Pyxis 10.01.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 W sumie zajęło mi to dwa dni ale poszło bez jakiej kolwiek grzałki i niespodzianek.Faktem jest że przez pierwsz 3,5 dnia zeżarła chyba 240 kWh ale od tamtego czasu średnia razem z tymi mroźnymi to około 20-22kWh/dobę. Zdarzyła się doba gdzie poszło 16 ale była i jedna ze zużyciem 30 Przy pompie PW (a chyba taka wlasnie masz) nie musisz brac pod uwage zamrozenia DZ. Kolezanka natomiast nie musi sie martwic o podniesienie temp. powrotu majac gruntowke. Zakrecenie czesci DZ bedzie dzialalo na jej szkode podnoszac niepotrzebnie zuzycie pradu poprzez mniejszy COP. Ma grzac zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.01.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Czemu porotherm jest gowniany??? Bo Pyxis tak uważa, a On ma zawsze rację... Najlepsze jest to co wybrał Pyxis;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Bo Pyxis tak uważa, a On ma zawsze rację... Najlepsze jest to co wybrał Pyxis;) Pyxis mieszkal 12 lat w scianach z porothermu. Siostra Pyxisa nadal mieszka w takich scianach. Pyxis potrafi zauwazyc roznice. Pyxis nigdy nie wybralby tego goowna na dom. Moze jedynie na garaz, (jak by dawali za darmo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Pyxis mieszkal 12 lat w scianach z porothermu. Siostra Pyxisa nadal mieszka w takich scianach. Pyxis potrafi zauwazyc roznice. Pyxis nigdy nie wybralby tego goowna na dom. Moze jedynie na garaz, (jak by dawali za darmo). Nie przesadzajmy nawet na porothermie nie musi być tragicznie...jak jest solidnie zaizolowane i szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.01.2017 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 (edytowane) Grzechu ściana z Prothermu na PW ma mało wspólnego ze szczelnością. Chyba że PW każdego pustaka zalepisz zaprawą lub klejem.Podpytaj montarzystów okien lub merkavy. Swego czasu podesłał ciekawe opracowanie na ten temat. Edytowane 10 Stycznia 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 10.01.2017 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 A styropian ???szczelnie zakryje,chyba ze na same placki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 10.01.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 najlepiej używać określenia "kamień" - bo w konstrukcji kamień+styropian rodzaj kamienia nie ma praktycznie żadnego znaczenia. A spierniczyć można wszystko, to inna kwestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.01.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 A styropian ???szczelnie zakryje,chyba ze na same placki Styropiany nie klei się na placki. To już rozmowa w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Grzechu ściana z Prothermu na PW ma mało wspólnego ze szczelnością. Chyba że PW każdego pustaka zalepisz zaprawą lub klejem. Podpytaj montarzystów okien lub merkavy. Swego czasu podesłał ciekawe opracowanie na ten temat. Zależy kto i jak to wykonuje Robię szczelność w domach czy termowizję to widzę co i jak. I rzeczywiście kwiatki się zdarzają i to niemałe! Dlatego podczas budowy staranność i dokładność. Prawda że trudniej. I zgodzę się że są lepsze materiały, o niebo lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.01.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 Styropiany nie klei się na placki. To już rozmowa w innym wątku O, proszę Kolekcjonuję takie przypadki. A najlepiej to na błędach się uczyć, byleby nie u kogoś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.01.2017 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 ..... po odpowietrzeniu pętli i przeczyszczeniu obiegówki wszystko jest ok i funkcjonuje bez zarzutu. z GZ nie miałem żadnych problemów... Jak czysciles obiegowke ? Demontowales ja ? A nie masz w instalacji filtrow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.01.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2017 O, proszę [ATTACH=CONFIG]378236[/ATTACH] Kolekcjonuję takie przypadki. A najlepiej to na błędach się uczyć, byleby nie u kogoś ! Inaczej-cała sztuka podobno polega na uczeniu się na cudzych błędach (co nie oznacza ,że zawsze uczymy się na swoich ...) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 11.01.2017 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jak czysciles obiegowke ? Demontowales ja ? A nie masz w instalacji filtrow ? demontowanie...akurat to było robione razem przy okazji usuwania drobnej nieszczelności na złączce...filtrów nie ma....teraz już nie są potrzebne, ale wtedy stres był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 11.01.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Kamil, w jakim czasie pompa osiągnęła 36*C na wyjściu i jaką temp. powrotu miałeś Pozdrawiam Jacek Powrót 31-32*C W jakim czasie osiągnęła te 36*C - niestety nie do końca kojarzę, ale na pewno nie tragicznie długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Powrót 31-32*C W jakim czasie osiągnęła te 36*C - niestety nie do końca kojarzę, ale na pewno nie tragicznie długo. 36st na wyjściu? Dżizas to ile miałeś na wejściu? Herbatę w podłodze gotowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 11.01.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 36st na wyjściu? Dżizas to ile miałeś na wejściu? Herbatę w podłodze gotowałeś? TRUE0Men - Przeczytaj jeszcze raz o czym piszą. 30 stopni na powrocie to raczej normalna temp przy takiej temp zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) 30 stopni na powrocie to raczej normalna temp przy takiej temp zew. Nigdy nie należy uogólniać. Ja na wyjściu taką temp. miałem raz i to przez 15 - 20 min a na powrocie nigdy nie przekroczyłem 26. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 TRUE0Men - Przeczytaj jeszcze raz o czym piszą. 30 stopni na powrocie to raczej normalna temp przy takiej temp zew. Mea culpa... tak to jest jak się w nocy czyta tą samą wiadomość kilka razy i potem łączy słowa na ukos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 11.01.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Dokładnie, ja w największe mrozy miałem powroty 24/25 , przy 30 w wyjściu. DT= 5I raczej starczało, gdyby nie wyłączanie sprężarki poniżej -21 st i kilka kolejnych mostków , starczyło by i byłoby komfortowo. Teraz przy - 8 st , 33 OUT / 26 IN DT=7 a w domu wróciły "upały" .Na dole 23st.Wydaje mi się że ustawianie KG za wysoko nie ma większego sensu.No chyba że chcemy grzać "tylko" 2T ale tu trzeba spełnić odpowiednie parametry.U mnie jest 36/-15st przy 26/10 . Na razie eliminuje mostki , nie zakładam termostatu .Sterowanie timerem . Jak będę bliski ustawień optymalnej KG, wtedy dorzucę termostat.Dodam iz na początku KG miałem nawet 42/-15.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Dokładnie, ja w największe mrozy miałem powroty 24/25 , przy 30 w wyjściu. DT= 5 I raczej starczało, gdyby nie wyłączanie sprężarki poniżej -21 st i kilka kolejnych mostków , starczyło by i byłoby komfortowo. Teraz przy - 8 st , 33 OUT / 26 IN DT=7 a w domu wróciły "upały" .Na dole 23st. Wydaje mi się że ustawianie KG za wysoko nie ma większego sensu.No chyba że chcemy grzać "tylko" 2T ale tu trzeba spełnić odpowiednie parametry. U mnie jest 36/-15st przy 26/10 . Na razie eliminuje mostki , nie zakładam termostatu .Sterowanie timerem . Jak będę bliski ustawień optymalnej KG, wtedy dorzucę termostat. Dodam iz na początku KG miałem nawet 42/-15. pozdr Dodatkowe paramety przy 2T? W sensie dom musi kumulować - albo masz pompę ON/OFF z dużym buforem. I jazda. Pech chciał że mam inwerterową więc te 2T mogą się zwyczajnie nie opłacić (porotherm marnie akumuluje). 1-6 w nocy mam 22st 13-15 mam 22st reszta dnia to 20st. i ło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts