dempsey 04.09.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Dlatego to mnie zastanawia. 1. Noc temp. obniżona o ten 1*C = mniejsze zapotrzebowanie na ciepło a tym samym na energie elektryczną - II taryfa 2. Dzień temp wyższa o 1*C w stosunku do nocy = większe zapotrzebowanie na ciepło i zarazem na energię elektryczną - I taryfa.Teoretycznie wskazania licznika odnośnie kwh na I taryfie powinny być większe niż na taryfie IIA tutaj jest odwrotnie - wskazywałoby by na to że energia cieplna uzyskana z pracy pompy ciepła pracującej na II taryfie w nocy magazynowana jest w buforze i oddawana w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Zauwaz, ze noce sa z reguly sporo zimniejsze niz nawet pochmurny zimowy dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.09.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 A tym buforem jest podłogówka.Jak zaczniesz magazynować wieczorem to rano będzie ten buforek zazwyczaj napełniony. No chyba że temperatura spadnie na tyle, że zacznie wyjeżdżać poza tanią.Zasada: W tanich napełniasz, w drogich odbierasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 A tym buforem jest podłogówka. Jak zaczniesz magazynować wieczorem to rano będzie ten buforek zazwyczaj napełniony. No chyba że temperatura spadnie na tyle, że zacznie wyjeżdżać poza tanią. Zasada: W tanich napełniasz, w drogich odbierasz. Dokladnie. Ja "zaszalalem" i zrobilem w calym domu o 2cm grubsza niz proponowana "standardowa", wlasnie z mysla o PCi i 2T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dempsey 04.09.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) Kurcze nie wziąłem pod uwagę podłogówki jako bufora. Teraz ma to sens. Dzięki Liwko za podpowiedz. Teraz pozostaje wybrać taryfę dwustrefową bądź weekendową. U mnie ze względu na PC na całej podłodze "kafle" Edytowane 4 Września 2012 przez dempsey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 U mnie ze względu na PC na całej podłodze "kafle" A widzisz, a ja dalem w sypialniach i na pieterku panele. W sypialni dla mniejszej wydajnosci ogrzewania w nocy a na pieterku ze wzgledu na prawa fizyki. Zobaczymy czy slusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dempsey 04.09.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Ja dla odmiany mam sterowanie podłogówką w każdym pokoju osobno . Tak więc mogę dowolnie regulować temp. o każdej porze dnia. Co prawda fachowcy zalecili mi nie używać regulatorów podczas pierwszego sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.09.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Ja dla odmiany mam sterowanie podłogówką w każdym pokoju osobno . Tak więc mogę dowolnie regulować temp. o każdej porze dnia. Szkoda było na to kasy. To ma może jakiś sens przy grzaniu gazem czy kopciuchem, ale przy ładowaniu podłogówki w taniej taryfie nie ma to żadnego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 PCi na skraplaczu lubie miec jednak duzy przeplyw, wiec ragulacja przez dlawienie go na regulatorach nie bedzie chyba "eleganckim" rozwiazaniem. Tak przynajmniej twierdzi Liwko i moj pompiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dempsey 04.09.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Tu się z Tobą nie zgodzę. Uważam że ma to sens, w moim przypadku w swojej sypialni ma możliwość ustawienia mniejszej temp. w nocy dla większego komfortu spania jednocześnie nie obniżając temp. w pozostałych sypialniach (np. dzieci) czy też pozostałej części domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Ale to samo zrobisz bawiac sie pokretlami na rozdzileczu i skrecajac te pentle ktore grzeja sypialnie (albo odcinajac jedna calkowicie jesli jest ich wiecej). No chyba, ze taka inwestycja w sterowanie to byly jakies "groszaki", ale u mnie wychodzila za to calkiem spora suma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dempsey 04.09.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 (edytowane) Pyxis niestety nie znam się na tym ni w ząb, zawierzyłem wykonawcy całej instalacji że to jest dobre rozwiązanie. No cóż gdyby nie zda to egzaminu to będę miał dość drogie "termometry" w pomieszczeniach. Niestety z natury jestem leniwy ponoć jak każdy chłop i nie chciało by mi się zasuwać do garażu i regulować przepływy. A tak na poważnie zależało mi na tym żeby mięć możliwość dość znacznej regulacji temp. w zależności od pory dnia. Edytowane 4 Września 2012 przez dempsey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 Bardziej myslalem o jakims ustawieniu tego na stale i nie bieganiu do rozdzielacza. Sama pompa poprzez czas pracy i swoje czujniki bedzie regulowala temperature w domu. Ty ja bys tylko proporcjonalnie obnizyl w sypialni. Z drugiej strony przy podlogowce jak w poniedzialek rano obnizysz sobie temp na serowniku, to jak raz we wtorek popoludniem zauwazysz, ze ona spadla w tym pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 05.09.2012 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 U mnie ze względu na PC na całej podłodze "kafle" Leo, why? Ja w salonie mam deskę bambusową grubą na 14mm. U góry mam panele grube na 7mm i dwie zimy za sobą. Żyję, było ciepło, mój 9-cio miesięczny Jasiu też nie narzekał, że zimno w domu. Co wy z tymi kaflami? Aha, u mnie rozstaw rur podłogówki to 15cm, w łazienkach 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Tu się z Tobą nie zgodzę. Uważam że ma to sens, w moim przypadku w swojej sypialni ma możliwość ustawienia mniejszej temp. w nocy dla większego komfortu spania jednocześnie nie obniżając temp. w pozostałych sypialniach (np. dzieci) czy też pozostałej części domu. A co będzie w dzień? PC przecież będzie pracowała głównie w nocy ładując bufor jakim jest podłogówka by w dzień oddawać to ciepło. Zrozum, gdybyś miał źródło ciepła, które by pracowało niemal przez całą dobę to miało by to sens, ale skoro PC musi naładować podłogówkę w nocy to trzeba jej to umożliwić. jak nie naładujesz odpowiednio w nocy podłogówki w sypialni to albo następnego dnia wieczorem będzie w niej zimno albo PC się załączy w drogich godzinach. Z własnego doświadczenia wiem, że sterowanie podłogówką przy PC nie ma żadnego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 05.09.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Dempsey wygląda na to, że jednak dałeś sobie wcisnąć trochę mało przydatny przy PC i podłogówce, a zapewne drogi gadżet. Jak piszą Pyxis i Liwko podłogówka ma taką bezwładność, że nie da się regulować na bieżąco temperatury w domu. Sam się kiedyś o tym przekonałem, gdy jako świeży użytkownik PC, wyjeżdżając na weekend postanowiłem obniżyć trochę temperaturę w domu. Po powrocie minął dzień zanim wszystko się nagrzało do normalnej temp. A pompa zamiast tylko podtrzymywać temperaturę, musiała dłużej pracować aby ją odzyskać. Jak tu już pisali, wystarcza regulacja na rozdzielaczach. Raz, może dwa poregulujesz i tam już nie zaglądasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Jak tu już pisali, wystarcza regulacja na rozdzielaczach. Raz, może dwa poregulujesz i tam już nie zaglądasz. Dokładnie. Może to zająć nawet dwa tygodnie po 5 minut dziennie, i zapomina się o rozdzielaczu na wieki. Oczywiście w każdym pomieszczeniu można sobie ustawić odpowiednią dla nas temperaturę. Obniżanie dla oszczędności temperatury przy PC i podłogówce też nie ma najmniejszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.09.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 ja przy piecu węglowym kiedyś czujnik pokojowy ustawiałem na noc o 2 stop mniejwielkich oszczędności to nie przynosi przy dłuższym wyjeżdzie można podłogówkę zdusić[ale moim zdaniem to chyba na pompie]pierwszego dnia rozbujać kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 ja przy piecu węglowym kiedyś czujnik pokojowy ustawiałem na noc o 2 stop mniej wielkich oszczędności to nie przynosi przy dłuższym wyjeżdzie można podłogówkę zdusić[ale moim zdaniem to chyba na pompie] pierwszego dnia rozbujać kominkiem Obniżając temperaturę o 1 stopień zyskujemy niby 6% oszczędności na grzaniu CO. Ale, później musimy podnieść temperaturę co jest bardzo energochłonne. Sam kominek sprawy nam nie załatwi. Dłuższy wyjazd, dajmy na to dwa tygodnie, i zmniejszamy temperaturę dajmy na to o 4 stopnie. Chałupa nam się wychładza a my w ciągu tych dwóch tygodni zaoszczędzamy z 10zł. Tak, z 10zł! Warto? Tym bardziej, że później trzeba tą temperaturę znowu podnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 05.09.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Witam wszystkich , jestem posiadaczem PC którą sam wykonałem , dodatkowo by było widac ile kosztuje ogrzewanie tego typu wykonałem strone http://www.pompaciepla-24.pl na której jest pokazana wizualizacja . Od razu nadmieniam ze niejest to strona dla celów zarobkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts