Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Panie Krzyscik , masz Pan wiedze bo coś tam zamontowaliście i to że czasem coś komuś tu pomożesz teoretycznie to jest dobre ,, nie ważne, ale mnie np: interesuje fakt że krytykujesz kolego wszystkich co co najmniej troszkę nie działa po twojej myśli albo/lub w danym interesie , dlaczego ?

Co?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zamiast merytorycznej rozmowy , fachowej bo to podobno fachowiec poucza na prawo i lewo ,, usiłuje wmówić swoją racje ,, tym co mogą mu zagrozić (w interesie) , po co , w końcu z tego co mówi ma robotę do przodu ho ho , a tu niby tylko "pomaga".hmm , a jak dobry to nie musi się martwić a chyba jest odwrotnie takie wrażenie potencjalnego klienta

Ja wybrałem inny model małą łyżką dokładnie indywidualne podejście do klienta i święty spokój bo to najcenniejsze.

Co zrobić niektórych nie trzeba zatrudniać w korporacji sami sobie wyścig szczurów zorganizują ;) oby tylko na koniec roku być na plusie a nie na siłę wyprzedawać magazyn co by na inwenturze nie zostało bo podatki zeżrą;)

Całkiem rozsądnie.

jako że ma pompę PW to powiem, że każdy defrost to taktowanie pompy. Praca wygląda tak. -grzanie - stop- odszranianie-stop-grzanie. i po stopie po odszranianiu jest chwila postoju a nie płynne przejście

U mnie podobnie tyle że mam PP. Pytanie co macie na myśli z tym płynnym przejściem :)

U mnie podobnie tyle że mam PP. Pytanie co macie na myśli z tym płynnym przejściem :)

Po prostu spr nie zatrzymuje się a na minimalnej modulacji następuje przełączenie zaworu 4drog.

Są także pompy pp które non stop grzeją do odszraniania wykorzystywane jest ciepło odpadowe spr. która otoczona jest masą akumulacyjna i w czasie odszraniania tam zachodzi parowanie czynnika

zamiast merytorycznej rozmowy , fachowej bo to podobno fachowiec poucza na prawo i lewo ,, usiłuje wmówić swoją racje ,, tym co mogą mu zagrozić (w interesie) , po co , w końcu z tego co mówi ma robotę do przodu ho ho , a tu niby tylko "pomaga".hmm , a jak dobry to nie musi się martwić a chyba jest odwrotnie takie wrażenie potencjalnego klienta

ale to była tylko odp. na przechwałki "dużego" kolegi co boli że mały rzemieślnik ma argumenty aby wygrać z dużym molochem :D

ale to była tylko odp. na przechwałki "dużego" kolegi co boli że mały rzemieślnik ma argumenty aby wygrać z dużym molochem :D

Jakie argumenty? Co wygrać?!!!

przymroziło wczoraj trochę?

A co do tego Twojego odparowanania do około sprężarki, to Ty piszesz o układzie wtrysku, w T-CAP!!!

I to nie jest pełne odparowanie, tylko doparowanie słabo parującego czynnika w niskich temperaturach.

Jeszcze te sprężarki które w kółko grzeją, to stare gnioty które mają odszranianie "gorącymi parami" odeszło się od tego ze względu na mierną wydajność.

Działa to tak że otwiera się zawór na tłoczeniu i puszcza gorący czynnik na parownik zamiast na skraplacz.

System działa do d. dlatego nie stosuje się go w wysokowydajnych PC gdzie ważne jest COP.

Tu masz schemat układu T-CAP, jako lekturę:

tcap.JPG

A co do tego Twojego odparowanania do około sprężarki, to Ty piszesz o układzie wtrysku, w T-CAP!!!

I to nie jest pełne odparowanie, tylko doparowanie słabo parującego czynnika w niskich temperaturach.

Jeszcze te sprężarki które w kółko grzeją, to stare gnioty które mają odszranianie "gorącymi parami" odeszło się od tego ze względu na mierną wydajność.

Działa to tak że otwiera się zawór na tłoczeniu i puszcza gorący czynnik na parownik zamiast na skraplacz.

System działa do d. dlatego nie stosuje się go w wysokowydajnych PC gdzie ważne jest COP.

[ATTACH=CONFIG]342426[/ATTACH]

znów mi chcesz coś udowadniać a ja piszę o pp anie pw ale tym razem ja nie będę edukował konkurencji :D

[ATTACH=CONFIG]342426[/ATTACH]

a zresztą tu masz wszystko wiedzący

http://www.aircon.panasonic.eu/GB_en/happening/598/

a zresztą tu masz wszystko wiedzący

http://www.aircon.panasonic.eu/GB_en/happening/598/

A ty wiszisz o czym piszesz?

o klimatyzatorach, które są przystosowane do utrzymywania wewnątrz pomieszczeń niskich temperatur.

Jak w pomieszczeniu jest zimno np. 5st.C to nie ma skąd wziąć energii żeby się odszronić i ciepło jest brane ze strat sprężarki.

Dlatego też na większości klimatyzatorów nie można ustawić mniej niż 18st.C (lub czasem 17st.C).

To jest w takich porąbanie drogich klimach Panasa.

W pompach ciepła tego problemu nie ma tam czynnik zawsze ma około 35st.C

-------- Okres: 2015-09-01 do 2015-12-31 23:59:59 (122,00 [d]) ---------

Czas pracy CO: 333,38 [h] (79,0%)

Czas pracy CWU: 88,36 [h] (Cykli: 422) (Średnio dziennie: 3,5)

Suma pracy PCi: 421,7 [h]

Startów: 507 (Średnio dziennie: 4,2)

Czas pracy śr CO: 2,73 [h/d]

Czas pracy śr CWU: 0,72 [h/d]

Czas pracy śr: 3,5 [h/d]

Szacowane zużycie: 1 499 [kWh] Średnio: 12,3 [kWh/d]

CWU: 433 [kWh] Średnio: 3,5 [kWh/d]

CO: 1 067 [kWh] Średnio: 8,7 [kWh/d]

CO/100m2: 3,8 [kWh/(d*100m2)]

Koszt [6/94%]: 184 zł w tym CO [1/99%]: 75 zł CWU [41/59%]: 109 zł

------------------------------------------------------------------------

Niestety ta najlepsza duonowa promocja skonczyla mi sie wraz z koncem roku, ale i tak bedzie 35% taniej niz na tauronowych stawkach :)

A ty wiszisz o czym piszesz?

o klimatyzatorach, które są przystosowane do utrzymywania wewnątrz pomieszczeń niskich temperatur.

Jak w pomieszczeniu jest zimno np. 5st.C to nie ma skąd wziąć energii żeby się odszronić i ciepło jest brane ze strat sprężarki.

Dlatego też na większości klimatyzatorów nie można ustawić mniej niż 18st.C (lub czasem 17st.C).

To jest w takich porąbanie drogich klimach Panasa.

W pompach ciepła tego problemu nie ma tam czynnik zawsze ma około 35st.C

nie kolego to są urządzenia do grzania bardzo dobrze sprzedające się w Skandynawii bo dla polaka za drogie a rysunek obok to porównanie do "typowego" urz.

nie kolego to są urządzenia do grzania bardzo dobrze sprzedające się w Skandynawii bo dla polaka za drogie a rysunek obok to porównanie do "typowego" urz.

Tak miałem 2 zapytania o to g. jest tak drogie że masakra

Tam są tylko 2 moce:

to ta seria http://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/ranges/domestic/single/product/7350/

3,2kW za 18tyś zł

http://www.froser.pl/klimatyzator-panasonic-kit-ve9-nke-id-537.html

No właśnie o te małe szczegóły chodzi, fakt jest taki że większość ludzi ma gdzieś czy pompa włącza się 7 razy dziennie czy 7x na godzinę.

Większość z nich chce mieć ciepło, bez obsługowo oraz w miarę tanio.

Tutaj jest pełno fascynatów, którzy liczą każdy kWh, i taki sporadycznie wchodzący kowalski wchodzi i głupieje.

Pompa ciepła powinna być najlepiej dobrana do budynku przez fachowca, oczywiście w oparciu o przekonania i oczekiwania klienta.

Wtedy klient nam powie że chce Chińczyka albo Panasonika, czy może Mitsuboshi bo mu się kasa w kieszeniach przesybuje.

Sm powie czy chce WiFi, sterowanie strefowe, itd. itp.

Na tej podstawie oceniam co klient chce, i proponuję mu kilka opcji. Tanią, średnią, Najlepszą.

Montuję różne sprzęty, różnych marek dlatego mam porównanie między urządzeniami różnych producentów.

To pozwala mi na zdobycie wiedzy o różnych producentach PC, mam Meetinga, Panasonic, Mitsubishi, Nibe, Biawar, Midea, Fuji, itd. itp.

Część instalatorów, sprzedaje tylko jedną markę i dlatego naciska tylko na jeden produkt, a sprzedaje mało i nie jest w stanie wypracować sobie dobrych cen u wielu sprzedających ja mam dobre ceny u wielu sprzedających i dlatego mogę zaproponować różne opcje.

witaj

byłem na stronce dystrybutora Meetinga (chyba Twojej zresztą ) i nie widziałem dla PC 18kW i większych , tabelek lub wykresów z COP względem temperatury zewnętrznej i wylotowej. Mógłbyś wrzucić , proszę ?

Pytam z ciekawości , sprężarki niby Panasa i Copelanda- to ciekawe jakie parametry na całym urządzeniu wyjdą.

hej

witaj

byłem na stronce dystrybutora Meetinga (chyba Twojej zresztą ) i nie widziałem dla PC 18kW i większych , tabelek lub wykresów z COP względem temperatury zewnętrznej i wylotowej. Mógłbyś wrzucić , proszę ?

Pytam z ciekawości , sprężarki niby Panasa i Copelanda- to ciekawe jakie parametry na całym urządzeniu wyjdą.

hej

Zobaczę co mam na tym kompie.....

już mam coś:

moc.jpg

MD100DEVI2.JPG