Tolo74 03.09.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Ja mam pomiar energi z 8 rano do 20 i wychodzi mi 1,08 kwh - nie wiem gdzie jest błąd. Zbiornik cwu nie był ładowany. Ma ktoś jakąś radę? Podepnij do tego licznika energii samą żarówkę 15W (taką od lodówki albo piekarnika) i sprawdź ile Ci nabije w ciągu godziny albo w ciągu 10godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.09.2020 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 (edytowane) U mnie też pompa na samym czuwaniu bez grzania wody, pomp obiegowych itp. koło 1 kWh na dobę. Moja 6kW przez 24h wszamała.. 0.22kWh. Wygrzewanie betonowej posadzki gr. 10cm pochłonęło 295kWh. Edytowane 4 Września 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 04.09.2020 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 Moja 6kW przez 24h wszamała.. 0.22kWh. Wygrzewanie betonowej posadzki gr. 10cm pochłonęło 295kWh. Chyba Ci zero ucięło. Albo to nie było wygrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 04.09.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Chyba Ci zero ucięło. Albo to nie było wygrzewanie. Nic mi się nie ucięło. Instalator zalecił mi ustawianie ręczne i skrócił program kilka dni, bo wygrzewanie robiłem kiedy było gorąco i nie było sensu grzać w niskich temperaturach. tylko zacząłem od 27stC. W sumie 22 doby , później pomiar wilgotnościomierzem i OK. Program podobny do tego z postu #286 https://forum.muratordom.pl/showthre...3%B3wki/page15 Edytowane 4 Września 2020 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.09.2020 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Zgadzam się kolegą, który napisał, że to nie było wygrzewanie. Nawet zakladając bardzo wysoką sprawność podczas tego wygrzewania, to ilość energii jest 2-2,5 raza za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.09.2020 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Zgadzam się kolegą, który napisał, że to nie było wygrzewanie. Nawet zakladając bardzo wysoką sprawność podczas tego wygrzewania, to ilość energii jest 2-2,5 raza za mała. Czyli muszę szukać innej osoby do pomiaru? A może jest ktoś na forum, kto robił wygrzewanie pompą ciepła latem i może napisać ile kWh mu poszło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Czyli muszę szukać innej osoby do pomiaru? A może jest ktoś na forum, kto robił wygrzewanie pompą ciepła latem i może napisać ile kWh mu poszło?? jakie to ma znaczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.09.2020 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 jakie to ma znaczenie ? Pisząc "to" masz na myśli co konkretnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Pisząc "to" masz na myśli co konkretnie ? A jak myślisz? Dokładnie to co napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.09.2020 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Czyli muszę szukać innej osoby do pomiaru? A może jest ktoś na forum, kto robił wygrzewanie pompą ciepła latem i może napisać ile kWh mu poszło?? Ja z tym zerem nie żartowałem. Tyle mniej więcej mi poszło na zejście do odpowiedniej wilgotności wylewki pod parkiet. 100m2 grubości 9-10cm i 60m2 grubości 7-8cm. Zaczynałem pod koniec czerwca. Skończyłem w okolicach listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 05.09.2020 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2020 Nawet jak 2 MWh to co z tego jak stawiasz dom za 500 tys. Nie stać Cię na 1200 zł za prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.09.2020 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Czyli muszę szukać innej osoby do pomiaru? A może jest ktoś na forum, kto robił wygrzewanie pompą ciepła latem i może napisać ile kWh mu poszło?? Nie wiem co powiedzieć...Budowlany_Laik swego czasu pisał, że wygrzewanei to około 3000kWh (COP=1) Ja wygrzewałem w okresie letnio-jesiennym PC i poszło dużo więcej kWh niż u ciebie..(latem bardziej wietrzyłem, jesienią tak naprawdę grzałem) To było dawno temu, ale w okolicy 700kWh? - Co jest na pewno bliższe wartości na wygrzewanie (uwzględniając bardzo wysoki COP jesienią) niż w twoim przypadku. Ja nie miałem ciśnienia, na perfekcyjne wygrzewanie (płytki+panele) - ale jak ktoś robi pod parkiet, to lepiej przyłożyć się do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 06.09.2020 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Cóż... ja parkietu mieć nie będę. 25 lat posiadania mi wystarczy. Jak będzie w pobliżu jakiś człowiek ze sprzętem do mierzenia wilgotności to może jeszcze raz sprawdzę tą metodą, bo zasialiście we mnie ziarno zwątpienia w umiejętności chłopaka, którego mi instalator na sprawdzenie przysłał. Jak to mówią, błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi.Na razie nakleiłem wczoraj w czterech miejscach folię i dziś dwie sprawdzane kompletnie suche a dwie sprawdzę pod dwóch dobach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.09.2020 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2020 Suchą folie to ja miałem po kilku dniach grzania. Jak chcesz w miarę pewny i prosty patent, to przyklejasz jakieś przeźroczyste pudełko w higrometrem w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.09.2020 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2020 Suchą folie to ja miałem po kilku dniach grzania. Jak chcesz w miarę pewny i prosty patent, to przyklejasz jakieś przeźroczyste pudełko w higrometrem w środku. Sprawdzałem dwoma higrometrami przez ostatnie 3 dni. Różnica wskazań pomiędzy przykrytym folią i bez to 6-8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel765 16.09.2020 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Z jednej strony za dnia pewnie większy COP choć nie mogę znaleźć danych o tak wysokich temperaturach jak obecnie a z drugiej mniejszy bo żeby grzać tylko raz potrzebuję wyższej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 16.09.2020 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Z jednej strony za dnia pewnie większy COP choć nie mogę znaleźć danych o tak wysokich temperaturach jak obecnie a z drugiej mniejszy bo żeby grzać tylko raz potrzebuję wyższej temperatury. Już piszę moja pc cuw pobiera powietrze z garażu w grudniu mierzyłem zużycie przy temp wody 45,5 st C w całym zakresie II strefy zużycie dobowe byo 1,7 kWh/dobę . koszt 68gr rocznie to wyszłoby 620kWh za ok 240 zł. silnik mam moc maxymalna 440 W ale pracuje na poziomie 350W przez około 5h na dobę. W lecie PC pracuje około 2h na sobę ale załozmy ze do szacunków przyjme ten grudzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 16.09.2020 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Gdybyś znał temp. wody przed i po grzaniu, to możesz samodzielnie to policzyć, gdyż ilość energii, która jest potrzebna do podgrzania jest wprost proporcjonalna do masy wody, ciepła właściwego oraz różnicy temp. Potem tylko przeliczysz na złotówki w zależności od taryfy i voila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 16.09.2020 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Z jednej strony za dnia pewnie większy COP choć nie mogę znaleźć danych o tak wysokich temperaturach jak obecnie a z drugiej mniejszy bo żeby grzać tylko raz potrzebuję wyższej temperatury. nie ma to prostej odpowiedzi...zbyt dużo czynników wchodzi w grę...cyrkulacja, rozbiór wody itd... Może żwyczajnie to policz na podstawie odczytów licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.09.2020 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Za wrzesień 5 kWh za samo CO. Koszt 1,5zl. Trzy ostatnie dni września grzane. W sumie 2,5 godziny pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts