djfilipo 11.01.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam Od paru dni walczę z swoim system ogrzewania w domu , mam nadzieję że tutaj uzyskam pomoc . Dom kupiony w kwietniu 2016 , więc jest to nasza pierwsza zima w tym domu . Myślałem że z pompa ciepła bedzie ogrzewanie tanie , a wychodzi odwrotnie. Posiadam PC HIBERNATUS W4G0E , ogrzewanie cały dom podłogowe . PC był serwis w kwietniu , wymieniony sterownik. W czym problem , pompa w ciągu wczorajszej doby tj od 17 do 17 , czas działania PC na zegarze 17h 30 minut - chyba jest trochę za dużo . Świadczy też o tym spore zuzycie prądu. Czy może to byc zapowietrzony układ ?? . Dom budowany w systemie energooszczędnym :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 11.01.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 A jak duże to zużycie prądu? ile kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam Od paru dni walczę z swoim system ogrzewania w domu , mam nadzieję że tutaj uzyskam pomoc . Dom kupiony w kwietniu 2016 , więc jest to nasza pierwsza zima w tym domu . Myślałem że z pompa ciepła bedzie ogrzewanie tanie , a wychodzi odwrotnie. Posiadam PC HIBERNATUS W4G0E , ogrzewanie cały dom podłogowe . PC był serwis w kwietniu , wymieniony sterownik. W czym problem , pompa w ciągu wczorajszej doby tj od 17 do 17 , czas działania PC na zegarze 17h 30 minut - chyba jest trochę za dużo . Świadczy też o tym spore zuzycie prądu. Czy może to byc zapowietrzony układ ?? . Dom budowany w systemie energooszczędnym :) Jaki dom, jakie izolację, okna, wentylacja...?? Jakie temperatury wewnątrz ...? Ile to jest spore zużycie prądu...? Ile energii pompa zużyła przez grudzień i od początku sezonu .? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam Od paru dni walczę z swoim system ogrzewania w domu , mam nadzieję że tutaj uzyskam pomoc . Dom kupiony w kwietniu 2016 , więc jest to nasza pierwsza zima w tym domu . Myślałem że z pompa ciepła bedzie ogrzewanie tanie , a wychodzi odwrotnie. Posiadam PC HIBERNATUS W4G0E , ogrzewanie cały dom podłogowe . PC był serwis w kwietniu , wymieniony sterownik. W czym problem , pompa w ciągu wczorajszej doby tj od 17 do 17 , czas działania PC na zegarze 17h 30 minut - chyba jest trochę za dużo . Świadczy też o tym spore zuzycie prądu. Czy może to byc zapowietrzony układ ?? . Dom budowany w systemie energooszczędnym :) Poradnik laika: Wyedytuj sobie stopkę (jak ja) Wpisz najważniejsze dane - skróty - cyferki - nawet jak Ty nie kumasz to skuma ktoś kto może Ci pomóc Wpisuj dane cyferkowe w posty - jeśli "dużo" prądu - to napisz ile - jeśli "gorąco" to napisz ile - jeśli "długo" to napisz ile Skąd wiesz, że masz dom "enerooszczędny"? Badałeś? Sprawdzałeś? Czy tak jak ja uwierzyłeś wykonawcon i swojemu marnemu kierownikowi budowy? Masz symulację kiedy pompa ile powinna wyprodukować ciepła (w którym miesiącu)? To sensowny punkt odniesienia. Masz podlicznik który mierzy tylko pompę? Sam czas działania niewiele Ci powie. To tak na gorąco od gościa który od Czerwca ora forum w podobnych tematach. Zaoszczędzisz czas - i nikogo nie zdenerwujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 11.01.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Powrót 31-32*C W jakim czasie osiągnęła te 36*C - niestety nie do końca kojarzę, ale na pewno nie tragicznie długo. Dzięki Kamil. Większość użytkowników Panasów pisze, że nie ma większego problemu aby pompka osiągnęła 35*C na wyjściu. Nie jestem pewien, czy szukam problemu na siłę, czy naprawdę z moją pompą/instalacja jest coś nie tak. Otóż jak już wcześniej pisałem moja PC nie może dobić temp. z KG. Po wczorajszej nocy (na dworze -11*C), miałem następujące parametry 31/26/fr62 z KG wychodzi 35*C w domu 22* zużycie 25kWh. Ktoś pisał że brakuje mocy, ale w to jakoś nie wierze, ponieważ mam ten sam problem przy wyższych temperaturach. Zaczynam myśleć o buforze/sprzęgle i 2 pompkach obiegowych, może to by rozwiązało problem, sam już nie wiem co mam myśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Dzięki Kamil. Większość użytkowników Panasów pisze, że nie ma większego problemu aby pompka osiągnęła 35*C na wyjściu. Nie jestem pewien, czy szukam problemu na siłę, czy naprawdę z moją pompą/instalacja jest coś nie tak. Otóż jak już wcześniej pisałem moja PC nie może dobić temp. z KG. Po wczorajszej nocy (na dworze -11*C), miałem następujące parametry 31/26/fr62 z KG wychodzi 35*C w domu 22* zużycie 25kWh. Ktoś pisał że brakuje mocy, ale w to jakoś nie wierze, ponieważ mam ten sam problem przy wyższych temperaturach. Zaczynam myśleć o buforze/sprzęgle i 2 pompkach obiegowych, może to by rozwiązało problem, sam już nie wiem co mam myśleć... Tak z głupia franc ale: Skąd Twoja pompa wie jaką masz temp w środku? Nie patrzy na temp powrotu? Podaj parametry swojej krzywej - to co do zasady funkcja liniowa więc zaraz wszystko się okaże. Chwila zabawy w excelu - mały wykres X-Y - oraz założona delta (powiedzmy 5-6) i będziesz wiedział wszystko nie odchodząc od komputera. Pompa Ci pokazuje z jaką mocą pracuje? Masz ustawiony ręcznie dostepny zakres pracy pompy? Może instalator Ci przyciął żeby nie zabić urządzenia które przez 100% mocy nie będzie w stanie osiągnąć parametru (bo dla powietrzych obecna pogoda to wyzwanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.01.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jacek spróbuj w wątku o powietrznych pompach. map 78 na pewno coś zaradzi, dobrze zna się na Panasonic-ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 11.01.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jacek spróbuj w wątku o powietrznych pompach. map 78 na pewno coś zaradzi, dobrze zna się na Panasonic-ach. Sorry za off topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 11.01.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 U mnie przy -15 nie osiąga temp z krzywej jak chodzi całe OP. Jak działa np. tylko piętro to nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 U mnie przy -15 nie osiąga temp z krzywej jak chodzi całe OP. Jak działa np. tylko piętro to nie ma problemu. Może zapowietrzona instalacja? Jakie masz ciśnienie? Jaka różnica między zasilaniem a powrotem? Wygląda, że dom odbiera więcej niż pompa jest w stanie dostarczyć. Mostki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.01.2017 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Sorry za off topic Nie chodzi o off topic. Wydaje mi się, że w tamtym wątku szybciej uzyskasz interesujące Cię informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 11.01.2017 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Tak z głupia franc ale: Skąd Twoja pompa wie jaką masz temp w środku? Nie patrzy na temp powrotu? Podaj parametry swojej krzywej - to co do zasady funkcja liniowa więc zaraz wszystko się okaże. Chwila zabawy w excelu - mały wykres X-Y - oraz założona delta (powiedzmy 5-6) i będziesz wiedział wszystko nie odchodząc od komputera. Pompa Ci pokazuje z jaką mocą pracuje? Masz ustawiony ręcznie dostepny zakres pracy pompy? Może instalator Ci przyciął żeby nie zabić urządzenia które przez 100% mocy nie będzie w stanie osiągnąć parametru (bo dla powietrzych obecna pogoda to wyzwanie). ad1 Posiadam termostat pokojowy ad2 -15/37 15/27 nie mam problem z obliczeniami KG dla -11* to 35.67*C ad3 tak nie do konca, ale można wnioskować po FR=frequency=częstotliwość ad4 w Panasach czegoś takiego nie ma (chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 11.01.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Nie chodzi o off topic. Wydaje mi się, że w tamtym wątku szybciej uzyskasz interesujące Cię informację. temat przeniesiony, zobaczymy co koledzy zaradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 11.01.2017 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Może zapowietrzona instalacja? Jakie masz ciśnienie? Jaka różnica między zasilaniem a powrotem? Wygląda, że dom odbiera więcej niż pompa jest w stanie dostarczyć. Mostki? Ad1 Nie Ad2 Zazwyczaj delta 4 lub 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 ad1 Posiadam termostat pokojowy Może wprowadzać w błąd Twoją pompę - i na bieżąco zmieniać Ci Twoją krzywą. Możesz na parę dni wyłączyć i bazować tylko na PC i zobaczyć co się stanie - parametry powinny się ustabilizować. ad2 -15/37 15/27 nie mam problem z obliczeniami KG dla -11* to 35.67*C Ok czyli Twoja krzywa wygląda mniej więcej tak: Trochę dziwnie ale jeśli działa.... ad3 tak nie do konca, ale można wnioskować po FR=frequency=częstotliwość Ok i masz tego jakiś zakres? Pracuje z maksymalnym? ad4 w Panasach czegoś takiego nie ma (chyba) To pewnie zostaje krzywa i dostosowanie jej tak żeby w rzeczywistości oddawała straty Twojego domu - taka jest jej rola tak naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Ad1 Nie Ad2 Zazwyczaj delta 4 lub 5 To co z tym ciśnieniem? Delta jest ok - u mnie się na takim poziomie ustabilizowało i wszystko zaczęło działać w sposób powtarzalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 11.01.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Ciśnienie ok 1,1 bar. Widocznie podłogówka jest w stanie odebrać te 9kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 11.01.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Termostat działa tylko na zasadzie on off, włącza/wyłącza PC w tanich/drogich godzinach, także to nic nie zmieni. Jestem pewien, że po pewnym czasie pompa uzyskała by temp. z KG ale do tego czasu bym się ugotował w domu Grzejąc większość czasu w T2 chciałbym naładować posadzkę z wyższą temp.(35*) aby później dłużnej oddawała ciepło- taki jest mój cel Co do FR to max chyba 85 także jest zapas.. Edytowane 11 Stycznia 2017 przez 81jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Ciśnienie ok 1,1 bar. Widocznie podłogówka jest w stanie odebrać te 9kW... Na moje okno niskie. Przy takim ciśnieniu moja delta się rozjeżdżała do 7-8 st a pompa nigdy nie mogła dogonić punktu z krzywej. Teraz mam 2.0bar i wszystko działa bez pudła (no chyba że jest -20st to wszystko wiruje). Ja jestem na styk - a mam mniej metrów niż Ty - i 8kW na pompie. Może to czas skorzystać z grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 11.01.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Termostat działa tylko na zasadzie on off, włącza/wyłącza PC w tanich/drogich godzinach, także to nic nie zmieni. Jestem pewien, że po pewnym czasie pompa uzyskała by temp. z KG ale do tego czasu bym się ugotował w domu Grzejąc większość czasu w T2 chciałbym naładować posadzkę z wyższą temp.(35*) aby później dłużnej oddawała ciepło- taki jest mój cel Co do FR to max chyba 85 także jest zapas.. No ale poczekaj. Jeśli termostat tylko ustawia pompę do grzania w godzinach szczyt - dołek - to przecież dla szczytu masz inną temp - a dla dołu masz inną temp - prawda? Może po prostu za dużo ładujesz w podłogę? Jesli jest za gorąco to zmniejszaj co 1st i poczekaj parę dni. I nie. PC wcale nie musi osiągnąć temp z KG. Za to może Cię ugotować jak będziesz wprowadzał zmiany za często. Sam tak robiłem. To najlepsza droga do frustracji i wieczór spędzonych przy kontrolerze PC I nie działa na dłuższą metę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts