Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za październik na podliczniku do PC przybyło 374 kWh (ogrzewanie domu i wody). Grzeję około 130 m2 - ocieplenie ścian 13 cm styropianu i w miarę dobrze ocieplony strych.

Temperatury około 23 st.C. z wyjątkiem pokoju 22 m2 pod sypialnia, gdzie staram się mieć nie więcej jak 21 st.C. gdyż na piętrze jest sypialnia. W sypialni pilnuję by nie było więcej niż 20 st.C. - max to 21 st.C., ale nie "zbijałem" klimą. Nie mierzyłem ile zużyła klimatyzacja pod sypialnią- jest włączana sporadycznie by było cieplej w czasie picia kawy w pokoju 22 m2 (pod sypialnią).

Wszystką EE czerpię z "własnego prądu" i mimo tego jest spora nadwyżka.

Podsumowanie pierwszego roku pracy gruntowej pompy ciepła HCT 9,4 kW.

Uruchomienie 08.11.2019 r. licznik zużycia prądu – 0 kWh.

Dzisiejsze – 08.11.2020 r. – wskazanie licznika – 2521 kWh.

Pisałem już o tym wcześniej, mieszkam od 29.02.

Do tego czasu temp. w domu od 18C i sukcesywnie podnoszona do 21,6C. Bez zużycia prądu na CWU (poza pierwszym nagrzaniem zasobnika). Trwały prace wykończeniowe, brak części izolacji oraz drzwi do przestrzeni nieogrzewanych (strych) lub słabo ogrzewanych (garaż), masa wilgoci w domu, non-stop wejście i wyjścia z domu, uchylana brama garażowa etc (wiadomo jak to jest przy wykańczaniu).

Po tym czasie normalne mieszkanie, temp. w domu na wiosnę 21,6 (histereza 0,4), teraz mam ustawione na 21,8 (histereza 0,2) – generalnie duża bezwładność grubej wylewki, silikatów oraz monolitycznego stropu dają przez większość czasu temp. w dzień trochę ponad 22C, która trochę spada na noc. Wtedy też PC się załącza. Mam ustawiony kaganiec na tanią taryfę.

Muszę zaznaczyć jedną rzecz – w tej chwili oczywistą, ale za kilka lat jak ktoś to będzie czytał, takie oczywiste może nie być – mieliśmy ciepłą zimę 2019/2020. Pompa ani razu nie uruchomiła mi się na grzanie w dziennym okienku taniej taryfy. Kiedy przyjdą mrozy pompa zacznie pracować również w dzień, co winno spłaszczyć jeszcze bardziej przebieg krzywej temp.

Efektem kagańca jest zużycie prądu tylko w taniej taryfie.

Przez ten rok miałem ofertę indywidualną, gdzie cena 1 kWh = 0,32 zł.

Stąd ów cały rok pracy pompy to 806,72 zł.

Zaczynam od jutra „powtarzać” określone miesiące w grzaniu. Zobaczymy jak te zeszłoroczne zużycia prądu, specyficznie warunkowane, przełożą się na teraźniejsze.

Jak dotąd owe 8 dni listopada br. pochłonęło 56 kWh.

Miałem nie pisać o zużyciu energii, ale gdzieś wcześniej pojawił się wątek o wielkich oszczędnościach co do PC G-W, a pozwolicie, że podepszę się zużyciem ,,ProStaś", który za m-c pazdziernik miał - 161 kWh

a w okresie 01-09.11 - 56kWh, przypomnę,że jego dom, to nowy budynek, budowany w technologii energooszczędnej i całośc w podłogówce.

U mnie zużycie za m-c pazdziernik - 177 kWh,

a okres 01-09.11 - 59 kWh, temperatura w domu zawsze 22-22.5, histereza 0.4st/c

Miałem nie pisać o zużyciu energii, ale gdzieś wcześniej pojawił się wątek o wielkich oszczędnościach co do PC G-W, a pozwolicie, że podepszę się zużyciem ,,ProStaś", który za m-c pazdziernik miał - 161 kWh

a w okresie 01-09.11 - 56kWh, przypomnę,że jego dom, to nowy budynek, budowany w technologii energooszczędnej i całośc w podłogówce.

U mnie zużycie za m-c pazdziernik - 177 kWh,

a okres 01-09.11 - 59 kWh, temperatura w domu zawsze 22-22.5, histereza 0.4st/c

Ja podaję zużycie z niezależnego (nie mającego nic wspólnego z pompą ciepła podlicznika), Ty zaś:

Zużycie wg. licznika pompy ( tu można dodać +5_10% ) od 01.09 -30.04 - 3100kWh

Popatrzmy zatem na bardziej "zimowe" warunki

Zużycie za m-c marzec

CWU + CO - 498kWh, COP - 3,7

Taryfa g11

.

A zatem lecisz na g11 i wykorzystujesz dzienne grzanie i wyższe temp. DZ dla Twojej PC (na noc obniżasz temp. by pompa się tak często nie załączała). Ile to g11 wynosi? 0,57 zł.?

Stan podlicznika 1742 kWh

31 dni marca to 342 kWh. Ergo 11,03 kWh/dzień.

Marzec był zimny, ja już wówczas też mieszkałem też wszystko na prąd, 3 osoby.

Ja za marzec zapłaciłem, a grzeję tylko w taniej taryfie = 109,44 zł.

Ty za marzec zapłaciłeś 283, 86 zł.

Ale skoro przywołany został październik, moje 161 kWh = 51,52 zł., Twoje 177 kWh = 100,89 zł.

No cóż, poczekajmy na prawdziwą zimę.

Masz rację, mam g11 ( od 3lat 0,55zł ), bo tak mi wygodniej, grzeję wtedy kiedy jesteśmy w domu, ale przecież tu wiekszość twierdzi, że przechodząc na g12 i tak większość zużycia będę mial w taniej, nie ważne, to nie na temat.

Podaję zuzycie z pompy, bo jak już stwierdziłem i opomiarowałem moja pompa pokazuje dokładnie, mawet o te 5% procent sie nie myli.

Zużycie bytowe dzienne w lecie ok. 8.5-9 kWh, teraz w zimie bliżej 9.5 kWh

To nie jest na temat, ale nadmienię, że mam bardzo suchy dom, w lecie chłodny, w zimie ciepły.

Całe zuzycie energii ( wg. licznika ) - za okres 01.10 - 12.11.2020 - 691 kWh ( nie mówmy o kosztach w zł. bo to odrębny temat ).

Nadmieniam jeszcze raz, moje ogrzewanie w całości oparte jest na grzejnikach, a te z założenia ( wg. fachowców) podnoszą zużycie o min. 20% w stosunku do podłogówki.

To nie jest na temat, ale nadmienię, że mam bardzo suchy dom, w lecie chłodny, w zimie ciepły.

.

Nie do końca to nie jest ten temat.

Dom domowi równy nie jest, podobnie jak przyzwyczajenia domowników i miejsce usytuowania, a tym samym pogoda.

Sam napisałeś, że spalałeś przed założeniem PC 3,5 tony węgla w śmieciuchu na sezon.

Przyjmując ok. 6,67 kWh/1 kg węgla (dla wartości opałowej 24Mj/kg) i sprawność takiego układu (jako całości) około 60% to wyjdzie nam, że dom potrzebował ok. 14.000 kWh (nie wiem, czy na CO, czy na CO i CWU).

Wychodzi, że masz ciepły dom. A obecne, i za ubiegły sezon grzewczy, temperatury są łaskawe dla powietrznych PC.

Ale jak pokazał marzec wystarczy, że zrobi się trochę chłodniej...:cool:

Tyle( 3.5t węgla ) zużywałem przed założeniem pompy, gdy ją załozylem, to w tym samym sezonie dodatkowo ociepliłem ściany 10cm grafit.

Nikt, nie mówił, że mam zimny dom, przypuszczam, że na tę chwilę może się równać z zapotrzebowaniem w energię z tymi domami co sa dzisiaj budowane.

Ale tak jak nadmienialem, mam grzejniki, a to stanowczo podnosi koszty wg. fachowców, ale mogą się mylić.

A co do tego, że poczekamy jak będą zimy, to tu właśnie jest sedno tematu. Kiedy?

Ale tak jak nadmienialem, mam grzejniki, a to stanowczo podnosi koszty wg. fachowców, ale mogą się mylić.

Jak piszesz - masz przewymiarowane grzejniki. I o to chodzi - im bardziej przewymiarowane w stosunku do potrzeb grzania śmieciuchem, tym mniejsze koszty.

Główna różnica w stosunku do podłogówki to konieczność grzania przez 24 godziny na dobę. Ale dzięki temu potrzebna jest pompa o znacznie mniejszej mocy, czyli sporo tańsza w zakupie.

Te koszty przy grzejnikach wcale nie muszą być jakieś duże. Ja mam PC teraz 3 sezon, dwa poprzednie kosztowały ok. 1750 2018/2019 i 1450 2019/2020 na CO. Pierwszy sezon grzałem z ok. 30% ubytkiem czynnika :(.

Kosztów nie liczę, tylko odnotowuję (podlicznik na PC), więc od czasu do czasu zgodnie z tematem wątki podaję zużycie energii.

PC uruchomiłem 16.07.2019 r. i na c.o. i c.w.u. do 16.07.2020 poszło nieco ponad 4800 kWh.

Do 10.06.2020 jednostka zewnętrzna była z 2008 rok o mocy 8,5 kW, a teraz z września 2018 r. (leżak magazynowy) o mocy 6 kW tej samej firmy na R410A.

Czas pokaże ile pójdzie kWh.

Jest na FM bliźniaczy temat, ale dotyczący zużycia energii przy grzaniu PC w domach, gdzie są same grzejniki.

"Stara" jednostka zewnętrzna "grzecznie" czeka w garażu, może będzie miała kolejne swoje "5 minut". Ale to inny temat, więc się nie rozpisuję by nie zaśmiecać wątku.

Dawno mnie tutaj nie było... 15555kwh - tyle zużyła pompa od czasu jej uruchomienia do dziś. Pompa odpalona w październiku 2016, od listopada grzane normalnie, w grudniu się wprowadziliśmy. 4 lata. W 2016 była jeszcze zima - w latach następnych już sporo cieplej. W tym okresie zapłacilem 13718zł na rachunek PGE za 29651kwh. Pompa pobrała połowę. Grzanie w G12w. Cena 1kwh = 0,46zł w całym okresie, w 2020 już 0,49zł.

Od tego miesiąca działa już fotowoltaika.

• 3 weeks później...