Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

To ile taki chiński licznik przekłamuje? :D

Pierwsza fotka licznika w temacie ogrzewania jest z 31.10.2020 ze stanem 399kWh. Wcześniej było wygrzewanie posadzki latem i sprawdzanie chłodzenia podłogą.

Wszystkie fotki na fotosiku mają daty kiedy były robione..

PC przecież nie chodzi non stop. Sterowana jest pogodówką + programator wewnętrzny (wpływ 10% cokolwiek to znaczy).

Jeśli masz na styropianie od razu położony tynk, bez wypełnienia pianką wszelkich szpar to OK, bo to Twój dom. U mnie jednak będzie inaczej i właśnie kończę 'pianowanie' a to nie jest grzanie 24/24h tylko powinno być MOJE zużycie to 11kWh --grzanie na harmonogramie.

PS - mój licznik nie oddziela CO od CWU. Zlicza jedno i drugie.

- Ja nigdzie nie pisalem że licznik przekłamuje, a raczej podlicznik, to ty powinieneś wiedzieć jak liczy .Ja takiego nie mam.

-Wygrzewanie posadzki to grzanie pewnie jeszcze robione w lecie .po za tym pisałeś ze temp w domu do 20*C a do 20* to może być i 17* jak i 19* no i sporadycznie 20* -Jak w definicji .

-Tak właśnie to mialem na mysli co napisałeś Cyt. PC przecież nie chodzi non stop. Sterowana jest pogodówką + programator wewnętrzny A to nie jest grzanie 24h czyli /doba

- nigdzie nie pisalem o swoim ocieleniu - Pisalem o twoim sam napisałeś że masz położony tylko styropian .Myślałem że stypopian to rzecz nadrzędna a nie pianka. Przykro mi że masz tak paskudnie położony ze trzeba go wypelniać pianką aby było ciepło.

-Ja mam wełnę fasadową Jak chcialeś mostki ograniczyć to trzeba było zlecić przyklejenie 2 x 10cm a 1 pojedynczy 20cm czy tam jakiś inny.

Edytowane przez -voymar-

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

- Ja nigdzie nie pisalem że licznik przekłamuje, a raczej podlicznik, to ty powinieneś wiedzieć jak liczy .Ja takiego nie mam.

-Wygrzewanie posadzki to grzanie pewnie jeszcze robione w lecie .po za tym pisałeś ze temp w domu do 20*C a do 20* to może być i 17* jak i 19* no i sporadycznie 20* -Jak w definicji .

-Tak właśnie to mialem na mysli co napisałeś Cyt. PC przecież nie chodzi non stop. Sterowana jest pogodówką + programator wewnętrzny A to nie jest grzanie 24h czyli /doba

- nigdzie nie pisalem o swoim ocieleniu - Pisalem o twoim sam napisałeś że masz położony tylko styropian .Myślałem że stypopian to rzecz nadrzędna a nie pianka. Przykro mi że masz tak paskudnie położony ze trzeba go wypelniać pianką aby było ciepło.

-Ja mam wełnę fasadową Jak chcialeś mostki ograniczyć to trzeba było zlecić przyklejenie 2 x 10cm a 1 pojedynczy 20cm czy tam jakiś inny.

Skoro drążysz - pianką ocieplam szczyty od wewnątrz, na nieużytkowym poddaszu, bo mi się nie chce gimnastykować ze styropianem w zakamarkach. To spory mostek w przypadku nieocieplenia. Na dodatek zawsze wszystkie pionowe i poziome połączenia (ale po co to panu) skosy, belki itd itp.

20st miałem ustawione na sterowniku w grudniu, kiedy nie mieszkaliśmy tylko urządzaliśmy mieszkanie. Mieszkamy od Sylwestrowej nocy.

Tajo zapytał, ja odpowiedziałem, że od początku miesiąca średnia zużycia to 11kWh/dobę,

No ale...posty nabijamy :D

Edytowane przez Pytajnick

Skoro drążysz - pianką ocieplam szczyty od wewnątrz, na nieużytkowym poddaszu, bo mi się nie chce gimnastykować ze styropianem w zakamarkach. To spory mostek w przypadku nieocieplenia. Na dodatek zawsze wszystkie pionowe i poziome połączenia (ale po co to panu) skosy, belki itd itp.

20st miałem ustawione na sterowniku w grudniu, kiedy nie mieszkaliśmy tylko urządzaliśmy mieszkanie. Mieszkamy od Sylwestrowej nocy.

Tajo zapytał, ja odpowiedziałem, że od początku miesiąca średnia zużycia to 11kWh/dobę,

No ale...posty nabijamy :D

Oki ile napisałeś niech tak będzie nie moja sprawa. . Po kiego licha ocieplać skosy skoro są nieużytkowe. Przecież wystarczy sam strop docieplić. Jak ma ta elewacja wyglądać jak do wysokości ( szczytów ) ocieplone a wyżej NIE? No chyba że przed oczami mam inny dom niż twój ( inaczej go widzę )

Oki ile napisałeś niech tak będzie nie moja sprawa. . Po kiego licha ocieplać skosy skoro są nieużytkowe. Przecież wystarczy sam strop docieplić. Jak ma ta elewacja wyglądać jak do wysokości ( szczytów ) ocieplone a wyżej NIE? No chyba że przed oczami mam inny dom niż twój ( inaczej go widzę )

Docieplanie ścian na nieużytkowym poddaszu ma sens. Jest tam niemal tak samo zimni jak na zewnątrz. Na zewnątrz jest całość ocieplona :D Uff...chyba już wszystko rozwiązaliśmy ?

Zaobserwowałem, że grudzień ma zużycie o prawie 50kwh mniejsze, w styczniu prawie 80kwh, pomimo, że styczeń 2020 miał średną temp 2,2 a w 2021 -1,2. W końcu zalapałem, akwarium działa jak grzejnik 500litrów wody(24st)+558 wat oświetlenia t5 zrobiło swoje, baniak pobiera miesięcznie 160-200kwh prądu to chociaż cześć ogrzewa dom. Gorzej będzie latem......

Czas na podsumowanie stycznia

864 kwh na co i cwu (co tylko w tanich okienkach g12w)

Bestia ze wschodu nie zrobiła na pompie żadnego wrażenia, najniższa temp zanotowana -21, grzałki się nie załaczyły

Jak na grzanie tylko w taniej taryfie to jestem zadowolony. Cwu grzane do 49 stopni, histereza 10 stopni, zasobnik 200l srednio 2x dziennie grzany, jeden cykl grzania cwu to 3,2 kwh. Obstawiam takie wysokie zuzycie przez zbyt mala wezownice w zasobniku, mam tylko 1,9m2.

Temp w domu waha sie miedzy 21,5-22,5 niestety ciezko jest utrzymac temp w domu na stalym poziomie grzejac tylko w taniej taryfie, ale w dalszym ciagu jest to komfortowa temperatura dla nas

Edytowane przez cpk