kpuchala 29.06.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Witam Właśnie zainstalowałem w domu pompę ciepła p/w. Pompa o mocy 13 kW on-off w wersji split "Made in Poland". Na razie z przyczyn oczywistych nie mogę sprawdzić jej osiągów na CO, ale na CWU działa. Woda dla CWU nagrzewana jest przez zasobnik Galmet Maxi 300l. Temperatura ustawiona na zasobniku 48 oC, histereza 13oC. pompa włącza się 3x dziennie. Domownicy to 3 osoby. W użyciu wanna i prysznic. Dzienne zużycie to 5-6 kWh (jedno włączenie to ca 1,7-2,0 kWh). Czy możecie podzielić się swoimi dziennymi zużyciami prądu? Czytając ten wątek to dochodzę do wniosku, że moja pompa zużywa chyba ciut za dużo energii. Ps. Pompa obiegowa CWU wyłączona. Ja za maj miałem średnie zużycie ok 6kWh dziennie, 90% w taniej taryfie. Myślę, że w maju ze 2-3 razy włączyło się jeszcze CO. Dane za czerwiec będą już zawierały tylko CWU. CWU grzeję do 44 stopni, w taniej taryfie 33 stopnie, 4 osoby i wanna codziennie, korzystam z cyrkulacji ciepłej wody, co troszkę zapewne podnosi koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.06.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 u mnie czerwiec 2,6 kwh doba3 osoby300 litr. zbiornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.06.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 CWU grzeję do 44 stopni, w taniej taryfie 33 stopnie, 4 osoby i wanna codziennie, korzystam z cyrkulacji ciepłej wody, co troszkę zapewne podnosi koszt. Znaczy że w drogich godzinach nie zawsze macie wodę do kąpieli. Ja grzeję w tanich do 47 a w drogich do 40. W takim przypadku zawsze mogę wziąć prysznic, nie martwiąc się o temperaturę wody. Oczywiscie w takim przypadku wyskakuję po za tanie godziny, ale komfort najważniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 29.06.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Znaczy że w drogich godzinach nie zawsze macie wodę do kąpieli. Ja grzeję w tanich do 47 a w drogich do 40. W takim przypadku zawsze mogę wziąć prysznic, nie martwiąc się o temperaturę wody. Oczywiscie w takim przypadku wyskakuję po za tanie godziny, ale komfort najważniejszy. Ja mam w drogich godzinach najmniej 39 stopni takze nie jest źle. Ale to zależy od tego jak kto żyje. Jak kogoś i tak cały dzień w domu nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.06.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Jak kogoś i tak cały dzień w domu nie ma? Oczywiście to wszysko zależy od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.06.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 o rany liwko ja jadę do 47 stop robie to tylko o 13-15zimą pompa podbija temp o 5,30-6 rano przy 300 litr zas obniku to się sprawdza na 100%aha dwie piękne dziewczyny w domu z włosami do pasa 2kwh w spoczynku?e jaja sobie robicie a może varm sprawdz czy ty masz pompę wyłączoną i jedziesz tylko na grzałce?co to za cudo techniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.06.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 o rany liwko ja jadę do 47 stop robie to tylko o 13-15 zimą pompa podbija temp o 5,30-6 rano Robie dokładnie tak samo, znaczy do takich temperatur i rano podobnie. Różnica polega na tym, że nie mam tanich godzin w dzień i pompa musi się od czasu do czasu załączyć w drogich godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.06.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Robie dokładnie tak samo, znaczy do takich temperatur i rano podobnie. Różnica polega na tym, że nie mam tanich godzin w dzień i pompa musi się od czasu do czasu załączyć w drogich godzinach. No właśnie, gdybyś miał tanie godziny w dzień to obrobiłbyś to 100% w taniej, bez utraty komfortu. Ja grzeje podobnie jak malux przed 0600 i przed 1500 po 45min i jeszcze się nie zdarzyło żeby wody nie było nie tylko na prysznic, ale i sporą wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 29.06.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Znaczy że w drogich godzinach nie zawsze macie wodę do kąpieli. Ja grzeję w tanich do 47 a w drogich do 40. W takim przypadku zawsze mogę wziąć prysznic, nie martwiąc się o temperaturę wody. Oczywiscie w takim przypadku wyskakuję po za tanie godziny, ale komfort najważniejszy. Zawsze mam ciepłą wodę. Mam zbiornik 500l i jak go nagrzeję w 2T, to mi potem wystarcza przez okres 1T. Jak od 13 do 15 PC nagrzeje wodę, to wystarcza na cały wieczór. Poza tym te 33 stopnie jest mierzone na dole zbiornika, na górze mam zwykle w okolicy 50-60 stopni latem, a pod 90 stopnie zimą. Taka specyfika Zirius'a z buforem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 29.06.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 U mnie wychodzi 1,6kWh na dobę (4 osoby) i w 100% tania taryfa mam weekendową Dogrzewam o 5:20 rano do 46*C i do godziny 21 mi wystarcza, w drogiej mam ustawione 34*C, jeszcze nie zdarzyło się żeby zabrakło mi ciepłej wody, ale to zależy od trybu życia.Cyrkulacja wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 30.06.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 ja mam g12w z taurona ale CWU mam ustawione 45 stopni... bez ustawienia godzin, pracuje kiedy chce 4 osoby, w tym 2 małych dzieci, CO nie wyłączone, więc pewnie też się włącza w nocy (ustawiona praca poniżej 18 stopni na czujce pogodowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekaudi 30.06.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Robie dokładnie tak samo, znaczy do takich temperatur i rano podobnie. Różnica polega na tym, że nie mam tanich godzin w dzień i pompa musi się od czasu do czasu załączyć w drogich godzinach. to zmień taryfe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 ja mam g12w z taurona ale CWU mam ustawione 45 stopni... bez ustawienia godzin, pracuje kiedy chce Ile razy na dobę włącza ci się PC na grzanie CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 to zmień taryfe Po co? Czy ja zapłacę 20 czy 25zł za miesiąc CWU, to uwierz mi, nie ma to dla mnie żadnego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 30.06.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Ile razy na dobę włącza ci się PC na grzanie CWU? szczerze mówiąc nie wiem, nawet nie wiem gdzie to w moim sterowniku sprawdzić zresztą ostatni raz patrzyłem na pc jakiś tydzień temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 szczerze mówiąc nie wiem, nawet nie wiem gdzie to w moim sterowniku sprawdzić zresztą ostatni raz patrzyłem na pc jakiś tydzień temu Obawiam się, że twoje ustawienia nie są dobre dla żywotności PC. Lepiej podbić temperaturę w jakichś godzinach, żeby zminimalizować liczbę start-stopów sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.06.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Okobar ma pompę inwerterową, więc nie ma problemów z częstymi start/stopami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Okobar ma pompę inwerterową, więc nie ma problemów z częstymi start/stopami. A to jakaś różnica? Pompa grzeje do zadanej temperatury i się wyłącza, jeżeli temperatura spadnie poniżej zadanej to się ponownie załącza. W inwerterze jest inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.06.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Przy inwerterze pompa "stara" się dochodzić do określonej mocy grzewczej. Jeśli w budynku są cały czas straty to może pracować z taką mocą jakie są straty w danym momencie. Chyba jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Przy inwerterze pompa "stara" się dochodzić do określonej mocy grzewczej. Jeśli w budynku są cały czas straty to może pracować z taką mocą jakie są straty w danym momencie. Chyba jakoś tak Ale CWU grzeje się przez dość krótki czas, tu raczej nie ma sensu modulacji mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts