Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W tym roku mamy świeżą dębinę po 109 od MP3. Iglaki po 78, Drewno prosto z lasu do cięcia i łupania.

Oglądam Wasze koszty. Trochę mało miejsca mam na działce (planowany mały sadzik) i gdyby nie to, może skusiłbym się jednak na jakąś tańszą pompę.

Edytowane przez klaudiusz_x

Pytanie raczej do użytkowników pc Nibe 1240F: czy w standardowej automatyce tego urządzenia jest możliwość wymuszenia grzania cwu w określonych godzinach doby?, chodzi mi o grzanie tylko w taniej taryfie.

Witam

Nie znam tej pompy, zasadniczo zasobnik jest podgrzewany do zadanej temperatury, co w sytuacji kiedy zabraknie ciepłej wody w ciągu dnia ? Nie wydaje mi się, żeby była taka możliwość podgrzewu.

Pozdr.

Może zbyt szybko hajcujesz lub masz kominek za dużej mocy? Próbowałeś palenia od góry?

Kominek 14kW, palenia od góry nie próbowałem, a pali się dość szybko bo co chwilę dokładam nowe drewno. Nawet jak przymknę szyber to ogień jest dość spory. U mnie jedynie to mogę WM dać na full i podgrzewać powietrze zew. tym z salonu ale to raczej kiepski pomysł.

Dziury w suficie nie mogę zrobić bo sufit w salonie robi za dach ;-) .

Po kilku godzinnym paleniu na klatce schodowej robi się ciepło , myślę że jak będę palił nonstop 3 dni to ciepło dojdzie do piętra ;-) ( nie ma to jak kotłownia w salonie ;-) )

LIwko ma rację, spróbuj palenia od góry.

Kominek ma masakryczną moc w stosunku do zapotrzebowania domu....

ja mam kominek 16kw, a zapotrzebowanie w największe mrozy na cały dom w okolicy 5,5kw!

jak nie ograniczysz prędkości spalania (a to powoduje spalanie od góry) to robi się sauna w salonie....

przy rozpalaniu od góry w kominku paliło sie pół dnia, szyba pozostawała czysta, ale i tak u mnie salon był przegrzewany :D (nawet jak włączyłem turbine DGP ogrzewająca górę)

dlatego nie polecam kominka nikomu, kto wcześniej nie mieszkał w domu z kominkiem i go aktywnie użytkował - bo często gęsto będzie to niepotrzebny wydatek...

Nie polecasz bo dałeś babola z mocą;)

Mój kominek ma od 6 do 10 kW. Paląc od góry absolutnie nic nie przegrzewa.

Polecam:yes: