Liwko 10.10.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Nie izolowany z lekkich materiałów .Po twojemu taki pumex a nie granitowy kamień. Mówimy o dwóch domach z identycznych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.10.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Możemy tak do wieczora , tyle że ja pisaniem na forum nie zarabiam na chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.10.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Mówimy o dwóch domach z identycznych materiałów. Liwko, a który dom po godzinie od zakończenia grzania (wystudzeniu instalacji) zakładając, że jest w nim WG - w ciągu godziny powinno zostać wymienione całe powietrze we wnętrzu - nabierze temperatury zewnętrznej ? Ten co ma akumulacyjność, czyli zdołał zakumulować sporo ciepła w swojej konstrukcji czy ten, który ma niewielką akumulacyjność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Liwko, a który dom po godzinie od zakończenia grzania (wystudzeniu instalacji) zakładając, że jest w nim WG - w ciągu godziny powinno zostać wymienione całe powietrze we wnętrzu - nabierze temperatury zewnętrznej ? Ten co ma akumulacyjność, czyli zdołał zakumulować sporo ciepła w swojej konstrukcji czy ten, który ma niewielką akumulacyjność ? Zauważ, że dwa identyczne domy, z identyczną podłogówką, z identyczną akumulacją, ale jeden jest nieocieplony a drugi tak, będą się w innym czasie wychładzać. Przecież to oczywiste. Przy domu bez akumulacji musimy dostarczać energię ciągle, w domu z akumulacją możemy ją zakumulować, ale ilość energii się nie zmieni! I wentylacja nie ma tu nic do rzeczy. Edytowane 10 Października 2014 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 10.10.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Toż to oczywista oczywistość, ilość energii pozostanie taka sama, wentylacja ma nieco do rzeczy jeżeli chodzi o ilość energii, tak samo jak izolacja. Nie ma odzysku - idzie w atmosferę, ma odzysk, xx% ciepła pozostaje (wraca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.10.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Toż to oczywista oczywistość, ilość energii pozostanie taka sama, wentylacja ma nieco do rzeczy jeżeli chodzi o ilość energii, tak samo jak izolacja. Nie ma odzysku - idzie w atmosferę, ma odzysk, xx% ciepła pozostaje (wraca). Ale wentylacja to wentylacja, w obydwu przypadkach musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.10.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Na razie z ustawieniami muszę sobie poczekać bo odpalony został "program czasowy osuszania jastrychu wg przepisów niem. Związku Rzeczoznawców Technologii Wykonania Parkietów i Podłóg Wędrując jednak po menu sterownika zauważyłem dość dużą możliwość regulacji np. pompy cyrkulacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Chyba źle zrozumiałeś , te 29 to nie w pomieszczeniu a podłoga w łazienki .A może dobrze zrozumiałeś .Ile wg ciebie powinna mieć podłoga żeby osiągnąć 25 º w pomieszczeniu? To zalezy od strat danego pomieszczenia. U mnie podloga jest 1-2K cieplejsza od powietrza - w czasie sezonu. Ja juz nie mowie o samej temp wylewki (chociaz w moim przypadku prawda jest co napisalem o "gotowaniu"), ale o tempie jaj nagrzewania. Moze masz 3cm anhydrytu czy cos? Albo cos Ci sie wydaje tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) No dobra. Który dom zacznie szybciej się wychładzać, zaizolowany czy niezaizolowany? To nie jest "jednoparametrowe" rownanie. Im wieksza akumulacja i im lepsza izolacja tym wolniej sie bedzie wychladzal. Kazdy z tych czynnikow ma wplyw na czas. PS. Widze, ze dopisales ze myslisz o identycznych domach rozniacych sie tylko gruboscia izolacji. Tu sprawa jest oczywista. Edytowane 10 Października 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 11.10.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Mam takie dziwne pytanie Mam programator cyfrowy bemko TSGE2 do załączania drugiej taryfy w podliczniku do PCi Zmieniłem taryfę z G12 na G12w i zmieniłem również ustawienia tego programatora, ale nie jestem pewien czy wszystko będzie ok.Tani prąd mam od 21 do 6 i cały weekend, wiec programator ustawiłem od poniedziałku do piątku od 21 do 6 i w sobotę i niedzielę od 6 do 6 (co do tych ustawień nie jestem pewien). Już sam zgłupiałem niby banalna sprawa a ja błądzę :mad:Instrukcje przeczytałem ale ciągle nie jestem pewien. A jaki masz do tego licznik? Sam szukam jakiegos niedrogiego rozwiazania do monitorowania pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.10.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 A jaki masz do tego licznik? Sam szukam jakiegos niedrogiego rozwiazania do monitorowania pompy Najtanszy z alle.. trojfazowy dwutaryfowy starego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ja też mam takihttp://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-fazowy-2-taryfowy-zegar-i4603252703.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 11.10.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ja też mam taki http://allegro.pl/licznik-energii-pradu-3-fazowy-2-taryfowy-zegar-i4603252703.html Dokładnie taki i nawet kupiony u tego sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek z Mazur 12.10.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 ja od 3 lat użytkuję pompę ciepła GEJZER z firmy BEGOM z Przejazdowa.Jestem bardzo zadowolony . Działa bezawaryjnie. Oboje z żoną pracujemy to też nie mógłbym inaczej ogrzewać domu. Pompa sprawdza się przy najsilniejszych mrozach. Ktoś ma tę pompę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.10.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie bądź wiśnia - cyknij prę fotek tej pompy u ciebie w kotłowni wstaw z dwie FV za prąd abyśmy wiedzieli ile to żre. Może jeszcze być fotka twojego domku co byśmy wiedzieli co grzejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.10.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie zmuszaj goscia, zeby zepsul sobie 'autoreklame" jakimis uwiarygodnieniami swojego spamiku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 12.10.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Czy każdy zadowolony z własnej inwestycji to zaraz ktoś z branży pompianej, jak to rozpoznajecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 12.10.2014 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 http://www.itron.pl/index.php?body=towary&szukaj=kat&id_kat=5.127 Jeśli chodzi o liczniki itp. to polecam zajrzeć na tą stronkę, dałem 300zł. za kompletny 3f 2 taryfy i o ile pamiętam to tych taryf może być więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 12.10.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 jak ktos w pierwszym poscie swoim na forum pisze taki tekst to jest wielce prawdopodobne ze to jednak sprzedawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 12.10.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 może jednak nie jest i może ma coś ciekawego do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts