Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

156 kWh w miesiącu na CO i CWU oraz chłodzenie

temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni cyrkulacja,

CO - steruje krzywa, pompa śmiga w t2 na podbiciu +2 stopnie, w t1 bez podbicia, przez co i tak grzeje (o ile grzeje w co teraz wątpię :) ) głównie w taniej (około 80-90%) temp. w domu mierzona termometrem w pokojach (nie podłogi ale powietrza) góra - około 22-23 stopnie dół - od 24 do 25 stopni

chłodzenie - ustawione że się włączy powyżej 25c

antylegionella raz na tydzień

porównując do zeszłego roku pobrało mniej o 25 kWh (czerwiec 2017 - 181 kWh)

a jeszcze jedno - g12w, grzeje kiedy potrzebuje, nie ograniczam się tylko do 2 taryfy

2+2 małych dzieci

link do tabelki

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-lBDuIsaOSuEo9GPg

• 4 weeks później...

Czy na forum jest jakiś wątek o kosztach wygrzewania posadzki? Jeśli nie, czy ktoś tutaj może napisać jak to u niego wyglądało?

Moja pompa w tym miesiącu bierze po około 40kWh/dzień, wydaje mi się to dużo ale może tak ma być?

40kWh/dzień (13MWh/rok) wg OZC to zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania, ale przy -20 i COP 1 ;)

Edytowane przez PrzyszłyBudowniczy

na ostatnich stronach tego watku opisywałem wgrzewanie, a własciwie suszenie wylewki pod drewniane deski:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?163110-Dlaczego-wygrzewa%C4%87-wylewki

Pompa zamontowana na koniec wrzenia, przeprowadzka na poczatku lutego.Na utrzymanie temperatury i suszenie zużyłem 3200kWh. Pompa ma sprężarkę ~2kW i przy wyszych temperaturach chodziła 24h/dobe. Żeby osiągnąc wysoka temperaturę musiałem osobno wygrzewac dół i góre.

pamiętam, jak pisał ktoś z kablami, że na wygrzewanie to około 2000kwh poszło...

zużycie 3200kwh z COP>1 to jakoś troche sporo..wszystko zależy kiedy były robione wylewki, jak długo naturalne suszenie itp....kolejna rzecz, że pod deski...

3200 to suszenie plus utrzymywanie temperatury wrzesień-styczeń. Były 2 sesje wygrzewania po 2 tygodnie i z 4-5 weekendów. No i powierzchnia jest tez dużo wieksza niż w standardowym domu.

3200 to suszenie plus utrzymywanie temperatury wrzesień-styczeń. Były 2 sesje wygrzewania po 2 tygodnie i z 4-5 weekendów. No i powierzchnia jest tez dużo wieksza niż w standardowym domu.

no tak, źle napisałeś, to nie było żadne suszenie,wygrzewanie, tylko praktycznie odpalenie CO na początku okresu grzewczego :p To wszystko tłumaczy...

te 2000 które napisałem (z COP=1) to wygrzewanie poza okresem grzewczym...

• 4 weeks później...

Dzisiaj minął dokładnie rok od uruchomienia u mnie PC:

-całkowite zużycie 6630 kWh

-zużycie na CWU 2080 kWh

-zużycie na CO 4550 kWh

-COP całoroczny na CWU 3,23

-COP całoroczny na CO 4,48

-COP całoroczny dla CO i CWU razem 4,19

CWU dla 8 osób.

PC pracuje bez reżimu taryfowego, mimo G12W.

Całkowity koszt roczny CO i CWU to ok 3100 pln.

To ja też się pochwalę , bo minął u nas pierwszy rok jak mieszkamy.

Rodzina 4 osobowa , dom 117m2 ogrzewanych , część domu z tzw "sufitem katedralnym" (czyli wysokim) a co za tym idzie kubatura spora i zbliżona do domów sporo większych , dużo przeszkleń.

W domu około 22,5 stopnia.

Pierwszy sezon "pokazał" pewne problemy w domu czyli nieszczelne okna , nieszczelne drzwi jak i problemy z rekuperatorem. Myślę że większość problemów już usunięta , choć zapewne jak przyjdzie mróz to zweryfikuje czy problemy zostały całkowicie usunięte.

Zapewne więc część ciepła sobie w ten sposób uciekła z domu .

Za cały rok CO+CWU wyszło nam 2678kWh w II taryfie czyli około 860zł .

Pompa symbolicznie też działała w I taryfie więc powiedzmy niech będzie te 900zł łącznie (choć wątpie aby tyle prądu zużyła) ale to nie apteka :)

Jesteśmy zadowoleni ...