Liwko 17.01.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Pyxis wentylacja grawitacyjna - zużycie 895 kWh Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]. marmag wentylacja grawitacyjna - zużycie 727 kWh Dom 240 m2 grzanych podłóg (kubatura ok 600 m3 Abstrahując od różnicy w zużyciu. Bardzo zastanawiająca jest kwestia robienia wentylacji mechanicznej przy gruntówce...http://emotikona.pl/emotikony/pic/0blush2.gif Wiem, wiem komfort, mam i używam od lat, ale przy PC (szczególnie gruntówce) jej sens finansowy jest problematyczny.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2zlosc.gif Ja wiedziałem o tym jeszcze przed budową i wielokrotnie tu o tym pisałem. Wychodzi się mniej więcej na zero. Ale nie żałuję żadnej złotówki wydanej na WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 17.01.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 CWUz 16st do 46st (czujnik na samym dole)Zuzycie 3KW .TZ= -4st.Modulacja 34HZ Czas =60 min zbiornik 200l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.01.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ale nie żałuję żadnej złotówki wydanej na WM. Badzmy szczerzy, ze to u Ciebie to taka protezka troche, na pare lat i nie za wiele kosztowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.01.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Wiem, wiem komfort, mam i używam od lat, ale przy PC (szczególnie gruntówce) jej sens finansowy jest problematyczn] Rozpatrywanie WM pod katem oszczednosci finansowych przy malo ktorym systemie grzewczym jest zasadne. To jest rozwiazanie dla komfortu i w takim aspekcie powinno sie ta inwestycje rozwazac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Badzmy szczerzy, ze to u Ciebie to taka protezka troche, na pare lat i nie za wiele kosztowala. Stań przed lustrem i rozepnij rozporek, zobaczysz najbardziej żałosną protezę pod słońcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.01.2017 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Stań przed lustrem i rozepnij rozporek, zobaczysz najbardziej żałosną protezę pod słońcem Wystarczy mi wynik Twojego "ogladu" i wierze Ci na slowo, jednoczesnie lacze sie w bolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 17.01.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Rozpatrywanie WM pod katem oszczednosci finansowych przy malo ktorym systemie grzewczym jest zasadne. To jest rozwiazanie dla komfortu i w takim aspekcie powinno sie ta inwestycje rozwazac. Mam tą świadomość. Ot pytanie, o złoty środek przy PC. Bo to pytanie zawsze się pojawia. Wyjąwszy tych co jeżdżą A8 i nie znają ograniczeń finansowych.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0winked.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Oj Pyxio, musisz mieć strasznie malutkiego. Bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Ot pytanie, o złoty środek przy PC. Jaki złoty środek? Złotym środkiem jest sprawnie działająca zawsze wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.01.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Jaki złoty środek? Złotym środkiem jest sprawnie działająca zawsze wentylacja Przy coraz szczelniejszych domach ze sprawną wentylacją grawitacyjną może być problem. Czyli wracamy do komfortu, wypada postawić na WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.01.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Przy coraz szczelniejszych domach ze sprawną wentylacją grawitacyjną może być problem. Czyli wracamy do komfortu, wypada postawić na WM. Innej, lepszej drogi nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 18.01.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Ludziska, offtopy offtopami, ale takie akcje w temacie o zużyciu prądu przez PC, to już lekkie przegięcie. Ciężko się potem przez taki bajzel przekopuje wertując stronę po stronie tematu..Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 18.01.2017 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Abstrahując od różnicy w zużyciu. Bardzo zastanawiająca jest kwestia robienia wentylacji mechanicznej przy gruntówce...http://emotikona.pl/emotikony/pic/0blush2.gif Wiem, wiem komfort, mam i używam od lat, ale przy PC (szczególnie gruntówce) jej sens finansowy jest problematyczny.http://emotikona.pl/emotikony/pic/2zlosc.gif Dokładne WM to tylko komfort. Jak ja sobie policzyłem zyski na WM z odzyskiem (z wymiennikiem entalpicznym), to aby nie płacić więcej za prąd niż teraz płacę to WM musiałaby mieć bardzo oszczędne silniki EC. W tym momencie gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej -(6-8 )C to dopiero pompa (inwertorowa) zaczyna pracować non stop pobierając ok 400 W/h (łącznie z obiegówkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Dokładne WM to tylko komfort. Jak ja sobie policzyłem zyski na WM z odzyskiem (z wymiennikiem entalpicznym), to aby nie płacić więcej za prąd niż teraz płacę to WM musiałaby mieć bardzo oszczędne silniki EC. W tym momencie gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej -(6-8 )C to dopiero pompa (inwertorowa) zaczyna pracować non stop pobierając ok 400 W/h (łącznie z obiegówkami) A ty masz u siebie WM ...? Proponuję otworzyć obejście wymiennika na cały okres grzewczy i po całym sezonie grzewczym dyskutować o sensie rekuperacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 18.01.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 wracając do normalności.Zuzycie za 10h.= 26KWTZ= -6 Dół = 22,5 Góra =21Od mrozów zjechałem z Kg w dół tj. +10/26 -15/36 .Delta =5 max 6 , Vp=3.Jak dokończę ostatnie poprawki, odpalę Reku zejde z KG do -15/34 ale to chyba juz w następnym sezonie.:/pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Dokładne WM to tylko komfort. Jak ja sobie policzyłem zyski na WM z odzyskiem (z wymiennikiem entalpicznym), to aby nie płacić więcej za prąd niż teraz płacę to WM musiałaby mieć bardzo oszczędne silniki EC. W tym momencie gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej -(6-8 )C to dopiero pompa (inwertorowa) zaczyna pracować non stop pobierając ok 400 W/h (łącznie z obiegówkami) Wm to nie tylko komfort. To szczelny dom rówineż. A szczelny budynek to mniejsze wydatki na ogrzewanie. Na etapie projektu wm z reku czy gwc nie musi być droższa niż tradycyjne kominy i nawiewniki. Doskonale wiem jaka jest różnica z domem z wentylacją mechaniczną z reku a bez ponieważ dorabiałem ją a wtedy porównanie doskonale widać. Silniki EC teraz to standard u mnie centrala bierze teraz od 12-14W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 18.01.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Silniki EC teraz to standard u mnie centrala bierze teraz od 12-14W. Który rekuperator tyle pobiera prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.01.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Który rekuperator tyle pobiera prądu ? Ten Oszczędnego Grzesia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Silniki EC teraz to standard u mnie centrala bierze teraz od 12-14W. Grześ ty sprawdź czy oba silniki Ci pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 18.01.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Mój brink katalogowo dla 100m3 bierze chyba 21W...jak go skręcić na minimum czyli 50m3 to może też tyle bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts