Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie podawanie 500kWh czy tam 250kWh ma się ni jak nic to nie daje bez podania czy ta temp jest przez 24h/doba czy tylko w nocy i przede wszystkim ILE? 22*C czy 23*C/24h/doba. Bo takie pisanie U mnie za marzec 760 czy tam 231 o to d..e potłuc,

Można potłuc, można wsadzić. Są osobo co piszą podobnie i jakoś nikt się nie czepia.

Czasami po kilki latach nie chce się bawić w cyferki a czasami po prostu brak czasu na pełne śledzenie bo są rzeczy ważne i ważniejsze. Wolę te 5min poświęcić dzieciakom niż spuszczać się nad tabelkami i cyferkami. W okresie przejściowym nie śledzę czy jest 23, czy 22,5 czy nawet 22 stopnie. A jak słońce dogrzeje 24 lub więcej.

Można potłuc, można wsadzić. Są osobo co piszą podobnie i jakoś nikt się nie czepia.

Czasami po kilki latach nie chce się bawić w cyferki a czasami po prostu brak czasu na pełne śledzenie bo są rzeczy ważne i ważniejsze. Wolę te 5min poświęcić dzieciakom niż spuszczać się nad tabelkami i cyferkami. W okresie przejściowym nie śledzę czy jest 23, czy 22,5 czy nawet 22 stopnie. A jak słońce dogrzeje 24 lub więcej.

Ale chyba da się odczuć ,jak i po godz grzania Nikt nie wymaga abyś podawał co 0,5*C Wystarczy podać przedział 22,5---23,4*C/24h i po sprawie.

• 4 weeks później...

To chyba pierwszy miesiąc gdy u mnie wychodzi mniej niż u Ciebie - u mnie na liczniku 250. Miesiąc był zimny, ale w te słoneczne dni pompa pracowała zdecydowanie mniej.

W tym miesiącu nawilżacz wziął 20kWh, ale garaż otwierałem zdecydowanie mniej bo serwisuje auto w wolnych chwilach.

Temperatura jak zawsze >22.5.

Ale mam też wyższe temperatury na wyjściu, więc myślę, ze na jedno wychodzi.

Moje DZ też słabo się regeneruje w sumie. Nie wiem jak u Ciebie z zyskami słonecznymi, ale u mnie było w 2 połowie kwietnia sporo dni, że się w ogóle nie włączała pompa. Trochę zyskuję teraz grzejąc CWU, jak w domu mam powyżej 23.5 to włącza się chłodzenie pasywne i wtedy temperatury Dz na wejściu mam koło 14 stopni.

Kwiecień wszamał na CO i CWU 225kWh ...może z 5kWh mniej, bo zapomniałem wczoraj zdjęcie zrobić :D

Specjalnie dla kol. voymara - PC chodzi kiedy jej się chce, na sterowniku wewnętrznym 22,5st, całodobowo, bo nie widzę sensu zmieniania na nim ustawień mając podłogówkę, w domu 3 osoby, które oprócz pryszniców 21 razy korzystały z wanny.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/d76c38c1038679df - początek miesiąca

https://www.fotosik.pl/zdjecie/bda53e0e7952a55c - koniec miesiąca