Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Codix, ty ze swoim domem w szeregówce, to w ogóle nie jesteś wykładnikiem zużycia energii do ogrzewania, tobie sąsiedzi grzeją:D

U mnie w pracy mamy takiego kumpla, co tez mieszka w szeregówce, ale ma duży dom ok. 180-200m/2 i jak przychodzi sezon grzewczy zawsze jest rozmowa, ile komu poszło opału i każdy tam podaje zasłużmy na tę chwilę 10-15kg/doba eko groszku. Pytamy sie tego kolegi, a u ciebie jak tam, a on mówi, że jeszcze nie grzeje bo ma ciepło ( a był to początek listopada )

To drążymy dalej ile masz stopni - ok. 20. Czyli w takiej szeregówce jak u niego, wszystko zależy który sąsiad wytrzyma do najzimniejszych temperatur w domu, a drugi pęknie i grzeje i wtedy sąsiadowi dogrzewa.

Na koniec sezonu pytamy tego kolegę ile ci zostało wegla, a on mówi 1.5tony ( a kupił 1 tonę ):D

Prawda jest taka, że naprawdę zużywa może z 1 tonę wegla na ten wielki dom, rozpala cyklicznie, kiedy im zimno.

To tak dla śmiechu to przytoczyłem

Pozdrawiam

Przyjmuję żart ;)

Ale u mnie to od sasiadow bym sie nie ogrzal szczedza jak moga jaraja wszystkim co palne ;)

Ale tak to jest w malym domku dobrze ocieplonym w strone sasiadów dwie duże sciany z betonu komorkowego przez ktore ubytek jest powiedzmy zerowy ze wzgledu na takie same temperatury po obydwu stronach scian zewnetrzne sciany sa niewielkie (BK25+5pianka+BK12+Grafit 10) okna o wspolczynniku 0,7(dla calego okna) cieply montaz ze parapetami z EPS itp. drzwi tak samo i jeszcze ganek i kolejne drzwi,podloga 15styropianu+30szlaki,z tylu na calej szerokosci domu nie grunt a 2,5m taras betonowy na 50cm gruby z przodu tez niezle wybetonowania,strop pomiedzy parterem a pietrem 40cm,skosy i strop 30cm ocieplenia.Duze przeszklenia od poludnia . Dobrze osloniety przed wiatrami.

Sezon zawsze zaczynam od 15wrz i koncze 15kwie na dole 24godz najnizsza temp.23st na górze 24g najnizsza 21,5st.

Czasem wystarczy piernac i juz cieplo ;)

Np.dzisiaj cala doba 6st na zewnatrz pompa chodzila od21do23 pobrala 1,2kwh potem od 5do7 tez pobrala 1,2 potem poswiecilo troche słonko i juz sie nie wlaczy do 21 temp.wewn jeszcze 23,2st

A zapomnialem jak juz sasiad pali butelki to mam sciane na szerokosc metra przez dwie kondygnacje o temp z 50st ;) taki male zrodelko ciepla ;)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To pochwal się jak u Ciebie zużycie na tych c22 i Tcapie

Na tę chwilę za m-c listopad 352kwh ( do końca doby dobije jeszcze z 12kwh ), to będzie za cały listopad - 364kwh

Od chwili zamontowania pompy to jest od 05.09.2019 łączne zużycie energii przez PW - 680kwh pompa przynajmniej w moim przypadku, pokazuje zużycie prawidłowe dla całej kotłowni ( pompka, wiatraki ).

Całkowite bytowe zużycie energii za ten okres 1380kwh wszystko w domu na prąd, z wyjątkiem płyty grzewczej, od 28.11.2019 również płyta na prąd - indukcja. Nadmieniam o całkowitym zużyciu, bo ktoś się przyczepi do prawidłowości wskazań, średnio w m-c jesiennych miesięcznie zużywałem 300kwh ( nie mając PW )

Temperatury w domu zawsze na dole 23st/c ( +/- 0.5st/c ), na górze 21.5st/c ( +/- 0.5st/c ).

Edytowane przez michancia

Witam

Zgodnie z zapowiedzią z września przedstawiam raport roczny uwzględniający wysokość i strukturę zużycia energii za cały rok pracy w reżimie taryfy G13.

Sezon liczony od 28.11.2018 do 28.11.2019.

.

Całkowite użycie energii dla CO, CWU i wentylacji mechanicznej - 3.770 kWh - podlicznik Bemko BM03B-L.

Całkowita energia wytworzona przez PC 43.749 GJ = 12.152 kWh - Danfoss Sonometr 1100 ultradźwiękowy.

Temperatura wnętrz. nie mniej niż 22,2* C. Praca ciągła - tylko przy b. niskich temp. zewnętrznych, w znacznie przeważającej części wyłącznie w taryfie nocnej.

CW - grzanie raz dziennie w taniej taryfie.

Urządzenia opomiarowane podlicznikiem;

- PC PW T-Cap 9 kW, zbiornik CW OSO Hotwater 300l, Klimakonwektor Aermec FCL 62 - wyłącznie dla chłodzenia, w tym sezonie użyty dwukrotnie - łącznie ok. 8 godzin pracy,

- rekuperator Viessman Vitovent 300, praca ciągła 160 m3/h, 47-55 W/h przez 7 m-cy oraz 80 m3/h, 14-16 W/h przez pozostałe 5 m-cy.

- odkamieniacz Viessmann Aquahome 10N -praca ciągła 4 W/h

Odejmując ok. 335 kWh (szacunkowe zużycie na wentylację i odkamienianie wody), roczne zużycie na CO I CW wyniosło 3.435 kWh.

Znacznie ponad 10% mniej niż w poprzednim sezonie grzewczym.

SCOP na poziomie 3,54 - wyższy niż w poprzednim sezonie (ok. 3,39).

Zużycie prądu dla całego domu liczone od 29 XI 18 (w tym dniu zmieniono mi taryfę na G13) wyniosło 6 125 kWh, z czego 85,8 % w trzeciej taryfie.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam

Zgodnie z zapowiedzią z września przedstawiam raport roczny uwzględniający wysokość i strukturę zużycia energii za cały rok pracy w reżimie taryfy G13.

Sezon liczony od 28.11.2018 do 28.11.2019.

.

Całkowite użycie energii dla CO, CWU i wentylacji mechanicznej - 3.770 kWh - podlicznik Bemko BM03B-L.

Całkowita energia wytworzona przez PC 43.749 GJ = 12.152 kWh - Danfoss Sonometr 1100 ultradźwiękowy.

Temperatura wnętrz. nie mniej niż 22,2* C. Praca ciągła - tylko przy b. niskich temp. zewnętrznych, w znacznie przeważającej części wyłącznie w taryfie nocnej.

CW - grzanie raz dziennie w taniej taryfie.

Urządzenia opomiarowane podlicznikiem;

- PC PW T-Cap 9 kW, zbiornik CW OSO Hotwater 300l, Klimakonwektor Aermec FCL 62 - wyłącznie dla chłodzenia, w tym sezonie użyty dwukrotnie - łącznie ok. 8 godzin pracy,

- rekuperator Viessman Vitovent 300, praca ciągła 160 m3/h, 47-55 W/h przez 7 m-cy oraz 80 m3/h, 14-16 W/h przez pozostałe 5 m-cy.

- odkamieniacz Viessmann Aquahome 10N -praca ciągła 4 W/h

Odejmując ok. 335 kWh (szacunkowe zużycie na wentylację i odkamienianie wody), roczne zużycie na CO I CW wyniosło 3.435 kWh.

Znacznie ponad 10% mniej niż w poprzednim sezonie grzewczym.

SCOP na poziomie 3,54 - wyższy niż w poprzednim sezonie (ok. 3,39).

Zużycie prądu dla całego domu liczone od 29 XI 18 (w tym dniu zmieniono mi taryfę na G13) wyniosło 6 125 kWh, z czego 85,8 % w trzeciej taryfie.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Ładnie rzeczowo, tylko mi to nic nie mówi, bo mam pompę zamontowana w tym roku, a ty podajesz swoje zużycie za cały rok.

Daj zużycie energii za ostatni miesiąc ( łącznie z wentylacją ), to będzie jakieś porównanie?

Ładnie rzeczowo, tylko mi to nic nie mówi, bo mam pompę zamontowana w tym roku, a ty podajesz swoje zużycie za cały rok.

Daj zużycie energii za ostatni miesiąc ( łącznie z wentylacją ), to będzie jakieś porównanie?

Proszę bardzo, ale mam dane za dwa m-ce : 26 IX - 26 XI

Ogrzewanie, CW i wentylacja łącznie 589 kWh.

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pompa uruchomiona 08.11. - dźwignięcie temp. z 11,8C do 18C (plus grzanie zasobnika do 48C) pochłonęło 87 kWh - taki stan licznika na dzień 12.11.

Stan na dzisiaj to 253 kWh, w domu temp. ok. 18C, nie mieszkam, prace wykończeniowe, brak reku, pouchylane lekko okna połaciowe i rozszczelnione pionowe, brak drzwi do poddasze nieużytkowego, dziesiątki razy otwierane drzwi wejściowe i brama garażowa, etc......:cool:

Średnie zużycie przez 18 dni to 166 kWh = 9,2 kWh/dzień

Wszystko w taniej taryfie ok. 34gr. = 3,12 zł/dzień.

KAisai 2,6kW wciągnął 236 kWh za 95zł 67% tania temp parter 23,5-24* piętro 22-23*

I 95kg ekogrochu za 66zł na cwu i poprawę komfortu podłogi 2h nad ranem jak jest poniżej +5*(testowane od połowy miesiąca ma symulować grzałkę w taniej taryfie). Koza standardowo raz w tygodniu (4x)

Edytowane przez kulibob

To ja się też podłącze ;)

Podgląd zużycia :

https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=10883#/pc0

W domu około 22,5 stopnia . Bojler 300l.

Zużycie ogrzewanie + ciepła woda od 01.01.2019 do 30.11.2019 - 2051 Kwh.

Prawie wszystko w II taryfie.

Koszt poniżej 700 zł.

Co do temperatur.

7 dni w listopadzie u nas była minusowa tempertura. Rekord to -7.3 stopnia , dziś -5,3 stopnia.

Mój pierwszy miesiąc (LISTOPAD 2019):

Dom zamieszkały od 19 Października 2019. Na razie na pewno zużycie nie miarodajne, ze względu na przegrzewanie domu (testy cały czas pomiędzy 22.5 a 24,5 st C)+ wiele wanien wody (dzieci, wcześniej tylko korzystały z prysznica)

Zużycie PC - 419,5 kWh

G13 - Reszta Doby - 416,,65 kWh / SzRanny 1.5kWh /SzPopołudniowy 1,38kWh

koszt liczony po koszcie zmiennym (stały nie jest duży a w domu wszystko na prąd, brak gazu

koszt 113 PLN (bez stałych) - Koszt stały 17,33 PLN/m-c obecnie , ale rozłożone na cały dom

Edytowane przez raf_ju

326 kWh w miesiącu na CO i CWU oraz chłodzenie (dane z podlicznika - czyli wszystko z obiegówkami, cyrkulacją itp) temp CWU - zapodana 45 stopni przez większość czasu - CWu - 4-6 rano oraz 13-15 w dzień - grzanie do 49 stopni, poza tymi dwoma okresami ustawione 45 stopni włączona cyrkulacja (6 razy dziennie po 45 minut),

CO - grzanie mam ustawione jak temp. na zewnątrz spadnie poniżej 15 stopni przez dłużej niż 1h temp. w domu w pokojach góra - około 23-24 stopnie

dół - od 24 do 25 stopni

antylegionella raz na tydzień

porównując do zeszłego roku pobrało mniej o 14 kWh (listopad 2018 - 340 kWh) a jeszcze jedno - g12w, grzeje kiedy potrzebuje, nie ograniczam się tylko do 2 taryfy 2+2 małych dzieci

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A

Łeeee....Pany jak publikujecie zużycia to może trochę danych o domu byśta podawali, hę?:p

Jakaś stopka może? Bo takie dane, że pompa zużyła 304 kWh, czy 290 kWh naprawdę nic nie mówią.... Tak samo COP Daikina kiepski dla podłogówki i dobrze ocieplonego domu i jednocześnie dobry dla grzejników w starym słabo ocieplonym domu...... (tak w uproszczeniu rzecz jasna...).

I piszę to nie z wścibstwa, ale by czytający mieli wiedzę, czego mogą się spodziewać (mniej więcej) po PC, którą zamontowaliby w swoim obecnym/budowanym domu...