Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Witam,

u mnie 220 m2 tylko podlogowka, dom niezamieszkany, temp 18,5 st, PC T-CAP 9kw 3f, zużycie 404 kw T2

Nie podałeś za jaki okres :)

Kiedy zacząłem eksperymenty 22.12 miałem na liczniku 5604,33 kWh (CO+CWU) wówczas to okres świąteczny więc poszło więcej niż zwykle ciepłej wody (5 lokatorow + goscie w dwa dni swiat) . Do tego miałem 5 dniowe eksperymenty z ciągłym grzaniem i potem przestawiłem się z krzywej na temp. w domu (ustawiona 22 a w okienku dziennym 23 , grzeje tylko w T2) . W efekcie w łazienkach zrobiło mi się prawie 24 w pozostałych pomieszczeniach mam na szczęście termostaty więc mam normalne 22,5-23 ale rodzinie się spodobała taka temp. w łazienkach więc nie zmieniam. Ten okres to póki co najchłodniejszy jaki miałem (choć podobno idą jeszcze większe mrozy). Dzisiaj na liczniku mam 5992,78 kWh co daje zużycie za okres na CWU+CO 388,45 kWh. To daje średnie dzienne zużycie 25,9 kWh po mojej stawce 0,44kWh daje 11,4 zł dziennie.

Edytowane przez gogush

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Małe pytanko

Zmieniłem dla testów sposób grzania na ciagły od 22.00 do 15.00 tem 23C pompa chodzi cały czas a od 15.00 do 22.00 na 22,5c pompa wyłączona.

Zuzycie przy tem w noc -7 a w dzien -3 zuzyła 30,04kWh

Jak to orientacyjnie u was. Nie mam porównania czy to duzo, mało czy moze w sam raz

Pewnie tej doby bedzie ciut mniej bo ostro sie nagrzało w domu ale zobaczymy

Małe pytanko

Zmieniłem dla testów sposób grzania na ciagły od 22.00 do 15.00 tem 23C pompa chodzi cały czas a od 15.00 do 22.00 na 22,5c pompa wyłączona.

Jak to orientacyjnie u was. Nie mam porównania czy to duzo, mało czy moze w sam raz

U mnie konwektory elektryczne zużywają ok 36 KWh/dobe w podobnych temperaturach.

O godzinie 10.00 dzisiaj-11 potem byłem w krainie snu po nocce

U mnie jest ostatnio dość ciepło 2st dzień/-2st noc ,ale przy takich mrozach jak u Ciebie to z 70-80kWh szło jak dobrze pamiętam.

Zobaczymy jak porównamy nasze dwa systemy na wiosnę, jeśli wyjdzie konkretna różnica-to w końcu kupię te V33

Pzdr

od 5 grudnia do 5 stycznia - 1070 kW. CO temp 22, histereza 0,2 . CWU - 9 osób temperatura 43 histereza 0,3

Dlaczego taka mała histereza na CWU? Kilka stopni to minimum.

W tym zakresie temperatur nie trzeba dolewać zimnej :) Wystarczająco ciepła i dla dużych i dla małych.

Zbiornik CWU ma 800 litrów i woda użytkowa jest grzana przepływowo. Więc całkiem sporo wody trzeba wylać żeby spadło poniżej 40. Nie kontroluję załączeń na CWU ale będzie tego ze 3 możę 4 razy na dobę

Małe pytanko

Nie napisales kiedy zmieniles bo bezwladnosc to pewnie ze dwie doby aby sie cos zmienilo

U mnie bylo w nocy -8,8 , teraz -4,3 , pompa grzeje CWU dwa razy w ciagu dnia (wieczorem ja wlaczylem jeszcze raz bo po cwiczeniach potrzebna była kapiel) . Tak samo bylo tez wczoraj. 06.01 podawalem stan licznika 5992 kWh teraz mam na liczniku 6044kWh czyli za dwa dni wyszło 52kWh czyli na dzień: 26kWh (łącznie CO+CWU - koszt 11,44zł). Ale ze mieszkasz od niedawna wiec budynek moze sie jeszcze wygrzewać.

U mnie konwektory elektryczne zużywają ok 36 KWh/dobe w podobnych temperaturach.

Jaki dom ? jak kubatura ? jaka temperatura w domu ?

Edytowane przez gogush

Małe pytanko

Jak zmieniłeś sposób grzania na ciągły to powinieneś zmienić też krzywą grzewczą (zmniejszyć temperature) bo w przeciwnym razie będziesz przegrzewał dom i zużycie będzie większe

Nie napisales kiedy zmieniles bo bezwladnosc to pewnie ze dwie doby aby sie cos zmienilo

U mnie bylo w nocy -8,8 , teraz -4,3 , pompa grzeje CWU dwa razy w ciagu dnia (wieczorem ja wlaczylem jeszcze raz bo po cwiczeniach potrzebna była kapiel) . Tak samo bylo tez wczoraj. 06.01 podawalem stan licznika 5992 kWh teraz mam na liczniku 6044kWh czyli za dwa dni wyszło 52kWh czyli na dzień: 26kWh (łącznie CO+CWU - koszt 11,44zł). Ale ze mieszkasz od niedawna wiec budynek moze sie jeszcze wygrzewać.

Jaki dom ? jak kubatura ? jaka temperatura w domu ?

Dziś odebrałem fakturę rozliczeniową na ogrzewanie wyszło nieco więcej około 38 kwh . bez cuw Odpowiadając na Twoje pytania: Dom bardzo fajny 15 letni 130m2; kubatura 497m3 temperatura stała 21-22 st C.

Witam.

Za rok 2018 zużyłem:

na cały dom 5944,4 kWh,

z czego 2011,2 w I taryfie oraz 3932,7 w II taryfie

co daje % zużycia I taryfa 33,83, II taryfa 66,15

Pompa ciepła pracowała

CO 1067h, a CWU 308h (z czego ok 70h CWu było w I taryfie)

przez ten czas pochłonęła 3138,79 kWh,

z czego na CWU poszło 308h*2,68 kWh (mniej więcej tyle zużywa na ogrzanie wody przez 1h) = 825,44 kWh

Ostatnia cena, jaką miałem na FV za prąd to I taryfa 0,652269 i II taryfa 0,321768 (bez opłat stałych itp , tylko to, co wchodzi w kWh )

wychodzi mi, że moja pompa zjadła przez rok na CO ok 744,36 zł, na CWU ok 327,60 zł, co razem daje w zaokrągleniu (bo pomiar od 4 stycznia) ok 1100 zł.

Chyba nie jest źle ;)

Panowie jak macie ustawiona PC przy taryfe dwustrefowej.

Chodzi mi czy grzejecie stala temperatura nastawy, czy krzywa.

Jaka macie temperature zasilania, delte itd.

Wczoraj zmienilem taryfe na G12W i zastanawiam sie jak bedzie najlepiej.

Z gory dzieki

Nikt Cię w tym nie wyręczy, ani nie poda złotego środka. Będziesz musiał doświadczalnie znaleźć krzywą. Generalnie w nocy w taniej grzejesz, rano sobie odpuszczam bo i tak chata pusta, w okienku dziennym grzeję z podbiciem temp +3, żeby dobić do podłogi ile się da. Wieczorem grzeję od 22, ale ostatnio dałem 2 godziny wcześniej na zagrzanie wody CWU. Jakoś w zimie wszyscy chodzą wcześniej spać.... :)

Krzywa 32/26 - ale.... to dla mojego domu, dla Twojego może być zupełnie inna.