kaszpir007 02.10.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 U mnie za CO+CWU na wrzesien 53kWh. 100% w taniej taryfie.W domu około 23 stopnie. Wykres tutaj ... https://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10883&od=2019-9-01&do=2019-9-01#/pc0 We wrześniu ogrzewanie bardzo sporadycznie działało , bo nie było potrzeby (słoneczko pomagało) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 02.10.2019 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 U mnie za CO+CWU na wrzesien 53kWh. 100% w taniej taryfie. W domu około 23 stopnie. Wykres tutaj ... https://pvmonitor.pl/user.php?idinst=10883&od=2019-9-01&do=2019-9-01#/pc0 We wrześniu ogrzewanie bardzo sporadycznie działało , bo nie było potrzeby (słoneczko pomagało) ... to gratuluję u mnie zimno, podkręciłem grzanie w połowie września ps. nawet nie wiem kiedy miałem tak małe zużycie jak ty masz chyba za czasów gdy nie miałem chłodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti75 05.10.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2019 Wrzesień 2019: 145kwh. CWU 101, CO 44kwh. Wynik porównywalny z rokiem 2018. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 06.10.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2019 Pierwszy rok zakończony Od 1 października2018 do 4 pażdziernika 2019. CO i CWU 2975 T1 681 T2 2294 CWU tylko tania taryfa. trochę chłodzenia latem. Zima Tem w domu od 22,7 w pokojach sypialnianych 21,5 Zużycie liczone podlicznikiem wraz z pompą obiegową, sterownikiem, grzałkę tacy skroplin... Do połowy stycznia eksperymentowałem. Grzanie tylko w taniej taryfie, grzanie non stop, wg krzywej, wg czujnika wew itd......... Stanęło na tym ze od 23.00 do 5.00 podbijam o 0,5C a w pozostałych godzinach stała tem. Grzanie wg krzywej i wpływ domu 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pentlik 14.10.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Wy tu wszyscy piszecie o pompie gruntowej czy powietrznej?Zastanawiam się nad kupnem pompy ciepła powietrze-woda, ale jak czytam te wszystkie komentarze że prąd może mnie kosztować nawet 6 tys zł bez fotowoltaiki to jestem przerażony. Oczywiście nie czytałem tego na tym forum, choć może i takie komentarze tutaj padały. Czy montując pompę ciepła powietrze-woda od sprawdzonego hydraulika jestem w stanie wygenerować koszt roczny ogrzewania na poziomie 2,5 tys zł bez PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.10.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Wy tu wszyscy piszecie o pompie gruntowej czy powietrznej? Zastanawiam się nad kupnem pompy ciepła powietrze-woda, ale jak czytam te wszystkie komentarze że prąd może mnie kosztować nawet 6 tys zł bez fotowoltaiki to jestem przerażony. Oczywiście nie czytałem tego na tym forum, choć może i takie komentarze tutaj padały. Czy montując pompę ciepła powietrze-woda od sprawdzonego hydraulika jestem w stanie wygenerować koszt roczny ogrzewania na poziomie 2,5 tys zł bez PV? przepraszam ale czy jakiś blok mieszkalny zamierzasz ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 14.10.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Wy tu wszyscy piszecie o pompie gruntowej czy powietrznej? Zastanawiam się nad kupnem pompy ciepła powietrze-woda, ale jak czytam te wszystkie komentarze że prąd może mnie kosztować nawet 6 tys zł bez fotowoltaiki to jestem przerażony. Oczywiście nie czytałem tego na tym forum, choć może i takie komentarze tutaj padały. Czy montując pompę ciepła powietrze-woda od sprawdzonego hydraulika jestem w stanie wygenerować koszt roczny ogrzewania na poziomie 2,5 tys zł bez PV? Proponuję zerknąć do tego tematu TUTAJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 14.10.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Czy montując pompę ciepła powietrze-woda od sprawdzonego hydraulika jestem w stanie wygenerować koszt roczny ogrzewania na poziomie 2,5 tys zł bez PV? Analogowo: kupuję nowe auto czy ono może zużywać 2l/100km albo 20l/100km? Odpowiedź podobnie jak w Twoim wypadku jest - oczywiście, że tak. Zależy od auta i sposobu użytkowania... Dopóki nie powiesz jakie auto i jak będziesz użytkował niewiele wiadomo o zużyciu paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pentlik 14.10.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Przepraszam ale nie doprecyzowałem mojej wypowiedzi.Dom jednorodzinny beton komórkowy 24 klasa 500, okna 7 komorowe, 3 szybowe, ocieplenie styropian grafitowy 20 cm,ocieplenie poddasza piana PUR. W domu standardowo temperatura 20 stopni Celcjusza. Obecnie spełniam warunki domu mogącego ubiegać się o dofinansowanie z programu czyste powietrze. Ale przeraża mnie jedno skąd takie rozbieżności w cenie ogrzania domu pompom ciepła powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 14.10.2019 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Ale przeraża mnie jedno skąd takie rozbieżności w cenie ogrzania domu pompom ciepła powietrzną. Brak choćby powierzchni, zeby spod grubego palca coś chlapnąć. W jakiej części Polski mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 14.10.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Przy obecnych cenach prądu moje roczne koszty to niecałe 1500PLN (CWU+CO). Jak będzie od stycznia - zobaczymy. Jaka chałupa - zobacz na moją stopkę. W domu poniżej 22,5C nigdy nie spada. Pompa powietrzna. Jeżeli miałbym gruntową to może koszt zszedłby poniżej 1k PLN. Zakładam, że różnica cenowa pomiędzy gruntową a powietrzną to około 10kPLN. 500PLN różnicy na rok to 20 lat "czas zwrotu". Zaryzykuję stwierdzenie, że jeżeli sam nie zrobisz dolnego źródła to gruntowa jest "bez sensu" Niedawno rozmawiałem z sąsiadem i nie wierzył w moje zużycie (jego znajomy płaci dużo więcej... jak on to robi to nie wiem), ale osobny licznik prądu nie kłamie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pentlik 14.10.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Mieszkam na Pomorzu. Ale czy to jest możliwe że jedni płacą rachunki za powietrzna pompę ciepła za prąd 6 tys a drudzy po 2 tys. Zaznaczam, że znalazłem takie opinie na forach internetowych. Jeszcze je sobie zapisałem i porownalem że swoim budynkiem. Bo jeżeli mam zapłacić rocznie za prąd około 6 tys to nijak to się ma do taniej eksploatacji pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pentlik 14.10.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Czyli jednak jest możliwe zejście ponizej 2 tys. Jeżeli miałbym takie zużycie prądu jak Ty to byłbym zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 14.10.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 Przy obecnych cenach prądu moje roczne koszty to niecałe 1500PLN (CWU+CO). Jak będzie od stycznia - zobaczymy. Jaka chałupa - zobacz na moją stopkę. W domu poniżej 22,5C nigdy nie spada. Pompa powietrzna. Jeżeli miałbym gruntową to może koszt zszedłby poniżej 1k PLN. Zakładam, że różnica cenowa pomiędzy gruntową a powietrzną to około 10kPLN. 500PLN różnicy na rok to 20 lat "czas zwrotu". Zaryzykuję stwierdzenie, że jeżeli sam nie zrobisz dolnego źródła to gruntowa jest "bez sensu" Niedawno rozmawiałem z sąsiadem i nie wierzył w moje zużycie (jego znajomy płaci dużo więcej... jak on to robi to nie wiem), ale osobny licznik prądu nie kłamie. A ile osob masz do cwu ? Jaki procent uzycia jakiej taryfy? Dogrzewasz kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 14.10.2019 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2019 (edytowane) Do CWU mam 3 osoby. Zbiornik 300l. Nie wiem co żona z tą wodą robi, bo generalnie powinien wystarczyć mniejszy zbiornik. Grzane 2 x na dzień. "Łikend" raz dziennie. Zobacz sobie wykresy PVMonitor kolegi Kaszpir - ten to ma zużycie extremum minimum. Mam oczywiście G12W. Prąd bytowy mam w stosunku 65/35 (pewnie można wykręcić lepszy stosunek) - czyli wychodzi trochę taniej niż G11. Bez szaleństw - tzn. sprzęt normalny chodzi tak jak w G11. Natomiast pralka + suszarka - sobota kilka pralek idzie. Masz dom to nie problem z wiszącym praniem w pralni. No i zmywarka po 22, ale to żaden problem. Jeżeli chodzi o PC to głównie w II taryfie. Z tego co kojarzę (mam Excela, ale w robocie) to na pewno >90% czasu. Średnia cena kWh (bytowy+PC) wychodzi mi (oczywiście na razie - przed podwyżką) 0,4PLN/kWh. Jak jest na prawdę zimno to wchodzę w I, np. grzeje do 7 rano (końcówka grzania więc inwerter jest dużo niżej niż na początku grzania więc kWh relatywnie mniej) i przeciągam w okienku dziennym do 16 lub 17. Oczywiście tak grzejąc podłoga cudownie ciepła (super komfortowa) nie jest przez cały czas - cudów nie ma. Kiedyś był wątek o tym, ale skończyło się na banie dla kilku użytkowników... Przy lekko <-10C w styczniu tego roku schodziło mi niecałe 40kWh/dzień - 12PLN. Czyli jakby cały miesiąc był taki to raptem < 400 PLN. Ten rok to odpowiednio styczeń, luty... październik: 826, 600, 454, 224, 121, 94, 91, 87, 101, 130 kWh. Grzeję tylko wg krzywej. Jeżeli chodzi o kominek to oczywiście mam i używam, ale na pewno mieszczę się w granicach "rekreacji". Ładnie wygląda, ale czyszczenie/rozpalanie nie jest już takie fajne. Jasne, że daje ciepło, ale nawet jak podpalę to NIE WYŁĄCZAM ogrzewania wg krzywej. Zimna podłoga mimo, że w domu +24C to nic fajnego (ciekawe, że w mieszkaniu to nie przeszkadzało...) Też mieszkam na pomorzu, oczywiście temperatury inne niż w Suwałkach, ale jest inny minus - wilgotność. Co z tego, że nie jest tak zimno, ale pompa szroni się niemiłosiernie szybko. Kiedyś mnie to :mad: ..wiało, ale teraz wiem, że w grzaniu sumarycznym tak nie przeszkadza. Podsumowując koszty: są niesamowite (fakt, że ostatnia zima nie była jakaś ekstremalna), ale szczerze nie wiem jak można kręcić po 3k PLN na rok. Jeżeli tak jest to przy gazie byłoby x3 (w sensie kWh - COP) i x2 (w sensie PLNów) nie ma siły. Ilość kWh jakie potrzebuje budynek jest niezależna od źródła ciepła. Na razie szok. W pracy ludzie się dziwą - przecież pompa powietrzna generalnie nie działa... a tu . Przecież bierze prąd, a jak jest zimne powietrze to nie może przecież pobierać ciepła. Dopiero jak się wytłumaczy, że czynnik ma grubo poniżej 0C i dla niego -3C to ciągle ciepło. Zobaczymy co będzie dalej. A i żeby nie było - nie jestem utajonym sprzedawcą. Mam Mitshubishi, ale nie mówię, że jest super hiper i w ogóle. Bo nie jest przynajmniej z punktu widzenia sterownika. Nie ma kilku rzeczy, które wydają się oczywiste. Generalnie chyba sterowniki do PC do jakaś porażka. Mało brakowało, że miałbym kocioł kondensacyjny. Wszystko miałem obcykane, tylko, że gazu nie dociągnęli na czas..., a nie mogłem czekać i dlatego PC. Generalnie świadomość nie posiadania gazu jakoś lepiej na psychikę działa Edytowane 14 Października 2019 przez milsa666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 23.10.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Czyli jednak jest możliwe zejście ponizej 2 tys. Jeżeli miałbym takie zużycie prądu jak Ty to byłbym zadowolony. Jest możliwe ,mieszkamy juz rok i za co i cwu 1800 zł.(dokładnie teraz na podliczniku pompy jest 3014 kwh)taryfa g11,zbiornik cwu 300 l grzany raz dziennie,cztery osoby w domu,brak kominka.Temp.w domu nie spada poniżej 21 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 31.10.2019 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 No to wracamy do sezonu grzewczego. W październiku musiałem dogrzać dom przez jakieś 3 dni. Niestety raz coś ustawiłem źle i przegrzałem dom :/ Podsumowanie października 2019 Zużycie prądu CO/CWU: 94 kWh (I 44 kWh, II 50 kWh)Czas pracy sprężarki: 40 h (19 CO, 21 CWU)Liczba startow CO+CWU: 94 Rekuperator: 20 kWh Produkcja PV: 496 kWh (6150 kWh od początku roku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.11.2019 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 (edytowane) Sprofanuje wasz wątek Pojawiła się umnie PC PP ma stanowić główne ogrzewanie w tym sezonie zobaczymy jak będzie w tandemie z ekogrochem:stirthepot: który ma grzać łazienki, poprawiać komfort podłogi dogrzewać CWU i stanowić wsparcie dla PC jak już 2,6kW nie wyrobi. Generalnie marnuje paliwo na niskiej sprawności. Klima 72kWh (droga 21 tania 51) około 28zł Edytowane 1 Listopada 2019 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 01.11.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Cześć. Ja cały październik grałem poza kilkoma dniami jak było ciepło. Zużycie na CO 221 kW i na CWU 78 kW. Podaję bez pomp obiegowych. W domu min 23 stopnie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.11.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2019 Cześć. Ja cały październik grałem poza kilkoma dniami jak było ciepło. Zużycie na CO 221 kW i na CWU 78 kW. Podaję bez pomp obiegowych. W domu min 23 stopnie. Pozdr pompy obiegowe nie są zasilane energią elektryczną? :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts