laskim 06.01.2017 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 U mnie pompa w 24h od wczoraj pożarła 35kwh. Dziś od 6 rano do 24 już 21 kWh. Pocieszam się ze mam nieocieplony dach wiec na przyszły rok powinno być lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2017 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 A u mnie nadal bez zmian. Pompka chodzi tylko w okienku nocnym. Wczoraj zjadła 25 kWh. Temperatura między 6 a 22 spadła o 1 stopień z 21 do 20. Dziś od 00 do 6 zjadła 23 kWh. Teraz mam w domu 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 07.01.2017 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Wczoraj o 21:00 miałem na zewnątrz -21,3'C. Od 3 lat jak mieszkamy to był rekord zimna. Okolice Grudziądza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.01.2017 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 u mnie też rekordowo nisko....pod -22 było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.01.2017 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam Towarzystwo,u mnie jest tak :- teraz -20st na PC / po drugiej stronie -21.2-najniża temp w nocy -23 stZużycie :od wczoraj 9.10 do dzisiaj 8.40 -72.9 kWh , praca PC w tym czasie 20.5h ( czyli 1h=3.55kWh)A w domu ciepło , PC ma w tych warunkach 7-7.4kW z kilku odczytów Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.01.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 U mnie od 11:00 6.01 do 11:00 7.01 pompa pracowala na cele CO 2:55 i zjadla 4.74 kWh. Temp utrzymywana na dole 22-22.5 ( w tej chwili 22.2) gora 20-21. W tym czasie srednia temp. na zew to -13.2 oC z min -18.5 oC. Wieczorem byly extra zyski bytowe bo wpadli znajomi, zona piekla kurczaka i palila swieczki. Ale i wentylacja zwiekszona o dobre 100%, a klasycznego reku brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 07.01.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 U mnie w 24 godziny pompa ciepła zjadła 41kWh, mróz od -14 do -20, w tym:- C.O 100% podłogówka, zasilanie 31 stopni C, w domu 22,5 stopni C- 2xgrzanie zbiornika cwu 220l- obiegówka 24h, ponieważ grzeję tylko na krzywej bez sterownika pokojowego- kabel grzejny do odpływu 24h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
U Jaśków 07.01.2017 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Pomóżcie bo osiwieję zaraz - jeszcze nie mieszkam, pompa działa od 23 listopada, dotąd było ustawione na 15 st w domu bo różne prace trwają, dom był dobrze wysuszony, ale wiadomo wietrzymy i suszymy cały czas. Chodziła po 10h w taniej taryfie i wszystko grało a temp w domu 11 st parter 15st piętro. Przyszły mrozy -15st dzień do -17st noc, pompa ustawiona na 24 h plus grzałka stopień 1 (3kW) a w domu 2-5st parter 10st piętro.Wymagana temp zasilania podłogówki 35 st, teraz przy -11st na zewnątrz a ledwo ciągnie 21st na wejściu (17st powrót) i więcej nie dobija. Mam 3 odwierty po 85m, jeden nie działał i był odpowietrzany, ale chyba dalej nie działa bo wizualnie ani drgnie a pozostałe dwa są w ciągłym ruchu. Temp DZ na wejściu 1st, powrotu nie znam, bo nie mam takiej funkcji. Opis domu i pompy 9,7kW w stopce. Nie było jeszcze regulowane nic na podłogówce, była odpowietrzana i pewnie przepływy tam są na maksa. Pompa i grzałka chodzą non stop. Czy to tylko zablokowany 1 odwiert, czy te przepływy na podłogówce też? Wszystko już ocieplone, brak drzwi wewn, nie wiem co jest grane... PS teraz od 2 dni nastawione jest 20st w domu jako wymagana temp, ale ni huhu! Jak zobaczyłam 2st na parterze to zbladłam Edytowane 7 Stycznia 2017 przez U Jaśków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 07.01.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Założyć ciepłomierz i licznik prądu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 07.01.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam w ciągu ostatniej doby 6 zalaczeń 12 godzin pracy 22,4kWh temp. 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 07.01.2017 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witam w ciągu ostatniej doby 6 zalaczeń 12 godzin pracy 22,4kWh temp. 22 nibe f1245 8kw 2x100 pionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.01.2017 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 [ATTACH=CONFIG]377822[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]377823[/ATTACH] Sprzed chwili. Zużycie dziś 8.00-22.00: 22kWh bez grzałki oczywiście. Pozdrawiam Kamil, w jakim czasie pompa osiągnęła 36*C na wyjściu i jaką temp. powrotu miałeś Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajoprzemo 09.01.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 PC PW w ostatnich 7 dniach średnio zużyła 23kw/dobę dla CO i CWU. Temperatury w pomieszczeniach 21,5-22,5 w łazience 24-25 stopni.. dla mnie to super wynik.. wszystko w taryfie g11.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 PC PW w ostatnich 7 dniach średnio zużyła 23kw/dobę dla CO i CWU. Temperatury w pomieszczeniach 21,5-22,5 w łazience 24-25 stopni.. dla mnie to super wynik.. wszystko w taryfie g11.. Ile izolacji w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zajoprzemo 09.01.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ile izolacji w podłodze? Warstwy Budowa od dolu do góry a) posadzek parteru - Papa zgrzewalna V60S3 - Izolacja termiczna, styropian EPS 100-038 Podłoga 100,0 mm - Folia PE 2 x 0,2 mm - Płyta systemowa do ogrzewania podłogowego 30,0 mm - Szlichta cementowa 60,0 mm - Płytki ceramiczne lub panele podłogowe 10,0 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2017 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Pomóżcie bo osiwieję zaraz - jeszcze nie mieszkam, pompa działa od 23 listopada, Tak pokrotce, bo "techniczna" kobitka to rzadkosc 1) Patrze na Twoj dziennik budowy i zastanawiam sie skad stwierdzenie, ze "dom byl dobrze wysuszony". Dom to nie pranie na sznurku w sloncu. Masz mase technologicznej wilgoci, ktora wlasnie wyganiasz wraz z suchym zimowym powietrzem. To swieza mokra chalupa! 2) Dom niezasiedlony = brak zyskow bytowych, ktore sa jednak istotna czescia bilansu cieplengo domku. 3) Lokalizacja z fajnymi zimami. 4) "Gowniany" porotherm jako material budowlany IMHO jestes na dobrej drodze do zamrozenia sobie DZ i to dopiero bedzie duzy problem. Co ja bym zrobil na Twoim miejscu (zakladam, ze nie masz - jeszcze - taryfy G12): 1) Wlaczyl grzalke na 9kW (bo jesli juz ja masz, to wlasnie na taka okazje jak suszenie domu) - pozniej najprawdopodobnie juz nigdy nie uzyjesz. 2) Zmienil proporcje zasilania podlogowki poddasze-parter na korzysc parteru (wiekszy przeplyw na parter, albo jesli petle rozkrecone na maxa nieco przydlawic poddasze). 3) Daj troszke odetchnac DZ. Niech sie nieco zregeneruje. Jesli to mozliwe niech pompa pochodzi na samej grzalce. Jesli masz kominek, to pobaw sie w miare mozliwosci w palenie w nim. Wlacz jakas jedna czy 2 "farelki" gdy DZ bedzie odpoczywalo. Wygrzanie domu kosztuje niestety, ale to konieczne. Nie ograniczaj czasami jakos sztucznie wentylacji. Nie siwiej! - Twoj dom potrzebuje teraz najwiecej energii i jak napisalem wczesniej - jkuz nigdy nie bedzie jej potrzebowal az tyle (jesli nie powybijasz okien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 10.01.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 U mnie od piątku do wtorku. 350KW/śr. 70KW.Temperatury zewn. między -18 do -29.Ostatni dzień był troszkę cieplejszy -14.Noc -20.Znów ogromny mostek w sumie 3 .Fatalne wykończenie okien dachowych.Całkowity brak izolacji miedzy dechami a KG.W sobotę pojawił sie mróż na płycie:/W piątek wykonawca poprawi bubel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Tak pokrotce, bo "techniczna" kobitka to rzadkosc 1) Patrze na Twoj dziennik budowy i zastanawiam sie skad stwierdzenie, ze "dom byl dobrze wysuszony". Dom to nie pranie na sznurku w sloncu. Masz mase technologicznej wilgoci, ktora wlasnie wyganiasz wraz z suchym zimowym powietrzem. To swieza mokra chalupa! 2) Dom niezasiedlony = brak zyskow bytowych, ktore sa jednak istotna czescia bilansu cieplengo domku. 3) Lokalizacja z fajnymi zimami. 4) "Gowniany" porotherm jako material budowlany IMHO jestes na dobrej drodze do zamrozenia sobie DZ i to dopiero bedzie duzy problem. Co ja bym zrobil na Twoim miejscu (zakladam, ze nie masz - jeszcze - taryfy G12): 1) Wlaczyl grzalke na 9kW (bo jesli juz ja masz, to wlasnie na taka okazje jak suszenie domu) - pozniej najprawdopodobnie juz nigdy nie uzyjesz. 2) Zmienil proporcje zasilania podlogowki poddasze-parter na korzysc parteru (wiekszy przeplyw na parter, albo jesli petle rozkrecone na maxa nieco przydlawic poddasze). 3) Daj troszke odetchnac DZ. Niech sie nieco zregeneruje. Jesli to mozliwe niech pompa pochodzi na samej grzalce. Jesli masz kominek, to pobaw sie w miare mozliwosci w palenie w nim. Wlacz jakas jedna czy 2 "farelki" gdy DZ bedzie odpoczywalo. Wygrzanie domu kosztuje niestety, ale to konieczne. Nie ograniczaj czasami jakos sztucznie wentylacji. Nie siwiej! - Twoj dom potrzebuje teraz najwiecej energii i jak napisalem wczesniej - jkuz nigdy nie bedzie jej potrzebowal az tyle (jesli nie powybijasz okien). Pyxis nie wiem jaką mają konstrukcję podłóg ale jak podobną do moich to bym zrobił odwrotnie. Zaczął bym od góry. U mnie na początku pojawił się podobny problem ale natychmiast zareagowałem. Zakręciłem całkowicie dół i wszystko poszło na górę. Dzięki temu w 24 godziny ustabilizowałem sobie zasilanie i powrót 30/25. Fakt zrobiła się na górze lekka sauna bo dobiło do 24. I dopiero wtedy pomalutku zacząłem odkręcać dół po jednej góra dwie pętle. Jak się ustabilizowały temperatura zasilania i powrotu to następne i.t.d. W sumie zajęło mi to dwa dni ale poszło bez jakiej kolwiek grzałki i niespodzianek.Faktem jest że przez pierwsz 3,5 dnia zeżarła chyba 240 kWh ale od tamtego czasu średnia razem z tymi mroźnymi to około 20-22kWh/dobę. Zdarzyła się doba gdzie poszło 16 ale była i jedna ze zużyciem 30 Edytowane 10 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.01.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Pomóżcie bo osiwieję zaraz Pyxis dobrze pisze, dom na pewno nie był wysuszony, swoje musi pociągniąć... Ze swoich doświadczeń z 1 okresem grzewczym też mam niemiłe wspomnienia - miałem zapowietrzoną 1 pętlę ( z 4) DZ poziomego, do tego okazało się, że mimo intensywnego płukania DZ, zostało gdzieś trochę zanieczyszczeń, doszły one do obiegówki -->przepływ był nie taki jak powinien być. Jeszcze gdzieś po drodze była malutka nieszczelność na złączce DZ Temperatura DZ leciała na łeb na szyję.....też strachu dostałem i odciążałem DZ w miarę możliwości kominkiem wtedy..... po odpowietrzeniu pętli i przeczyszczeniu obiegówki wszystko jest ok i funkcjonuje bez zarzutu. z GZ nie miałem żadnych problemów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 10.01.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Tak pokrotce, bo "techniczna" kobitka to rzadkosc 1) Patrze na Twoj dziennik budowy i zastanawiam sie skad stwierdzenie, ze "dom byl dobrze wysuszony". Dom to nie pranie na sznurku w sloncu. Masz mase technologicznej wilgoci, ktora wlasnie wyganiasz wraz z suchym zimowym powietrzem. To swieza mokra chalupa! 2) Dom niezasiedlony = brak zyskow bytowych, ktore sa jednak istotna czescia bilansu cieplengo domku. 3) Lokalizacja z fajnymi zimami. 4) "Gowniany" porotherm jako material budowlany IMHO jestes na dobrej drodze do zamrozenia sobie DZ i to dopiero bedzie duzy problem. Co ja bym zrobil na Twoim miejscu (zakladam, ze nie masz - jeszcze - taryfy G12): 1) Wlaczyl grzalke na 9kW (bo jesli juz ja masz, to wlasnie na taka okazje jak suszenie domu) - pozniej najprawdopodobnie juz nigdy nie uzyjesz. 2) Zmienil proporcje zasilania podlogowki poddasze-parter na korzysc parteru (wiekszy przeplyw na parter, albo jesli petle rozkrecone na maxa nieco przydlawic poddasze). 3) Daj troszke odetchnac DZ. Niech sie nieco zregeneruje. Jesli to mozliwe niech pompa pochodzi na samej grzalce. Jesli masz kominek, to pobaw sie w miare mozliwosci w palenie w nim. Wlacz jakas jedna czy 2 "farelki" gdy DZ bedzie odpoczywalo. Wygrzanie domu kosztuje niestety, ale to konieczne. Nie ograniczaj czasami jakos sztucznie wentylacji. Nie siwiej! - Twoj dom potrzebuje teraz najwiecej energii i jak napisalem wczesniej - jkuz nigdy nie bedzie jej potrzebowal az tyle (jesli nie powybijasz okien). Czemu porotherm jest gowniany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts