link2jack 12.01.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 A jak już przy pompkach jesteśmy - macie jakiś patent na CWU? Bardzo długo muszę czekać na ciepłą wodę po dłuższej przerwie...a ta która do mnie dociera nie jest jakaś mega gorąca... właściwa robi się dopiero po 5-10min... Czy jest jakaś opcja żeby to poprawić? 10 min? nie przesadzasz? Jak daleko od kranu do zbiornika? U mnie mimo że łazienki są blisko zbiornika (jedna za ścianą a druga nad) także luksusu nie ma. Mam pompkę cyrkulacyjną - pocztą idzie timer. Mam zamiar włączyć ją pomiędzy 6:00 a 6:30 (tak wychodzimy z domu) i jakoś po południu, ale nie wiem czy jest sens włączać na dłużej np 17:00 - 22:00 - czy to nie za długo. Jak to będzie wpływało na wychładzanie się zasobnika (do tej pory grzeje go raz dziennie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 12.01.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 10 min? nie przesadzasz? Jak daleko od kranu do zbiornika? U mnie mimo że łazienki są blisko zbiornika (jedna za ścianą a druga nad) także luksusu nie ma. Mam pompkę cyrkulacyjną - pocztą idzie timer. Mam zamiar włączyć ją pomiędzy 6:00 a 6:30 (tak wychodzimy z domu) i jakoś po południu, ale nie wiem czy jest sens włączać na dłużej np 17:00 - 22:00 - czy to nie za długo. Jak to będzie wpływało na wychładzanie się zasobnika (do tej pory grzeje go raz dziennie)... No właśnie nie Jak wracamy z pracy popołudniu do domu - odkrecamy wodę - to trzeba czekać naprawdę długo. Nawet kran najbliżej pompy każe czekać na goraca wode nadzwyczajnie długo. Wygląda na że pompka w PC jest za słaba - albo bez obiegu ludzie przyzwyczajeniu do bloków (gdzie cyrkulacja jest cały czas) nie mogą się odnaleźć. Dlatego dumam nad recyrkulacją. Rano (jak szukamy prysznica) i wieczorem (z tego samego powodu). Przez to że tyle zimnej wody leci to mam wrazenie ze grzejemy ją w ciągu dnia dwa rady (rano na rano i popołudniu na wieczór) - bo wykorzystujemy II taryfę... ale to 195L... nie zużywamy jej na pewno aż tyle (rodzina 2+1 bez wanny). Szukam więc sensownego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.01.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 True0Man - przerzuć się z tymi pytaniami do odpowiedniego wątku. Bo tu zaśmiecamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Nie do końca. 0,4 będzie w najniższym punkcie.... Nieważne. Moim zdaniem ciśnienie w instalacji nie ma wpływu na wydajność pompy CYRKULACYJNEJ. Na jej wydajność wpływają tylko opory przepływu! Oj , Hajnel ale mnie ćwiczysz... Ja nie pisałem o wydajności pompy cyrkulacyjnej , tylko o mniejszym przepływie w układzie- czyli pomka sobie mieli ile może , ale nie wszędzie w układzie będzie wymagany przepływ ( np chłodne grzejniki do połowy na piętrze przez jakiś czas ) Co do delty , to u mnie jest jasna sprawa- mała prędkość pompy obiegowej większa dT , większa prędkość - mniejsza dT. Zależność ciśnienia i dT w systemie może być trudna do jednoznacznego wyjaśnienia : - przypadek w obserwacji ( chyba że zawsze jest to powtarzalne) -pompie będzie lżej tłoczyć wodę na daną wys( ale raczej nie ,aż tak ) -może jest powietrze w układzie i wyższe ciśnienie przesuwa je w inny obszar Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Ciśnienie w instalacji ma związek w wysokością podnoszenia pompy, to z kolei wpływa na przepływ , a to z kolei na moc i sprawność PC. Tylko wartość ciśnienia na 1 m wys jest ok 0.1 bar... Coś pominąłem? Pzdr Pominales, ze chodzi o hydrofor, a my mowimy o zamknietym obiegu CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Czy moc pompek obiegowych może mieć wpływ na deltę GZ? U mnie po wymianie na mocniejsze delta zmnieszyła się do 3.5. Oczywiscie, ze ma wplyw. To jeden z kluczowych parametrow (jest jeszcze moc grzewcza i pojemnosc cieplna cieczy w ukladzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Pominales, ze chodzi o hydrofor, a my mowimy o zamknietym obiegu CO. Kurcze-kiedy dobierałem sobie pompkę wtórną Wilo , to wydawało mi się że w ich broszurce było tyle nt... To z ciekawości -jaka zasada obowiązuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Oczywiscie, ze ma wplyw. To jeden z kluczowych parametrow (jest jeszcze moc grzewcza i pojemnosc cieplna cieczy w ukladzie). Temat był nie raz wałkowany , fizyka moc grzewcza=1.163 x przepływ x dT Koło się zatacza- wiele systemów podłogowych ma za słabe przepływy w stosunku do wymagań PC pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2017 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Kurcze-kiedy dobierałem sobie pompkę wtórną Wilo , to wydawało mi się że w ich broszurce było tyle nt... To z ciekawości -jaka zasada obowiązuje ? Napisales ja we "wzorze" w drugim poscie. Dobierasz pod katem wymaganego przeplywu czynnika przez skraplacz przy danych oporach instalacj, mocy grzewczej i zakladanej delcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 12.01.2017 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Napisales ja we "wzorze" w drugim poscie. Dobierasz pod katem wymaganego przeplywu czynnika przez skraplacz przy danych oporach instalacj, mocy grzewczej i zakladanej delcie. To ja wysiadam.... post powyżej brzmi jak zaklęcie rodem z Hogwartu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Kurcze-kiedy dobierałem sobie pompkę wtórną Wilo , to wydawało mi się że w ich broszurce było tyle nt... To z ciekawości -jaka zasada obowiązuje ? Napisales ja we "wzorze" w drugim poscie. Dobierasz pod katem wymaganego przeplywu czynnika przez skraplacz przy danych oporach instalacj, mocy grzewczej i zakladanej delcie. No tak , tylko we wzorze nic nie ma nic nt ciśnienia wody w systemie grzewczym-a z tego co wiem , ciśnienie to ma związek z wysokością podnoszenia pompy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 To ja wysiadam.... post powyżej brzmi jak zaklęcie rodem z Hogwartu... Spokojnie-to nie czary , sprawa jest prosta : jak nie będziesz miał wymaganego przepływu , to możesz mieć problem z uzyskiwaną mocą grzewczą (szczególnie w Panasie). Ale zazwyczaj Ludziska nie mają pomiaru tego parametru i sobie wróżą z fusików (lub innych "miarodajnych" źródeł). Bez ciepłomierza raczej można tylko pośrednio wydedukować ,że jest jak należy (możesz mieć dT=5 dla mniejszej mocy) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 12.01.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Spokojnie-to nie czary , sprawa jest prosta : jak nie będziesz miał wymaganego przepływu , to możesz mieć problem z uzyskiwaną mocą grzewczą (szczególnie w Panasie). Ale zazwyczaj Ludziska nie mają pomiaru tego parametru i sobie wróżą z fusików (lub innych "miarodajnych" źródeł). Bez ciepłomierza raczej można tylko pośrednio wydedukować ,że jest jak należy (możesz mieć dT=5 dla mniejszej mocy) pzdr Czyli co powinienem teraz zrobić? Może nie ma powodu żebym się cieszył z niskiej delty skoro problem może być gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 A jak już przy pompkach jesteśmy - macie jakiś patent na CWU? Bardzo długo muszę czekać na ciepłą wodę po dłuższej przerwie...a ta która do mnie dociera nie jest jakaś mega gorąca... właściwa robi się dopiero po 5-10min... Czy jest jakaś opcja żeby to poprawić? Opisywałem kilka razy już mój system , ale powtórzę : -timer 7.00-7.30 pn-pt -reszta na przycisk z czasówką 5min w łazience i kuchni (naprawdę to nie problem , dla nas ) , układ skonstruowałem sam-dla elektronika/automatyka to nie problem Jak chcesz mieć pełen komfort , to w "pewnych" godzinach -timer , a w pozostałym czasie możesz skorzystać z przepływówek z odcięciem przy zadanej temp . Ktoś ma pod czujnik ruchu podpiętą czasówkę-ale to działa jak z tym przyciskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 12.01.2017 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Opisywałem kilka razy już mój system , ale powtórzę : -timer 7.00-7.30 pn-pt -reszta na przycisk z czasówką 5min w łazience i kuchni (naprawdę to nie problem , dla nas ) , układ skonstruowałem sam-dla elektronika/automatyka to nie problem Jak chcesz mieć pełen komfort , to w "pewnych" godzinach -timer , a w pozostałym czasie możesz skorzystać z przepływówek z odcięciem przy zadanej temp . Ktoś ma pod czujnik ruchu podpiętą czasówkę-ale to działa jak z tym przyciskiem Czyli np w łazience recyrkulacja mogłaby startować razem z włączeniem światła? To niby daje pewne straty ciepła - ale też ciepło CWU wlicza się do bilansu grzania budynku więc nie jest to strata sensu stricto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 12.01.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Czyli np w łazience recyrkulacja mogłaby startować razem z włączeniem światła? To niby daje pewne straty ciepła - ale też ciepło CWU wlicza się do bilansu grzania budynku więc nie jest to strata sensu stricto. Zatem możesz włączyć cyrkulacje non stop ale nie sądzę by zyski na ogrzewaniu były znaczne. Pewnie się okaże ze jeśli teraz grzejesz CWU raz dziennie - będziesz musiał grzać dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Czyli co powinienem teraz zrobić? Może nie ma powodu żebym się cieszył z niskiej delty skoro problem może być gdzie indziej? Jeśli zależy Ci na optymalizacji (max wyciśnięcia ciepła za jak najmniejsze pieniądze) , to najlepiej kup sobie ciepłomierz (używany może być , byle był z przyłączem tym samym , opory niskie i reszta parametrów roboczych odpowiednich). Ja innej 100% metody nie znam-możesz sobie liczyć sam , ale nie potwierdzisz tego pomiarem. Ludzie radzą tu różne rzeczy często bez podparcia teoretycznego lub bez pomiarów-przy doborze PC , ok jest ryzyko jakieś tam. Ale jak już masz system to może warto wydać parę stówek na przyrząd , którym : -sprawdzisz czy PC jest sprawna (np cyklicznie) -sprawdzisz czy jest wg zaleceń producenta ustawiona -sam dopasujesz do indywidualnych cech Twojego domu ,system grzewczy A tak, kupisz większą pompę- a jak się okaże ,że nie wiele wniesie (jeśli masz ok przepływ dla swojego układu , to 2x większy przepływ nowej pompy nie da Ci 2x mocy !) Tak sądzę. pzdr PS Policz ile wydałeś na system , a ile możesz wydać na jego kontrolę i regulację. Uwzględnij przez 15 lat nie optymalną pracę... Nie takie pieniądze możesz zyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 12.01.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Jeśli zależy Ci na optymalizacji (max wyciśnięcia ciepła za jak najmniejsze pieniądze) , to najlepiej kup sobie ciepłomierz (używany może być , byle był z przyłączem tym samym , opory niskie i reszta parametrów roboczych odpowiednich). Ja innej 100% metody nie znam-możesz sobie liczyć sam , ale nie potwierdzisz tego pomiarem. Ludzie radzą tu różne rzeczy często bez podparcia teoretycznego lub bez pomiarów-przy doborze PC , ok jest ryzyko jakieś tam. Ale jak już masz system to może warto wydać parę stówek na przyrząd , którym : -sprawdzisz czy PC jest sprawna (np cyklicznie) -sprawdzisz czy jest wg zaleceń producenta ustawiona -sam dopasujesz do indywidualnych cech Twojego domu ,system grzewczy A tak, kupisz większą pompę- a jak się okaże ,że nie wiele wniesie (jeśli masz ok przepływ dla swojego układu , to 2x większy przepływ nowej pompy nie da Ci 2x mocy !) Tak sądzę. pzdr PS Policz ile wydałeś na system , a ile możesz wydać na jego kontrolę i regulację. Uwzględnij przez 15 lat nie optymalną pracę... Nie takie pieniądze możesz zyskać Mówisz moim językiem... pokopię temat... wielkie dzięki za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2017 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Czyli np w łazience recyrkulacja mogłaby startować razem z włączeniem światła? To niby daje pewne straty ciepła - ale też ciepło CWU wlicza się do bilansu grzania budynku więc nie jest to strata sensu stricto. Na tym polega komfort -trudno to osiągnąć bez strat , ale na pewno można mieć te straty na akceptowalnym poziomie.Z tym grzaniem murów z cyrkulacji ,to bym się tak nie cieszył-zużycie na CWU x2 z powodu cyrkulacji to jest coś co się odczuwa.Teraz tylko kwestia rozwiązań technicznych połączonych z kompromisem (chyba ,że pełny najdroższy komfort z cyrkulacją 12-14 h/dzień lub 24/24h...) Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
True0Man 12.01.2017 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Na tym polega komfort -trudno to osiągnąć bez strat , ale na pewno można mieć te straty na akceptowalnym poziomie.Z tym grzaniem murów z cyrkulacji ,to bym się tak nie cieszył-zużycie na CWU x2 z powodu cyrkulacji to jest coś co się odczuwa.Teraz tylko kwestia rozwiązań technicznych połączonych z kompromisem (chyba ,że pełny najdroższy komfort z cyrkulacją 12-14 h/dzień lub 24/24h...) Wybór należy do Ciebie. Ja szukam nie tyle komfortu co rozwiązania sytuacji kiedy z niedużą rodziną i stosunkowo małymi potrzebami używamy mało ciepłej wody - bo ona w kranach jest zimna - natomiast pompa pewnie leje ciepłą z zasobnika. Efektem jest to że pewnie zasobnik grzeje dwa razy - a my ciepłą wodę tylko widzimy od czasu do czasu. W innym wątku kolega miał cyrkulację 4 x 15min dziennie i mówił że zapomniał o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts