Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Dlatego to mnie zastanawia.

1. Noc temp. obniżona o ten 1*C = mniejsze zapotrzebowanie na ciepło a tym samym na energie elektryczną - II taryfa

2. Dzień temp wyższa o 1*C w stosunku do nocy = większe zapotrzebowanie na ciepło i zarazem na energię elektryczną - I taryfa.

Teoretycznie wskazania licznika odnośnie kwh na I taryfie powinny być większe niż na taryfie II

A tutaj jest odwrotnie - wskazywałoby by na to że energia cieplna uzyskana z pracy pompy ciepła pracującej na II taryfie w nocy magazynowana jest w buforze i oddawana w ciągu dnia.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tym buforem jest podłogówka.

Jak zaczniesz magazynować wieczorem to rano będzie ten buforek zazwyczaj napełniony. No chyba że temperatura spadnie na tyle, że zacznie wyjeżdżać poza tanią.

Zasada: W tanich napełniasz, w drogich odbierasz.

Dokladnie. Ja "zaszalalem" i zrobilem w calym domu o 2cm grubsza niz proponowana "standardowa", wlasnie z mysla o PCi i 2T

Kurcze nie wziąłem pod uwagę podłogówki jako bufora. Teraz ma to sens. Dzięki Liwko za podpowiedz. Teraz pozostaje wybrać taryfę dwustrefową bądź weekendową.

U mnie ze względu na PC na całej podłodze "kafle"

Edytowane przez dempsey

Tu się z Tobą nie zgodzę. Uważam że ma to sens, w moim przypadku w swojej sypialni ma możliwość ustawienia mniejszej temp. w nocy dla większego komfortu spania jednocześnie nie obniżając temp. w pozostałych sypialniach (np. dzieci) czy też pozostałej części domu.

Pyxis niestety nie znam się na tym ni w ząb, zawierzyłem wykonawcy całej instalacji że to jest dobre rozwiązanie. No cóż gdyby nie zda to egzaminu to będę miał dość drogie "termometry" w pomieszczeniach.

Niestety z natury jestem leniwy ponoć jak każdy chłop i nie chciało by mi się zasuwać do garażu i regulować przepływy. A tak na poważnie zależało mi na tym żeby mięć możliwość dość znacznej regulacji temp. w zależności od pory dnia.

Edytowane przez dempsey

Bardziej myslalem o jakims ustawieniu tego na stale i nie bieganiu do rozdzielacza. Sama pompa poprzez czas pracy i swoje czujniki bedzie regulowala temperature w domu. Ty ja bys tylko proporcjonalnie obnizyl w sypialni.

Z drugiej strony przy podlogowce jak w poniedzialek rano obnizysz sobie temp na serowniku, to jak raz we wtorek popoludniem zauwazysz, ze ona spadla w tym pomieszczeniu ;-)

U mnie ze względu na PC na całej podłodze "kafle"

Leo, why? Ja w salonie mam deskę bambusową grubą na 14mm. U góry mam panele grube na 7mm i dwie zimy za sobą. Żyję, było ciepło, mój 9-cio miesięczny Jasiu też nie narzekał, że zimno w domu. Co wy z tymi kaflami? Aha, u mnie rozstaw rur podłogówki to 15cm, w łazienkach 10cm.

Tu się z Tobą nie zgodzę. Uważam że ma to sens, w moim przypadku w swojej sypialni ma możliwość ustawienia mniejszej temp. w nocy dla większego komfortu spania jednocześnie nie obniżając temp. w pozostałych sypialniach (np. dzieci) czy też pozostałej części domu.

A co będzie w dzień? PC przecież będzie pracowała głównie w nocy ładując bufor jakim jest podłogówka by w dzień oddawać to ciepło.

Zrozum, gdybyś miał źródło ciepła, które by pracowało niemal przez całą dobę to miało by to sens, ale skoro PC musi naładować podłogówkę w nocy to trzeba jej to umożliwić.

jak nie naładujesz odpowiednio w nocy podłogówki w sypialni to albo następnego dnia wieczorem będzie w niej zimno albo PC się załączy w drogich godzinach.

Z własnego doświadczenia wiem, że sterowanie podłogówką przy PC nie ma żadnego sensu.

Dempsey wygląda na to, że jednak dałeś sobie wcisnąć trochę mało przydatny przy PC i podłogówce, a zapewne drogi gadżet. Jak piszą Pyxis i Liwko podłogówka ma taką bezwładność, że nie da się regulować na bieżąco temperatury w domu.

Sam się kiedyś o tym przekonałem, gdy jako świeży użytkownik PC, wyjeżdżając na weekend postanowiłem obniżyć trochę temperaturę w domu. Po powrocie minął dzień zanim wszystko się nagrzało do normalnej temp. A pompa zamiast tylko podtrzymywać temperaturę, musiała dłużej pracować aby ją odzyskać.

Jak tu już pisali, wystarcza regulacja na rozdzielaczach. Raz, może dwa poregulujesz i tam już nie zaglądasz.

Jak tu już pisali, wystarcza regulacja na rozdzielaczach. Raz, może dwa poregulujesz i tam już nie zaglądasz.

Dokładnie. Może to zająć nawet dwa tygodnie po 5 minut dziennie, i zapomina się o rozdzielaczu na wieki.

Oczywiście w każdym pomieszczeniu można sobie ustawić odpowiednią dla nas temperaturę.

Obniżanie dla oszczędności temperatury przy PC i podłogówce też nie ma najmniejszego sensu.

ja przy piecu węglowym kiedyś czujnik pokojowy ustawiałem na noc o 2 stop mniej

wielkich oszczędności to nie przynosi

przy dłuższym wyjeżdzie można podłogówkę zdusić[ale moim zdaniem to chyba na pompie]

pierwszego dnia rozbujać kominkiem

Obniżając temperaturę o 1 stopień zyskujemy niby 6% oszczędności na grzaniu CO. Ale, później musimy podnieść temperaturę co jest bardzo energochłonne. Sam kominek sprawy nam nie załatwi.

Dłuższy wyjazd, dajmy na to dwa tygodnie, i zmniejszamy temperaturę dajmy na to o 4 stopnie. Chałupa nam się wychładza a my w ciągu tych dwóch tygodni zaoszczędzamy z 10zł. Tak, z 10zł! Warto? Tym bardziej, że później trzeba tą temperaturę znowu podnieść.