lukasza 27.10.2014 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Panasonic T-Cap jakiego biegu obiegówki używacie (2gi 3 ci?) kiedy bieg powinno się zmieniać, na co wpływa i od czego zależy, na którym powinno chodzić ? pozdrawiam, Artur Miałem 7 bieg na start. Potem 5 jak wygrzewalem. Potem 4. Potem 3. Jak było 2 dni zimniej było ok. Ale tak jak jest teraz to delta mam 3*. Teraz mam 2 bieg. Delta 4*. Jako ze mam to w du... i więcej czasu spędzam na skręcaniau mebli dziecku i oczyszczania podwórza i lasu po zrobieniu 350m2 podjazdu to sam już nie wiem na co patrzeć i robię pod 4-5* różnicy zasilanie powrót. W listopadzie może popatrzeć na przepływy jak nimi sterować pod delta i temp wewnętrzna, tylko czy jest sens skręcić przepływ by jeszcze obniżyć delta? Nie mam czasu to rozpoznać w teorii i praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 27.10.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 u mnie od 27 września poszło 166kwh (CO+CWU), ale wszystko w G11 - jeszcze jestem przed zmianą pozdrawiam, Artur A jaka temperaturę utrzymujesz i ile tej wody zużyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 28.10.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Miałem 7 bieg na start. Potem 5 jak wygrzewalem. Potem 4. Potem 3. Jak było 2 dni zimniej było ok. Ale tak jak jest teraz to delta mam 3*. Teraz mam 2 bieg. Delta 4*. Jako ze mam to w du... i więcej czasu spędzam na skręcaniau mebli dziecku i oczyszczania podwórza i lasu po zrobieniu 350m2 podjazdu to sam już nie wiem na co patrzeć i robię pod 4-5* różnicy zasilanie powrót. W listopadzie może popatrzeć na przepływy jak nimi sterować pod delta i temp wewnętrzna, tylko czy jest sens skręcić przepływ by jeszcze obniżyć delta? Nie mam czasu to rozpoznać w teorii i praktyce. tyle, że w mojej obiegówce są 3 biegi pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 28.10.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 A jaka temperaturę utrzymujesz i ile tej wody zużyłeś? zużyłem 12m3 - ile z tego ciepłej? - nie wiem. codziennie pełna wanna dla dzieciaków + 2-4 prysznice dla mnie i żony pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 28.10.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 raczej nie zmieniasz, ustawiasz żeby zapewnić wymagane przepływy dla pompy ciepła i tyle. bieg to zależy jaka masz instalacje. ja używam 2 biegu raz przestawiłem na pierwszy ale szybko wyskoczył błąd że za mały przepływ - mimo, ze pompa pcha tylko do buforka 80L (dziwne powinno na pierwszym chodzić bez problemu). Panasonic T-Cap jakiego biegu obiegówki używacie (2gi 3 ci?) kiedy bieg powinno się zmieniać, na co wpływa i od czego zależy, na którym powinno chodzić ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 28.10.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 raczej nie zmieniasz, ustawiasz żeby zapewnić wymagane przepływy dla pompy ciepła i tyle. bieg to zależy jaka masz instalacje. ja używam 2 biegu raz przestawiłem na pierwszy ale szybko wyskoczył błąd że za mały przepływ - mimo, ze pompa pcha tylko do buforka 80L (dziwne powinno na pierwszym chodzić bez problemu). masz bufor? jak masz to podłączone: - za buforem jest dodatkowa pompa,? chodzi cały czas, czy dostaje jakis impuls do startu - masz zawory/elektrozawory tak aby mieć wybór czy woda idzie przez bufor czy prost w podłogę ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 28.10.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 masz bufor? jak masz to podłączone: - za buforem jest dodatkowa pompa,? chodzi cały czas, czy dostaje jakis impuls do startu - masz zawory/elektrozawory tak aby mieć wybór czy woda idzie przez bufor czy prost w podłogę ? pozdrawiam, Artur buforek mały 80L po to by zapewnić minimalną ilość wody w obiegu chłodzącym dla 2 klimakonwektorów w innym przypadku bufora bym nie dawał. Za buforem dodatkowa pompa uruchamiana razem z pompa hydroboxu. Żadnej dodatkowej automatyki nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r2req 28.10.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 buforek mały 80L po to by zapewnić minimalną ilość wody w obiegu chłodzącym dla 2 klimakonwektorów w innym przypadku bufora bym nie dawał. Za buforem dodatkowa pompa uruchamiana razem z pompa hydroboxu. Żadnej dodatkowej automatyki nie mam. z bufora puszczone osobne obiegi na klimakonwektor i na podłogę ? bufor to jak rozumiem zwykła bańka, bez wężownicy ? pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 28.10.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 (edytowane) z bufora puszczone osobne obiegi na klimakonwektor i na podłogę ? bufor to jak rozumiem zwykła bańka, bez wężownicy ? pozdrawiam, Artur Tak troche off-top zrobiliśmy trzeba było na priv tą dyskusje. To żeby wrócić do tematu zużycie od 01.10 do 28.10 mam 170kWh (CO chodzi od połowy miesiąca ustawione na 21 stopni w sypialni czyli tak 22 do 22,5 w salonie) edit: pomyłka nie 170 tylko 220 nie doliczyłem CWU sprzed okresu gdzie nie chodziło CO Edytowane 3 Listopada 2014 przez rob30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 31.10.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Kolejny miesiąc za nami, tym razem już z grzaniem 01.10.2014 - 31.10.2014 Pompa zeżarła 210 kWh w tym: CO - 117 kWh CWU - 93 kWh Wszystko w II taryfie Koszt ogółem 70,75 Za miesiąc dane za rok - nie będzie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Co sie tak wyrywasz? Dzisiaj noc jeszcze mloda, a pompa raczej u Ciebie tez sie jeszcze zalaczy. Chociazby na CWU. Jutro "rewia mody", wiec sie chyba kapac bedziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.10.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 doliczając dzisiejsze cwu + grzanie coto cały miesiąc to 124 kwh pażdziernik kominek 0 razy używany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 31.10.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Powiedzcie jak to jest?Uruchomiłem pierwsze grzanie pompą ok. 6/7 października, ustawiłem na dwie taryfy wstępnie w związku z prądem budowlanym na temp. 19C/17C.Do dzisiaj zjadło mi ok. 135 kWh. Pompa pobiera ok. 2,5kW.Czy przy moich parametrach domu i że to pierwszy sezon to tak duże zużycie jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.10.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 To dużo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Powiedzcie jak to jest? Uruchomiłem pierwsze grzanie pompą ok. 6/7 października, ustawiłem na dwie taryfy wstępnie w związku z prądem budowlanym na temp. 19C/17C. Do dzisiaj zjadło mi ok. 135 kWh. Pompa pobiera ok. 2,5kW. Czy przy moich parametrach domu i że to pierwszy sezon to tak duże zużycie jest ok? W taniej taryfie jest to koszt ok 45zł za 3 tygodnie, czyli jakieś 2 worki ekogroszku (50kg) Przejdź się teraz po sąsiadach, bo zapewne 90% z nich ogrzewa węglem i spytaj ile spalili woreczków w październiku, a potem pomyśl czy Twoje zużycie jest duże czy małe;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 31.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 W taniej taryfie jest to koszt ok 45zł za 3 tygodnie, czyli jakieś 2 worki ekogroszku (50kg) Przejdź się teraz po sąsiadach, bo zapewne 90% z nich ogrzewa węglem i spytaj ile spalili woreczków w październiku, a potem pomyśl czy Twoje zużycie jest duże czy małe;) I te groszki pewnie też tyle izolacji wpakowali na dom.To raczej kwestia pierwszego sezonu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 31.10.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Właśnie nie wiem czy to dużo. Grzałem tylko 19/17 więc dogrzewało tylko w godzinach taniej do 19, bo nigdy nie spadło nawet poniżej 17,9C. No tak jakoś ...porównałem się do malux20 u Niego wynik jest razem z cwu. Rekuperator wyciągnął mi w przeciągu 2 tygodni ponad 20l wody z posadzki. Odparowanie zapewne wzięło swoją część z zużytej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 W tym czasie z domu odparowalo pewnie z 400l wody a nie 20l. Taki nowy mokry dom przyjmie kazda ilosc energii, wiec sie nie przejmuj i nie porownuj. Policz ile pompa pracowala i podziel przez zuzycie. Jak bedzie w normie, to grzej i obserwuj temperature na wejsciu DZ, zeby nie przegiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 31.10.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 W zasadzie to grzeje tylko w nocy, a że nie mieszkam to nie wiem jak z temp Dz.Jak zajeżdżam na budowę ok. 9 rano to po puszczeniu obiegówki Dz na 5 minut temp. utrzymuje się 8 - 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.10.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ja sobie obserwowalem przez kamerke IP. Jak masz juz neta w domku, to do zrobienia bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts