Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja mam chyba starszy model

Na pewno

Pamiętam że ty mi podsunąłeś tem licznik na forum. Jak pytalem w Itronie to wlasnie pracowali nad tym nowym modelem i czekałem parę m-cy (miałem pierwszy egzemplarz w PL :-)). Ponoć więcej danych można wyciągnąć jakby ktoś chciał się więcej pobawić ze statystykami

Jeśli o licznikach już wszystko to pociągnijmy temat G13 w Tauronie. Ktoś już nad tym myślał?

Ze strony Tauron (obszar Cze-wa)

Strefy czasowe w taryfie G13 w okresie letnim (od 1 kwietnia do 30 września):

Strefa I (szczyt przedpołudniowy): 700 - 1300

Strefa II (szczyt popołudniowy): 1900 - 2200

Strefa III (pozostałe godziny doby**): 1300 - 1900 oraz 2200 - 700

Strefy czasowe w taryfie G13 w okresie zimowym (od 1 października do 31 marca):

Strefa I (szczyt przedpołudniowy): 700 - 1300

Strefa II (szczyt popołudniowy): 1600 - 2100

Strefa III (pozostałe godziny doby**): 1300 - 1600 oraz 2100 - 700

** Jeżeli układy pomiarowo-rozliczeniowe na to pozwalają, dni ustawowo wolne od pracy, soboty, niedziele zaliczane są całodobowo do strefy trzeciej jako pozostałe godziny doby.

Ceny:

Na stronie podane są raczej tylko za energię, bez przesyłu itp. Mam to gdzieś wynotowane, to później podsumuję i wstawię tutaj.

Ja mam umowę bezterminową na G12e, mam nadzieję, że to plus. Pytałem o ceny tej G13 i od najtańszej: 0,2813; 0,5350; 0,8432, pomijając fakt namotania z tymi strefami to mi się chyba i tak nie opłaci zmiana bo ja mam tani za 0,27 a drogi za 0,67 czyli średnia wyjdzie maks 0,47, w G13 raczej tak nie wyjdzie, ale jeśli ktoś może dostosować pracę PC do tych godzin to może wyjdzie bardziej komfortowo

Na pewno

Pamiętam że ty mi podsunąłeś tem licznik na forum. Jak pytalem w Itronie to wlasnie pracowali nad tym nowym modelem i czekałem parę m-cy (miałem pierwszy egzemplarz w PL :-)). Ponoć więcej danych można wyciągnąć jakby ktoś chciał się więcej pobawić ze statystykami

No fakt polecałem już tutaj ten licznik, miałeś farta z tym nowym modelem ;-)

Ja mam umowę bezterminową na G12e, mam nadzieję, że to plus. Pytałem o ceny tej G13 i od najtańszej: 0,2813; 0,5350; 0,8432, pomijając fakt namotania z tymi strefami to mi się chyba i tak nie opłaci zmiana bo ja mam tani za 0,27 a drogi za 0,67

praktycznie jak się grzeje w taniej taryfie to G13 jest całkiem OK, szczególnie od poniedziałku do piątku jak ludzie są w pracy/szkołach to praktycznie od 7 do 13 nie wejdziesz w prąd za 84gr. A od 16 do 22 i tak jest taniej bo 53 gr a nie 67gr.

minus duży to weekend 7-13 gdzie 84gr nie unikniesz - odkąd na dom za energię wydaje w PLN1,5x więcej niż na PC to taryfy myślę ustawić bardziej pod dom a nie PC.

czekać zatem trzeba .... może za 2-3 lata będzie G13w gdzie Sob-Nie w godz. 7-13 będzie za 53gr :)

praktycznie jak się grzeje w taniej taryfie to G13 jest całkiem OK, szczególnie od poniedziałku do piątku jak ludzie są w pracy/szkołach to praktycznie od 7 do 13 nie wejdziesz w prąd za 84gr. A od 16 do 22 i tak jest taniej bo 53 gr a nie 67gr.

minus duży to weekend 7-13 gdzie 84gr nie unikniesz - odkąd na dom za energię wydaje w PLN1,5x więcej niż na PC to taryfy myślę ustawić bardziej pod dom a nie PC.

czekać zatem trzeba .... może za 2-3 lata będzie G13w gdzie Sob-Nie w godz. 7-13 będzie za 53gr :)

Piszą ze weekendy są w trzeciej strefie jeśli układ pomiarowo rozliczeniowy na to pozwala. Zobacz mój post trochę wyżej

Piszą ze weekendy są w trzeciej strefie jeśli układ pomiarowo rozliczeniowy na to pozwala. Zobacz mój post trochę wyżej

No ten fakt mógłby wiele zmienić bo ja mam co prawda taniej bo 27groszy, ale cały tydzień równo, i co istotne to jak się zaczną mrozy będę musiał przestawić PC a w tedy będzie startować kiedy jej będzie pasowało

Dzięki za uwagę i podpowiedź bo nie doczytałem

Jeśli tak to:

mógłbym mieć cały weekend za 28gr jak w weekendowej - bardzo OK. Teraz w Enegra G12r mam 12h taniego 7dni.

mógłbym mieć tani prąd 13h/doba pon-piatek zamiast 12h jak w Enerdze (w Enerdze i tak jest ok bo wielu ma tani prad 10h/doba)

mógłbym mieć tańszy prąd popołudniem pon-piąt po 54 gr zamiast ok 69 gr jak teraz

mógłbym mieć droższy prąd pon-piatek od 7-13 jak Nas w domu praktycznie nie ma.

Musze do nich chyba zadzwonić bo w tym układzie to Mi daje duże zyski na całym domu.

oszczednyGrześ, sam się zaciekawiłem i sprawdziłem przed chwilą. Podam Ci od 9.10 ponieważ wtedy włączyłem grzanie.

A więc do dzisiaj przez te 17 dni pompa zużyła:

I taryfa - 7,9kWh (x 0,74 zł = 5,85 zł)

II taryfa - 128,5 kWh (x 0,27 zł = 34,28 zł)

czyli 97% w taniej taryfie. Koszt bez opłaty stałej to 40,13 zł, czyli średnio na dzień 2,36 zł

Ile zużyła na podgrzanie CWU? Mogę jedynie oszacować na podstawie obserwacji we wcześniejszych miesiącach i myślę, że jest to ok. 3kWh/dzień w całości w II taryfie. Jakby odjąć zużycie na CWU to na CO zostanie: 128,5kWh - (3kWh x 17 dni) = 77,5kWh

Licząc dalej koszt CO w tych 17 dniach to około:

I taryfa - 5,85 zł

II taryfa - 34,28 zł - 20,93 zł (77,5kWh x 0,27zł) = 13,35 zł

Wychodzi, ze CO pracowało w taniej taryfie 91% czasu, a całość w PLN to będzie 19,2 zł, czyli średnio 1,13 zł/dzień

Jeśli moje rachunki się zgadzają to póki co więcej płacę za CWU niż za CO przy założeniu, że PCi faktycznie łyka ok. 3 kWh na CWU dziennie - tak to wyglądało w poprzednich miesiącach, ale wtedy temp DZ były nieco wyższe. Jeśli dobrze rozumuję to przy niższych temp. DZ PCi powinna łykać więcej na podgrzanie CWU niż latem, a co za tym idzie, koszt CO być może jest jeszcze niższy niż wyliczyłem

W domu temp. nie spada poniżej 2,5 *C - tą wartość osiąga nie wcześniej niż o godzinie 3 lub 4 nad ranem, czyli na dobrą sprawę PCi na potrzeby CO załącza się raz na dobę i grzeje do 23*C, później w dzień temp w domu jeszcze wzrasta o jakieś 0,5*C (zależy który pokój). Około 23:00 temp. na dole i na górze wyrównuje się i jest ca. 22,8*C. Wyjątkiem na szczęście jest sypialnia gdzie jest chłodniej o ok. 0,5 - 0,7*C.

W piwnicy temp waha się pomiędzy 20, a 21*C. Te obserwacje są z ostatnich paru dni gdzie na zewnątrz jest ok. 8*C.

Wcześniej jak było nieco chłodniej to wyglądało to troszkę inaczej, ale różnice nie były jakieś duże. Po prostu około 23:00 było chłodniej o jakieś 0,2-0,3*C niż teraz.

Niech się jeszcze ktoś wypowie bo aż mi się wierzyć nie chce, że tak to wygląda od strony kosztowej.

EDIT. W tym wszystkim jest cyrkulacja i wydaje mi się, że cyrkulacja + pobór PCi w trybie czuwania razem pochłania ok. 0,1kWh/dzień w I taryfie i do tego jakieś malutkie kWh w II taryf

Edytowane przez mirek118

taryfy to są chyba zależne od firmy która odpowiada za przesył w danym regionie, znaczy podział doby itd.

Ja tak czy siak jestem w Tauronie, także pewnie te wszystkie weekendy itp. są w III taryfie. Dzisiaj tam dzwoniłem i babka mi mówiła, że G13 to głównie pod jakieś domi rekreacyjne, działkowe itp. (przynajmniej z założenia, bo nie z definicji). Ja mam czas do lutego to przemyśleć.

Ja tak czy siak jestem w Tauronie, także pewnie te wszystkie weekendy itp. są w III taryfie. Dzisiaj tam dzwoniłem i babka mi mówiła, że G13 to głównie pod jakieś domi rekreacyjne, działkowe itp. (przynajmniej z założenia, bo nie z definicji). Ja mam czas do lutego to przemyśleć.

Dziwne założenie trochu, co mają domki rekreacyjne do taniej taryfy, w nich się przebywa raczej sporadycznie

Dziwne założenie trochu, co mają domki rekreacyjne do taniej taryfy, w nich się przebywa raczej sporadycznie

Tym bardziej ma. Właśnie zmieniłem z G12 na G12W cztery miesiące temu i zużycie na dzień dzisiejszy to 120/350. Przy G12 było by gdzieś w okolicy 220/250 gdybym się gimnastykował i wprowadził restrykcje że bojler i dogrzewanie panelem tylko w taniej. A tak akurat od piątku od 22 do poniedziałku do 6 rano za pół ceny.