Tomaszs131 08.04.2016 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam serdecznie, Buduje właśnie dom i analizuje zakup pompy ciepła do ogrzewania domu oraz przygotowania CWU. Zadzwoniłam dzisiaj do znajomego który zakupił takie urządzenie 3 lata temu. Ma on dom ok. 240 m2 i pompę wiesmann-a 15kW do CO i CWU. Wszystko pracowało dobrze do 2 lat. Niestety po upływie 2.5 roku sprężarka doznała awarii. Rozszczelnieniu uległ wewnętrzny wymiennik co spowodowało przedostanie sie czynnika dolnego źródła do sprężarki i tym samym całkowite jej uszkodzenie. Znajomy interweniował u lokalnego dystrybutora jak również u przedstawiciela krajowego niestety BEZSKUTECZNIE. Reasumując naprawa kosztowała 20000pln. a jedna z najlepszych firm na rynku nie poczuwała sie do jakiejkolwiek odpowiedzialności ponieważ okres gwarancji minął. Od dzisiejszej rozmowy zacząłam sie zastanawiać czy stać mnie Bedzie na to aby co 2 lata wymieniać sprężarkę. Skoro to takie wspaniale i bezawaryjne urządzenia to czemu firmy nie dają dłuższej gwarancji!!! Może jednak zainwestować w pewne sprawdzone źródło a nie eksperymentować na własnej rodzinie... Nie chciałabym aby moja mała córeczka przyszła kiedyś do mnie w nocy w zimowy wieczór i powiedziała "... czemu jest tak zimno?..." Pozdrawiam i proszę o opinie.... Są firmy na rodzimym rynku, które na PC udzielają pięcio letniej gwarancji. Pech chciał, że wspomniany przez Ciebie inwestor nie zajrzał na FM by popytać w co zainwestować przed zakupem i trafił właśnie na tą firmę. Koszt naprawy powala z nóg. Myślisz o zakupie PC, zainteresuj się polskimi rozwiązaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.04.2016 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam serdecznie, Buduje właśnie dom i analizuje zakup pompy ciepła do ogrzewania domu oraz przygotowania CWU. Zadzwoniłam dzisiaj do znajomego który zakupił takie urządzenie 3 lata temu. Ma on dom ok. 240 m2 i pompę wiesmann-a 15kW do CO i CWU. Wszystko pracowało dobrze do 2 lat. Niestety po upływie 2.5 roku sprężarka doznała awarii. Rozszczelnieniu uległ wewnętrzny wymiennik co spowodowało przedostanie sie czynnika dolnego źródła do sprężarki i tym samym całkowite jej uszkodzenie. Znajomy interweniował u lokalnego dystrybutora jak również u przedstawiciela krajowego niestety BEZSKUTECZNIE. Reasumując naprawa kosztowała 20000pln. a jedna z najlepszych firm na rynku nie poczuwała sie do jakiejkolwiek odpowiedzialności ponieważ okres gwarancji minął. Od dzisiejszej rozmowy zacząłam sie zastanawiać czy stać mnie Bedzie na to aby co 2 lata wymieniać sprężarkę. Skoro to takie wspaniale i bezawaryjne urządzenia to czemu firmy nie dają dłuższej gwarancji!!! Może jednak zainwestować w pewne sprawdzone źródło a nie eksperymentować na własnej rodzinie... Nie chciałabym aby moja mała córeczka przyszła kiedyś do mnie w nocy w zimowy wieczór i powiedziała "... czemu jest tak zimno?..." Pozdrawiam i proszę o opinie.... Każdy kto cytuje te owiane slawa 20 tys zawsze mowi o jakims znajomym...Albo wszyscy macie jednego znajomego, albo nie ważne jaka pompa viessmann zawsze liczy za naprawe 20 tys albo wszyscy cos gdzis slyszeli, po drodze przez 10 ucho dolecialo jedno zero i teraz brzmi znacznie lepiej. Kiedys niegrzeczne dzieci straszyli baba jaga, teraz bedzie sie straszyc 20 tys za naprawe viessmanna, tyle ze troche starsze istoty. Ja nie wiem jakim debilem trzeba byc aby tyle zaplacic za jakakolwiek naprawe urzadzenia do ogrzewania domu. Za to sie kupuje nowe. Sami dobrze wiecie co znajduje się w pompie Ciepla i ile te czesci kosztuja osobno, a wszystkie na raz nie padną. Pod tym wzgledem pompy viessmanna nie roznia sie od innych, Moze maja bardziej rozbudowane sterowanie, te 3 plyty elektroniczne to koszt okolo 3 tys. Wiec po co powtarzac w kolko te glupote Edytowane 8 Kwietnia 2016 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 08.04.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Witam Coś w tym jednak jest na rzeczy; Wysłany: 29.02.2016 Temat postu: Pompa ciepła czy gaz # 178 Mam rekuperator Vitovent 300 od Viessmana. Kupiłem go tylko dlatego, że robił go dla Viessmana Brink. Rok temu padła w nim płyta sterująca - po gwarancji. Serwis V. zaproponował sprowadzenie nowej w cenie - bagatela 3.200 zł netto. Żadnej dyskusji o rabacie. Termin - cyt. nie wiadomo, jak przyjdzie poinformujemy pana. Odpuściłem, zastanawiając się nad kupnem nowej jednostki. W ciągu 7 dni kumaty elektronik naprawił zepsute ustrojstwo za kwotę 200 zł. Życzę powodzenia z serwisem Viessmana. W podanej cenie nie było robocizny, dojazdu itp.Dziękuję Bogu, że PC mam jednakod Panasonica.Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.04.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Ja nie wiem jakim debilem trzeba byc aby tyle zaplacic za jakakolwiek naprawe urzadzenia do ogrzewania domu. Za to sie kupuje nowe. Sami dobrze wiecie co znajduje się w pompie Ciepla i ile te czesci kosztuja osobno, a wszystkie na raz nie padną. Pod tym wzgledem pompy viessmanna nie roznia sie od innych, Moze maja bardziej rozbudowane sterowanie, te 3 plyty elektroniczne to koszt okolo 3 tys. Wiec po co powtarzac w kolko te glupote otóż pompy V różnią pod pewnym istotnym względem - koszt ich naprawy jest sporo wyższy niedawno w którymś sąsiednim bodajże wątku też ktoś pisał o kosmicznej cenie V za naprawę - to był instalator i naprawił to kwotę duuuużo mniejszą (o ile dobrze pamiętam) Rozumiem, że ty jako użytkownik V czujesz się oburzony tym faktem, ale to nic nie zmienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 08.04.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 otóż pompy V różnią pod pewnym istotnym względem - koszt ich naprawy jest sporo wyższy niedawno w którymś sąsiednim bodajże wątku też ktoś pisał o kosmicznej cenie V za naprawę - to był instalator i naprawił to kwotę duuuużo mniejszą (o ile dobrze pamiętam) Rozumiem, że ty jako użytkownik V czujesz się oburzony tym faktem, ale to nic nie zmienia Dlatego jak pompa jest po gwarancji nie bierze sie siewisu viessmanna. Dlaczego mialbym byc oburzony? NIe rozumiem zwiazku. to że mam pompe tej marki wynika tylko i wylacznie z tego ze dostalem na nia bardzo dobra cene. Na prace samego uzadzenia nie narzekam. Za naprawe nigdy nie zaplaciłbym takiej kwoty. Sprezarka do mojej pompy to koszt brutto 2,5 tys. Wymiennik drugie tyle. Jeszcze kila drobiazgow i robota to kwota max 7 tys. Czyli tyle ile np do pompy ekopolu i kazdej podobnej. Wystarczy troche pomyslec. A to że ktoś sobie żąda jakiejs sumy...Może servisant mial w pyte roboty i rzucil kwote, moze sie uda. Towar i usluga zawsze warte sa tyle ile ktos jest w stanie za to zaplacic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 09.04.2016 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Dlatego jak pompa jest po gwarancji nie bierze sie siewisu viessmanna. Dlaczego mialbym byc oburzony? NIe rozumiem zwiazku. to że mam pompe tej marki wynika tylko i wylacznie z tego ze dostalem na nia bardzo dobra cene. Na prace samego uzadzenia nie narzekam. Za naprawe nigdy nie zaplaciłbym takiej kwoty. Sprezarka do mojej pompy to koszt brutto 2,5 tys. Wymiennik drugie tyle. Jeszcze kila drobiazgow i robota to kwota max 7 tys. Czyli tyle ile np do pompy ekopolu i kazdej podobnej. Wystarczy troche pomyslec. A to że ktoś sobie żąda jakiejs sumy...Może servisant mial w pyte roboty i rzucil kwote, moze sie uda. Towar i usluga zawsze warte sa tyle ile ktos jest w stanie za to zaplacic. Witam Sprawdź sobie ile Viessmann liczy za płytkę sterującą twojej PC lub w rekuperatorze. U konkurencji nie kupisz. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 09.04.2016 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Witam Sprawdź sobie ile Viessmann liczy za płytkę sterującą twojej PC lub w rekuperatorze. U konkurencji nie kupisz. Pozdrawiam Pratchawiec sa 3 szt i laczny ich koszt to okolo 3 tys. Malo prawdopodobne aby wszystkie na raz padly. W innych pompach tez sterowanie kosztuje wiec nie uwazam ze sa to jakies kolosalne roznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziwello 09.04.2016 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Pompę gruntową założyłem i kupiłem w zeszłym roku. Całość włącznie z dolnym źródłem wykonałem sam. Wspomagałem się książką "ogrzewanie domów z zastosowaniem pomp ciepła" Wyszło całkiem nieźle. Co do zużycia prądu zapraszam na mój profil FB tam jest wszystko opisane. https://www.facebook.com/Pompa-ciep%C5%82a-zr%C3%B3b-to-sam-by-Juls-Cziwello-1444480425850302/?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.04.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 Pompę gruntową założyłem i kupiłem w zeszłym roku. Całość włącznie z dolnym źródłem wykonałem sam. Wspomagałem się książką "ogrzewanie domów z zastosowaniem pomp ciepła" Wyszło całkiem nieźle. Co do zużycia prądu zapraszam na mój profil FB tam jest wszystko opisane. https://www.facebook.com/Pompa-ciep%C5%82a-zr%C3%B3b-to-sam-by-Juls-Cziwello-1444480425850302/?fref=ts Gratuluję zdolności i wytrwałości w przedsięwzięciu . Każdy kto przestaje kopcić zasługuje na plus, Brawo TY . Możesz napisać jak ten dom jest zaizolowany tzn. ile od gruntu, ściany, dach? Jaka wentylacja? Jak zorganizowany jest system grzewczy tzn. podogówka, grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.04.2016 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) A może wrócić do tematu Marzec 2016: Zużycie prądu: 775 kWh (mam 2 taryfy ale podlicznik tylko 1 taryfowy) Godziny pracy sprężarki: 300 Ilość załączeń: 353 Podsumowanie okresu grzewczego wg średniej ceny za kWh na podstawie FV (0,47): 10.2015-03.2016: Koszt CO i CWU: ~2300 (4855 kWh). BTW dyskusji o V. Mam V. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.04.2016 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Zakonczyliscie juz sezon grzewczy? Jaka temp. utrzymuje sie u was bez grzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.04.2016 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 u mnie pompa bierze około 2kwh na dobę na ogrzewanie domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 12.04.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Zakonczyliscie juz sezon grzewczy? Jaka temp. utrzymuje sie u was bez grzania ? nie zakończyłęm... a bez grzania? to tylko wiem że za zimna dobrze się czuje jak mam 24 w pokojach bez grzania to bym zamarzł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.04.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 U mnie pompa cały czas grzeje. Założenie to ~24 st. w salonie.Jest za zimno aby wyłączyć CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.04.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 A może wrócić do tematu Marzec 2016: Zużycie prądu: 775 kWh (mam 2 taryfy ale podlicznik tylko 1 taryfowy) Godziny pracy sprężarki: 300 Ilość załączeń: 353 Podsumowanie okresu grzewczego wg średniej ceny za kWh na podstawie FV (0,47): 10.2015-03.2016: Koszt CO i CWU: ~2300 (4855 kWh). BTW dyskusji o V. Mam V. Witam! A to jest wasz pierwszy sezon grzewczy z pompą Viessmana? Czy pracowała ona może w bardziej mroźnych zimach? Jaka pompa - powietrzna, czy gruntowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.04.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Jaka pompa - powietrzna, czy gruntowa? Czytaj stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 12.04.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Witam! Jak napisał Liwko- czytamy stopki W sumie jest to 2. sezon grzewczy lecz w poprzednim roku utrzymywałem temperaturę 'wykończeniową' (poza wygrzaniem posadzek). Nie chodziła tez wtedy rekuperacja, więc nie było nic miarodajne. Ja z kosztów użytkowania jestem zadowolony, na chwilę obecną z samego urządzenia również. Jedyny mankament na chwilę obecną to to, że ja kupiłem i odpaliłem pompę 09-10.2014 a od 01.01.2015 można było wydłużyć gwarancję do lat 5 i w moim panelu klienta nie ma opcji jej przedłużenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 12.04.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 U mnie pompa cały czas grzeje. Założenie to ~24 st. w salonie. Jest za zimno aby wyłączyć CO. U mnie temp zadana to 22.5. Tak dla testu wylaczylem grzanie 4.04 i temp sie utrzymuje w okolicach 21.5-22, ale zona narzekala raz czy dwa ze jej chlodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.04.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 A u mnie przyszedł wreszcie czas na palenie w komiku. Jesienią paliłem w nim trzy razy, teraz od tygodnia CO wyłączone a rozpalone było tylko przedwczoraj. Dzisiaj chyba jednak rozpalę, bo pochmurno. Na tym zdjęciu widać gdzie trzymam drewno (po obu stronach) i staram się raz na rok opróżnić ten zapas. Może się uda Jak się zrobi zimniej odpalę ponownie podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.04.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Jak napisał Liwko- czytamy stopki W sumie jest to 2. sezon grzewczy lecz w poprzednim roku utrzymywałem temperaturę 'wykończeniową' (poza wygrzaniem posadzek). Nie chodziła tez wtedy rekuperacja, więc nie było nic miarodajne. Ja z kosztów użytkowania jestem zadowolony, na chwilę obecną z samego urządzenia również. Jedyny mankament na chwilę obecną to to, że ja kupiłem i odpaliłem pompę 09-10.2014 a od 01.01.2015 można było wydłużyć gwarancję do lat 5 i w moim panelu klienta nie ma opcji jej przedłużenia. Pamiętaj, że mamy Serwis 24 godzinny dla klientów i dla instalatorów - mam nadzieję, że nie będzie Ci potrzebny, ale warto wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts