Liwko 07.10.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Solary do pompy ciepła... Za darmo bym ich nie zamontował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Solary do pompy ciepła... Za darmo bym ich nie zamontował. Pomyśl o regeneracji DZ - w niektórych przypadkach wręcz konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.10.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Znowu śmierdzi mi marketingiem szeptanym Gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Pomyśl o regeneracji DZ - w niektórych przypadkach wręcz konieczne. To już wolałbym klimakonwektory na lato podłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.10.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Pomyśl o regeneracji DZ - w niektórych przypadkach wręcz konieczne. Dla mnie też to jest bez sensu. Nie wiem dlaczego Szwedzi brali pod uwagę takie instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.10.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jak masz w warstwie ocieplenia posadzki, to straty beda male. Jak na chudziaku w jakiejs otulince - beda spore. tak, mam w warstwie ocieplenia na 7 cm styropianu w otulinie, nad tym jest jeszcze 17cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 (edytowane) Dla mnie też to jest bez sensu. Nie wiem dlaczego Szwedzi brali pod uwagę takie instalacje. W ich klimacie DZ ma mniejsze możliwości regeneracji, ale u nas również zdarzały się przypadki zamrożenia DZ (nie chce mi się grzebać w archiwum), dlatego nawet takie odciążenie pc może odgrywać dużą rolę, oczywiście gdybyśmy pomijali niższy koszt energii z solarów. Edytowane 7 Października 2014 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 07.10.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 W ich klimacie DZ ma mniejsze możliwości regeneracji, ale u nas również zdarzały się przypadki zamrożenia DZ (nie chce mi się grzebać w archiwum), dlatego nawet takie odciążenie pc może odgrywać dużą rolę, oczywiście gdybyśmy pomijali niższy koszt energii z solarów. proszę: http://www.instalator.pl/index.php/pl/component/content/article/3219-zamarzneite-pionowe-wymienniki-pompy-ciepa-studium-osobliwego-przypadku jak się DZ robi za małe, to nic dziwnego że może zamarznąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.10.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 btw. co Cie skusilo na pompe Wieśka ? jeszcze na forum nie czytalem zeby ktos sie wypowiadal pozytywnie na temat Viesmanna jako producenta pomp. ale moze cos sie zmienilo... Jest tu na forum watek poswiecony skopanej instalacji Wieska. Iwestorka miesiacami walczyla z jej przedstawicielem na sciane wschonia o jej poprawienie. Do czego zmierzam, owa firma z duza siedziba w Lublinie zbankrutowala. Nie zdolala utrzymac sie na rynku, ciekawe dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 07.10.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 no moze o to m chodzilo, pamietam ze byl duzy problem z serwisem Viesmanna. instalator instaltorowi nierowny ale tutaj byl problem tez z samym Wieskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 09.10.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Mam takie dziwne pytanie Mam programator cyfrowy bemko TSGE2 do załączania drugiej taryfy w podliczniku do PCi Zmieniłem taryfę z G12 na G12w i zmieniłem również ustawienia tego programatora, ale nie jestem pewien czy wszystko będzie ok.Tani prąd mam od 21 do 6 i cały weekend, wiec programator ustawiłem od poniedziałku do piątku od 21 do 6 i w sobotę i niedzielę od 6 do 6 (co do tych ustawień nie jestem pewien). Już sam zgłupiałem niby banalna sprawa a ja błądzę :mad:Instrukcje przeczytałem ale ciągle nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 W ich klimacie DZ ma mniejsze możliwości regeneracji, ale u nas również zdarzały się przypadki zamrożenia DZ (nie chce mi się grzebać w archiwum), dlatego nawet takie odciążenie pc może odgrywać dużą rolę, oczywiście gdybyśmy pomijali niższy koszt energii z solarów. Na tym forum jeszcze nie czytalem posta o zamrozonym DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Mam takie dziwne pytanie Mam programator cyfrowy bemko TSGE2 do załączania drugiej taryfy w podliczniku do PCi Zmieniłem taryfę z G12 na G12w i zmieniłem również ustawienia tego programatora, ale nie jestem pewien czy wszystko będzie ok.Tani prąd mam od 21 do 6 i cały weekend, wiec programator ustawiłem od poniedziałku do piątku od 21 do 6 i w sobotę i niedzielę od 6 do 6 (co do tych ustawień nie jestem pewien). Już sam zgłupiałem niby banalna sprawa a ja błądzę :mad:Instrukcje przeczytałem ale ciągle nie jestem pewien. Ustawiasz zakres pon-pt i zadajesz on na 21:00 a off na 6:00. Soboty i niedzili nie ruszasz. Bedzie od piatku od 21:00 do poniedzialku do 6:00 w trybie on, czyli w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 09.10.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Ustawiasz zakres pon-pt i zadajesz on na 21:00 a off na 6:00. Soboty i niedzili nie ruszasz. Bedzie od piatku od 21:00 do poniedzialku do 6:00 w trybie on, czyli w taniej taryfie. Może za dużo kombinuje ale jeśli mam pon-pt 21-6 to czy jak zostawię sob-niedz tzn. "nie ruszam" to czy zegar nie będzie przełączony na tania aż do 21 w poniedziałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Nie, bo w oniedzialek o 6:00 zrobi "off" (przejdzie na liczenie w drogiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 09.10.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Nie, bo w oniedzialek o 6:00 zrobi "off" (przejdzie na liczenie w drogiej). ok chyba w końcu załapałem:D:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.10.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Zastanawiam się właśnie nad wyborem taryfy przy mojej PC (przypomne V 300-G 17KW czyli lekko przewymiarowana) drugiej taryfy:1.Nie mam dodatkowego bufora2.W pomieszczeniach zainstalowano czujniki temperatury.3.Na pompie ustawia się krzywą grzewczą i temperatury w pomieszczeniu (rozumiem, że zakładane). W jaki sposób zmusić pompę do wykorzystania taniej taryfy?W ciągu dnia 6-13 i 15-22 na pompie ustawić temp. 22 a w pozostałych np. 24?Jak wy to rozwiązujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Wlasnie tak. Podbiciem temperatury w godzinach taniego pradu (albo jak kto woli obnizeniem temperatury w drogim). U mnie jest to realizowane przesunieciem krzywej grzewczej o zadana wartosc temperatury w zadanych ramach czasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.10.2014 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Zastanawiam się właśnie nad wyborem taryfy przy mojej PC (przypomne V 300-G 17KW czyli lekko przewymiarowana) drugiej taryfy: 1.Nie mam dodatkowego bufora 2.W pomieszczeniach zainstalowano czujniki temperatury. 3.Na pompie ustawia się krzywą grzewczą i temperatury w pomieszczeniu (rozumiem, że zakładane). W jaki sposób zmusić pompę do wykorzystania taniej taryfy? W ciągu dnia 6-13 i 15-22 na pompie ustawić temp. 22 a w pozostałych np. 24? Jak wy to rozwiązujecie? To taka zabawa w ciepło zimno jak za dzieciaka.Raczej to ma mało wspólnego z komfortem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 To taka zabawa w ciepło zimno jak za dzieciaka.Raczej to ma mało wspólnego z komfortem. Ale wiesz, sprawdziles, czy tak sobie umysliles tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts