mar1173 05.12.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Asolt hsa nie wyregulujesz Ja tez mam problem z przesuwką z O...u. Jak było szczelnie to klamka nie dochodziła do poprawnej pozycji. Jak wyregulowali klamkę to zimą pi... dołem. Mam nawet porobione zdjęcia. Termometr na podłodze przed drzwiami pokazywał 8 st przy -10 na zewnątrz. Nie wiem czy ich wzywać ponownie do regulacji czy reklamować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.12.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 mar a jaki system masz ?rodzaj okucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.12.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Ja tez mam problem z przesuwką z O...u. Jak było szczelnie to klamka nie dochodziła do poprawnej pozycji. Jak wyregulowali klamkę to zimą pi... dołem. Mam nawet porobione zdjęcia. Termometr na podłodze przed drzwiami pokazywał 8 st przy -10 na zewnątrz. Nie wiem czy ich wzywać ponownie do regulacji czy reklamować. Jak na gwarancji to reklamowac, niech poprawiają bo pozniej znowu bedzie na asolta ze źle wyliczył zapotrzebowanie na ciepło. A tak na powaznie to jak widze którys dom z kolei w którym są nieszczelnosci na oknach. A potem regulacja na rozdzielaczu bo podłogówka słabo grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Bo papier sobie, a z zycie sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.12.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Bo papier sobie, a z zycie sobie. Czyli co lepiej zeby zadnego papieru nie było?, a moze idąc dalej zrezygnujmy z projektu architektonicznego bo zycie sobie, a murarze cos tam zawsze wymyslą, moze inwestor na kartce cos tam narysuje, instalatorzy tez swoje dołozą. To przeciez nie WTC albo inny drapacz, bez projektu taki zwykły dom tez da sie wybudowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.12.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Nie "eksajtuj" sie tak asolt. Projekt domu byc musi. Dla podlogowki juz takiego obowiazku nie ma. Mysle, ze nie majac projektu a tylko wytyczne i rysunki (zwymiarowane) inwestora, sprawna i doswiadczona ekipa tez by postawila porzadny dom. To sie w duzej mierze opiera wlasnie na doswiadczeniu. Tak samo jak trafiaja sie spierdzielone totalnie domy (i podlogowki), ktore mialy swietny i czytelny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 05.12.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Jak na gwarancji to reklamowac, niech poprawiają bo pozniej znowu bedzie na asolta ze źle wyliczył zapotrzebowanie na ciepło. A tak na powaznie to jak widze którys dom z kolei w którym są nieszczelnosci na oknach. A potem regulacja na rozdzielaczu bo podłogówka słabo grzeje. Akurat sam liczyłem i regulować nie ma potrzeby a przewiew nie ma wpływu na temp wewnętrzną. Ogólnie to te przesuwki o du..potłuc. Muszę poszukać gwarancji. Niby 5 czy 7 lat tylko nie wiem czy na wszystko. Malux Okucia to GU PSK-Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 05.12.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Przesuwka to masakra- jak szczelna to nie chce się suwać. Jak nieszczelna to ładnie się suwa i domyka :bash:ale pizga zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.12.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Przesuwka to masakra- jak szczelna to nie chce się suwać. Jak nieszczelna to ładnie się suwa i domyka :bash:ale pizga zimą. Jak kupowałem okna to mi mówiono że takie proste przesuwki są do dupy, że system HS jest znacznie lepszy Jak narazie na HSa nie mogę narzekać, made by Eurokolor Pyskowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitersson 07.12.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Jak kupowałem okna to mi mówiono że takie proste przesuwki są do dupy, że system HS jest znacznie lepszy Jak narazie na HSa nie mogę narzekać, made by Eurokolor Pyskowice Mam dwie przesowki tej firmy z Pyskowic na HS ,trzy lata temu montowane i odpukac wszystko ok. Bylem w tej fabryce przed zakupem okien-pelna profeska,warto polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 09.12.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam w wątku Od 14 listopada zużycie 135kWh. Powierzchnia grzana 230m2. Temp. w środku utrzymuję od 10 w porywach do 20'C (kiedy coś wykańczam). To pierwsze uruchomienie podłogówki. Elewacja zakończona pod koniec listopada, ocieplenie sufitów również, kilka dni temu wstawione drzwi do garażu, itd. Jeszcze w środku dość sporo wilgoci - wylana posadzka związała faktycznie dopiero po włączeniu grzania. Wydaje mi się, że to dość niskie zużycie Aktualnie temp. DZ 5,9 - 3,0'C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 11.12.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam listopad 340 kwh. Calosc II taryfa. 107 m2 uzytkowej. Pompa 10kw ekodom. 2X75 metrow odwiertów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.12.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Palec Ci się nie omsknął na mocy tej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavosnop44 11.12.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Dlaczego? Myslisz ze moc jest az nadto?. Troszke sie raczej mylisz. Dom nie byl budowany pod Pci. Ja mysle ze w moim regionie gdzie w zime dochodzi do -35 jest akurat. Pozdrawiam. No tak. Pompa tak sie nazywa. Ale w specyfikacji jej moc cieplna to troszke powyzej 8kw. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez pavosnop44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 14.12.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 zyżycie 14.11 - 14.12: CO: 588, kWh -> raz czy dwa razy wstała w drogiej. nie mam podlicznika jeszcze, ale założe 90/10 (przeszacowane) -> 190złCWU: 37 kWh ->100% tania -> 10zł całość ogrzewania około 200zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 14.12.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 zyżycie 14.11 - 14.12: CO: 588, kWh -> raz czy dwa razy wstała w drogiej. nie mam podlicznika jeszcze, ale założe 90/10 (przeszacowane) -> 190zł CWU: 37 kWh ->100% tania -> 10zł całość ogrzewania około 200zł Dużo i niedużo ale wody to wybitnie mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba83 14.12.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Listopad od 01-11 do 30-11 wyglada tak : 589 kwh pracy PC / 19,63 na dzień 357 zalaczen PC wraz z CWU / 11,9 załaczen na dzień 185 godzin pracy PC wraz z CWU / 6,16 godzin pracy na dzień 33 godzin pracy PC na CWU / 1,1 godziny pracy na dzień . średnie zużycie prądu przez PC wraz z CWU , pompkami , cyrkulacją na godzine pracy 3,18 kw caly prąd za PC i inne 962 kw , 1 taryfa 300 kwh , 2 taryfa 662 kwh Witam. Mam ten sam model PC z tym że 10 kW Pow. grzewcza 220 m2 po podłodze wszędzie podłogówka+2 drabinki + garaż ogrzewany. Dom wykończony lecz niezamieszkały jeszcze. Chciałbym się dowiedzieć jakie masz zadane parametry na pompie: stponiominuty , podbicie tem. w taniej taryfie itd itd. z góry dzięki. POZDRAWIAM Sebastian, Opoczno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 14.12.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 A w stopce masz wpisane 12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 15.12.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Listopad od 01-11 do 30-11 wyglada tak : 589 kwh pracy PC / 19,63 na dzień 357 zalaczen PC wraz z CWU / 11,9 załaczen na dzień 185 godzin pracy PC wraz z CWU / 6,16 godzin pracy na dzień Jak to jest, że masz 12 włączeń PC na dobę, a tylko 6 godzin pracy na dobę. Sprężarka załącza się raz na pół godziny a potem włącza? To raczej niedobrze. Słyszałem, że dla sprężarki włączenie to najtrudniejsze zadanie i tutaj się najbardziej zużywa, a żywotność szacuję się raczej w ilości załączeń a nie godzin pracy. Przykładowo załączeń mam u siebie maksymalnie 3 na dobę, a najczęściej 2, średni ok 2,2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 15.12.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Z czystej ciekawości przyłączam się do pytania. Ktoś to ma opracowane ? Jakiś link? Może doświadczenie? A jak jeszcze jakiś algorytm względem różnic temperatur w dzień (szczególnie przy słońcu), a nocą by się przydał. Moim zdaniem będzie tak, jak napisał JTKirk. Taniej będzie pozostać w nocnej taryfie, bo zwykle to 3x tańszy prąd, a PC na pewno nie będzie 3x mniej efektywna po podniesieniu temperatury. Jednak będzie większa różnica w temperaturach w domu między nocą a dniem, w nocy będzie w domu cieplej, a w dzień bardziej się wychłodzi, szczególnie późnym wieczorem. Warto więc w środku dnia może trochę podgrzać, gdy jest cieplej na zewnątrz? Dla powietrznej PC to może być dobra okazja na zaczerpnięcie z wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts