AdrianEH 21.06.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 poszukać błędów czy problemów w hydraulice. m,oże przekroje gdzieś nie takie, może filtr zapchany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 21.06.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 O których filtrach mówisz?Przekroje czego mają być nieodpowiednie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 22.06.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Odnośnie pomiaru, Nie ma znaczenia co jest w domu bo pomiar prowadzimy nie na kranach tylko zaraz na wyjściu ze zbiornika --- czyli sprawność PC. kupując PC nie kupuje samej instalacji do bufora tylko razem ze zbiornikiem więc DLA MNIE całość tworzy zakupioną integralną CAŁOŚĆ pompy ciepła Kolego, możesz próbować podejścia "mnie to nie obchodzi, ma działać", albo możesz próbować to zrozumieć. Jeżeli chcesz porady na forum, to staraj się zrozumieć i rozdzielić gdzie pracuje PC, z jakich elementów się składa, a gdzie dalej jest czysta hydraulika niezależna od rodzaju ogrzewania (mógłby to być np. piec na ekogroszek). Jeżeli pierwszy wariant, to ja nie zamierzam się więcej wypowiadać. Kontakt z "puzonadm" polecam, to wysokiej klasy specjalista, szczególnie w PC z bezpośrednim parowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.06.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 O których filtrach mówisz? Przekroje czego mają być nieodpowiednie? nie wiem o jakiej pompie piszemy i od jakiego czsu jest użytkowana ale w mojej okolicy była instalacja z gruntówką i cop był na poziomie 1,5. Okazało się, że brakuje glikolu i układ jest nie odpowietrzony. Pompa ratowała się grzałkami. Może jest coś pokopane w GZ, zapchany filtr lub coś innego co spowania przepływ, jaka delta na GZ?. Zasze byłl taki problem? W Dimpleksie jak nie ma zalecanych przez nich przekrojów do bufora i rozdzielaczy to nie dostaniesz gwarancji i nie odbiorą instalacji. Osobiście nie analizowałem co będzie jak zmniejszy się przekroje. Poprostu trzymam się wytycznych. Nie stać mnie na eksperymenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 22.06.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 nie wiem o jakiej pompie piszemy... Parownik zakopany w ziemi, skraplacz zanurzony w zbiorniku...bezpośrednie parowanie - Zirius. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.06.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Parownik zakopany w ziemi, skraplacz zanurzony w zbiorniku...bezpośrednie parowanie - Zirius. OK. Nie miałem po prostu do czynienia z taką pompą. Z innej beczki. Pompa gruntowa z odwiertami, SCOP 6,11 z grzaniem CWU posiadającym cyrkulację. Liczone przez 1 rok kalendarzowy. Może być? Gdyby nie cyrkulacja pewnie było by lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.06.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Fantastycznie Obstawiamy 7.5-8.2? To jeszcze model PC i firme instalacyjna poprosze... przyda sie moze na przyszlosc . Czy jakąś ironię w twoim wpisie wyczuwam? Jestem poprostu ciekaw czy to dobry wynik i tyle. Ewentualnie czy jeszcze można coś poprawić. Chciałem porównać wynik z innymi "forumowymi" wynikami. Jeżeli masz w swoich instalacjach pomierzone SCOP to fajnie było by zobaczyć inne wyniki, bo może idę w złym kierunku - na ciemną stronę mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.06.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Ciekaw jestem czy cyrkulacja ma, a jak tak to jaki wpływ na zużycie prądu?Nie chodzi mi o to aby się licytować - bo napisać można wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 22.06.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) mam osobno licznik energi na cwu i na co. Zaraz policzę jaka jest różnica między co a cwu. Oczywiście wszystko liczone z pompkami obiegowymi i i całym osprzętem.cop dla różnych pór roku jest inne bo inna temp. DZ i może obliczenie średniej z całego roku jest bardziej miarodajne? Edit:Policzyłem: CO 6,15 ; CWU 5.96 SCOP Edytowane 22 Czerwca 2015 przez AdrianEH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.06.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (...) CWU 5.96 SCOP To ja poczytam tylko i poczekam na więcej rewelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.06.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Tylko gratulowac takich wynikow. A CWU do ilu C*? 46*C Myślę, że to też zasługa dobrze dobranych i wykonanych odwiertów. Na wejściu do pompy z sond nie było mniej jak 3,6*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.06.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jak wyliczyłeś ten rewelacyjny COP/SCOP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.06.2015 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 SCOP wyliczyłem z liczników energii cieplnej i licznika elektrycznego podłączonego pod całą instalację. Podzieliłem ilość wyprodukowanej energii cieplnej z całego roku i podzieliłem przez licznik energii elektrycznej. Na wodę nie wyszedł sporo niższy ponieważ pompa nie grzeje od razu pełną mocą tylko "rozpędza" zasobnik powoli poprzez zwiększanie stopniowo ciśnienia na skraplaczu. Zasobnik 300l wężownica 3,2 m2 Podkreślam, że to średnioroczny COP. Teraz na grzanie wody zasilanie z DZ wychodzi 10*C Aby policzyć teraz COP dla CWU trzeba by policzyć co najmniej jeden cykl grzania wody i obliczyć. Jeżeli bardzo to kogoś interesuje to zainwestuję w czteropaka i posiedzę z zegarkiem w kotłowni aby policzyć ile energii zużyje a ile wyprodukuje na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.06.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 AdrianEH - wyjaśnij to bo zaraz osiągniesz na forum zerową wiarygodność... Przyjmując dla tych podanych przez ciebie parametrów "naciągane" już wartości skraplania i parowania mamy magiczny COP w okolicy 3,7 BEZ POMP OBIEGOWYCH! Jak na załączonym obrazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.06.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 PISZĘ O SCOP !!! nie o COP http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/wspolczynnik-cop-i-scop-roznice-czesc-1/http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/wspolczynnik-cop-i-scop-roznice-czesc-2/ Poczytać potem pytać i pisać !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.06.2015 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 PISZĘ O SCOP !!! nie o COP (...) Poczytać potem pytać i pisać !!! Nie musisz mi tego tłumaczyć. Wiem jaka jest różnica, a podałem ci przykład optymistycznego COP dla podanych przez ciebie parametrów. Aby wyszedł ci SCOP prawie 6 przy grzaniu CWU to latem musiałbyś mieć COP ponad 8 Zejdź na ziemię albo bierz połowę Najpierw myśleć, potem pisać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 23.06.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 To może zdjęcia z licznika wrzucić jednego i drugiego i może ktoś bardziej ogarnięty podzieli jedną wartość przez drugą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.06.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 To może ktoś bardziej ogarnięty skomentuje twoje rewelacje przy grzaniu CWU? Ja wysiadam bo mnie głowa boli, takie copy szaleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.06.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Jak sie kura zesiura... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logout 24.06.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Kolego, możesz próbować podejścia "mnie to nie obchodzi, ma działać", albo możesz próbować to zrozumieć. Jeżeli chcesz porady na forum, to staraj się zrozumieć i rozdzielić gdzie pracuje PC, z jakich elementów się składa, a gdzie dalej jest czysta hydraulika niezależna od rodzaju ogrzewania (mógłby to być np. piec na ekogroszek). Jeżeli pierwszy wariant, to ja nie zamierzam się więcej wypowiadać. Kontakt z "puzonadm" polecam, to wysokiej klasy specjalista, szczególnie w PC z bezpośrednim parowaniem. NIe ma się co unosić ja rozumie temat, Ale skoro sprzedaż jest wraz ze zbiornikiem buforem to liczę sprawność za zbiornikiem. Serwis obejmuje całość Wydaje mi się że Puzonadom jest sprzedawcą chyba jedynym importerem w Polsce ZIRIUSÓW. Jesli się nie mylę to on jest sprzedawca mojej pompy więc zna temat. Odnośnie mojego podejścia, duże koszty eksploatacji powodują moje zniecierpliwienie ale i tak jeszcze trzymam "nerwy" na wodzy Zirus M2-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts