Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę że jakaś pomyłka zaszła, to raczej nierealne żeby w ciągu 10 czy nawet 12 godzin taniej energii tyle pobrała....

Masz racje, sorki. Sprawdziłem z teściem i w nocy bierze 18 Kwh do tego + 5 KWh w drugiej taryfie w ciągu dnia.

Tak to jest jak się teść z zięciem nie mogą znaleźć wspólnego języka :)

Pozdrawiam.

Jak się trochę nie podszkolisz to wcisną Ci za 50-60K. A jak trochę poczytasz to zejdziesz do 20-30K

i da sie zamontowac do zbudowanego domu? To co tyle kosztuje? Na Boga ale za tyle kasy to byś miał 10 pieców CO na ekogroszek.

Kiedy Wam się to zwróci za 100lat? A jak prąd pójdzie do góry?

Gość Arturo72
i da sie zamontowac do zbudowanego domu? To co tyle kosztuje? Na Boga ale za tyle kasy to byś miał 10 pieców CO na ekogroszek.

Niezła prowokacja ;)

A w pole idziesz zaprzegajac żonę do pluga czy masz ciągnik ?

Gość Arturo72
Jaka prowokacja?

Ano taka,że Twoja żona przy pługu szybciej Ci się "zwróci" niż nowy ciągnik.

Mam rację ?

A jak cena prądu wzrośnie 100% to ogrzewanie miesięcznie wyniesie mnie ok.300zl,niezle tez ?

Edytowane przez Arturo72

Ale nie rozumiem po co ma brać ciepło z pod ziemi? Nie lepiej odzyskiwać i sprężać powrotną wodę idącą już z ogrzanych kaloryferów ona będzie nadal ciepła letnia a nie zimna 0C.

Albo jakąkolwiek wodę z beczki? Po co kopac się pod ziemie?

Jeżeli pociągnął byś ciepło z beczki, to w 2 minuty zamrozisz całą beczkę i ciepło się skończy :-)

Ciągniemy z ziemi, bo tam energii jest sporo i tej ziemi nie zamrozisz. Może i pod ziemią jest 0 stopni C, ale temperatura nie świadczy o ilości zgromadzonej energii. Jak myślisz, szklanka wody o temperaturze 100 st. C czy beczka wody o temperaturze 0 st ma więcej energii w sobie? Tak samo słyszałem o pomysłach pompy Powietrze-Woda i ktoś pytał, czy można włożyć klimatyzator do garażu, przecież tam na pewno jest cieplej niż na zewnątrz. Co by się stało, gdyby taką PC PW o mocy grzewczej 14kW uruchomić, chyba w 15 minut w garażu mielibyśmy -30 st C i koniec grzania. A na zewnątrz powietrza o temperaturze 0st C jest dużo, bardzo dużo, a w nim równie dużo energii. I teraz Pompy Ciepła pompują tę energię z tych dużych zbiorników (grunt, powietrze) do naszego domu.

Gość Arturo72
150zł placisz za ogrzewanie? Bez jaj proszę.

Jaki dom? no 100m2 to jest połowa mojego albo jeszcze mniejszy

Dokładnie ok.400kWh miesięcznie co daje ok.120zl.

Dom masz w stopce,grzane 125m2.

Czy podwyżka prądu zrobi na mnie wrażenie ?

Nie sądzę :)

Edytowane przez Arturo72

Tak, da się podłączyć do zbudowanego domu.

Roczny koszt ogrzewania PC w zależności od wielkości domu i ocieplenia waha się od 500 zł (rekordziści), przez 1200-1500 zł (przeciętne domy) do 2000 zł (te większe lub gorzej ocieplone). Zaznaczam jeszcze raz, piszę o koszcie całego roku grzania. Czyli średnio miesięcznie 100-120 zł. Latem koszty wynoszą np. 20-30 zł za grzanie wody użytkowej, a zimą w najzimniejsze miesiące będzie to 200 zł. To tak orientacyjnie. Ale jak masz słabo ocieplony dom, to będzie drożej. Tak samo jak masz grzejniki bez podłogówki, wtedy musisz grzać do wyższej temperatury, spada efektywność i również jest drożej. Ktoś musiałby Ci to policzyć dokładniej. Jeżeli masz ochotę, to mogę na priv podać Ci kontakt do mojego instalatora, zobaczymy co Ci wyliczy.

Zwrot z inwestycji różnie. Jak ja liczyłem, to w porównaniu z ekogroszkiem zwrot powinienem mieć w 7-10 lat. Jednak tu się też płaci za komfort użytkowania - nie trzeba dokładać węgla, nie trzeba go składować, w kotłowni jest czysto. Ekologia to inny temat, jak wiesz PC nie wydziela spalin.

Nadal nie rozumiem jak można z 0C mieć ciepło w domu. JAk z pod ziemi by wyciągłało 30-40 to ok wtedy by były grzejniki ciepłe. Ale przy 0C to tam ciepla niema to o jakim cieple mowa i energii.

Lodówka albo klimatyzator jaki kolwiek jest raczej urządzeniem drogim i ciągnie sporo prądu.

Przecież piec z podajnikiem też podobno bezobsługowy jest i nie trzeba jak u mnie latać co godzinę dokładać węgla więc nie wiem czemu go krytyujesz. Sprawność ma prawie 100procentową. A nie 20-30 jak czytałem tyle mają stare piece co.

A te Spreżarki u Was chodzą cała dobę? Ile pobierają WAT?

Sprężarki pracują zima kila-kilkanaście godzin na dobę. Całe urządzenie, w tym głównie sprężarka, ma moc od 1,6kW do 4kW, w zależności od mocy grzewczej. PC pracują ze sprawnością 300-500%, więc jak przykładowo moja PC zimą pobiera ok 1,6kW mocy prądu, to generuje ok 7,6kW mocy grzewczej.

Zasady działania i wyciągania energii z 0 stopni nie będę opisywał, poczytaj sobie. Pamiętaj, że 0 stopni C nie oznacza, że ciepła (energii) nie ma. 0 stopni to umowna wartość, przy której zamarza woda, skalę przygotował Celsjusz. Ale taki Kelvin już inaczej ułożył skalę i woda zamarza w 273 stopniach K. Myślę, że ciepła nie ma przy 0K, czyli −273,15 stopni C. Przy 0 stopni C ciepła/energii jest sporo, tylko trzeba mieć sposób na jego wydobycie.

Gość Arturo72
Nadal nie rozumiem jak można z 0C mieć ciepło w domu. JAk z pod ziemi by wyciągłało 30-40 to ok wtedy by były grzejniki ciepłe. Ale przy 0C to tam ciepla niema to o jakim cieple mowa i energii.

Lodówka albo klimatyzator jaki kolwiek jest raczej urządzeniem drogim i ciągnie sporo prądu.

Przecież piec z podajnikiem też podobno bezobsługowy jest i nie trzeba jak u mnie latać co godzinę dokładać węgla więc nie wiem czemu go krytyujesz. Sprawność ma prawie 100procentową. A nie 20-30 jak czytałem tyle mają stare piece co.

To jeszcze dam Ci do myślenia,ja nie biorę ciepła z gruntu,ja ciepło biorę z powietrza nawet takiego o temp.-18st.C :)

Przy tej temp. sprężarka chodzi ok.7h/dobę i pobiera ok.3,5kWh na godzinę pracy.

Edytowane przez Arturo72

Przecież piec z podajnikiem też podobno bezobsługowy jest i nie trzeba jak u mnie latać co godzinę dokładać węgla

Co godzinę nie ale co dwa trzy dni tak. Jak wyjedziesz z rodziną na kilka dni to rozumiem że zatrudnisz palacza. Jak będziesz chory to rozumiem że małżonka te czynność z przyjemnością wykona. Teraz jesteś młody masz siłę i sprawia Ci to przyjemność ale za kilka lat już tak ochoczo nie będziesz szuflował jak przywiozą opał. Popiół i czyszczenie też trzeba czasem wybrać i wykonać, nie lepiej w tym czasie usiąść i podegustować piwko lub porozmawiać z rodziną.

Sprawność ma prawie 100procentową. A nie 20-30 jak czytałem tyle mają stare piece co.

Takie rzeczy tylko w ERZE. Jeszcze takich cudów nie widziałem i o nich nie słyszałem. Jak twój piec będzie miał 60-70% sprawności to bedzie można powiedzieć że trafiłeś na dobry egzemplarz.

mówie mój ma 20-30procent tak? A na eko groszek juz prawie 100

Panowie u mnie zimno jak wszyscy w pracy są bo trzeba co 2 godziny dokładać nie mówiąc o nocy też zimno bo co mam nie spac

Pali sie tylko jak ktos w domu jest i doklada co 1-2godziny

Ale PC podobno 1/4energgi bierze z elektrowni wiec co jak ktos placi 100zł to dom mając caly na prąd to mu wyjdzie 400? To ja place 800 na węgiel miesięcznie.

A co jak pompa nie pracuje skad macie cieplło? ?

Gość Arturo72
Panowie u mnie zimno jak wszyscy w pracy są bo trzeba co 2 godziny dokładać nie mówiąc o nocy też zimno bo co mam nie spac

Pali sie tylko jak ktos w domu jest i doklada co 1-2godziny

Ale PC podobno 1/4energgi bierze z elektrowni wiec co jak ktos placi 100zł to dom mając caly na prąd to mu wyjdzie 400? To ja place 800 na węgiel miesięcznie.

A co jak pompa nie pracuje skad macie cieplło? ?

Bo ty masz stary,nie zaizolowany durszlak gdzie energia(ciepło) spieprza wszelkimi dziurami,scianami bardzo oczhoczo.

W nowym domu,dobrze izolowanym temperatura spada o ok 1-1,5st.C po 24h od zaprzestania grzania.

Dlatego wystarczy jedynie uzupełnić straty energii nie koniecznie grzejac caly czas.Podlogowka tez akumuluje cześć ciepła na potem,tak samo ściany,meble i wszystko w domu. Ty sam sobą również grzejesz.

Dokładnie tak jak piszesz,gdybym grzał prądem zuzylbym o COP więcej energii na ogrzewanie,przyjmując 3 wyszloby ok.1200kWh a to ok.350zl miesięcznie.

Edytowane przez Arturo72