Liwko 26.09.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 masz idealnie ustawiony chyba pod klatką schodową? Niemal dokładnie. http://projekty.muratordom.pl/projekt_ciekawy-wariant-i,317,0,0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.09.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 a macie rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka po całym domu ? Nie, bo nie traktuje go jako urzadzenia grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.09.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 (edytowane) W tym roku mamy świeżą dębinę po 109 od MP3. Iglaki po 78, Drewno prosto z lasu do cięcia i łupania.Oglądam Wasze koszty. Trochę mało miejsca mam na działce (planowany mały sadzik) i gdyby nie to, może skusiłbym się jednak na jakąś tańszą pompę. Edytowane 26 Września 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 27.09.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ja też właśnie nie mam rozprowadzenia ciepła , u mnie jest bardzo duża różnica temperatur między dołem a piętrem jak palę w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Bo masz wysoki salon. To cieplo nie ma chyba jak sie z niego "wydostac". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 27.09.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Pytanie raczej do użytkowników pc Nibe 1240F: czy w standardowej automatyce tego urządzenia jest możliwość wymuszenia grzania cwu w określonych godzinach doby?, chodzi mi o grzanie tylko w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.09.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Bo masz wysoki salon. To cieplo nie ma chyba jak sie z niego "wydostac". może trzeba zrobić dziurę w suficie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.09.2012 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Ja też właśnie nie mam rozprowadzenia ciepła , u mnie jest bardzo duża różnica temperatur między dołem a piętrem jak palę w kominku. Może zbyt szybko hajcujesz lub masz kominek za dużej mocy? Próbowałeś palenia od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 może trzeba zrobić dziurę w suficie ... Kamieniarz nad sufitem salonu ma dach, wiec straty ciepla moga byc znaczne przy takim rozwiazaniu, ale pomysl ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 27.09.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Pytanie raczej do użytkowników pc Nibe 1240F: czy w standardowej automatyce tego urządzenia jest możliwość wymuszenia grzania cwu w określonych godzinach doby?, chodzi mi o grzanie tylko w taniej taryfie. Witam Nie znam tej pompy, zasadniczo zasobnik jest podgrzewany do zadanej temperatury, co w sytuacji kiedy zabraknie ciepłej wody w ciągu dnia ? Nie wydaje mi się, żeby była taka możliwość podgrzewu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.09.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Nie wydaje mi się, żeby była taka możliwość podgrzewu. Ustawiasz godziny taniej taryfy i "podbicie" temperatury o zadana wartosc. Sprawdza sie swietnie i nie ma opcji ze zabraknie CWU. NAjwyzej bedzie nie tak goraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 28.09.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Może zbyt szybko hajcujesz lub masz kominek za dużej mocy? Próbowałeś palenia od góry? Kominek 14kW, palenia od góry nie próbowałem, a pali się dość szybko bo co chwilę dokładam nowe drewno. Nawet jak przymknę szyber to ogień jest dość spory. U mnie jedynie to mogę WM dać na full i podgrzewać powietrze zew. tym z salonu ale to raczej kiepski pomysł. Dziury w suficie nie mogę zrobić bo sufit w salonie robi za dach . Po kilku godzinnym paleniu na klatce schodowej robi się ciepło , myślę że jak będę palił nonstop 3 dni to ciepło dojdzie do piętra ( nie ma to jak kotłownia w salonie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2012 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ja mam kominek 8kW (moc nominalna) i po przymknieciu dolotu powietrza po ruszt (ma tylko dolot na szybe i nad palenisko) pali sie spokojnym ogniem bez okapcania szyby i absolutnie zadnego przegrzewania salonu.Masz po prostu u siebie kominek o za duzej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yarecky 28.09.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Ustawiasz godziny taniej taryfy i "podbicie" temperatury o zadana wartosc. Sprawdza sie swietnie i nie ma opcji ze zabraknie CWU. NAjwyzej bedzie nie tak goraca. Gdzie to mogę ustawić w menu? Posiadasz Nibe 1240F? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Nie. Nie bylo mnie stac na NIBE Mam to co w stopce. Odnioslem sie tylko do opinii kasprzyka ze "niedasie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.09.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 LIwko ma rację, spróbuj palenia od góry. Kominek ma masakryczną moc w stosunku do zapotrzebowania domu.... ja mam kominek 16kw, a zapotrzebowanie w największe mrozy na cały dom w okolicy 5,5kw! jak nie ograniczysz prędkości spalania (a to powoduje spalanie od góry) to robi się sauna w salonie.... przy rozpalaniu od góry w kominku paliło sie pół dnia, szyba pozostawała czysta, ale i tak u mnie salon był przegrzewany (nawet jak włączyłem turbine DGP ogrzewająca górę) dlatego nie polecam kominka nikomu, kto wcześniej nie mieszkał w domu z kominkiem i go aktywnie użytkował - bo często gęsto będzie to niepotrzebny wydatek... Nie polecasz bo dałeś babola z mocą Mój kominek ma od 6 do 10 kW. Paląc od góry absolutnie nic nie przegrzewa. Polecam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Kominek kominkowi nierowny. Ja wybralem taki rodzaj i model kominka. To piec kominkowy ("koza")http://www.romotop.pl/userfiles/fotoprodukt/meru---keramika_big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.09.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Dla klimatu zajebisty:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.09.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 No ta duza szyba zdecydowanie "przebija ogladalnoscia" CYFRE+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 28.09.2012 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 A u mnie bez zmian. Zużycie za ostatnie 3 tygodnie 5 kWh/d za 2,23 PLN brutto (tylko cwu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts