link2jack 20.01.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 bobrow To chyba rozmowa na inny temat. Nie śmiećmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 20.01.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Z Twoich obliczeń wynika, że płacisz ok. 37 gr/kWh w taniej taryfie. Nie pomyliłeś się ? W Tauronie, który do najtańszych nie należy kWh kosztuje w taniej taryfie od 24 do 29 groszy brutto łącznie z dystrybucją. Nie pomyliłem się tyle płacę w PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.01.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Nie pomyliłem się tyle płacę w PGE. ile wychodzi droga taryfa? w listopadzie płacilem 61gr za G11 (koszt faktury dzielony przez zuzyte kwh) Czekam na pierwszą fakturę za G12w... Edytowane 20 Stycznia 2017 przez link2jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 no za dawnego Duonu poza promocją to była normalna cena...mam taką zagwarantowaną do końca 2018r....0,1353zł brutto za energię w taniej taryfie promocja to była 0zł za energię w 2T i 0,1956zł w 1T od 1.05-31.12 Tak dokładnie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 pomijanie opłat stałych to sprawa dyskusyjna Na nie nie masz wpływu, tak czy siak musisz je zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 20.01.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 koledze chodziło pewnie o to, że tylko osobom które są cały czas w domu (w domyśle emerytom) może się bardziej opłacać G11 niż G12w Puszczając PC w G12w, tak żeby grzała kiedy chce(z drobnymi modyfikacjami) wyjdzie i tak taniej niż w G11 Ok już odpowiadam. Nie nie jesteśmy emerytami, żona pracuje w dwóch szpitalach, dyżury 12 i 24 godzinne. Nie mam sumienia nakazywać jej pilnowania godzin do prania sprzątania itp. Wiem że pralka zmywarka może iść wg programatora, żelazko już nie. Już chyba ktoś na forum pisał że w G12w pompa idąc jak chce można zapłacić mniej jak w G11. Myślę o tym ale mam zamontowane panele fotowoltaiczne i nie potrafię na razie dowiedzieć się w Tauronie jak jest z rozliczaniem takich klientów jak ja(opisane w innym temacie) Poza tym umowę mam od czerwca i w czerwcu mija rok więc mogę myśleć o zmianie taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.01.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 + opłate OZE, jest to nowy składnik calkowitej ceny 1 kWh i wynosi 3,7gr/kWh netto dla wszystkich dystrybutorów A od kiedy ten nowy składnik? Bo u mnie ostatnio w PGE było 2,51zł/MWh netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 20.01.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Witam , jak już tak sprawdzamy te stawki , to ja wklejam kawałek swojej f-ry z Taurona-moje koszty energii za PC , to suma brutto E+P -czy powinienem jednak liczyć inaczej ?Chodzi o dodatkowe składniki do tych wartości-opłaty stałe pomijam , ponieważ czy PC jest czy nie-zawsze są. [ATTACH=CONFIG]379090[/ATTACH] pzdr to mój porównywalny okres: od 7 maja do 4 listopada 2016 oto dane: łączne zużycie kWh/kW -1821 w rozbiciu 196 czynna szczytowa (do 30.06.2016) po 0,33370 netto 462 czynna szczytowa (od 30.06.2016) po 0,33370 netto 347 czynna pozaszczytowa (do 30.06.2016) po 0,16260 netto 816 czynna pozaszczytowa (od 30.06.2016) po 0,16260 netto razem daje to 1821 kW o wartości netto 408,68 PLN do tego rózne opłaty dystrybucyjne, przejściowe i abonamentowa na łączną kwotę 280,29 PLN netto łącznie do zapłaty - 688,97 netto co daje 847,43 brutto a ze poprzednia prognoza wyniosła - 1053,20 PLN mam nadwyżkę 205,77 PLN wszystko na prąd, 2 dorosłych + 2 małych dzieci (śpią przy włączonym świetle ) pralka, zmywarka codziennie (pralka w drogiej, zmywarka w taniej) w wekendy pralka 3x dziennie telewizor plazmowy - około 10-12 godzin dziennie komputer stacjonarny - około 12 godzin dziennie rekuperator i pompa ciepła z chłodzeniem w lato, indukcja i reszta barachła też na prąd o kanalizacji z przepompownią na mój prąd nie wspomnę (nie ma możliwości grawitacyjnej) szczegóły http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=7347234#post7347234 edit: zapomniałem - Tauron g12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.01.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Na nie nie masz wpływu, tak czy siak musisz je zapłacić. wydaje mi się, że liczenie ile mnie kosztuje CO+CWU w sposób zużycie *cena 1kwh to trochę nadużycie W ten sposób sztucznie zawyżamy koszty prądu bytowego - wrzucając opłaty do kosztów bytowych, jednocześnie obniżając koszt 1kwh dla celów CO/CWU I o ile w przypadku porównań kosztów z "węglarzami" taka metodologia może być uzasadniona (oni też nie uwzględniają żadnych dodatkowych kosztów), to w przypadku osób, które wszystko mają na prąd, to moim zdaniem już nie za bardzo ma sens. Co z tego, że wyjdzie mi z obliczeń, że np 1kwh na cele CO/CWU kosztuje mnie 0,20zł, a czym się nie pochwalę na cele bytowe wyjdzie po 0,45zł, skoro średnio i tak wyjdzie np. 0,33zł. I tyle faktycznie było zapłacone. Takie manipulacje nie są potrzebne, PC obronią się i bez tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 20.01.2017 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Nie mam sumienia nakazywać jej pilnowania godzin do prania sprzątania itp. Mam G12r i w żaden sposób nie ograniczam użycia w drogiej taryfie. Staramy się włączać zmywarkę na noc ale reszta idzie jak potrzeba. Jedynym odstępstwem jest wysterowanie CWO i podbicie CO do wyższej temperatury w tych godzinach (podłogówka) co przy ostrych mrozach powoduje obniżenie temp o max 0,5 stopnia tuż przed 22.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.01.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Ok już odpowiadam. to dodam jeszcze, że kiedyś byłem święcie przekonany, że G12 mam tylko ze względu na PC. To był pierwszy sezon z wszystkimi tego konsekwencjami, do tego nie było w ogóle możliwości żeby mieć taryfę weekendową. Dzisiaj, juz mając G12w, nie wyobrażam sobie mieć mniej niż 70% zużycia dla całego domu w taniej taryfie. Zmywarka zwykle na noc, pralka około 50% w taniej (zwykle non stop pranie w weekend, czyli w taniej, reszta w ciągu tygodnia w drogiej), prasowanie albo w weekend(tania) albo wg potrzeby.I tak to wychodzi. Gotowanie na płycie indukcyjnej. Do tego, na sztywno mam zaprogramowane także grzanie częściowo w drogiej taryfie, bo chodzi o komfort. I mam te 75%.(przez cały rok waha się w okolicy 75%-80%) i tak jak napisałem, nie wyobrażam sobie, żeby mogło być mniej niż te 70%. Za okres lipiec-sierpień średnia cena wyszła 0,41zł, za wrzesień-październik 0,33 - pewnie podobnie wyjdzie za listopad-grudzień - czekam na fakturę za energię, żeby to podliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 wydaje mi się, że liczenie ile mnie kosztuje CO+CWU w sposób zużycie *cena 1kwh to trochę nadużycie W ten sposób sztucznie zawyżamy koszty prądu bytowego - wrzucając opłaty do kosztów bytowych, jednocześnie obniżając koszt 1kwh dla celów CO/CWU I o ile w przypadku porównań kosztów z "węglarzami" taka metodologia może być uzasadniona (oni też nie uwzględniają żadnych dodatkowych kosztów), to w przypadku osób, które wszystko mają na prąd, to moim zdaniem już nie za bardzo ma sens. Co z tego, że wyjdzie mi z obliczeń, że np 1kwh na cele CO/CWU kosztuje mnie 0,20zł, a czym się nie pochwalę na cele bytowe wyjdzie po 0,45zł, skoro średnio i tak wyjdzie np. 0,33zł. I tyle faktycznie było zapłacone. Takie manipulacje nie są potrzebne, PC obronią się i bez tego To nie manipulacje. Wywalasz z domu PC, wstawiasz gaz i te opłaty masz nadal. Nic się nie zmieni. Zresztą jak już mamy tak dokładnie liczyć, to w okresie grzewczym niemal cały bytowy prąd ogrzewa nam wnętrza, więc go też powinniśmy liczyć do CO. Ale jak wtedy liczyć bytowy? Dawno temu napisałem. CO to brakująca część do zysków bytowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.01.