Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Jedno krótkie pytanie:

Czy przy obecnie -7C, włączanie się ODSZRANIANIA co 15min to normalne? Chodzi o PC (powietrzną) Daikina Atherma.

Jeżeli to nie normalne, to co może być przyczyną? (za mało czynnika? Za słaba pompa?).

Pozdrawiam

Krystian

Normalnie nie jest to normalne;)

Przy temp bliskich 0 i dużej wilgotności co 1h, czy nawet 45min może się zdarzyć, ale przy -7st to już powinno pracować stabilnie - przynajmniej tak jest u mnie.

U Ciebie jednak jest to możliwe, bo masz dość sporą powierzchnię do ogrzania, a wymiennik Twojej pompy jest malutki, choć wszystkie inne ewentualności, w tym ubytki czynnika też należałoby sprawdzić.

Witam,

Jedno krótkie pytanie:

Czy przy obecnie -7C, włączanie się ODSZRANIANIA co 15min to normalne? Chodzi o PC (powietrzną) Daikina Atherma.

Jeżeli to nie normalne, to co może być przyczyną? (za mało czynnika? Za słaba pompa?).

Pozdrawiam

Krystian

A nie prościej wyjść na dwór i samemu zobaczyć, czy defrost następuje przy całkowicie zaszronionej chłodnicy i trwa tylko tyle ile potrzeba by całkowicie usunąć lód?

A nie prościej wyjść na dwór i samemu zobaczyć, czy defrost następuje przy całkowicie zaszronionej chłodnicy i trwa tylko tyle ile potrzeba by całkowicie usunąć lód?

Tak, defrost jest całkowitej zaszronionej chłodnicy (zaraz wrzucę filmik, już jest: http://youtu.be/JuDj7QtjAZI).

Pytanie:

- czy tak szybki frost na chlodnicy, moze byc wynikiem małej ilości czynnika?

- czy większe prawdopodobieństwo za słabej pompy?

P.S. Obecnie jest min. -7C, i dzieje się to zawsze w okolicach 31/26 (wyjście/powrót) - ustawione ma grzać do 35 na wyjściu, ale takiej temp nie potrafi osiągnąć, bo co chwile defrost:/. W domu jest ok, około 21.5C (ale pompa musi non stop prawie chodzić).

Dzieki za pomoc, bo nie wiem czy zglaszać usterkę do serwisu czy coś u mnie nie tak.

Pzdr

Krystian

Edytowane przez netmax

Lepiej zdjęcie z bliska, by ocenić stopień zaszronienia. Defrost powinien być wtedy, gdy już zaczyna w szybkim tempie spadać przepływ powietrza przez lamele.

Co 15 min, jest do bardzo często i niestety potwierdza moje przypuszczenia co do doboru wielkości dobieranych chłodnic do mocy nominalnej. Jak przychodzą "ciężkie" warunki z wysoką wilgotnością i niskimi temperaturami, a do tego chce się ją obciąży na pełnej mocy, to wyłazi "szydło z worka"

Lepiej zdjęcie z bliska, by ocenić stopień zaszronienia. Defrost powinien być wtedy, gdy już zaczyna w szybkim tempie spadać przepływ powietrza przez lamele.

Co 15 min, jest do bardzo często i niestety potwierdza moje przypuszczenia co do doboru wielkości dobieranych chłodnic do mocy nominalnej. Jak przychodzą "ciężkie" warunki z wysoką wilgotnością i niskimi temperaturami, a do tego chce się ją obciąży na pełnej mocy, to wyłazi "szydło z worka"

Oto filmik:

http://youtu.be/JuDj7QtjAZI

Pzdr

Krystian

Oto filmik:

http://youtu.be/JuDj7QtjAZI

Pzdr

Krystian

Na moje oko jednak trochę przedwczesny jest ten defrost i trochę za krótki bo nie powinno na chłodnicy zostawać lodu.

Weź czajnik i rozpuść ten sopel, bo przez niego dolna sekcja może przelewać nieodparowany czynnik, a sterownik traktuje to jako podstawę do przedwczesnego defrostu.

---------------------------

Zuzycie za okres 2014-11-27 - 2014-12-27

---------------------------

c.o.

----

zuzycie: 534,40 kWh (tania: 501,5 kWh, droga: 32,9 kWh) (93,84% tania)

srednio na dobe: 17,81 kWh

koszt: 192,31 zl

koszt na dobe: 6,41 zl

ilosc godzin pracy na dobe: 08:50

c.w.u.

-------

zuzycie: 121,10 kWh (tania: 116,9 kWh, droga: 4,2 kWh) (96,53% tania)

srednio na dobe: 4,04 kWh

koszt: 42,37 zl

koszt na dobe: 1,41 zl

SUMA:

------

zuzycie na cele c.o. i c.w.u.: 655,5 kWh

koszt: 234,68 zl

Calkowite zuzycie: 962,00 kWh (85,86% tania)

Koszt calkowity z faktury: 392,35 zl

Na moje oko jednak trochę przedwczesny jest ten defrost i trochę za krótki bo nie powinno na chłodnicy zostawać lodu.

Weź czajnik i rozpuść ten sopel, bo przez niego dolna sekcja może przelewać nieodparowany czynnik, a sterownik traktuje to jako podstawę do przedwczesnego defrostu.

Oki rozpuszczę sopel.

Dodam, że jeżeli mamy -7, i jesteśmy przed defrostem, to czujnik temp przy jednostce zewnętrznej skacze do -10 (ale to pewnie nie ma żadnego znaczenia.

P.S. Co jezeli moze byc powodem takiego szybkiego defrostu:(

Najpierw go rozpusć i zobacz co się zmieni. Jaką masz akt wilgotność powietrza i co ile defrost?

Rozpuściłem 2h temu i powoli znowu robi się ten lodowaty "kołnierz" na dole.

Wilgotność aktualna podają w okolicach 60% dla Rybnika.

Co daje?...odmarza jednostkę i znowu startuje ...rozpędzając temp zasilania do około 32C i ....defrost...i tak co 20min.

Dodam, ze mam troszkę strat ciepła przez okna (za zawiasach) - do regulacji okna. pompa może nie wyrabia, ale czy to przyczyna takich ciągłych defrostow?

W domu jest ciagle okolo 21.5-22, ale jednostka chodzi 20h/24h. (zuzycie około 2kW/h). Za ostatnie 18dni (było około 18kW/dzień)

Dzieki z gory za pomoc.

Co daje?...odmarza jednostkę i znowu startuje ...rozpędzając temp zasilania do około 32C i ....defrost...i tak co 20min.

Dodam, ze mam troszkę strat ciepła przez okna (za zawiasach) - do regulacji okna. pompa może nie wyrabia, ale czy to przyczyna takich ciągłych defrostow?

W domu jest ciagle okolo 21.5-22, ale jednostka chodzi 20h/24h. (zuzycie około 2kW/h). Za ostatnie 18dni (było około 18kW/dzień)

Dzieki z gory za pomoc.

Po pierwsze dom jest swieży i jego aktualne rzeczywiste obciązenie cieplne jest wieksze od obliczonego, które wynosi ok 6300 W, nie wiem na ile okreslic dodatkowe straty z wilgoci technologicznej ale szacuje ze jest to nie mniej niz 1000 W, nie wiem na ile okreslic kolejne nieprzewidziane straty na nieszczelne okna załózmy ze to nie mniej niz 500 W . Sumując mamy dodatkowo ok 1500 W strat dodatkowych które nie były uwzgledniane w obliczeniach, jeszcze zapomniałbym ze dla obliczen ozc i podłogowki przyjąłem 20 oC a nie 22 oC jak jest utrzymywane a to jest kolejny dodatek ok 350 W (przeliczone) czyli razem ok 1850 W.

Razem jest to ok 8150 czyli przewyzszaja te straty moc pompy. Nie widzę problemów do niepokoju, po drugim i trzecim sezonie dom juz wyschnie, okna zapewne zostaną poprawione, zostanie te 22 oC ale to tylko 350 W dodatkowo.

60% to niska wilgotność, przy takiej defrostów właściwie nie ma. U mnie pod warszawą - 8,5C i 85% wilgotności Defrosty są co 3h.

Moim zdaniem coś z twoją pompą jest nie tak, defrost następuje za wcześnie na niezbyt zalodzonej chłodnicy i kończy się też za wcześnie z nie do końca oczyszczoną chłodnica. Być może wystarczy regulacja w sterowniku parametrów odpowiedzialnych za defrost, być może jest jakaś nieszczelność i problem z czynnikiem. Tak czy owak skontaktował bym się z instalatorem/serwisem.

Po pierwsze dom jest swieży i jego aktualne rzeczywiste obciązenie cieplne jest wieksze od obliczonego, które wynosi ok 6300 W, nie wiem na ile okreslic dodatkowe straty z wilgoci technologicznej ale szacuje ze jest to nie mniej niz 1000 W, nie wiem na ile okreslic kolejne nieprzewidziane straty na nieszczelne okna załózmy ze to nie mniej niz 500 W . Sumując mamy dodatkowo ok 1500 W strat dodatkowych które nie były uwzgledniane w obliczeniach, jeszcze zapomniałbym ze dla obliczen ozc i podłogowki przyjąłem 20 oC a nie 22 oC jak jest utrzymywane a to jest kolejny dodatek ok 350 W (przeliczone) czyli razem ok 1850 W.

Razem jest to ok 8150 czyli przewyzszaja te straty moc pompy. Nie widzę problemów do niepokoju, po drugim i trzecim sezonie dom juz wyschnie, okna zapewne zostaną poprawione, zostanie te 22 oC ale to tylko 350 W dodatkowo.

Dzieki P. Andrzeju.

Nie pokoju nie ma, jedynie zastanawiają mnie te częste defrosty....czy ma Pan podejrzenie co może byc?

Może jak piszę Vld ponizej? Ustawienia defrostu? Nie widzę jakiej pozycji w ustawieniach Instalatora...no chyba, że się myle.

Dzieki za info.

Krystian

60% to niska wilgotność, przy takiej defrostów właściwie nie ma. U mnie pod warszawą - 8,5C i 85% wilgotności Defrosty są co 3h.

Moim zdaniem coś z twoją pompą jest nie tak, defrost następuje za wcześnie na niezbyt zalodzonej chłodnicy i kończy się też za wcześnie z nie do końca oczyszczoną chłodnica. Być może wystarczy regulacja w sterowniku parametrów odpowiedzialnych za defrost, być może jest jakaś nieszczelność i problem z czynnikiem. Tak czy owak skontaktował bym się z instalatorem/serwisem.

Ten film co pokazałem to jest dokładnie moment przed włączeniem się defrostu. Nie wiem czy to odpowiednie zlodowacenia jednostki, czy może troszke faktycznie wlacza sie za wczesnie. Ktos moze to potwierdzić/wyjaśnić? Może ktoś ma zdjecia/film jak wyglada zlodowanie przed defrostem?:)

dla obliczen ozc i podłogowki przyjąłem 20 oC a nie 22 oC jak jest utrzymywane a to jest kolejny dodatek ok 350 W (przeliczone)

Hmm.... wspominales zdaje sie kiedys, ze dodatkowy 1K wiecej wewnatrz to ok 8% wieksze zuzycie na cele CO, a tu podajesz, ze to ok 5,5% na 2K. Ktora wartosc jest prawidlowa?

Ten film co pokazałem to jest dokładnie moment przed włączeniem się defrostu. Nie wiem czy to odpowiednie zlodowacenia jednostki, czy może troszke faktycznie wlacza sie za wczesnie. Ktos moze to potwierdzić/wyjaśnić? Może ktoś ma zdjecia/film jak wyglada zlodowanie przed defrostem?:)

Hej,

Tu masz linka do mojego defrostu:) U mnie w temp od 0 do -3st defrosty są co 2-3 godziny, a w takich jak teraz -7/-8 2x na dobę.

Hmm.... wspominales zdaje sie kiedys, ze dodatkowy 1K wiecej wewnatrz to ok 8% wieksze zuzycie na cele CO, a tu podajesz, ze to ok 5,5% na 2K. Ktora wartosc jest prawidlowa?

Tak zgadza się, podawałem ile wzrosnie zapotrzebowanie na ciepło a nie obciązenie cieplne, tego akurat nie podawałem, w tym konkretnym przypadku przeliczyłem i tyle wyszło. Wzrost oczywiscie nie dla wszystkich pomieszczen był o 2K, nie było wzrostu w : łazienkach, pralni, kotłowni.

Hej,

Tu masz linka do mojego defrostu:) U mnie w temp od 0 do -3st defrosty są co 2-3 godziny, a w takich jak teraz -7/-8 2x na dobę.

Hmm, pytanie: ja wyłączyłem całkowicie Grzałkę - czy to może być przyczyną? (w ustawieniach mam wyłączone).

Na priv dostalem info o kogoś, gdzie majac 150m2 do grzania ma defrost na Daikinie Atherma co 30min, wiec bardzo podobnie.

Czy ktoś może pomóc z konfiguracją? Może coś z opcją tej grzałki (mam 6kW oraz 9kW). Może coś z opcją samego ustawienia deforstu?

Dzieki z gory za pomoc.

Krystian