Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

podaję zużycie w grudniu :

1063,5 kWh x średnia brutto z G12W 0,42 pln =446,70 pln, praca PC tylko na CO 433 h ( czasu pracy na CWU nie podaję , ponieważ niekiedy zakłóca się odczyt)

Cały rok pełne zużycie CO+CWO 6 858,5kWh przy średniej 0,426pln= 2 922pln brutto ( energia+przesył+OZE).

Szacowany czas pracy sprężarki ok 3 000h.

Jest to znacznie mniej od poprzednich sezonów-oczywiście było cieplej , ale to nie główna przyczyna.Przestałem podbijać temp na CO w T2 oraz zmniejszyłem czas pracy w nocy w T2.Co ciekawe zmniejszyło się ogólne zużycie , ale proporcje praktycznie pozostały tj ok 56% w T2.

A w Nowym Roku życzę wszystkim wszelkiej pomyślności !

Pzdr

Edytowane przez bobrow
literówka

Pompo MITSUBISHI ZUBADAN ECODAN 11,2kW, dom 160m2 rok budowy 1979. Ocieplony, Grzejniki wszędzie.

Taryfa G13

Grudzień: 1025 kwh CO+CWU tylko w T3

Za grudzień 276,75zł.

Ekogroszkiem wychodziło mi ok 650zł.

Polecam wszystkim pompy ciepła.

Witam,

grzejesz tylko w T3- to znaczy , że nie spada temp w domu w innych porach , czy „mieszkasz” tylko w T3 ?

Pzdr

1.12.2018 do 1.01.2019

233 kWh z podlicznika PC.

Pokusiłem się ostatnio o odczyt podlicznika przy godzinie typowego grzania CWU - wychodzi mi średnia moc 1.65 kW, oraz przy grzaniu CO- wychodzi moc 1.25 kW.

Tak więc mogę podać szacunkowy podział zużycia energii elektr na CO i CWU (sterownik pompy podaje tylko ogólną liczbę godzin pracy sprężarki i liczbę godzin przy przęłączeniu zaworu 3D na CWU). Dla wartości z grudnia - ogólnie sprężarka 166 h i sprężarka na CWU 55,25 h; daje to (166-55,25)*1,25 = 138,4 kWh na CO i 55,25*1,65=91,2 na CWU. Razem to troszkę mniej niż podlicznik, ale z wiadomo, że moje średnie moce na CO i CWU zmierzone są z jakimś przybliżeniem/dokładnością , poza tym jeszcze grzałka 3 kW trochę pomagała przy wygrzewaniu Legionelli .

Życzę wszystkim pomyślności w Nowym Roku

Hej!

Wydaje mi sie,ze jezeli juz ktos podaje koszty grzania to powinien mnozyc kwh przez srednia cene z faktury/jak Bobrow/ a nie wg cennika z taryf.Jest to wprowadzanie w blad,bo za prad uzytkowy placi wiecej w drogich godzinach...Przeciez to bez sensu...

a ja na to - guzik prawda.

Nie chce mi się teraz przeliczać wg nowego cennika, ale jak ostatnio sprawdzałem, to wystarczyło mieć tylko około 30% zużycia w taniej taryfie, żeby wychodziło na to samo co w przypadku G11. U mnie PC wg podlicznika zużywa średniorocznie od 70,7% w taniej (poprzedni sezon grzewczy) do nawet 81,7% w taniej (sezon 2014/2015). Natomiast dla całego domu , wg licznika głównego wychodzi mi w okolicy 75% zużycia w taniej taryfie(taryfa G12w). Tak więc nie jest to żadne wprowadzanie w błąd.

ale dlaczego przez średnią z faktury? Przecież opłaty stałe tak czy siak każdy będzie płacić...

Tutaj skupiamy się przede wszystkim na zużyciu w kwh - każdy jako punkt odniesienie może sobie podstawić własną cenę i przeliczyć dla swoich cen, ale to sprawa drugorzędna. Taka była idea założeniowa tego wątku ;)

Niedawno sam miałem taki przypadek, że przy prawie identycznym zużyciu w kwh, kosztowało mnie to około 100zł mniej niż innego forumowicza. Czy to o czymś świadczy? - otóż nie....

Za Grudzień

CO i CWU 518,34

T1 160,76

T2 357,58

- PC chodzi bez reżimu 24/7

Zużycie liczone wraz z pompą obiegową, sterownikiem, grzałkę tacy skroplin...

- temp w sypialniach 22,4 *(2 pokoje) 21,4 (2 pokoje)

- temp w salonie, kuchni 30,0* & 30,2* (pierwszy zawieszony na 2,7m drugi na 1,40)

- temp w łazienkach nie mniej niż 22,0*

Grzanie wg krzywej. Stała tem w domu przez 24h

Edytowane przez leniin

Jeszcze jedna uwaga.Mam podlicznik zliczajacy zuzycie rowniez z obiegowki i cyrkulacji.Ten w pompie u mnie prawie wogole nie ''oszukuje''.Wrecz na podliczniku mam kilka procent mniej....Z czego to wynika??

Mam chyba tą samą PC (Panasonic 9kW 3fazy seria F) i te same obserwacje: zużycie wg podlicznika ok. 3% niższe niż wg sterownika pompy.