Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

pompy obiegowe nie są zasilane energią elektryczną? :eek::eek:

Hej. Oczywiście tylko mój podlicznik podłączony pod całą kotłownię razem miał zliczac z cyrkulacja zuzycie.Niestety liczy ponad razy dwa w stosunku do głównego z ZE . Dochodzi około 10 kW miesięcznie na obiegowki. Pozdr

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Moje zużycie za m-c październik to 180KW w taryfie G11, na CO i CWU. 3-5 osób w domu, temperatura 22.5 - 23st/c

Przy temperaturach ostatnich -4 w noc, w dzień +4st/c dobowe zużycie ok 20KW ( dwa dni ) pozostałe jak było ciepło ok. 4KW

Dom poniemiecki, ściany cegła 40cm +10cm grafit, parter góra 20cm wełna, podłoga na gruncie 7cm styropian, okna 2 szybowe,dom dobrze odsłonięty od wiatrów, wentylacja grawitacyjna, brak dodatkowych źródeł ciepła. Pompa PW Panasonic T CAP 9KW, baniak CWU 200l, instalacja w całości grzejniki c22 ( mocno przewymiarowana ), brak bufora.

Witam

Moje zużycie za m-c październik to 180KW w taryfie G11, na CO i CWU. 3-5 osób w domu, temperatura 22.5 - 23st/c

Przy temperaturach ostatnich -4 w noc, w dzień +4st/c dobowe zużycie ok 20KW ( dwa dni ) pozostałe jak było ciepło ok. 4KW

Dom poniemiecki, ściany cegła 40cm +10cm grafit, parter góra 20cm wełna, podłoga na gruncie 7cm styropian, okna 2 szybowe,dom dobrze odsłonięty od wiatrów, wentylacja grawitacyjna, brak dodatkowych źródeł ciepła. Pompa PW Panasonic T CAP 9KW, baniak CWU 200l, instalacja w całości grzejniki c22 ( mocno przewymiarowana ), brak bufora.

Jak już to Podaj zuzycie z podlicznika, z grzalką tacy skroplin, z pompą obiegową.... Dane ze sterownika nie są miarodajne, wielu to potwierdzi;-)

Jak już to Podaj zuzycie z podlicznika, z grzalką tacy skroplin, z pompą obiegową.... Dane ze sterownika nie są miarodajne, wielu to potwierdzi;-)

Tak to są dane z licznika pompy, nie zakładałem podlicznika, bo go nie potrzebuję. To jest całościowe zużycie, jedna pompa obiegowa,tylko ta w pompie, żadnej grzałki skroplin, bo defrost jest z obiegu, gdzie jest w obiegu dobrze ponad 100l wody, a temperatura na powrocie 33st/c ( zasilanie 36 st/c i jak na razie wystarcza do -4st/c w nocy na dworze ), więc defrosty są bez użycia grzałki, która jest wyłączona na stałe ( wygrzewanie zbiornika też samą pompą do ok. 58st/c raz w tygodniu. )

Wracając do tego czy licznik pompy zlicza poprawnie, to tak w moim przypadku zlicza poprawnie. Sprawdziłem przez parę godzin pracę pompy i jej zużycie i porównałem ze zużyciem z licznika energii, ( przy wyłączonych innych odbiornikach w domu ) i było takie same, więc nie potrzebuję dodatkowych gadżetów ( podlicznika ). Uprzedzając pytanie, jak to sprawdziłeś, jestem z zawodu elektrykiem.

Idąc dalej tym tokiem, to od momentu zamontowania pompy ciepła, od razu ja włączyłem na grzanie CO i CWU, ( dom jest z cegły poniemieckiej i jest bardzo dużym akumulatorem i się wolno nagrzewa, ale i wolno traci ). Od tego czasu to jest od 05.09.2019 do dzisiaj zużyłem łącznie na cele bytowe 777KW.

W tym czasie pompa non stop grzała dom, bo tak jak wcześniej pisałem, od samego słońca taka masa cegły się nie nagrzeje, a poza tym od strony południowej jest tylko jedno okno na parterze i drzwi tarasowe na dole'

Takie zużycie prądu to jest ok. 350KW/m-c, to ja miałem w miesiącach zimowych, gdzie grzałem kopciuchem ( bez wentylatora, tylko pompa obiegowa ).

Pompa grzeje wg. termostatu pokojowego, z podbiciem od 14.00-23.00 do temperatury 23st/c, a od 23.00 do 14.00 temperatura obniżona do 22.5 st/c, i jak się wyłączy o 23.00 to w cieplejsze dni nie załącza się do rana, bo dom jest ciepły i jest tak jak wcześniej pisałem bardzo dużym akumulatorem. Z tego względu, że mało grzeje w nocy, to jak na razie wykorzystuję fakt, że w dzień są znacznie wyższe temperatury i z tego względu mam wysoki COP i pozostaję przy taryfie G11, mimo, że jak tu na forum ,,specjaliści" twierdzą, że jaka to jest przewaga nocnej taryfy-G12

Uprzedzając pytanie czy w domu jest ciepło, tak miałem tak dobrane grzejniki, że w żadnym pomieszczeniu nigdy nie potrzebowałem żadnych zaworów i wszędzie miałem jednakową temperaturę, dół całościowo otwarty i temperatura taka sama to co zadane-23st/c i góra o ok. 1st/c niższa ( jak by grzejniki grzały cały czas to wszędzie taka sama temperatura ), ale góra to sypialnia i pokoje dorosłych synów i nikt nie narzeka, no może z wyjątkiem jednego syna, w jego pokoju jest za mało akumulacji i w czasie postoju w nocy pompy trochę ta temperatura w jego pokoju spada, ale od jest gościem w domu.

304 kWh w miesiącu na CO i CWU oraz chłodzenie (dane z podlicznika - czyli wszystko z obiegówkami, cyrkulacją itp)

temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni włączona cyrkulacja (6 razy dziennie po 45 minut),

CO - grzanie mam ustawione jak temp. na zewnątrz spadnie poniżej 15 stopni przez dłużej niż 1h temp. w domu w pokojach góra - około 23-24 stopnie dół - od 24 do 25 stopni

antylegionella raz na tydzień porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 28 kWh (październik 2018 - 276 kWh)

a jeszcze jedno - g12w, grzeje kiedy potrzebuje, nie ograniczam się tylko do 2 taryfy 2+2 małych dzieci

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A

304 kWh w miesiącu na CO i CWU oraz chłodzenie (dane z podlicznika - czyli wszystko z obiegówkami, cyrkulacją itp)

temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni włączona cyrkulacja (6 razy dziennie po 45 minut),

CO - grzanie mam ustawione jak temp. na zewnątrz spadnie poniżej 15 stopni przez dłużej niż 1h temp. w domu w pokojach góra - około 23-24 stopnie dół - od 24 do 25 stopni

antylegionella raz na tydzień porównując do zeszłego roku pobrało więcej o 28 kWh (październik 2018 - 276 kWh)

a jeszcze jedno - g12w, grzeje kiedy potrzebuje, nie ograniczam się tylko do 2 taryfy 2+2 małych dzieci

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A

I to pokazuje dlaczego w ostatnim czasie tak bardzo zyskują powietrzne pompy ciepła PW.

Przy takich ciepłych okresach jak ostatni w m-c październik średnia dobowa był w okolicach 14st/c ( tak jak w moim przypadku grzejąc w dzień jeszcze wyższa ), natomiast grunt/wodę, masz mniej więcej zawsze jednakową temperaturę ( oczywiście w zimie jeszcze spadnie ) i w m-c październik miałeś pewnie średnią z 4-8st/c.

Bez dwóch zdań jak przyjdą zimne dni to takie układy jak twoje ( woda/woda ) zaczną zyskiwać. Ale to dopiero przy średnich dobowych ok. 3-5 st/c, a takich okresów w ostatnim czasie jest bardzo mało.

Swoja drogą masz bardzo duże zużycie na grzanie CWU ( pomijając, że rodzina może zużywać dużo wody ), jak się domyślam to też się bierze z niskiego COP jak na ten ciepły okres.

Cześć,

U mnie póki co na 1.11.2019 sezon grzewczy jeszcze nie rozpoczęty ale jak przez kilka dni nie wyjdzie słońce to pewnie się zacznie.

Zużycie z podlicznika 563 kWh od 31.03.2019 ( to był ostatni dzień kiedy PC grzała CO na wiosnę).

Tak więc to zużycie to praktycznie z grzania CWU przez 7 m-cy. Wychodzi ok. 80 kWh/ m-c.

(Ponieważ grzeję tylko w II taryfie - 25 gr za kWh więc ciepła woda wychodzi 20 zł m-c)

Pozdr,

a ja nie wierzę, mogę się domyślać, że do tego 1 listopada jest tzw przepalanie w kominku (ale oczywiście tylko dla przyjemności)

Pierwsze palenie to już rozpoczęcie sezony grzewczego, i wtedy można właczyć pompę 1 listopada, ale nie piszmy, że sezon grzewczy rozpoczęty 1 listopada.

U mnie jak słonko przygrzało, to też przez kilka dni się ogrzewanie nie załączyło i było ponad 23 C, ale były też chlodne dni, pochmurne

No co ty gosciu nie ma kominka .