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 wydaje mi się, że liczenie ile mnie kosztuje CO+CWU w sposób zużycie *cena 1kwh to trochę nadużycie W ten sposób sztucznie zawyżamy koszty prądu bytowego - wrzucając opłaty do kosztów bytowych, jednocześnie obniżając koszt 1kwh dla celów CO/CWU I o ile w przypadku porównań kosztów z "węglarzami" taka metodologia może być uzasadniona (oni też nie uwzględniają żadnych dodatkowych kosztów), to w przypadku osób, które wszystko mają na prąd, to moim zdaniem już nie za bardzo ma sens. Co z tego, że wyjdzie mi z obliczeń, że np 1kwh na cele CO/CWU kosztuje mnie 0,20zł, a czym się nie pochwalę na cele bytowe wyjdzie po 0,45zł, skoro średnio i tak wyjdzie np. 0,33zł. I tyle faktycznie było zapłacone. Takie manipulacje nie są potrzebne, PC obronią się i bez tego Już chyba dawno było ustalone, że do wyliczenia średniej za kWh wliczamy tylko całe zużycie z faktury. Bo przecież płacimy "tyle" pln za "tyle" zużytych kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.01.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 To nie manipulacje. Wywalasz z domu PC, wstawiasz gaz i te opłaty masz nadal. Nic się nie zmieni. nie tak do końca. Część opłat stałych jest bodajże zależna od zużycia (są widełki jak dobrze pamiętam) a przy gazie liczysz abonament i opłaty stałe też... Już chyba dawno było ustalone, że do wyliczenia średniej za kWh wliczamy tylko całe zużycie z faktury. Bo przecież płacimy "tyle" pln za "tyle" zużytych kWh. jak widzisz, nie wszyscy tak sądzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 20.01.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Kazdy przypadek jest inny, inne są proporcje powierzchni poszczegolnych przegród. Dokładnie, może być rozłożysta parterówka, 250m grzanych podług i 100% kontaktu z gruntem, albo piętrówka + użytkowe poddasze i 250m z czego tylko 125m ma kontakt z gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 a przy gazie liczysz abonament i opłaty stałe też... Ale to są stałe do gazu, nie do prądu. Czy przy gazie wliczasz je do prądu bytowego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.01.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Może prościej. Masz PC i opłaty stałe dzielisz dla bytowych i PC. Masz gaz i opłat stałych za ten gaz nie dzielisz dla prądu bytowego. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.01.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 A od kiedy ten nowy składnik? Bo u mnie ostatnio w PGE było 2,51zł/MWh netto Od 01.01.2017, podany koszt dotyczy Tauronu, nie sprawdzałem ile wynosi u innych dystrybutorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 20.01.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Liwko, jeszcze raz, pomijając kwestie gazowe Co z tego, że wyjdzie mi z obliczeń, że np 1kwh na cele CO/CWU kosztuje mnie 0,20zł, a czym się nie pochwalę na cele bytowe wyjdzie po 0,45zł, skoro średnio i tak wyjdzie np. 0,33zł. I tyle faktycznie było zapłacone. Takie manipulacje nie są potrzebne, PC obronią się i bez tego zużywam 3000kwh na CO+CWU, niech będzie dla uproszczenia, że 100% w taniej taryfie (ceny jak w cytacie) który przypadek będzie bliższy prawdzie a) CO+CWU kosztowało mnie 3000*0,2=600zł b)CO+CWU kosztowało mnie 3000*0,33=990zł ?? ile faktycznie kosztowało te CO+CWU ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 20.01.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ile wychodzi droga taryfa? w listopadzie płacilem 61gr za G11 (koszt faktury dzielony przez zuzyte kwh) Czekam na pierwszą fakturę za G12w... 68gr - bez uwzględnienia opłat stałych. Koszty stałe w moim przypadku 174.96 zł za 2016rok Za cały prąd w domu wyszła mi średnia 46 groszy (77% w 2T) CO+CWU 91% w 2T Bytowe 56% w 2T Nie uwzględniając zmniejszenia zużycia kWh na CO i CWU przy grzaniu w G11 (większość grzania w dzień przy wyższych temperaturach) to przy G12W oszczędności za 2016r 1390zł. ps Do JTKirk: U mnie bez kosztów stałych średnia z 46 groszy by spadła do 44 groszy za 2016r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts