Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

To zanim wydasz jakakolwiek opinie poprzyj ją faktami ale realnymi a nie ubzuranymi sobie bo inaczej widzisz co się będzie sądziło.

Jak jesteś zielony to pora się doksztalcic lub słuchać praktyków u z tego wyciągać wnioski.

No i jakoś nie mogę się jakoś doczekać tego naukowego uzasadnienia wpływu słońca na utrzymywanie się temp. +23 przy 10 na dworze a jednocześnie braku wpływu słońca na temp. przy +23 w domu i 30 na dworze.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok jesteś zwykłym matołem

porozmawiaj z rk , lobem którzy grzeją tylko prądem i trudno ich podejrzewaĆ O ZACOFANIE TECHNOLOGICZNE.

ROBISZ SOBIE SZYDERĘ Z ludzi którzy już któryś kolejny rok mieszkają w swoich domach i wiedzą jak to działa .

a ty nie potrafisz nawet się przyznać że tobie wydawało się że jest inaczej , że się myliłeś itp.

no ale wiadomo za chwilę napiszesz że ty niczego nie sugerowałeś w poście 7233.

wiadomo ty możesz obrażać i pisać głupoty w stylu 30 stop latem

ale jak ktoś napiszę że jesteś zielony w temacie brniesz w swoje debilizmy

i obrażasz się [brakuje argumentów. doświadczenia?\

No i jakoś nie mogę się jakoś doczekać tego naukowego uzasadnienia wpływu słońca na utrzymywanie się temp. +23 przy 10 na dworze a jednocześnie braku wpływu słońca na temp. przy +23 w domu i 30 na dworze.

ten post jest kolejnym dowodem twojego debilizmu budowlanego

[prywatnie szczerze wierze że ma iloraz int. taki jhak doda-ale w budowlance to na 100% nie]

Fajnie, ze "zrozumiales".

Zastanow sie tez dlaczego niektorzy maja dosyc dlugie okapy przy dachu i przypomnij sobie z podstawowki z fizyki jaka jest wysokosc slonca nad horyzontem latem i zima. Wiele Ci sie wyjasni i moze naprawde zrozumiesz.

założyciele biskupina bardziej uważali na lekcjach fizyki/geografii

albo przyrody w podstawówce

Fajnie, ze "zrozumiales".

Zastanow sie tez dlaczego niektorzy maja dosyc dlugie okapy przy dachu i przypomnij sobie z podstawowki z fizyki jaka jest wysokosc slonca nad horyzontem latem i zima. Wiele Ci sie wyjasni i moze naprawde zrozumiesz.

Chcesz powiedzieć, że jesienią słońce "wpada" do domu przez okna częściej niż latem i że energia przekazywana w ten sposób do domu jest większa niż energia przekazywana w ten sposób latem, do tego energia przekazywana za pośrednictwem jest pomijalna.

Pomyśl to zrozumiesz,narazie jesteś zielony i zamiast uczyć się blaznujesz.

Terminy które powinieneś przyswoić to straty energii cieplnej domu,bezwładnośc cieplna domu,wpływ ciepła bytowego na temperaturę w domu,ilość wymian powietrza w domu przy WM.

Pyxis napisał także zagadnienie które powinieneś przyswoić.

a po co aż naukę do tego mieszać wystarczy taki dom, żeby słońce w zimie świeciło przez okna a w lecie nie :) można na różne sposoby to osiągnąć np. odpowiednie zadaszenie okien od południa, rolety zewnętrzne

Pomyśl to zrozumiesz,narazie jesteś zielony i zamiast uczyć się blaznujesz.

Terminy które powinieneś przyswoić to straty energii cieplnej domu,bezwładnośc cieplna domu,wpływ ciepła bytowego na temperaturę w domu,ilość wymian powietrza w domu przy WM.

Pyxis napisał także zagadnienie które powinieneś przyswoić.

Dobra, dobra. Skończcie powtarzać bez przerwy, że słońce wam zaświeciło przez 30% doby i właśnie dlatego macie 23,5 w domu pomimo 10 na dworze i że latem pomimo tego słońca macie tak samo to ja też przestanę się czepiać.

Dobra, dobra. Skończcie powtarzać bez przerwy, że słońce wam zaświeciło przez 30% doby i właśnie dlatego macie 23,5 w domu pomimo 10 na dworze i że latem pomimo tego słońca macie tak samo to ja też przestanę się czepiać.[/QUOT

powiem więcej

teraz jesienią jak jest plus 10 i słonce swieciłoby te 8 h to temp w domu [w 2/3 domu dobiłaby do 24,5-25]

muszę uczciwie dopisać że teraz jesienią ładuje w łazienki 1-1,5 kwh na dobę

Edytowane przez malux20

Dobra, dobra. Skończcie powtarzać bez przerwy, że słońce wam zaświeciło przez 30% doby i właśnie dlatego macie 23,5 w domu pomimo 10 na dworze i że latem pomimo tego słońca macie tak samo to ja też przestanę się czepiać.[/QUOT

powiem więcej

teraz jesienią jak jest plus 10 i słonce swieciłoby te 8 h to temp w domu [w 2/3 domu dobiłaby do 24,5-25]

Tylko, że nie świeci co dzień, horyzont niski więc późno wschodzi i wcześnie zachodzi i nawet gdy świeci cały dzień to przez 8 godz. nie "wpada" naraz przez wszystkie okna a raczej przez te z S, SE i SW.

Dobra, dobra. Skończcie powtarzać bez przerwy, że słońce wam zaświeciło przez 30% doby i właśnie dlatego macie 23,5 w domu pomimo 10 na dworze i że latem pomimo tego słońca macie tak samo to ja też przestanę się czepiać.

Z tego co wiem jesteś ze Śląska,jakie temperatury były na zewnątrz w dzień do zeszłego tygodnia ? 17-22st.C a przy tym słońce non stop.

Czy sprawdzałeś temp.podlogi tam gdzie akurat padało słońce ? Nie sądzę bo byś takich bzdur nie pisal.

czy zatem nie jest możliwe żeby temp.w domu przy słońcu wzrosła o 1-1,5st.C ? Czy po zajściu słońca nie jest możliwe żeby ciepło bytowe przy dużej bezwładności domu nie utrzymało tej temp.do rana ?

Zapewniam cię ze jest to możliwe także naprawdę jesteś zielony w temacie u nie brnij tylko się ucz.

Tyle ile człowiek potrzebuje i ciut ciut więcej (to dla pająków ;) )

Ja nie pytam, ile Ty go dostarczasz ale jakie są przepisy i ile powinno być.

W twoim domu mniej więcej 200-350m3/h a więc w ciągu doby całe powietrze powinieneś wymienić 10-20 krotnie. Więc ile razy w tygodniu je wymieniasz ? Zapytam jeszcze raz - co was tak zaskoczyło w tym temacie ?