link2jack 06.01.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Panie Krzyscik , masz Pan wiedze bo coś tam zamontowaliście i to że czasem coś komuś tu pomożesz teoretycznie to jest dobre ,, nie ważne, ale mnie np: interesuje fakt że krytykujesz kolego wszystkich co co najmniej troszkę nie działa po twojej myśli albo/lub w danym interesie , dlaczego ? Co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 06.01.2016 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 zamiast merytorycznej rozmowy , fachowej bo to podobno fachowiec poucza na prawo i lewo ,, usiłuje wmówić swoją racje ,, tym co mogą mu zagrozić (w interesie) , po co , w końcu z tego co mówi ma robotę do przodu ho ho , a tu niby tylko "pomaga".hmm , a jak dobry to nie musi się martwić a chyba jest odwrotnie takie wrażenie potencjalnego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ja wybrałem inny model małą łyżką dokładnie indywidualne podejście do klienta i święty spokój bo to najcenniejsze. Co zrobić niektórych nie trzeba zatrudniać w korporacji sami sobie wyścig szczurów zorganizują oby tylko na koniec roku być na plusie a nie na siłę wyprzedawać magazyn co by na inwenturze nie zostało bo podatki zeżrą Całkiem rozsądnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 06.01.2016 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 (edytowane) jako że ma pompę PP to powiem, że każdy defrost to taktowanie pompy. Praca wygląda tak. -grzanie - stop- odszranianie-stop-grzanie. i po stopie po odszranianiu jest chwila postoju a nie płynne przejście Edytowane 6 Stycznia 2016 przez 1igor1 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.01.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 jako że ma pompę PW to powiem, że każdy defrost to taktowanie pompy. Praca wygląda tak. -grzanie - stop- odszranianie-stop-grzanie. i po stopie po odszranianiu jest chwila postoju a nie płynne przejście U mnie podobnie tyle że mam PP. Pytanie co macie na myśli z tym płynnym przejściem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 06.01.2016 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 A propo jak wyglądała u was sprawa defrostów przy mrozach w granicach -10 do -18'C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.01.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 U mnie podobnie tyle że mam PP. Pytanie co macie na myśli z tym płynnym przejściem Po prostu spr nie zatrzymuje się a na minimalnej modulacji następuje przełączenie zaworu 4drog. Są także pompy pp które non stop grzeją do odszraniania wykorzystywane jest ciepło odpadowe spr. która otoczona jest masą akumulacyjna i w czasie odszraniania tam zachodzi parowanie czynnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.01.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 zamiast merytorycznej rozmowy , fachowej bo to podobno fachowiec poucza na prawo i lewo ,, usiłuje wmówić swoją racje ,, tym co mogą mu zagrozić (w interesie) , po co , w końcu z tego co mówi ma robotę do przodu ho ho , a tu niby tylko "pomaga".hmm , a jak dobry to nie musi się martwić a chyba jest odwrotnie takie wrażenie potencjalnego klienta ale to była tylko odp. na przechwałki "dużego" kolegi co boli że mały rzemieślnik ma argumenty aby wygrać z dużym molochem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 06.01.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 ale to była tylko odp. na przechwałki "dużego" kolegi co boli że mały rzemieślnik ma argumenty aby wygrać z dużym molochem Jakie argumenty? Co wygrać?!!! przymroziło wczoraj trochę? A co do tego Twojego odparowanania do około sprężarki, to Ty piszesz o układzie wtrysku, w T-CAP!!! I to nie jest pełne odparowanie, tylko doparowanie słabo parującego czynnika w niskich temperaturach. Jeszcze te sprężarki które w kółko grzeją, to stare gnioty które mają odszranianie "gorącymi parami" odeszło się od tego ze względu na mierną wydajność. Działa to tak że otwiera się zawór na tłoczeniu i puszcza gorący czynnik na parownik zamiast na skraplacz. System działa do d. dlatego nie stosuje się go w wysokowydajnych PC gdzie ważne jest COP. Tu masz schemat układu T-CAP, jako lekturę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 06.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 U mnie podobnie tyle że mam PP. Pytanie co macie na myśli z tym płynnym przejściem u mnie zawsze się zatrzymuje sprężarka, tylko przy rozpoczynaniu odszraniania, postój jest praktycznie niezauważalny, a i mam pp a nie pw, czeski błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.01.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Jakie argumenty? Co wygrać?!!! przymroziło wczoraj trochę? A co do tego Twojego odparowanania do około sprężarki, to Ty piszesz o układzie wtrysku, w T-CAP!!! I to nie jest pełne odparowanie, tylko doparowanie słabo parującego czynnika w niskich temperaturach. Jeszcze te sprężarki które w kółko grzeją, to stare gnioty które mają odszranianie "gorącymi parami" odeszło się od tego ze względu na mierną wydajność. Działa to tak że otwiera się zawór na tłoczeniu i puszcza gorący czynnik na parownik zamiast na skraplacz. System działa do d. dlatego nie stosuje się go w wysokowydajnych PC gdzie ważne jest COP. Tu masz schemat układu T-CAP, jako lekturę: [ATTACH=CONFIG]342426[/ATTACH] znów mi chcesz coś udowadniać a ja piszę o pp anie pw ale tym razem ja nie będę edukował konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.01.2016 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 a i mam pp a nie pw, czeski błąd To nie jest czeski błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.01.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Jakie argumenty? Co wygrać?!!! przymroziło wczoraj trochę? A co do tego Twojego odparowanania do około sprężarki, to Ty piszesz o układzie wtrysku, w T-CAP!!! I to nie jest pełne odparowanie, tylko doparowanie słabo parującego czynnika w niskich temperaturach. Jeszcze te sprężarki które w kółko grzeją, to stare gnioty które mają odszranianie "gorącymi parami" odeszło się od tego ze względu na mierną wydajność. Działa to tak że otwiera się zawór na tłoczeniu i puszcza gorący czynnik na parownik zamiast na skraplacz. System działa do d. dlatego nie stosuje się go w wysokowydajnych PC gdzie ważne jest COP. Tu masz schemat układu T-CAP, jako lekturę: [ATTACH=CONFIG]342426[/ATTACH] a zresztą tu masz wszystko wiedzący http://www.aircon.panasonic.eu/GB_en/happening/598/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 06.01.2016 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 A tu masz pracę sprężarki podczas defrostów,(środkowy wykres czarna kreska) płaskich przejść tam nie ma. coś Ci się pomieszało..... No wiesz wsteczny też można wrzucić bez zatrzymywania, ale to trochę ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 06.01.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 a zresztą tu masz wszystko wiedzący http://www.aircon.panasonic.eu/GB_en/happening/598/ A ty wiszisz o czym piszesz? o klimatyzatorach, które są przystosowane do utrzymywania wewnątrz pomieszczeń niskich temperatur. Jak w pomieszczeniu jest zimno np. 5st.C to nie ma skąd wziąć energii żeby się odszronić i ciepło jest brane ze strat sprężarki. Dlatego też na większości klimatyzatorów nie można ustawić mniej niż 18st.C (lub czasem 17st.C). To jest w takich porąbanie drogich klimach Panasa. W pompach ciepła tego problemu nie ma tam czynnik zawsze ma około 35st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 -------- Okres: 2015-09-01 do 2015-12-31 23:59:59 (122,00 [d]) --------- Czas pracy CO: 333,38 [h] (79,0%) Czas pracy CWU: 88,36 [h] (Cykli: 422) (Średnio dziennie: 3,5) Suma pracy PCi: 421,7 [h] Startów: 507 (Średnio dziennie: 4,2) Czas pracy śr CO: 2,73 [h/d] Czas pracy śr CWU: 0,72 [h/d] Czas pracy śr: 3,5 [h/d] Szacowane zużycie: 1 499 [kWh] Średnio: 12,3 [kWh/d] CWU: 433 [kWh] Średnio: 3,5 [kWh/d] CO: 1 067 [kWh] Średnio: 8,7 [kWh/d] CO/100m2: 3,8 [kWh/(d*100m2)] Koszt [6/94%]: 184 zł w tym CO [1/99%]: 75 zł CWU [41/59%]: 109 zł ------------------------------------------------------------------------ Niestety ta najlepsza duonowa promocja skonczyla mi sie wraz z koncem roku, ale i tak bedzie 35% taniej niz na tauronowych stawkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 06.01.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 A ty wiszisz o czym piszesz? o klimatyzatorach, które są przystosowane do utrzymywania wewnątrz pomieszczeń niskich temperatur. Jak w pomieszczeniu jest zimno np. 5st.C to nie ma skąd wziąć energii żeby się odszronić i ciepło jest brane ze strat sprężarki. Dlatego też na większości klimatyzatorów nie można ustawić mniej niż 18st.C (lub czasem 17st.C). To jest w takich porąbanie drogich klimach Panasa. W pompach ciepła tego problemu nie ma tam czynnik zawsze ma około 35st.C nie kolego to są urządzenia do grzania bardzo dobrze sprzedające się w Skandynawii bo dla polaka za drogie a rysunek obok to porównanie do "typowego" urz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 06.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 nie kolego to są urządzenia do grzania bardzo dobrze sprzedające się w Skandynawii bo dla polaka za drogie a rysunek obok to porównanie do "typowego" urz. Tak miałem 2 zapytania o to g. jest tak drogie że masakra Tam są tylko 2 moce: to ta seria http://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/ranges/domestic/single/product/7350/ 3,2kW za 18tyś zł http://www.froser.pl/klimatyzator-panasonic-kit-ve9-nke-id-537.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 No właśnie o te małe szczegóły chodzi, fakt jest taki że większość ludzi ma gdzieś czy pompa włącza się 7 razy dziennie czy 7x na godzinę. Większość z nich chce mieć ciepło, bez obsługowo oraz w miarę tanio. Tutaj jest pełno fascynatów, którzy liczą każdy kWh, i taki sporadycznie wchodzący kowalski wchodzi i głupieje. Pompa ciepła powinna być najlepiej dobrana do budynku przez fachowca, oczywiście w oparciu o przekonania i oczekiwania klienta. Wtedy klient nam powie że chce Chińczyka albo Panasonika, czy może Mitsuboshi bo mu się kasa w kieszeniach przesybuje. Sm powie czy chce WiFi, sterowanie strefowe, itd. itp. Na tej podstawie oceniam co klient chce, i proponuję mu kilka opcji. Tanią, średnią, Najlepszą. Montuję różne sprzęty, różnych marek dlatego mam porównanie między urządzeniami różnych producentów. To pozwala mi na zdobycie wiedzy o różnych producentach PC, mam Meetinga, Panasonic, Mitsubishi, Nibe, Biawar, Midea, Fuji, itd. itp. Część instalatorów, sprzedaje tylko jedną markę i dlatego naciska tylko na jeden produkt, a sprzedaje mało i nie jest w stanie wypracować sobie dobrych cen u wielu sprzedających ja mam dobre ceny u wielu sprzedających i dlatego mogę zaproponować różne opcje. witaj byłem na stronce dystrybutora Meetinga (chyba Twojej zresztą ) i nie widziałem dla PC 18kW i większych , tabelek lub wykresów z COP względem temperatury zewnętrznej i wylotowej. Mógłbyś wrzucić , proszę ? Pytam z ciekawości , sprężarki niby Panasa i Copelanda- to ciekawe jakie parametry na całym urządzeniu wyjdą. hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 06.01.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 witaj byłem na stronce dystrybutora Meetinga (chyba Twojej zresztą ) i nie widziałem dla PC 18kW i większych , tabelek lub wykresów z COP względem temperatury zewnętrznej i wylotowej. Mógłbyś wrzucić , proszę ? Pytam z ciekawości , sprężarki niby Panasa i Copelanda- to ciekawe jakie parametry na całym urządzeniu wyjdą. hej Zobaczę co mam na tym kompie..... już mam coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts