Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

pompa powietrzna działa od 9.10.2014

właśnie minęło 3 miechy tylko w drogim prądzie 0.59zł

razem z bytowymi[ok 190zł/mies],gotowanie na prądzie

2648kW x 0.59 =1562 całość

minus 570 bytowe to daje ok 960zł za 3 miesiące grzania

czyli ok 320zł/miech

dom o pow.212 m po podłogach

jak dla mnie ok

dotychczas był olej i kominek

dekar, zrób badanie kamerą termowizyjna, bo podejrzewam że gdzieś ci ciepełko ucieka. Dom mam niewiele mniejszy i przeciętnie ocieplony, a roczne zużycie to około 4000kWh.

Nie muszę robić, ja doskonale wiem gdzie mi ciepło ucieka. Pół budynku jest nieogrzewane a na dodatek strop między garażem a strychem to zwykła płyta OSB na legarach (mam tam strop drewniany). Jak zaprosiłem ostatnio znajomego architekta to aż gwizdnął jak zobaczył ten mój "mostek termiczny".

I tu właśnie kłania się negatywny efekt PC ;) Koszt ocieplenia stropu i pewnie przydałoby się ocieplić ścianę między częścią nieogrzewaną i ogrzewaną jest na tyle duży w porównaniu z ewentualnymi oszczędnościami, że brak mi po prostu motywacji :popcorn:

Ile zaoszczędzę? 500-600 kWh rocznie? No niech będzie 1000 to raptem coś koło 400zł rocznie a pewnie mniej...

To już prędzej zrobię ten strop ze względów estetycznych niż oszczędnościowych...

Edytowane przez dekar

Z takim stosunkiem taryf jestes pierwszy, jak ty to robisz?

W ramach rozpoczęcia dnia z humorem:

Zasady w domu:

1. Wstać do pracy na tyle wcześnie aby zdążyć zagotować wodę i wysuszyć włosy przed 6:00

2. Wyrwać się z pracy aby między 13:00 a 15:00 ugotować obiad (podgrzanie, trudno, po powrocie z pracy zużyje drogi prąd)

3. Telewizor i komputer włączać po 22:00

4. Pralkę i zmywarkę włączać albo w weekend albo po 22:00

5. Odkurzanie albo w weekend albo po 22:00

6. Tablety i smartfony ładować po 22:00

7. O sterowaniu lodówką jeszcze pomyślimy

:lol2:

Palę dzień i noc

Do dzisiaj w tym sezonie spaliłem lącznie z 50 kg

Przy takiej zimie jak teraz to do wiosny spale ze 100_150 kg w sumie

Inaczej -gdybym trzymal temperatury kablowo-kospelowe to kominek mozna wyrzucic

A i tak zuzycie prądu byloby mniejsze

Dzis placilem za wode-srednio na miesiąc wyszlo 13,6 m3

Pozdrawiam

Uspiona opcja kominkowa

7. O sterowaniu lodówką jeszcze pomyślimy

:lol2:

Może mrozić ją do -40 w nocy ,ale może być konieczna konwersja na amoniak.

takie stare byki a jak dzieci

grudzień-marzec funkcję lodówki przejmuje klatka na schodach zewnętrznych aby psy sąsiada nie rozszarpały jedzenie

u mnie w mieście na pewnym osiedlu standardem było że 20 000 mieszkańców miło takie klatki na parapecie - darmowa lodówko-zamrażarka

problem pojawia się od ciepłego marca :)

zuzycie w okresie 14.12 - 14-01:

CO: 636 kWh, 90% nocna, 10% dzienna

CWU: 40kWh, 100% nocna

łączny koszt około 210zł

Nie wiem jak Wy to robicie z tym CWU:o U mnie na CWU idzie teraz 150-180kWh miesięcznie, a latem około 120kWh:rolleyes: Też 100% w taniej.

Nie wiem jak Wy to robicie z tym CWU:o U mnie na CWU idzie teraz 150-180kWh miesięcznie, a latem około 120kWh:rolleyes: Też 100% w taniej.

nie wiem, nie zastanawialem sie nad tym. pompa nabija mi zbiornik do 50* w około godzinke przy obecnych temperaturach, latem duzo krocej. w sumie ciepla woda tylko na mycie idzie, gary w zmywarce, wiec zimna leci.

nie wiem, nie zastanawialem sie nad tym. pompa nabija mi zbiornik do 50* w około godzinke przy obecnych temperaturach, latem duzo krocej. w sumie ciepla woda tylko na mycie idzie, gary w zmywarce, wiec zimna leci.

powiem Ci że u mnie jak i Mapa generalnie Tcap 9KW tak samo szybko grzeje tą wodę,

ja u siebie znam przyczynę, magiczne słowo ŻONA, Ona myje rano zęby 3 min ciągle lejąc ciepłą wodę a w innym domu byłby już to 1 cały prysznic.

Zmywarka chodzi u mnie non stop i często z niepełnym wsadem ale żona zawsze jakiś plastik lub patelkę z tefalem ręcznie domywa i woda znowu leci, leci. Żona nie zna pojęcia zimna woda i używa tylko ciepłej nawet żeby spuścić obierki do niszczarki odpadów.

Do kompletu 160 litrowa wanna i 300l wody 50* może być mało jak wszyscy wieczorem chcą się kąpać. U nas CWU to jakieś 20% zużycia kWh.