Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to już nie będzie a już wiadomo co w PGE piszczy. Dla I i II rejonu łódzkiego w taryfie G12W było 0,68 w I taryfie i 0,35 w drugiej natomiast opłaty to 21,57 a jest 0,75 i 0,395 oraz opłaty 22,05. Wszystko brutto. Czyli I taryfa o 7 groszy a druga o prawie 5

Witam

Mam zainstalowana pompę Mitsubishi 10kw bufor 200l.

Ogrzewanie wyłącznie podłogowe (150m2), zero grzejników, drabinek.

Zużycie za grudzień 550kw CO, oraz 180kw CWU.

Rekuperator Mitsubishi.

Temperatura ok 22.5C

Zasobniki 300l podgrzewany do temperatury 47C.

Za 2019 rok zużycie energii CO+CWU ok. 5200kW.

Ogrzewanie w oparciu o krzywą grzewczą, która załącza ogrzewanie gdy temperatura spada poniżej 15C.

Witam

Mam zainstalowana pompę Mitsubishi 10kw bufor 200l.

Ogrzewanie wyłącznie podłogowe (150m2), zero grzejników, drabinek.

Zużycie za grudzień 550kw CO, oraz 180kw CWU.

Rekuperator Mitsubishi.

Temperatura ok 22.5C

Zasobniki 300l podgrzewany do temperatury 47C.

Za 2019 rok zużycie energii CO+CWU ok. 5200kW.

Ogrzewanie w oparciu o krzywą grzewczą, która załącza ogrzewanie gdy temperatura spada poniżej 15C.

Mam takie same zużycie przy 130m2 grzejniki elektryczne +pc cuw 300l

Wyniki do pozazdroszczenia.

U mnie samo podgrzanie CWU za rok to ok.1200kw.

CWU to lekko ponad 800 kWh ,ale nie mam wanny, bo druga łazienka jeszcze nie zrobiona:rolleyes:

Masz dobrze docieplony dom ,więc dziwne ,ze tyle energii zużywa,nie masz mostków cieplnych ,badałeś kamera termowizyjną? Ja robiłem kompletnie cały dom sam łącznie z dolnym i górnym żródłem oraz podłaczeniem PCi ,tylko drugie posadzki robiła firma i do więżby miałem 2 dni dwóch pomagierów,do izolacji domu bardzo się przykładałem ,a i tak kilka małych błędów kamera termowizyjna pokazała,głownie przy oknach mimo że ciepły montaż robiłem,co mogłem to poprawiłem.Z drugiej strony za cały sezon wyszło mnie 560 zł. więc nie będe przesadzał:p

No i to jest prawidłowe zużycie na CWU, jeżeli chce się mieć komfort ciepłej wody.

Wode grzeje do 50* zazwyczaj o 13-tej i nad ranem w tanim okienku ,chyba że spadnie ponizej 38* to grzeje kiedy popadnie ,odkręcam kran i leci ciepła ,więc nie wiem o jaki komfort chodzi?Poprostu mniej zużywamy ,bo ja często wyjeżdzam na dłużej i nie mamy wanny jeszcze

I chyba (gruntówka) całosezonowo taniej grzeje wodę,jesli DZ jest ciepłe

Edytowane przez skot200

CWU to lekko ponad 800 kWh ,ale nie mam wanny, bo druga łazienka jeszcze nie zrobiona:rolleyes:

Masz dobrze docieplony dom ,więc dziwne ,ze tyle energii zużywa,nie masz mostków cieplnych ,badałeś kamera termowizyjną? Ja robiłem kompletnie cały dom sam łącznie z dolnym i górnym żródłem oraz podłaczeniem PCi ,tylko drugie posadzki robiła firma i do więżby miałem 2 dni dwóch pomagierów,do izolacji domu bardzo się przykładałem ,a i tak kilka małych błędów kamera termowizyjna pokazała,głownie przy oknach mimo że ciepły montaż robiłem,co mogłem to poprawiłem.Z drugiej strony za cały sezon wyszło mnie 560 zł. więc nie będe przesadzał:p

Wode grzeje do 50* zazwyczaj o 13-tej i nad ranem w tanim okienku ,chyba że spadnie ponizej 38* to grzeje kiedy popadnie ,odkręcam kran i leci ciepła ,więc nie wiem o jaki komfort chodzi?Poprostu mniej zużywamy ,bo ja często wyjeżdzam na dłużej i nie mamy wanny jeszcze

I chyba (gruntówka) całosezonowo taniej grzeje wodę,jesli DZ jest ciepłe

Witam

Cały rok 2019 zużycie na c.o+cwu+ chłodzenie 2740 kwh,ciepla woda jest w domu ciepło 22-22,5.

Metraż masz większy do ogrzania ,a jaka jest przewaga gruntówki nad powietrzna niech każdy sobie sam policzy:)

magdaseb - zauważ, że Sadysta podał zużycie na samo CO.

W stopce ma napisane parametry domu, - poniżej 150 m2, dobrze docieplony, na PF, z rekuperacją i sam starannie budował ( sam z zapartym tchem śledziłem jego dziennik, był dla mnie inspiracją przy budowie swojego domu - choć ja u siebie więcej pilnowałem i poprawiałem niż budowałem )

Także ja uważam, że w tym domu takie zużycie to nic dziwnego.

U mnie na przykład na samo CO sprężarka przepracowała w 2019 roku 284 godziny ( średnia moc pobierana w tym czasie to 1,25 - 1.35 kW) także u mnie na samo CO wychodzi niecała połowa tego co u Sadysty.

Pozdr,

Wojtek

magdaseb - zauważ, że Sadysta podał zużycie na samo CO.

W stopce ma napisane parametry domu, - poniżej 150 m2, dobrze docieplony, na PF, z rekuperacją i sam starannie budował ( sam z zapartym tchem śledziłem jego dziennik, był dla mnie inspiracją przy budowie swojego domu - choć ja u siebie więcej pilnowałem i poprawiałem niż budowałem )

Także ja uważam, że w tym domu takie zużycie to nic dziwnego.

U mnie na przykład na samo CO sprężarka przepracowała w 2019 roku 284 godziny ( średnia moc pobierana w tym czasie to 1,25 - 1.35 kW) także u mnie na samo CO wychodzi niecała połowa tego co u Sadysty.

Pozdr,

Wojtek

Czyli na grzanie zużywasz 450kWh czyli masz COP=8 ?:D

Tulisko,

nie wiem skąd Ci wyszło 450 kWh, mnie wyszło dla CO jakieś 284godź * 1.3 kW = 369 kWh. Ale mniejsza o przesadną dokładność bo ja też tą moc średnią mierzyłem na podstawie obserwacji podlicznika energii chyba ze 3 razy po godzinę przy grzaniu CO i tyle mi wychodziło ( ale to może nie najdokładniejsza metoda), tak czy inaczej chodzi o rząd wielkości.

A..Teraz dopiero załapałem czemu wyszło Ci COP =8 - podzieliłeś zapotrzebowanie ze stopki przez te 450 kWh.

Faktycznie tak wychodzi, więc wychodzi na to, że forumowy spec, który robił OZE trochę je przeszacował a przy bardzo małych wartościach bardzo łatwo o duży błąd.

Ja nie chcę wszczynać dyskusji na temat obliczeń OZC. Ja ze swojej strony bardzo się cieszę, że miałem to obliczenie OZC bo traktowałem go jako kontrolne do tego, które miałem w projekcie indywidualnym i ono mnie trochę uspokoiło bo to z projektu wydało mi się deczko ZA OPTYMISTYCZNE.

A w projekcie miałem: UWAGA: Zapotrzebowanie na ciepło 1513 kWh/ rok. - i tutaj sezonowy COP wychodziłby około 4

A jaki mam naprawdę ? - tego nie wiem bo nie mam ciepłomierza - pewnie gdzieś pomiędzy tymi wartościami ale bliżej tej pierwszej, a może w połowie bo mam wysokie temperatury na DZ - obecnie 10-8 stopni po dwóch godzinach grzania.( ale proszę nie wszczynajmy już tematu, że to niemożliwe, że termometry się mylą po kilka stopni / bo to kiedyś już było/ - jeżeli są niższe temperatury DZ to wtedy mam niższy COP i bliższy pasywnemu dom - też się cieszę :))

Wystarczy mi, że roczny rachunek za energię na CO + CWU to poniżej 400 zł ( koszt ciepłomierza to dwa lata opłat za prąd na co+cwu u mnie :) )

Pozdr.

ps: za samo CO byłoby 284*1,3kW* 0.25 (na razie tyle płacę w NT a WT nie potrzebuję grzać) = 92, 30 zł - tyle zapłaciłem za samo CO w 2019 roku ( ale w tego to ja nie wiem czy nie skasować bo mogę spłonąć na stosie :) )