Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Moja HCT EL10 (czyli taka sama jak twoja) bierze ok srednio 3,3kw podczas grzania cwu - włącznie z pompami obiegowymi (dolnego źródła i wody)

Zobaczę latem ile idzie na CWU.

Zużycie chwilowe PC na grzanie CWU zależy bardzo od temp. zasilania zasobnika. U mnie pod koniec grzania podchodzi pod 50C, ale nigdy tej wartości nie przekracza. Z reguły 48C-49,5C i to wystarcza - przy grzaniu w 2 okienkach - do osiągnięcia temp. 45C w zasobniku.

Pytanie więc jaki masz zasobnik? Jak duży i z jaką wężownicą? Do jakiej temp. ładujesz zasobnik i ile razy dziennie? Ile ciągną Ci obiegówki (ta ładująca zasobnik i ta od DZ?) U mnie Wilo do DZ idzie na 75W, a do zasobnika 40W.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kwiecień

CO pompą 63,39kWh

CWU zwykłym bojlerem 171kWh.

Koszt za CO: 16,1zł, CWU 43,6zł

To z frankensztajna?

@ Tomaszs131

Czemu połączyłeś mój post o zużyciu z innym użytkownikiem a później go usunąłeś?

Napiszę jeszcze raz.

Klima 121kWh (mix)

CWU COP1 37kWh (tania)

koza x2

Edytowane przez kulibob

• 4 weeks później...
30 dni kwietnia.

223 kWh/30 = 7,43 kWh

Na CWU idzie ok. 2,5 kWh dziennie (do sprawdzenia w miesiącach bez CO), czyli samo grzanie 4,9 kWh/dzień

W domu na parterze 21,6 C (histereza 0,4K), na poddaszu ok. 23 C.

Miesięczny koszt 223 kWh x 0,4 zł. = 89 zł. Tylko tania taryfa.

Wowww..... Sprawdzam wyniki od stycznia - od zamieszkania. Na CWU średnio 4,5 do 5 kWh dziennie. Rodzina 4 osobowa, zbiornik 200litrów. Ustawione na 48 C a przed kompaniem wieczornym 53C bo wody trochę za mało było.

U Ciebie jaki COP przy CWU?

Moja ciekawość badacza nie sięga aż tak daleko. Nie mam pojęcia, istotne jest dla mnie wskazanie oddzielnego licznika prądu podłączonego do PC. I ile muszę zapłacić za komfort termiczny w domu i ciepłą wodę dostępną kiedy chcę i ile chcę.

. Po prostu są różne domy i nie ma w tym nic niezwykłego.

Ano właśnie, sama prawda.

Gdybym swój cały dom wyeksponował przeszkleniami na południe i zwiększył ich powierzchnię, miałbym tak, jak mam na poddaszu. Tam są okna połaciowe, o dużej powierzchni w ekspozycji południe-południowy/zachód. I tam temp. nie spada poniżej 23C. A jak słonko przygrzeje to jest więcej.

A względem zużycia prądu. Licznik pokazuje 2109 kWh. Pompa grzała w nocy CO (i jakoś mi to nie przeszkadza, ba, nawet nie uważam, że mam durszlak :rolleyes:). Pewnie 1 kWh dojdzie na dzienne okienko grzania CWU.

Czyli 2110.

Poprzednio 1965 kWh.

Zużycie za maj: 145 kWh.

Wszystko w taniej taryfie. 145 kWh x 0,32 zł. * = 46,50 zł.

Cały czas szacuje zużycie na CWU (średniomiesięczne) na ok. 2,5 kWh/dzień x 31 = 77,5 kWh

Czyli na CO w maju poszło 67,5 kWh.(nie wiem jak u innych, ale u mnie to miałem nawet śnieg rano, któregoś dnia).:p

Cały sezon (rzecz jasna specyficzny bo mieszkamy dopiero od 29.02.) grzania PC to 2110 kWh x 0,32 zł. = 675 zł.

* https://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=7945353&viewfull=1#post7945353

• 1 month później...

Witam

U Mnie za m-c czerwiec 42 kWh ( 1,2 kWh/dzień ) tylko na CWU, raz dziennie grzane 200l do 51st/c. Rodzina 4 osoby

Zużycie całej energii bytowej wg. licznika głównego ( wszystko na prąd, łącznie z indukcją ) to od 05.09.2019 - 04.07.2020r - 6230 kWh, czyli cały sezon zamknę poniżej 7000kWh ( dzienne zużycie bytowe w m-c letnich - 8,5 kWh ).

Pozdrawiam

01.05-30.05 na samo CO poszło 14,6kWh. Z czego dzisiaj 1,56kWh.

Jutro ma padać i być chłodno, więc wyjdzie podobnie.

Mogę założyć, że maj zamknę w 16 kWh za samo CO.

CWU czystym prądem.

Jeśli w bojlerze masz wężownicę to może warto podpiąć PC do obiegu c.o. ?

Jeśli w bojlerze masz wężownicę to może warto podpiąć PC do obiegu c.o. ?

Mam najzwyklejszy bojler 80l eprom z grzałką 2 kW.

Zakup nowego bojlera mi się nie opłaca.

Miesięcznie wychodzi 150-180 kWh.

Od sierpnia za prąd w taniej będę płacił około 30gr.

Obecnie od kilku lat było to około 25gr.

Od sierpnia za prąd w taniej będę płacił około 30gr.

Obecnie od kilku lat było to około 25gr.

dlaczego akurat od sierpnia?

Nie wiem czy wiesz, ale nie ma juz umów z gwarancją ceny w Tauronie, jedynie umowy z cennikiem.

Kiedyś podpisując umowę na 2 lata miałeś pewność, jakie będą ceny przez 2 lata...teraz jak się zmieni cennik, to zmienią się i twoje ceny....

dlaczego akurat od sierpnia?

Nie wiem czy wiesz, ale nie ma juz umów z gwarancją ceny w Tauronie, jedynie umowy z cennikiem.

31 lipca kończy mi się 2 letnia umowa.

Od 1 sierpnia przechodzę prawdopodobnie na taryfe dystrybucyjną, gdzie prąd będę miał z dystrybucja, jakosciowa po 29,57gr w taniej.

Oczywiście do ponownej zmiany cen.

Generalnie mam ponad 5 gr podwyżki w porównaniu do ceny z przed roku z wakacji.

Edytowane przez klaudiusz_x