Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Zadam pytanie w tym wątku bo chyba będzie najodpowiedniejszy.

PC Viessmann Vitocal 300-G 17KW. Aktualnie taryfa G11 i przydział mocy 15KW. W tym tygodniu odpalamy pompę, później wygrzewanie posadzek ale przez najbliższe 1/2 roku będzie utrzymywać temperaturę dającą komfort pracy fachowcom (pewnie 18-19 st.) praca pon-pt 6-16, czasami sobota 6-14.

W związku z tym pytania:

1.Czy wystarczy ta moc, którą aktualnie mam zamówioną?

2.Czy zmieniać taryfę na dwutaryfową? Na jaką?

G11r tańsza energia elektryczna w ciągu dnia (13.00-16.00) oraz w nocy (22.00-07.00)

G11w w godzinach 13.00 - 15.00 oraz 22.00 - 6.00 oraz w weekendy

energa.jpg

Edytowane przez tomekwa

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1.Czy wystarczy ta moc, którą aktualnie mam zamówioną?

2.Czy zmieniać taryfę na dwutaryfową? Na jaką?

G11r tańsza energia elektryczna w ciągu dnia (13.00-16.00) oraz w nocy (22.00-07.00)

G11w w godzinach 13.00 - 15.00 oraz 22.00 - 6.00 oraz w weekendy

Hej,

15kW wystarczy i to ze sporym zapasem - ja mam 11:)

Co do taryf to na czas prac wykończeniowych ja bym zapodał tą G12r i wysterował ja do pracy wyłącznie w II taryfie - powinno to wyjść najtaniej. Po zamieszkaniu być może lepsza będzie weekendowa. Taryfy można bezpłatnie zmieniać co roku, więc nie trzeba być uwiązanym do jednej.

Ok. Porozmawiam z instalatorem jakie przewiduje programowanie i jak to wygląda w przypadku Wieśka. Jeszcze nie zagłębiałem się w instrukcje sterowania.

A czy zmieniać operatora? Zawsze przerażają mnie to dziwne ukryte opłaty po odejściu od operatora.

btw. co Cie skusilo na pompe Wieśka ? jeszcze na forum nie czytalem zeby ktos sie wypowiadal pozytywnie na temat Viesmanna jako producenta pomp. ale moze cos sie zmienilo...

Ma znajomy i nie narzeka. Poza tym firma, na którą się zdecydowałem zaoferowała go w bardzo przyzwoitej cenie. Mam nadzieję, że będę pierwszym zadowolonym użytkownikiem!

nie no spoko, nie to ze sie czepiam :) widze ze domek bedziesz mial dosc spory ( i bardzo ciekawy) ale pompa tez konkretna rzadko kto wychodzi poza 9kW :p zycze powodzenia i zadowolenia ze swojej pompy!

tak widze Panowie ze ostatnio byla dyskusja na temat cyrkulacji w domu. z ciekawosci sie spyta skad taka zarliwa dyskusja ? :) wlasnie teraz musze zainstalowac pompe do CWU wiec temat dla mnie bardzo aktualny, wczesniej sie tym nie interesowalem. i tak sobie teraz patrze na te pompy i np. Wilo ma pompe o poborze 4,5W, to duzo ? :) czy taka pompa z jakiegos wzgledu jest niewystarczajaca? jej koszt to niewiele ponad 300zl a koszt uzytkowania na rok parenascie zlotych. wyprowadzcie mnie z bledu jak sie myle. pozdro!

btw. co Cie skusilo na pompe Wieśka ? jeszcze na forum nie czytalem zeby ktos sie wypowiadal pozytywnie na temat Viesmanna jako producenta pomp. ale moze cos sie zmienilo...

Jakoś mi się w oczy nie rzuciła duża ilość negatywnych opinii, z własnego doświadczenia powiem tyle- jestem bardzo zadowolony. Możliwości sterownika pomy są bardzo duże, a co za tym idzie trzeba trochę się postarać by opanować obsługę.;)

Jakoś mi się w oczy nie rzuciła duża ilość negatywnych opinii, z własnego doświadczenia powiem tyle- jestem bardzo zadowolony. Możliwości sterownika pomy są bardzo duże, a co za tym idzie trzeba trochę się postarać by opanować obsługę.;)

watek pomp ciepla obserwuje od trzech lat (konto zalozylem pozniej) i w tym czasie przewinol sie pare razy temat Vieśka. nie chce mi sie teraz tego szukac ale byly to negatywne wpisy. oczywiscie nie twierdze ze wszystkie pompy Vieśka sa be ale uktwil mi w pamieci jeden wpis jak jakis uzytkownik pisal o serwisie Viesmanna ktory po prostu nie potrafil naprawic jego pompy. pozdro :)

Ja o tym pisałem. Przez dwa tygodnie miejscowy serwis nie mógł sobie z nią poradzić, w końcu spakowali pompę i wywieźli do Poznania. Okazało się, że była to pierdółka, a kolega przez dwa tygodnie ogrzewał kominkiem a CWU grzałką. Na szczęście było to tej łagodnej zimy i to przy dodatnich temperaturach.

Viessmann znany jest też z namiętnego pakowania zbiorników buforowych do domów z podłogówką. Nie potrafią (nie chcą) zrozumieć, że tym samym pogarszają COP i podrażają inwestycję. Jest drożej i gorzej, ale akurat to im na rękę.

A pomp ciepła też sami nie robią, robią je dla nich Szwedzi.