Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Ja mam pomiar energi z 8 rano do 20 i wychodzi mi 1,08 kwh - nie wiem gdzie jest błąd. Zbiornik cwu nie był ładowany.

Ma ktoś jakąś radę?

Podepnij do tego licznika energii samą żarówkę 15W (taką od lodówki albo piekarnika) i sprawdź ile Ci nabije w ciągu godziny albo w ciągu 10godzin.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba Ci zero ucięło. Albo to nie było wygrzewanie.

Nic mi się nie ucięło. Instalator zalecił mi ustawianie ręczne i skrócił program kilka dni, bo wygrzewanie robiłem kiedy było gorąco i nie było sensu grzać w niskich temperaturach. tylko zacząłem od 27stC. W sumie 22 doby , później pomiar wilgotnościomierzem i OK.

Program podobny do tego z postu #286 https://forum.muratordom.pl/showthre...3%B3wki/page15

Edytowane przez Pytajnick

Zgadzam się kolegą, który napisał, że to nie było wygrzewanie. Nawet zakladając bardzo wysoką sprawność podczas tego wygrzewania, to ilość energii jest 2-2,5 raza za mała.

Czyli muszę szukać innej osoby do pomiaru?

A może jest ktoś na forum, kto robił wygrzewanie pompą ciepła latem i może napisać ile kWh mu poszło??

A może jest ktoś na forum, kto robił wygrzewanie pompą ciepła latem i może napisać ile kWh mu poszło??

Ja z tym zerem nie żartowałem. Tyle mniej więcej mi poszło na zejście do odpowiedniej wilgotności wylewki pod parkiet. 100m2 grubości 9-10cm i 60m2 grubości 7-8cm. Zaczynałem pod koniec czerwca. Skończyłem w okolicach listopada.

Nie wiem co powiedzieć...Budowlany_Laik swego czasu pisał, że wygrzewanei to około 3000kWh (COP=1)

Ja wygrzewałem w okresie letnio-jesiennym PC i poszło dużo więcej kWh niż u ciebie..(latem bardziej wietrzyłem, jesienią tak naprawdę grzałem)

To było dawno temu, ale w okolicy 700kWh? - Co jest na pewno bliższe wartości na wygrzewanie (uwzględniając bardzo wysoki COP jesienią) niż w twoim przypadku. Ja nie miałem ciśnienia, na perfekcyjne wygrzewanie (płytki+panele) - ale jak ktoś robi pod parkiet, to lepiej przyłożyć się do tematu.

Cóż... ja parkietu mieć nie będę. 25 lat posiadania mi wystarczy.

Jak będzie w pobliżu jakiś człowiek ze sprzętem do mierzenia wilgotności to może jeszcze raz sprawdzę tą metodą, bo zasialiście we mnie ziarno zwątpienia w umiejętności chłopaka, którego mi instalator na sprawdzenie przysłał. Jak to mówią, błędów nie popełnia tylko ten, kto nic nie robi.

Na razie nakleiłem wczoraj w czterech miejscach folię i dziś dwie sprawdzane kompletnie suche a dwie sprawdzę pod dwóch dobach.

Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Z jednej strony za dnia pewnie większy COP choć nie mogę znaleźć danych o tak wysokich temperaturach jak obecnie a z drugiej mniejszy bo żeby grzać tylko raz potrzebuję wyższej temperatury.

Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy. Z jednej strony za dnia pewnie większy COP choć nie mogę znaleźć danych o tak wysokich temperaturach jak obecnie a z drugiej mniejszy bo żeby grzać tylko raz potrzebuję wyższej temperatury.

Już piszę moja pc cuw pobiera powietrze z garażu w grudniu mierzyłem zużycie przy temp wody 45,5 st C w całym zakresie II strefy zużycie dobowe byo 1,7 kWh/dobę . koszt 68gr rocznie to wyszłoby 620kWh za ok 240 zł. silnik mam moc maxymalna 440 W ale pracuje na poziomie 350W przez około 5h na dobę.

W lecie PC pracuje około 2h na sobę ale załozmy ze do szacunków przyjme ten grudzień

Co wychodzi taniej? Podgrzanie CWU raz dziennie do 50*C w godzinach 13-16 czy podgrzanie dwukrotne powiedzmy do 45*C raz w godzinach 13-16 a drugi w nocy.

Gdybyś znał temp. wody przed i po grzaniu, to możesz samodzielnie to policzyć, gdyż ilość energii, która jest potrzebna do podgrzania jest wprost proporcjonalna do masy wody, ciepła właściwego oraz różnicy temp. Potem tylko przeliczysz na złotówki w zależności od taryfy i voila.

nie ma to prostej odpowiedzi...zbyt dużo czynników wchodzi w grę...cyrkulacja, rozbiór wody itd...

Może żwyczajnie to policz na podstawie odczytów licznika?

• 2 weeks później...