Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie nasuwa się takie: Czy w domu przez 24h x 30dni jest np.23*C Bo jak tak to wynik rewelacja.

23C to nie zawsze, ale nigdy nie widziałem mniej jak 22C. Nie mam bufora. Pompa podaje od razu w rozdzielacze. Mam wyłączoną grzałkę. Pompa chodzi samopas, tylko na krzywej, 22/+12 28/-8. Grzanie wody w zasobniku też bez harmonogramu tylko od delty. Wiem, że wyniki ze smartclouda, ale różnica na podliczniku jest znikoma.

Listopad już zimniejszy, do dzisiaj 70kWh

Screenshot-20211113-230114-Chrome.jpg

Screenshot-20211113-230124-Chrome.jpg

Screenshot-20211113-231411-Chrome.jpg

Edytowane przez Awinion

przy szkieletowce to swietny wynik, az sie nie chce wierzyc ze tak malo... ja odpalilem w niezamieszkanym jeszcze domu ogrzewanie na 17stC, z jednokrotnem nabiciem CWU 270L od 17/11 przez 25 dni pompa wciagnela 138kWh...

Nie martw się. Jak rok temu odpalałem PC to w miesiąc pociągnęła 550kWh. Ale zawsze są takie początki. W sumie w rok zjadła 2300kWh.

23C to nie zawsze, ale nigdy nie widziałem mniej jak 22C. Nie mam bufora. Pompa podaje od razu w rozdzielacze. Mam wyłączoną grzałkę. Pompa chodzi samopas, tylko na krzywej, 22/+12 28/-8. Grzanie wody w zasobniku też bez harmonogramu tylko od delty. Wiem, że wyniki ze smartclouda, ale różnica na podliczniku jest znikoma.

A jakie zużycie z podlicznika ?

Bo już wielokrotnie było że to co podaje pompa to zwykłe bzdury i jedynie prawdziwe realne zużycie to z podlicznika.

U mnie pompa pokazuje 138 a z podlicznika wychodzi że 164 kWh

Wielokrotnie już było pisane że jak ktoś nie ma podlicznika to niech daruje sobie podawanie "wyników" , bo w większości są one nieprawidłowe i mocno odbiegają od rzeczywistości i jedynie wprowadzają w błąd ..

Sam widzisz że różnica w Twoim przypadku to 20% a były osoby które informowały o nawet 50% różnicy ..

W moim przypadku:

-nowy dom zamieszkały od miesiąca, 5 osób, temperatura wahająca się w pomieszczeniach od 24 do 22,5 C.

- na CWU i CO w październiku wyszło mi zużycie z podlicznika 439 kw/h do daje 14,2 kw/h dziennie. Grzane w G12w, pompa praktycznie cały czas na ruchu (inwerter)

Nie wiem czy to dużo czy mało. Dom nowy więc zużycie z czasem może będzie niższe, w XI przewidziany montaż PV 6,93 KW/p

U mnie na razie dziennie bierze około 20kw. Samsung 8kw mono, podłogowa po całości. Kończę dach ocieplać pierwsza warstwa. Elewacja 20cm grafit 0.032. druga warstwa poleci dopiero po nowym roku, mam nadzieję że wynik spadnie

Spadnie z pewnością. Jak Ty chodzisz bez czapki w taką temperaturę to też pewnie jest Tobie chłodniej ;)

Listopad już zimniejszy, do dzisiaj 70kWh

Screenshot-20211113-230114-Chrome.jpg

Screenshot-20211113-230124-Chrome.jpg

Screenshot-20211113-231411-Chrome.jpg

Czy Aquarea Service Cloud jest tylko dla instalatorów/serwisantów? Czy ja jako użytkownik mogę się tam zarejestrować i mieć dostęp do tych wszystkich fajnych opcji jakie są w pompie a które nie są dostępne przez Aquarea Smart Cloud? :)

Aquarea Service Cloud jest dla instalatorów/serwisantów oraz użytkowników.

Dzięki za szybką odpowiedź. A czy skoro nadałem dostęp do mojego urządzenia instalatorowi to czy mogę jednocześnie również nadać go sobie? Na Smart Cloud nie widzę teraz żadnej opcji aby dodać kolejnego użytkownika :/

Panas T-cap 9kW Dom: 130m2 podłogówki + 70m2 kaloryfery (piwnice, garaż), 4 osoby, temp 21-23C piwnice 18-20C, garaż 12C

Pierwszy sezon 3980kWh

Drugi sezon 4800kWh

Czy używacie harmonogramu w celu oprawy sprawności COP pompy?

A u Ciebie pompa chodzi 24h czy harmonogram? te zużycie to z CWU czy same CO ?

T-CAP gen F czy H ? 1 czy 3 fazy?