Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Mieszkam od końca maja. Taryfa G11

CZERWIEC

CWU - 37 kWh

CO - 0 kWh

Łącznie - 19,24 zł

LIPIEC

CWU - 36 kWh

CO - 0 kWh

Łącznie - 18,72 zł

SIERPIEŃ

CWU - 28 kWh

CO - 0 kWh

Łącznie - 14,56 zł

WRZESIEŃ

CWU - 39 kWh

CO - 0 kWh

Łącznie - 20,28 zł

PAŹDZIERNIK

CWU - 37 kWh

CO - 22 kWh

Około 10 dni grzania kominkiem bez rozprowadzenia ciepła (wieczory)

Łącznie - 30,68 zł

LISTOPAD

CWU - 49 kWh

CO - 96 kWh

Około 7 dni grzania kominkiem (wieczory), około 7 dni grzania kominkiem cały dzień

Łącznie - 75,40 zł

W domu 22-23 stopnie, CWU - 48.

Edytowane przez JakAnd

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość TwojPan

Około 7 dni grzania kominkiem (wieczory), około 7 dni grzania kominkiem cały dzień

Panowie na litość....Czy nikt z Was (łącznie z adminem z kopciuchem w stopce) nie rozumie,że podawanie danych zużycia energii przy korzystaniu z drugiego źródła ogrzewania jakim jest kominek-nie ma sensu?Tytuł wątku jest taki:POMPA CIEPŁA - zużycie prądu.To jest wątek dla tych,co grzeją się jedynie z PC i tylko ich zużycie jest miarodajne :bash:

Dla mnie wszystkie te dane są miarodajne. Mnie nie dziwi to że ktoś kto ma kominek 2-3 razy w miesiącu z niego korzysta. Zatajanie tego było by fikcja. Dla mnie to ważna informacja. Tu nie chodzi o prześciganie się kto ma mniej zużytych kWh.

Powinieneś także wypytywać o zyski bytowe, czy czasem ktos nie ma większych niż "normalne"

Edytowane przez link2jack

Panowie na litość....Czy nikt z Was (łącznie z adminem z kopciuchem w stopce) nie rozumie,że podawanie danych zużycia energii przy korzystaniu z drugiego źródła ogrzewania jakim jest kominek-nie ma sensu?Tytuł wątku jest taki:POMPA CIEPŁA - zużycie prądu.To jest wątek dla tych,co grzeją się jedynie z PC i tylko ich zużycie jest miarodajne :bash:

Nie miarodajne byłoby właśnie to jeżeli ktoś kto podaje zużycie prądu nie zaznaczyłby tego, że używał KOMINKA. Czytam i wiem, że ten albo tamten dogrzewa kominkiem.

Wiem że to ciężko pojąć, ale może spróbuj.

2-3 rozpalenia ciężko nazwać dogrzewaniem. U mnie pompa chodziteraz od 1:00 do 6:00. W czwartek prąd mi wyłączyli o 23:00 i przywrócili dopiero o 14:00. Czyli od czwartku od 6:00 kiedy zakończyłem grzanie nie miałem ogrzewania do 22:00 w piatek. Z racji posiadania 3 tygodniowego dziecka mam trochę inne potrzeby. Rano w piątek obudziłem się i zobaczyłem że pompa nie pracowała więc mogłem puścić ja w pierwszej taryfie ale na na reakcję podlogowki musiałbym czekać a jednym rozpaleniem załatwiłem sprawę. W

Jako szczęśliwy posiadacz gruntówki Daikin Altherma po 20 miesiącach użytkowania tj. 30.12.2016 postanowiłem założyć podlicznik żeby PC mogła zliczać pobraną energię. Zrobiłem to głównie dla moich znajomych, którzy brali w wątpliwość koszty ogrzewania PC.

Zużycie energii za styczeń 2017 który był dosyć mroźny jak na ostatnie lata to:

- ogrzewanie 374 kWh (23*C w domu)

- cwu 117 kWh (3 dorosłe osoby)

Wszystko w pierwszej taryfie Taurona.

Pozdrawiam serdecznie niedowiarków.

Edytowane przez grzegorz.mc

Witam, pierwszy raz piszę na tym forum. Jeszcze nie mieszkamy ale staram się grzać w miarę normalnie. Kilka razy już podnosiłem krzywą aby uzyskać w domu ok 20*C. Dom ocieplony ale pewnie nie idealnie (30 ceramika + 15 styropian 0,36), okna trzyszybowe, wszędzie podłogówka - 200m2 w tym 30,2 garaż +kotłownia.

Zużycie za LISTOPAD

CWU - 0 kWh

CO - 500 kWh

Pompa to t-cap 9kw, aktualnie w grudniu na dobę pochłania ok 35kw, COP jest chyba słaby bo poniżej 3. Od czego zacząć analizę?

740Kwh od 7.pazdz.

Wydaje mi sie to dużo jak na tak mały domek. Na dole 22.5C, sypialnie 20.5C.

Woda ustawiona na 35C, staramy sie grzac tylko w 2T w G12w, ale jak temperatura w nocy zejdzie poniżej -5C to nie da rady dogrzać budynku w nocy i trzeba bedzie właczac pompe na 3-4h w drogich godzinach. Już teraz ledwo się zdązy podłogówka zagrzać do 6tej rano i trzeba wyłączać.

Dom 95m2.

Tak dopytam bo nie wiem jak to ugryżć.

Jeżeli grzejecie według krzywej to czy jeszcze tak czy tak termostat pokojowy stosujecie czy tylko i wyłącznie według krzywej bez zewnętrznego regulatora temperatury.

Krzywa definiuje jaką temp PC ma puszczać, np. w podłogę w zależności od temp. zewnętrznej. Termostat definiuje czy i kiedy puszczać.