Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

to ja swoje trzy grosze odnośnie zasilania i powrotu...

po godzinie pracy PC na zasilaniu 38* a na powrocie 31*, w chałupie 23-24*...

w domu 160m2 ułożone 1000mb rurek, 15 obwodów grzewczych, przepływ ok. 1300 L na godzinę...

skoro sam wróciłeś do tego tematu

w wątku o zużyciu prądu przez PC

to napisz ile teraz zużywa prądu na dobę i przy jakiej temperaturze DZ.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzę że jednak wystarczy mieć zamontowaną u siebie w domu pompę ciepła i już jest się fachowcem...:yes:

jeżeli po wyłączeniu PC a działa jedynie pompka obiegowa po pól godzinie mam 29,5* na powrocie i zasilaniu to przecież nie jest wina rurek a zbyt dużych potrzeb budynku...

cały dom jest ułożony co 15 i 10 cm więc nie piszcie że za mało, no chyba że u was jest całość co 10 czy 5 cm tak niechcący pod "węgiel" robione...:stirthepot:

skoro sam wróciłeś do tego tematu

w wątku o zużyciu prądu przez PC

to napisz ile teraz zużywa prądu na dobę i przy jakiej temperaturze DZ.

z ostatnich sześciu dni średnio 26kwh.

DZ 6,7* / 3,2* jak już z godzinę chodzi...

wcześniej była większa ( ok 5,5*)delta ale jak się okazało filtr siatkowy "wyczyścił" instalację i po jego oczyszczeniu spadła do takiej jak teraz... ( ok 3,5* )

na GZ jest cały czas niezmienna ok 7* niezależnie od temp. zasilania...

Się nadaje tylko trzeba było przed instalacją wiedzieć co do czego się instaluje. Jak chciałeś mieć 24 wewnątrz temp zasilania 35 przy okładzinach drewenianych to na pewno tym 1000mb rurki w podłodze tego nie zrobisz przy PC 9 kW która pewnie teraz ma ok 10kW. Myślenie nie boli. Jest tyle materiałów w sieci że amator jest w stanie sobie z tym poradzić. A ty się jeszcze dziwisz? Widzę że nie masz zielonego pojęci o instalowaniu PC i wodnej podłogówce.

więc może nie doradzajcie potencjalnemu inwestorowi pomp ciepła bo a nóż widelec zechce mieć w chałupie ciepło i jego podłogówka z rozstawem 15cm obłożona panelami czy wykładzinami najnormalniej nie wydoli...:D

co raz to któryś wyskakuje z grzejnikami..., wiec co...? tam się nadaje nawet jako zastąpienie jakiegoś "miałowca" a tutaj już nie...?

bo co...?

bo jak koleś od kabli to się nie zna...?

bo co...?

bo jak koleś od kabli to się nie zna...?

bo jak sąsiad od kafli, to jest problem ;)

bynajmniej z zewnątrz dla rześkiej 20 tak wygląda.

Z tych temperatur i przepływu wynika że pompa kręci ok 10,5 kW. Ile przy tym ciągnie z sieci?

Z selecta porównywalna sprężarka ZH30 brała by 2,6 kW + obiegówki. Czyli jak twoja bierze ok 2,8 kW to masz COP ok 4

a kaflowy sąsiad potrzebuje ok 100 kWh na dobę.

czyli idzie ok 780 kWh/msc niespełna 280 zł Co i CWU rozumiem. To może w tym układzie sezon grzewczy 7msc zamknie ok 1800 zł.

Jeśli liczyć, że może mu spadnie po pierwszym roku zużycie maks o 10% to będzie przyszły sezon ok 1620 zł.

Jeśli liczyć, że inni mają w domu 22*C a ten dom ma bliżej 24*C czyli ok 12-15% więcej bierze na CO to mamy prognozowany wynik w przyszłym roku przy 22*C ok 1420 zł razem CO z CWU.

A jeśli dodamy, że niektórzy sezonem grzewczym opisują tylko CO bez CWU to różnic specjalnie nie wydać.

Bo jeśli za rok przy +22*C rachunek za 7 msc wyniesie 1500 zł CO i CWU to ten Twój inwestor będzie zadowolony? Zużycie na forum to czasem ekstrema. W takim ekogroszu tu pala po 9kg dziennie a u nas na ulicy średnia to 15kg a liderowi starczyło 115kg na 5 dni - tempo wewnątrz +25*C (przy +24*C tio swetry zakładają) bez jaj :)

bo jak sąsiad od kafli, to jest problem ;)

bynajmniej z zewnątrz dla rześkiej 20 tak wygląda.

Z tych temperatur i przepływu wynika że pompa kręci ok 10,5 kW. Ile przy tym ciągnie z sieci?

Z selecta porównywalna sprężarka ZH30 brała by 2,6 kW + obiegówki. Czyli jak twoja bierze ok 2,8 kW to masz COP ok 4

a kaflowy sąsiad potrzebuje ok 100 kWh na dobę.

przy takich temp. jak podałem bierze ok. 3kw na godzinę razem z obiegówkami (według impulsów licznika...)

przy takich temp. jak podałem bierze ok. 3kw na godzinę razem z obiegówkami (według impulsów licznika...)

W sumie, to i racja :)

jak mierzysz 38C zna zasilaniu, to czujnik ciepłomierza zanurzeniowo pokazał by 39-39,5C i skraplanie było by już blisko 45C.

Wtedy kop ok 3,6 i kaflowy sąsiad ok 90 kWh/dobę

No i z tego co pisałeś przegranie masz deko za wysokie, a to też obniża sprawność

W sumie, to i racja :)

jak mierzysz 38C zna zasilaniu, to czujnik ciepłomierza zanurzeniowo pokazał by 39-39,5C i skraplanie było by już blisko 45C.

Wtedy kop ok 3,6 i kaflowy sąsiad ok 90 kWh/dobę

No i z tego co pisałeś przegranie masz deko za wysokie, a to też obniża sprawność

a jeśli wynik był za CO i CWU i na CWU - indywidualnie niech pójdzie z 4kWh

to masz już z ... szybko w pamięci 15% mniej i ok 75-78kWh doba.

wcześniej była większa ( ok 5,5*)delta ale jak się okazało filtr siatkowy "wyczyścił" instalację i po jego oczyszczeniu spadła do takiej jak teraz... ( ok 3,5* )

na GZ jest cały czas niezmienna ok 7* niezależnie od temp. zasilania...

26 kwh na co ?

kużwa jadą grzałki

26 kwh na co ?

kużwa jadą grzałki

nie ma grzałek...:no:

te 26kwh to razem z CWU... ( średnio 1 godz na dobę...)

tak naprawdę to nie wiem czy to jest problem, COP 3,5 biorę w ciemno...:D

odejmując ze 3,5kwh na CWU pozostaje 22,5kwh na CO co przy tym COPie daje ok. 78kwh więc nie ma tragedii uwzględniając 24* w chałupie i pierwszy sezon...

mam nadzieję że to zużycie się trochę unormuje zanim przyjdą mrozy bo może doby zabraknąć ...:stirthepot:

nie ma grzałek...:no:

te 26kwh to razem z CWU... ( średnio 1 godz na dobę...)

tak naprawdę to nie wiem czy to jest problem, COP 3,5 biorę w ciemno...:D

odejmując ze 3,5kwh na CWU pozostaje 22,5kwh na CO co przy tym COPie daje ok. 78kwh więc nie ma tragedii uwzględniając 24* w chałupie i pierwszy sezon...

mam nadzieję że to zużycie się trochę unormuje zanim przyjdą mrozy bo może doby zabraknąć ...:stirthepot:

TEN DOM MA Z 200 M2 I jest byle jak zrobiony?

mi teraz idzie na co 5do 5,5 kwh na co [choć chwilowo mam 7 metrów między jednostkami z i w przewodów na wierzchu przy 22,5 23,5 w domu 123m2

kominek w listopadzie odpaliłem raz dla szwagierki z bloków

Sprawdzales wszystkie ustawienia?

Oki, cos tam dziala, ale cos mam skopane, patrzcie na moj harmonogram CWU:

https://picasaweb.google.com/118055174729084409071/Pompa?authkey=Gv1sRgCJfDsvD7zOCsGA

Czemu o 21:15 pokazuje mi Buforowanie Ekonomiczne oraz 30 stopni!!

Ma być Komfortowe oraz 46 stopni:/. Nie ogarniam

Krystian

Nie wiem co. Spytaj instalatora. Moze znajdzie.

Teraz mam 22*C. Jesli bym chcial miec 28*C, pewnie nie byloby z tym najmniejszego problemu.

Jak testowalem w pierwszym roku ustawienia krzywej mialem nieraz 25*C. :)

sprawdzę za Ciebie.

Wczoraj ustawiłem 34*C zasilanie, pokazała mi 35*C rano. Delta 4K.

Po nocy doszła do 24 parter, 25,5 piętro.

Dziś na noc jej dam 36*C zasilanie.

Sądzę że ponad 27*C na pietrze dobije.

także przy zasilaniu jak u Jaśka 38*C może 28*C wewnątrz spokojnie dojść ( a ma raptem 23-24*C, czyli gdzieś ucieka lub akumuluje). Grzanie 9 h w taniej 22-7.00, ze szronieniem bo grzeje powietrzną.