyrkulacja jest źle wykonana /zaizolowana (jeżeli to się w ogóle izoluje). Poza tym zastanawiam sie nad pompką do cyrkulacji - czy może ona nie pobiera zbyt wielu kwh (chociaż tego na widać na podliczniku dla pompy). Czy oprócz ustawienia czasu działania cyrkulacji można coś jeszcze zrobić? Moze zaintalowac czujki ruchu w łazienakch, wc lub innych pomieszczeniach gdzie jest cyrkulacja, w kuchni czujnik ruchu na d zlewozmywakiem (z ograniczonym polem widzenia), wtedy cyrkulacja uruchomi sie tylko wtedy kiedy jest potrzebna (tak z 97% trafnosci) i tylko na kilka min, gdy połaczymy to z czujnikiem temp w rurze cyrkulacyjnej i regulaterm temp. który nie dopusci do załczenia pompy cyrkulacyjnej przy odpowiednio wysokiej temp cwu w tej rurze to uzyskamy załaczenie cyrkulacji tylko wtedy gdy jest ot faktycznie potrzebne przy zachwaniu pełnego komfortu wynikajaceg z cyrkulacji. Jezeli nie masz instalacji to mozna zastosowac czujki bezprzewodowe. Przy takim rozwizaniu zbedne są wszelkie sterowniki czasowe. Układ prosty, w wersji kablowej tani , bezprzewodowej troche drozszy, dzialający w wp praktyce. Cóz chciec wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 30.09.2014 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Czy tak się powszechnie robi? Czy ktoś na to zwraca uwagę? Tak się powszechnie robi, a zdarzają się też kwiatki, że np cyrkulacja leży sobie na chudziaku bez żadnej izolacji. Mi na to zwrócił uwagę instalator PC (wihajster), a że był w odpowiednim czasie to u mnie ciepłe rury leżą w warstwie izolacji, a nie pod nią. Wracając do tematu: 31.08 - 30.09 - 71 kWh wzrost do sierpnia o 42 %, widać że zrobiło się chłodniej i zamiast zimnego prysznica zaczęły się ciepłe kąpiele - poza tym okresowo chodzą drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 ja też mam rozwiązanie pośrednie - na sterowniku mogę ustawić w okresie działania cyrkulacji - 0d 1-9 minut pracy naprzemiemiennie z 1-9 minut przerwy cyrkulacji. Już takie czasowe włączanie cyrkulacji to znaczna oszczędność w zupełności mi to wystarcza Miałem podobnie i miałem taktowanie PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts