Klimon 17.01.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 hej ma ktoś już dane dotyczące zużycia energii za to najzimniejsze noce styczniowe? ciekaw jestem jak to wygląda pod kątem zużycia.. dużo większe? U każdego zapewne inaczej. U mnie prywatnie przy -16 ~ -17 przez te kilka dni wychodziło około 2x więcej niż jak było w okolicach 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sędłaki 17.01.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 pompa uruchomiona 8 listopada ustawione 18 stopni; zużycie od 8 listopada do 16 stycznia: 850 Kwh; 12,15 Kwh dziennie prad cena 0,65 zł łączny koszt pompy: 553 zł dziennie 7,90 zł Czy ty mieszkasz przy 18st C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.01.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Czy ty mieszkasz przy 18st C? Może niektórzy tak lubią, a tak poważnie to może jeszcze nie mieszka. U mnie od 1 do dzisiaj 200 kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.01.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Witam, CHciałbym opomiarować swoją pompę, tj. rejestrować temperatury (wylot, wlot, CWU, temp w domu, na zewnatrz) dodatkowo chciałbym opomiarować zużycie przez pompę, grzałkę w pompie + grzałkę w zbiorniku cwu. Co prawda te dwie ostatnie wartosci będą wskazywać non-stop 0, ale jak już robić to całość Co do temperatury to wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem będzie coś takiego : https://sklep.avt.pl/avt570.html podpięte pod jakiś komputer, jednak nie wiem jak rozwiązać kwestię poboru energii. czy ktos cos moze zaproponowac? wiem, ze na forum sa osoby ktore maja zrobione takie cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.01.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Pompa 1, czy 3 fazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.01.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Pompa 1, czy 3 fazy? 1F, na drugiej wpieta grzalka z pompy, a na 3 grzalka z cwu o ile dobrze pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 19.01.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 To sytuację masz prostą bo takich podliczników z rejestratorem dla 1f jest sporo. Z 3f jest dużo gorzej. Allegro i na przód:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 19.01.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 To sytuację masz prostą bo takich podliczników z rejestratorem dla 1f jest sporo. Z 3f jest dużo gorzej. Allegro i na przód:) ale mi chodzi tez o gromadzenie danych. wiec licznik musialby miec jakies wyjscie. tutaj pojawia sie dla mnie problem, w ktorym nie mam doswiadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.01.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 ale mi chodzi tez o gromadzenie danych. wiec licznik musialby miec jakies wyjscie. tutaj pojawia sie dla mnie problem, w ktorym nie mam doswiadczenia. Tutaj znajdziesz gotowe rozwiązania: http://www.fif.com.pl/produkt/1543/1654 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 19.01.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Czy ty mieszkasz przy 18st C? Nie dopiero wykanczamy w srodku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2016 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Od 18.12 - 18.01 534 kwh na CO. Wychodzi 17,5 kwh dziennie- grzane trzy kondygnacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.01.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Od 18.12 - 18.01 534 kwh na CO. Wychodzi 17,5 kwh dziennie- grzane trzy kondygnacje. Dom dobrze zrobiony to i zużycie zadowalające:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2016 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Dom dobrze zrobiony to i zużycie zadowalające:) W zeszłym roku pompa na CO średnio dziennie brała 23 kwh. Więc trochę zredukowałem zużycie. Nie ukrywam, że dwie termowizje i walka z mostkami przyczyniły się do tego. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.01.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 W zeszłym roku pompa na CO średnio dziennie brała 23 kwh. Więc trochę zredukowałem zużycie. Nie ukrywam, że dwie termowizje i walka z mostkami przyczyniły się do tego. Zawsze powtarzam te "smieszne" dla niektórych detale mają ooogromne znaczenie. Jak piszę o termowizji czy szczelności to mówią o marketingu...tymczasem san wiem jak niewielka dziurka w przegrodzie może narobić zamieszania. Ale kto mądrzejszy ten o tym myśli. To powiem szczerze że różnica ogromna biorąc pod uwagę, że na razie ta zima jest powiedzmy ostrzejsza i to znacznie od poprzedniej, przynajmniej u mnie w małopolsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.01.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 U nas w nocy temp. spadają do - kilkunastu oC. Były takie po -20oC. W zeszłym roku zimy prawie nie było, po za tym był to mój pierwszy sezon grzewczy- wygrzewanie budynku itp.Rekordowy mostek przy murłacie z zeszłego roku7oC różnicy zbiłem do 2oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.01.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 U nas w nocy temp. spadają do - kilkunastu oC. Były takie po -20oC. W zeszłym roku zimy prawie nie było, po za tym był to mój pierwszy sezon grzewczy- wygrzewanie budynku itp. Rekordowy mostek przy murłacie z zeszłego roku7oC różnicy zbiłem do 2oC. Ja ostatnio u jednego gościa znalazłem mikro przeciek gdzie miałem wartości na -4C w salonie sprawdzając precyzyjnym pirometrem i kamerą termo. Po zatkaniu przeskok na temp. 16C w tamtym miejscu. A o nieszczelnościach powietrznych typowych to już możnaby historię napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 20.01.2016 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Ja ostatnio u jednego gościa znalazłem mikro przeciek gdzie miałem wartości na -4C w salonie sprawdzając precyzyjnym pirometrem i kamerą termo. Po zatkaniu przeskok na temp. 16C w tamtym miejscu. A o nieszczelnościach powietrznych typowych to już możnaby historię napisać... Jaki jeste koszt takigo zbadania domu kamerą termowizyjna? i jaki okres wchodzi w gre, bo zakladam, ze musi to byc sezon grzewczy... czy ktos tu z forum swiadczy takie uslugi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Jaki jeste koszt takigo zbadania domu kamerą termowizyjna? i jaki okres wchodzi w gre, bo zakladam, ze musi to byc sezon grzewczy... czy ktos tu z forum swiadczy takie uslugi? Zależy do przypadku. Jak duży obiekt, czy robi się opis/raport itd. Poszukaj kogoś z okolic bo wyjdzie najtaniej zapewne. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez oszczednyGrześ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 20.01.2016 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Jaki jeste koszt takigo zbadania domu kamerą termowizyjna? i jaki okres wchodzi w gre, bo zakladam, ze musi to byc sezon grzewczy... czy ktos tu z forum swiadczy takie uslugi? Na FM xsmg zajmuje się termowizją i testami szczelności budynków. Za ostatnią termowizję zapłaciłem 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 21.01.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Na FM xsmg zajmuje się termowizją i testami szczelności budynków. Za ostatnią termowizję zapłaciłem 60 zł. taniocha... w Opolu ceny za badanie domku jednorodzinnego - od 299 do 800 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts