Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za namiary na liczniki.W grudniu minie 10 lat od czasu zamontowania obydwu pc. Korzystałem z usług ClimaKomfortu. Uważam, że był to dobry wybór. Choć dwa miesiące temu padła pompa do cwu - prod duńskiej VESTTHERM. Po prostu sprężarka po kilku minutach wyłączała się. Miejscowi fachowcy wskazali za zakamienienie i od tygodnia do cwu używam nowy podgrzewacz.Orientacyjnie przypuszczam , że na co rocznie szło ok 4 000 kw. Teraz będę miał podlicznik i wierzę ,że więcej na pewno nie. Wszystko w domu na prąd. Dopiero niedawno systematycznie wstawiamy ledy Znalazłem zapisy z 2012 r i wychodziło, że dziennie latem zużywałem 17.6 kwh a zimą 35.5 kwh. Za kilka dni postaram się zajrzeć do comiesięcznych zestawień zużycia energii. O tym jaki dom był szczelny niech świadczy choćby to, że przez dziewięć lat okna dachowe fakro nie miały zamontowanych dodatkowych uszczelek obwiedniowych. ( Okazało się,że sprzedano mi je bez tych uszczelek i nikt mi nie powiedział, że trzeba je dodatkowo zakupić- w droższych modelach tych okien są standartowo montowane ). Dlatego u góry miałem temperaturę o 1.0 - 1,5 stopni C niż na dole. Latem tego roku wymieniliśmy też drzwi wejściowe - te poprzednie miały zwykłą ościeżnicę nieocieplaną. Dopiero w tym roku domownicy przekonali się do przejścia na dwie taryfy - na razie na rok. Dopiero po opomiarowaniu pomp będę mógł podać dokładne dane.

• 2 weeks później...

Witam.

zdecydowałem się na PC do dość dużego domu (dwie rodziny, ale jeden system ogrzewania), powierzchnia grzanych podłóg to 330 m2 i dodatkowo jeszcze garaż 40m2- na razie nie grzeje w nim. czy ma ktoś doświadczenia z ogrzewaniem tak dużej powierzchni i może podzielić się informacją na temat średnich kosztów za zużycie prądu rok do roku?

Minął rok od uruchomienia Panasonic'a TCAP 9kw.

Przez cały rok użytkowania pompa zużyła 4700kwh. Przez pierwsze 5 miesięcy pracowała w G11 dalej w G12W.

W G12W minimum 95% w taniej.

Poza sezonem grzewczym pompa na CWU zużywała około 65kwh/miesiąc - 100% w taniej taryfie.

W G11 zapłaciłbym za CO+CWU okolo 2700zł. Dzięki G12W zaoszczędziłem prawie 50% :)

Dla zainteresowanych zastanawiających się nad przejściem na G12W :

- zużycie w ostatnich 2 rachunkach (bez C.O.)=

191kwh w drogiej, 347 w taniej (22maj - 19lipiec)

200kwh w drogiej, 334 w taniej (19lipiec-20wrzesien)

Sądzę ze minimum 50zł oszczędności mam na jednym rachunku poza sezonem grzewczym.

Pilnuje TYLKO ustawienia opóźnienia dla pralki i zmywarki, by korzystały z tanich godzin, ale nie zawsze się to udaje.

Edytowane przez link2jack

Podsumowanie października(30.09-31.10)

Średnia temperatura miesięczna: 10,4 st

Zużycie: II 153 KW/h; I 31kWh

Koszt: 73,70 zł (II-35gr, I-66gr/Kwh)

COP: 3,53

czas pracy sprężarki CO: 67h

czas pracy sprezarki CWU: 28h

liczba startow CO: 73

liczba startow CWU:150

Energia wytworzona: 649kWh

Łączne zużycie od 15stycznia 2017

Taryfa I 167,70 zł zużycie 258kwh

Taryfa II 552,30 zł zużycie 1578 kwh

Razem 720,00 zł zużycie 1836 kwh

Rekuperator pobrał 23kWh

Zużycie domu całkowite

W I taryfie 155kWh

W II taryfie 291kWh

Koszt z opłatami 219,16, na cele ogrzewania i cwu 73,70zł

Zużycie wody 7m3.

Dom 2+2. Wszystko na prąd.

Edytowane przez cob_ra

Podsumowanie października

Nie wiem czy nie mam za niskiej krzywej i przez to pompa za bardzo mi nie taktuje. Czy liczba startów 122 jest ok?!

Zużycie prądu: 150 kWh (I 88 KWh, II 62 kWh - od listopada mają być dwie taryfy także muszę przeprogramować)

Koszt: 89,70 zł (1 kWh = 0,598 zł)

COP CO: 6,39

COP CWU: 3,53

czas pracy sprężarki CO: 55h

czas pracy sprezarki CWU: 20h

liczba startow CO+CWU: 122

Rekuperator: 17 kWh

Zużycie wody: 9 m3

Dom 2+1. Wszystko na prąd.