Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie też to jest bez sensu. Nie wiem dlaczego Szwedzi brali pod uwagę takie instalacje.

W ich klimacie DZ ma mniejsze możliwości regeneracji, ale u nas również zdarzały się przypadki zamrożenia DZ (nie chce mi się grzebać w archiwum), dlatego nawet takie odciążenie pc może odgrywać dużą rolę, oczywiście gdybyśmy pomijali niższy koszt energii z solarów.

Edytowane przez kbab

Gość tymczasowy19
W ich klimacie DZ ma mniejsze możliwości regeneracji, ale u nas również zdarzały się przypadki zamrożenia DZ (nie chce mi się grzebać w archiwum), dlatego nawet takie odciążenie pc może odgrywać dużą rolę, oczywiście gdybyśmy pomijali niższy koszt energii z solarów.

proszę:

http://www.instalator.pl/index.php/pl/component/content/article/3219-zamarzneite-pionowe-wymienniki-pompy-ciepa-studium-osobliwego-przypadku

jak się DZ robi za małe, to nic dziwnego że może zamarznąć...

btw. co Cie skusilo na pompe Wieśka ? jeszcze na forum nie czytalem zeby ktos sie wypowiadal pozytywnie na temat Viesmanna jako producenta pomp. ale moze cos sie zmienilo...

Jest tu na forum watek poswiecony skopanej instalacji Wieska. Iwestorka miesiacami walczyla z jej przedstawicielem na sciane wschonia o jej poprawienie.

Do czego zmierzam, owa firma z duza siedziba w Lublinie zbankrutowala.

Nie zdolala utrzymac sie na rynku, ciekawe dlaczego?

Mam takie dziwne pytanie

Mam programator cyfrowy bemko TSGE2 do załączania drugiej taryfy w podliczniku do PCi

Zmieniłem taryfę z G12 na G12w i zmieniłem również ustawienia tego programatora, ale nie jestem pewien czy wszystko będzie ok.Tani prąd mam od 21 do 6 i cały weekend, wiec programator ustawiłem od poniedziałku do piątku od 21 do 6 i w sobotę i niedzielę od 6 do 6 (co do tych ustawień nie jestem pewien). Już sam zgłupiałem niby banalna sprawa a ja błądzę :mad:Instrukcje przeczytałem ale ciągle nie jestem pewien. :confused:

Na tym forum jeszcze nie czytalem posta o zamrozonym DZ.

Mam takie dziwne pytanie

Mam programator cyfrowy bemko TSGE2 do załączania drugiej taryfy w podliczniku do PCi

Zmieniłem taryfę z G12 na G12w i zmieniłem również ustawienia tego programatora, ale nie jestem pewien czy wszystko będzie ok.Tani prąd mam od 21 do 6 i cały weekend, wiec programator ustawiłem od poniedziałku do piątku od 21 do 6 i w sobotę i niedzielę od 6 do 6 (co do tych ustawień nie jestem pewien). Już sam zgłupiałem niby banalna sprawa a ja błądzę :mad:Instrukcje przeczytałem ale ciągle nie jestem pewien. :confused:

Ustawiasz zakres pon-pt i zadajesz on na 21:00 a off na 6:00. Soboty i niedzili nie ruszasz. Bedzie od piatku od 21:00 do poniedzialku do 6:00 w trybie on, czyli w taniej taryfie.

Ustawiasz zakres pon-pt i zadajesz on na 21:00 a off na 6:00. Soboty i niedzili nie ruszasz. Bedzie od piatku od 21:00 do poniedzialku do 6:00 w trybie on, czyli w taniej taryfie.

Może za dużo kombinuje ale jeśli mam pon-pt 21-6 to czy jak zostawię sob-niedz tzn. "nie ruszam" to czy zegar nie będzie przełączony na tania aż do 21 w poniedziałek?

Zastanawiam się właśnie nad wyborem taryfy przy mojej PC (przypomne V 300-G 17KW czyli lekko przewymiarowana) drugiej taryfy:

1.Nie mam dodatkowego bufora

2.W pomieszczeniach zainstalowano czujniki temperatury.

3.Na pompie ustawia się krzywą grzewczą i temperatury w pomieszczeniu (rozumiem, że zakładane).

W jaki sposób zmusić pompę do wykorzystania taniej taryfy?

W ciągu dnia 6-13 i 15-22 na pompie ustawić temp. 22 a w pozostałych np. 24?

Jak wy to rozwiązujecie?

Zastanawiam się właśnie nad wyborem taryfy przy mojej PC (przypomne V 300-G 17KW czyli lekko przewymiarowana) drugiej taryfy:

1.Nie mam dodatkowego bufora

2.W pomieszczeniach zainstalowano czujniki temperatury.

3.Na pompie ustawia się krzywą grzewczą i temperatury w pomieszczeniu (rozumiem, że zakładane).

W jaki sposób zmusić pompę do wykorzystania taniej taryfy?

W ciągu dnia 6-13 i 15-22 na pompie ustawić temp. 22 a w pozostałych np. 24?

Jak wy to rozwiązujecie?

To taka zabawa w ciepło zimno jak za dzieciaka.Raczej to ma mało wspólnego z komfortem.