karolek75 05.01.2016 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Przy pompie ON/OFF na jakich biegach powinieniem puszczac pompki od CO i CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 05.01.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Nie ma tu jakiegoś moderatora?? Przenieście "dyskusje" na wątek np o powietrznych pompach ciepła a nie zaśmiecacie temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 05.01.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Mam PC typu on/off (gruntowe chyba wszystkie takie są) uprzejmie informuję, iż moja gruntowa to inwerter. Z tego co wiem takich modeli jest coraz więcej. Oznacza to ze akurat tu się mylisz - wiele PC gruntowych to inwertery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpuchala 05.01.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 uprzejmie informuję, iż moja gruntowa to inwerter. Z tego co wiem takich modeli jest coraz więcej. Oznacza to ze akurat tu się mylisz - wiele PC gruntowych to inwertery Dlatego napisałem "chyba", technika idzie do przodu. Spośród znajomych posiadających gruntowe PC nikt nie ma inwertera. Za to wszyscy z PC PW już go mają. A rob30 się tak nie unoś kolego Temat zużycia prądu jest bardzo szeroki i nie sprowadza się tylko to podawania kWh, ale i czasami do krótkiej analizy co powoduje takie a nie inne zużycie. Choć ilości startów czy zasadność inwertera już nieco wykracza poza wątek, dlatego w tej sprawie już nie będę się wypowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 05.01.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 No akurat ja mam PC PW no/off z buforem:P na razie uczę się grzać nią w tandemie w takie mrozy jak teraz z kominkiem(stąd bufor) nie narzekam, zużycie prądu zapewne spadnie jak wyeliminuję mostki, które wczoraj zlokalizowałem(nic strasznego ale zawsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 05.01.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Przy pompie ON/OFF na jakich biegach powinieniem puszczac pompki od CO i CWU ? Na takich, które pozwolą uzyskać deltę na skraplaczu w przedziale mniej więcej od 4 do 6*C. Proponuję zacząć od biegu najwyższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.01.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Na takich, które pozwolą uzyskać deltę na skraplaczu w przedziale mniej więcej od 4 do 6*C. Proponuję zacząć od biegu najwyższego. W ecopol-u tych temp nie moge odczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 05.01.2016 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 W ecopol-u tych temp nie moge odczytac W układzie z PC g-w pomiar temperatur DZ i GZ to podstawa. Nie rozumiem, dlaczego niektóre fabryczne PC tego nie mają. Kup sobie 4 tanie termometry cyfrowe (pomiar z dokładnością do 0,1*C). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 05.01.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) O jakich strasznych rzeczach mowa? Po odwróceniu obiegu sprężarka zasilana jest gazem o wysokiej temperaturze. Znaczy że co zasilana jest gorącym gazem??? i co z gorącego (czyli pod wysokim ciśnieniem) zaczyna tłoczyć i tłoczy jeszcze bardziej? Ty naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Sprężarka zawsze jest zasilana niskim ciśnieniem, czyli zimnym GAZEM, a do zmiany kierunku służy zawór 4 drogowy, ale o nim chyba jeszcze nie słyszałeś. To była pierwsza sprawa którą pomyliłeś, Druga: Urządzenia freonowe są do defrostów zaprojektowane. A do taktowania NIE. wiesz jak działa defrost? odwracany jest kierunek biegu czynnika, ale w sprężarce się tego nie robi jak Ci poprzednio wyjaśniłem. sprężarka do defrostu musi się zatrzymać, - zatrzymać awięc każdy defrost to taktowanie!!! A mówisz że do defrostów są przystosowane a do taktowania nie. Skoro do defrostu misi się zatrzymać to chyb ataktuje prawda? Załamię Cię jeszcze tym że raz się zatrzymuje, gdy wchodzi w rozmrażanie, a drugi raz staje gdy z niego wychodzi. SZOK prawda? A co sie dzieje podczas każdego zatrzymania w defroście opisywałem wcześniej. Co Ty tam jeszcze pisałeś: aha że sprężarki inverterowe mają tylko inny silnik. To wiesz co zrób sobie kiedyś coś takiego i wtedy dowiesz się czym różnią się sprężarki: kolejna sprawa: U kogoś to pikuś. Ale u siebie w domu bufor masz. jak byś poczytał moje wcześniejsze posty to być zobaczył że tłumaczyłem zalety bufora na układach z PC on/off i inverter. W skrócie: podpięcie całego domu(całej podłogówki) do tej małej pompki (co wygląda jak od pralki) do pompy ciepła to jak bieganie z akumulatorem zawieszonym na jajach. - CIEŻKO ( przepraszam za język ale inaczej czasem nie dotrze) Aha i polecam jeszcze literaturę: http://www.ravelo.pl/Pomyslowy-Dobromir-uczy-Jak-to-dziala-Outlet-Jolanta-Pol,p100226299.html?p_action=3205020203&gclid=CJvA1rjfk8oCFSENcwodMIQDdg Edytowane 5 Stycznia 2016 przez DomPrzyKalinowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Znaczy że co zasilana jest gorącym gazem??? i co z gorącego (czyli pod wysokim ciśnieniem) zaczyna tłoczyć i tłoczy jeszcze bardziej? Ty naprawdę nie wiesz o czym piszesz. Sprężarka zawsze jest zasilana niskim ciśnieniem, czyli zimnym GAZEM, a do zmiany kierunku służy zawór 4 drogowy, ale o nim chyba jeszcze nie słyszałeś. To była pierwsza sprawa którą pomyliłeś, Druga: wiesz jak działa defrost? odwracany jest kierunek biegu czynnika, ale w sprężarce się tego nie robi jak Ci poprzednio wyjaśniłem. sprężarka do defrostu musi się zatrzymać, - zatrzymać awięc każdy defrost to taktowanie!!! A mówisz że do defrostów są przystosowane a do taktowania nie. Skoro do defrostu misi się zatrzymać to chyb ataktuje prawda? Załamię Cię jeszcze tym że raz się zatrzymuje, gdy wchodzi w rozmrażanie, a drugi raz staje gdy z niego wychodzi. SZOK prawda? A co sie dzieje podczas każdego zatrzymania w defroście opisywałem wcześniej. Co Ty tam jeszcze pisałeś: aha że sprężarki inverterowe mają tylko inny silnik. To wiesz co zrób sobie kiedyś coś takiego i wtedy dowiesz się czym różnią się sprężarki: [ATTACH=CONFIG]342280[/ATTACH] kolejna sprawa: jak byś poczytał moje wcześniejsze posty to być zobaczył że tłumaczyłem zalety bufora na układach z PC on/off i inverter. W skrócie: podpięcie całego domu(całej podłogówki) do tej małej pompki (co wygląda jak od pralki) do pompy ciepła to jak bieganie z akumulatorem zawieszonym na jajach. - CIEŻKO ( przepraszam za język ale inaczej czasem nie dotrze) Po pierwsze Mylisz się nie zawsze "zatrzymują się" do odszraniania i po zwłaszcza inwertery Po drugie zdjęcie to scroll w inwerterach są rotacyjne - nie kompromituj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 05.01.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Po pierwsze Mylisz się nie zawsze "zatrzymują się" do odszraniania i po zwłaszcza inwertery Po drugie zdjęcie to scroll w inwerterach są rotacyjne - nie kompromituj się Teraz jest jakieś -15st. C ale niestety musisz iść na dwór i posiedzieć godzinę przy swojej pompie i to jeszcze uważnie słuchając. Współczuję, ale czasem żeby się czegoś dowiedzieć trzeba wycierpieć. No myślałem że przekaz jest jasny że czasem trzeba porozbierać, a zdjęcia akurat pociętego inwertera nie miałem. Ogólnie to ciężko o zajechane sprężarki - bez różnicy czy to scroll i rotacyjna. A tu proszę literatura dla Ciebie o scroll inverter(w copeland Variable Speed Technology ) http://www.emersonclimate.com/europe/en-eu/Products/Compressors/Scroll_Compressors/Comfort/Modulation_Technologies/Pages/Variable_Speed.aspx http://variablespeed.danfoss.com/Products/Inverter-scroll-VZH.htm Edytowane 5 Stycznia 2016 przez DomPrzyKalinowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Teraz jest jakieś -15st. C ale niestety musisz iść na dwór i posiedzieć godzinę przy swojej pompie i to jeszcze uważnie słuchając. Współczuję, ale czasem żeby się czegoś dowiedzieć trzeba wycierpieć. No myślałem że przekaz jest jasny że czasem trzeba porozbierać, a zdjęcia akurat pociętego inwertera nie miałem. Ogólnie to ciężko o zajechane sprężarki - bez różnicy czy to scroll i rotacyjna. A tu proszę literatura dla Ciebie o scroll inverter(w copeland Variable Speed Technology ) http://www.emersonclimate.com/europe/en-eu/Products/Compressors/Scroll_Compressors/Comfort/Modulation_Technologies/Pages/Variable_Speed.aspx taa i na pewno miting je montuje do pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 05.01.2016 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Czegoś tu nie rozumiem, przed chwilą nie wiedziałeś że istnieją, a teraz nawet wiesz kto je montuje. Super, pozazdrościć wiedzy....A czy Ty nie miałeś iść na dwór? Czy z komórki piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.01.2016 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 W układzie z PC g-w pomiar temperatur DZ i GZ to podstawa. Nie rozumiem, dlaczego niektóre fabryczne PC tego nie mają. Kup sobie 4 tanie termometry cyfrowe (pomiar z dokładnością do 0,1*C). Mam. I co mam z nimi zrobic ? Rozbierac obudowe PC ? i przyklejac je gdzies ? edit: czekaj czekaj, temp DZ i GZ to ja mam. Ale skraplacz to ten obieg pomiedzy nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 05.01.2016 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Mam. I co mam z nimi zrobic ? Rozbierac obudowe PC ? i przyklejac je gdzies ? Do rury zasilającej i powrotnej GZ, dokładnie zaizoluj, żeby nie oszukiwały odczyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.01.2016 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Do rury zasilającej i powrotnej GZ, dokładnie zaizoluj, żeby nie oszukiwały odczyty. zrobilem edit-a. Czyli zigobar mowiac o delcie na skraplaczu mial na mysli delte na GZ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Czegoś tu nie rozumiem, przed chwilą nie wiedziałeś że istnieją, a teraz nawet wiesz kto je montuje. Super, pozazdrościć wiedzy.... A czy Ty nie miałeś iść na dwór? Czy z komórki piszesz? czego nie rozumiesz są w katalogu a teraz pokaż mi pc gdzie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 05.01.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Konkurecji wiedzy nie sprzedaję, poszukaj sobie, pokaż mi choć raz coś Ty itak wszyscy mi się dziwią że uprawiam tu sado - maso pisząc na tym formu. Edytowane 5 Stycznia 2016 przez DomPrzyKalinowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.01.2016 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Konkurecji wiedzy nie sprzedaję, itak wszyscy mi się dziwią że uprawiam tu sado - maso pisząc na tym formu. ja twoją konkurencją? nie rozśmieszaj mnie przecież robisz przemysłówkę i tylko dziwi mnie że człowiek z branży montuje u siebie w domu padlinę z pod znaku miting czyżbyś nie wiedział że tanie mięso jedzą psy a zapewne nie jeden zakład mięsny odwiedziłeś jako człowiek z branży chłodniczej (dużej chłodniczej no nie? tak się przedstawiałeś?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 05.01.2016 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Pewnie jeszcze kiedyś Cie zobaczę jak wcinasz kebaba..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts