okobar 03.12.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Witam Zalozylem pompe ciepla powietrzna nibe split 16kw do mieszkania parterowego bez poddasza to mieszkanie czy dom? piszesz ze mieszkanie a opis pasuje do domu wylewka po 8 dniach 0%? bajki... no i po grzyba grzejesz tak duzo jak nie mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.12.2016 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 (...) na wygrzanie wylewek od 0 do 45 stopni pompa pozarla 1000kwh w 8 dni:) Ech... A jak wylewka miała temperaturę 45 stopni, to jaką miałeś temperaturę w domu??? Mówisz o celsjuszach? Wilgotność 0% brzmi jak wyniki wyborów w czasach słusznie minionych (lecz wracających). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agent1983 04.12.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Witam.pytanko mam bo na olx jest gość z Dzierżoniowa co ma pompy na sprzedaż.kupował ktoś u niego.chciałbym kupić używaną lub nową i widzę że się ogłasza i ma sporo towaru.czy ktoś jest na forum kto może już u niego coś kupił i wyrazi swoje opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert1990 04.12.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 nie rozumiem, dlaczego grzanie CO do 25C i CWU do 42 - jak trwają prace wykończeniowe i dom nie jest zamieszkały?!? jak zaczniesz mieszkać, to dojdą zyski bytowe...nie panikuj Do 25 na zasilaniu a cwu do 42 bo pompa sie odszrania cieplem z cwu i to jest minimum tak ustawil serwis:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert1990 04.12.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 to mieszkanie czy dom? piszesz ze mieszkanie a opis pasuje do domu wylewka po 8 dniach 0%? bajki... no i po grzyba grzejesz tak duzo jak nie mieszkasz? Jest to dom wolnostojacy a tak grzeje bo chce:) poprostu chce zobaczyc ile bedzie kosztowala zima kosztami sie nie przejmuje bo pieniazki sa ale chce sprawdzic czy Nibe mowilo prawde czy zrobiono mnie w balona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert1990 04.12.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Ech... A jak wylewka miała temperaturę 45 stopni, to jaką miałeś temperaturę w domu??? Mówisz o celsjuszach? Wilgotność 0% brzmi jak wyniki wyborów w czasach słusznie minionych (lecz wracających). W domu bylo 30 stopni celsjuszy:) goraco:) Wylwka byla wylana 1 wrzesnia a wygrzewanie zaczalem 8 listopada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 06.12.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Podbicie KG, teraz mam 34IN 28 OUT,zobaczymy co stanie się z temp. wew. Akurat wyjezdzam z domu, wróce jutro. Zostawiam PC On.Leci od wczoraj , od 13-00 .Zobaczymy zużycie po 48h. pozdr I jak zużycie? U mnie teraz KG -10/35 15/27. Podbicie +2K 2.00-6.00. Obniżenie -2K 9.30-17.00 I je jakoś dużo chyba, bo ok. 25kWh/dobę z Tz -2*C - 2*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 06.12.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) U mnie teraz średnio z CWU od 25-do 30KW, niestety w G11 czyli drogo bo dziennie pewnie delikatnie poniżej 20zł co by miesięcznie dawało pewnie około 600zł ;/ a temperatura ledwo poniżej 0*C ;/ Krzywa na razie -15 +25 (podbicie +1) 15/25. W domu - parter 20,5*C poddasze 22,0*C Edytowane 6 Grudnia 2016 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 06.12.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 I jak zużycie? U mnie teraz KG -10/35 15/27. Podbicie +2K 2.00-6.00. Obniżenie -2K 9.30-17.00 I je jakoś dużo chyba, bo ok. 25kWh/dobę z Tz -2*C - 2*C. To jakie masz te temp zadane - bo 2K to chyba histereza... 25kW/dobra to sporo patrząc na Twój metraż. Mam trochę ponad 200m.kw. i 26-28. W środku cały czas 22st - dogrzewam w tanich CO: 24st i CWU: 48 - odpuszczam w szczycie CO: 21 i CWU: 35 (żeby nie ostygła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 06.12.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Podbicie i obniżenie 2K histerezy oczywiście. W domu od 21.5-22.8*C. Nie mam termostatu pokojowego, więc wszystko regulowane pogodówką i KG.Ostatnie parę dni tak zaczęła pobierać więcej.Nad ranem właśnie podbijam, żeby w drogim 'oknie' nie startowała z za niskiej temp., bo wtedy awaryjne defrosty występują (warunki niestety idealne do defrostów i podejrzewam, że stąd kilka kWh więcej idzie). EDIT: chociaż w sumie patrząc na podobne temperatury w listopadzie, to zużycie podobne... Edytowane 6 Grudnia 2016 przez K@mil_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 06.12.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Daje Wam cos podbicie KG w okienku grzania dwugodzinnego ?? czytalem kiedys ze ktos podbija temp w okienu 13-15. co to spowoduje? powiedzmy z KG wychodzi ze ma miec 30st. a dacie +2 to wychodzi 32 ale czy on osiagnie w ogole te 32 w 2h?? watpie, no chyba ze jakis buforek jest. czy jeszcze inaczej na to patrzycie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Daje Wam cos podbicie KG w okienku grzania dwugodzinnego ?? czytalem kiedys ze ktos podbija temp w okienu 13-15. co to spowoduje? powiedzmy z KG wychodzi ze ma miec 30st. a dacie +2 to wychodzi 32 ale czy on osiagnie w ogole te 32 w 2h?? watpie, no chyba ze jakis buforek jest. czy jeszcze inaczej na to patrzycie?? To wrzuć podbicie 1h wcześniej-nie zbankrutujesz od tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 06.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 To wrzuć podbicie 1h wcześniej-nie zbankrutujesz od tego nie zrozumiales mnie. ja akurat nie potrzebuje teraz nic zmieniac bo jest ok. ale zastanawiam sie jak to dziala u osob co robia takie podbicie bo widze ze w 2h okienku cudow pompa nie zdziala wiec podbicie nie wiem co daje. wydaje mi sie ze podbicie nie wplywa na moc z jaka pompa pracuje, jak zrobie podbicie o 5 st. to sprezarka bedzie pracowac z wieksza modulacja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 nie zrozumiales mnie. ja akurat nie potrzebuje teraz nic zmieniac bo jest ok. ale zastanawiam sie jak to dziala u osob co robia takie podbicie bo widze ze w 2h okienku cudow pompa nie zdziala wiec podbicie nie wiem co daje. wydaje mi sie ze podbicie nie wplywa na moc z jaka pompa pracuje, jak zrobie podbicie o 5 st. to sprezarka bedzie pracowac z wieksza modulacja?? PC będzie pracować wg aktualnych warunków przy podbiciu-na początku będzie większa modulacja .To jakieś groszowe sprawy-ważne ,żeby nie tracąc komfortu cieplnego podgrzać podłogę trochę na zapas ( tj w T2). Osobiście nie jestem zwolennikiem kagańca T2-komfort najpierw pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 06.12.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 PC będzie pracować wg aktualnych warunków przy podbiciu-na początku będzie większa modulacja .To jakieś groszowe sprawy-ważne ,żeby nie tracąc komfortu cieplnego podgrzać podłogę trochę na zapas ( tj w T2). Osobiście nie jestem zwolennikiem kagańca T2-komfort najpierw pzdr Jeśli mój wybór padnie na panasa to zgłoszę sie po ustawienia bo wyglądasz mi na bardzo ogarnietego świra co spał na początku przy sterowniku To oczywiscie komplement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 06.12.2016 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 PC będzie pracować wg aktualnych warunków przy podbiciu-na początku będzie większa modulacja .To jakieś groszowe sprawy-ważne ,żeby nie tracąc komfortu cieplnego podgrzać podłogę trochę na zapas ( tj w T2). Osobiście nie jestem zwolennikiem kagańca T2-komfort najpierw pzdr ale raczej pompa nie "goni" do KG poprzez zwiekszenie modulacji szybciej jak widzi ze ma podbicie. ewentualnie grzalke zalaczy. wiec jak ktos ma kaganiec na 2h to co mu da podbicie 5K?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 ale raczej pompa nie "goni" do KG poprzez zwiekszenie modulacji szybciej jak widzi ze ma podbicie. ewentualnie grzalke zalaczy. wiec jak ktos ma kaganiec na 2h to co mu da podbicie 5K?? Teoretycznie -większą temperaturą i mocą szybciej powinno się nagrzać , ale niestety (albo stety) jest coś takiego jak bezwładność podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 06.12.2016 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 no tak ale zeby wygenerowac wieksza moc sprezarka powinna sie wkrecic sie na wyzsze obroty a raczej podniesienie KG nie powoduje wzrostu czestotliwosci, chyba ze sie myle ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.12.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 no tak ale zeby wygenerowac wieksza moc sprezarka powinna sie wkrecic sie na wyzsze obroty a raczej podniesienie KG nie powoduje wzrostu czestotliwosci, chyba ze sie myle ?? Jeśli PC była wyłączona i woda jest zimna-to sprężarka będzie zapitalać wg swojego algorytmu (dążąc do dt=5K) i to raczej w początkowej fazie będzie miała najwyższą modulację- potem czy będzie zadane 30 st , czy 35 st - wątpię by była odczuwalna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 07.12.2016 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Wprowadziliśmy się w sobotę, ale od początku grudnia obserwuję zużycie energii i tak:1.12. - 40kWh2.12. - 44kWh3.12. - 41kWh4.12. - 47kWh5.12. - 44kWh6.12. - 40kWhMam taryfę G12W i staram się grzać w oknach normalnie, a w drogiej -4. Zasobnik C.W.U. to 260 grzany w taniej do 48*C i dogrzewany w oknie 13:00-15:00 do 40. Krzywa grzewcza ustawiona na -20/32 i 15/25, z tym, że mam kompensację ustawioną na +2*C w temperaturach -2+2.Jednak patrząc na wasze zużycia energii, to na razie u mnie słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts