animuss 08.01.2022 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Ciekawe wnioski przy pompie buforowej COP-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 09.01.2022 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Buhahahahaha,,,,,, niezmiennie bawią mnie te YT-owskie mundrości.....dom 100m2 koszt ogrzewania nowego domu z OP gruntową pompą ciepła 1100 zł..... No i klasyka, cena kotła na paliwo stałe bez ceny komina i niezbędnego metrażu. Echh....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.01.2022 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Wszystko zależy od domu. Ja płacę 350zł za ogrzewanie, a inny w 100m2 domku kablami zapłaci te 4000zl. I gdzie te 26lat przewagi w nakładach..? Doradzanie przy wyborze ogrzewania to robota dla samobójcy. Błędy wykonawcze i projektowe zamordują każde wyliczenia. W takim słabym domku jak ktoś utknie z kablami to nic tylko sie wieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 09.01.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Od ponad dwóch lat używam powietrznej popy ciepła. Dziś zaprezentuje pobór prądu za 2021r i podpowiem jak zmniejszyć zużycie prądu. Porównam też koszty do kotła na miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.01.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 ... Doradzanie przy wyborze ogrzewania to robota dla samobójcy. Błędy .......... i projektowe zamordują każde wyliczenia. W takim słabym domku jak ktoś utknie z kablami to nic tylko sie wieszać. Napisz cos wiecej o tych błedach projektowych, wyliczenia i jak i projekt sa oparte na obliczeniach ozc. czy da sie zrobic zły projekt na rzetelnych obliczeniach ozc?, pewnie sie da jak sie ktos bardzo postara, ale jak sie prawidłowo liczy ozc i to i prawidłowo policzy projekt. Co do opłacalnosci danego rozwiazania to zaden projektant czy audytor nie jest jasnowidzem i nikt nie przewidzi cen nosników energii w przyszłosci, nawet najdokladniejsze obliczenia ozc i projekt nie pomogą jesli prognozy cen w przyszłosci nie zgodzą sie z przyjetymi do obliczen. Co do błedów wykonawczych to mozna to przewidziec w stopniu duzo wiekszym niz ceny energii, wystarczy przypilnowac, dozorowac znalezc doradcę, oczywiscie wszystkich błedów wykonawczych nie da sie calkowicie wyeliminiwac ale da sie je bardzo ograniczyc.Obliczenia nie uwzgledniają niedokladnosci wykonawcze bo i jak, nie została opracowana norma na poziom błedów wykonawczych totez metodyka obliczen ozc jej nie obejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 09.01.2022 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Buhahahahaha,,,,,, niezmiennie bawią mnie te YT-owskie mundrości.....dom 100m2 koszt ogrzewania nowego domu z OP gruntową pompą ciepła 1100 zł..... No i klasyka, cena kotła na paliwo stałe bez ceny komina i niezbędnego metrażu. Echh....... Wszystko zależy od tego czy ten 1100 to za sezon czy za rok :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 10.01.2022 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Napisz cos wiecej o tych błedach projektowych, wyliczenia i jak i projekt sa oparte na obliczeniach ozc. czy da sie zrobic zły projekt na rzetelnych obliczeniach ozc?, pewnie sie da jak sie ktos bardzo postara, ale jak sie prawidłowo liczy ozc i to i prawidłowo policzy projekt. Co do opłacalnosci danego rozwiazania to zaden projektant czy audytor nie jest jasnowidzem i nikt nie przewidzi cen nosników energii w przyszłosci, nawet najdokladniejsze obliczenia ozc i projekt nie pomogą jesli prognozy cen w przyszłosci nie zgodzą sie z przyjetymi do obliczen. Co do błedów wykonawczych to mozna to przewidziec w stopniu duzo wiekszym niz ceny energii, wystarczy przypilnowac, dozorowac znalezc doradcę, oczywiscie wszystkich błedów wykonawczych nie da sie calkowicie wyeliminiwac ale da sie je bardzo ograniczyc.Obliczenia nie uwzgledniają niedokladnosci wykonawcze bo i jak, nie została opracowana norma na poziom błedów wykonawczych totez metodyka obliczen ozc jej nie obejmuje. Jak tych wniosków słucham to tak : -murarz postawił dom -przyszło robic tynki i tynkarz mówi --Panie kto to stawiał? ściany krzywe -następnie płytkarz ---- Panie ! kto tynkował ? trzeba duuuuużo kleju nakładać itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.01.2022 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Jak tych wniosków słucham to tak : -murarz postawił dom -przyszło robic tynki i tynkarz mówi --Panie kto to stawiał? ściany krzywe -następnie płytkarz ---- Panie ! kto tynkował ? trzeba duuuuużo kleju nakładać itd. Zeby krzywo wytynkowac na prostych scianach trzeba sie troche natrudzic, zeby krzywo ułozyc płytki na prostych tynkach tak samo. A nie jest tak ze kazdy nastepny w przypadku błedow musi je poprawic po poprzedniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.01.2022 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Zeby krzywo wytynkowac na prostych scianach trzeba sie troche natrudzic, zeby krzywo ułozyc płytki na prostych tynkach tak samo. A nie jest tak ze kazdy nastepny w przypadku błedow musi je poprawic po poprzedniku? Pewnie że tak jak mówisz. Mi chodziło o to że TY zabezpieczasz się źle zrobioną izolacją przez poprzedników i dla tego audyt wychodzi inny. Dobra podpora. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 12.01.2022 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Nie chce zakładać oddzielnego tematu tylko po to aby zadać jedno pytanie - Czy ktoś wie ile lat Bosch robi pompy ciepła powietrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.01.2022 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Pewnie że tak jak mówisz. Mi chodziło o to że TY zabezpieczasz się źle zrobioną izolacją przez poprzedników i dla tego audyt wychodzi inny. Dobra podpora. Powodzenia. To Twoje zdanie, zeby nie powiedziec insynuacja, nie zabezpieczam sie bo nie ujmuję niedokladnosci wykonawczych w obliczeniach bo tego ując sie nie da. Ciekawe jak sie zabezpieczyc przed złym wykonaniem w przypadku projektu, budynek nie istnieje (jeszcze nie istnieje). Jak sie zabezpieczyc w przypadku budynku bez izolacji. Pytania mozna mnozyc. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 13.01.2022 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 to ja tylko przypomnę, że topik ten dotyczy zużycia pradu nie boscha, nie pomiarów, nie obliczeń ozc a co do zużycia prądu w listopadzie minęło 7 lat działania mojej pompy więc się podzielę wynikami z podlicznika. Podlicznik obejmuje grzanie CWU, CO, chłodzenie w lecie (domontowany moduł), wszelkie pompki i cyrkulacje... dom 160m2, sama podłogówka, w domu w ziemie parter 23-24, góra 21-22 https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A?e=qMAiJg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.01.2022 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Rzuciłem okiem na 2021 i porównałem z moimi wynikami. U mnie widzę istotne różnice między miesiącami zimnymi, a cieplejszymi, a u Ciebie te różnice są niewielkie. Przykładowo styczeń u mnie 760kWh, a u Ciebie 591Ale już na przykład kwiecień: 250 vs 543 u Ciebie.No i maj: 125 vs 427. - u mnie większość na CWU. Zastanawiam się z czego wynika u Ciebie taka różnica w ciepłych miesiącach. Marzec mieliśmy podobny, a potem już coraz większe różnice. Sumarycznie u mnie za cały rok wyszło 3700, wliczając wszystko jak u Ciebie - plus grzanie do 15-17 stopni garażu. Robiłeś OZC? Jestem ciekaw jakie poszczególne składniki mają wpływ na obciążenie cieplne budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.01.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 to ja tylko przypomnę, że topik ten dotyczy zużycia pradu nie boscha, nie pomiarów, nie obliczeń ozc a co do zużycia prądu w listopadzie minęło 7 lat działania mojej pompy więc się podzielę wynikami z podlicznika. Podlicznik obejmuje grzanie CWU, CO, chłodzenie w lecie (domontowany moduł), wszelkie pompki i cyrkulacje... dom 160m2, sama podłogówka, w domu w ziemie parter 23-24, góra 21-22 https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A?e=qMAiJg Masz zużycie w roku 2020 porównywalne z 2021. U mnie na CO w 2021 był wzrost o dobre 30% w porównaniu z 2020. Miesiące od stycznia do kwietnia włącznie oraz grudzień były znacząco chłodniejsze w 2021 niż w 2020. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2022 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Rzuciłem okiem na 2021 i porównałem z moimi wynikami. U mnie widzę istotne różnice między miesiącami zimnymi, a cieplejszymi, a u Ciebie te różnice są niewielkie. Przykładowo styczeń u mnie 760kWh, a u Ciebie 591 Ale już na przykład kwiecień: 250 vs 543 u Ciebie. No i maj: 125 vs 427. - u mnie większość na CWU. Zastanawiam się z czego wynika u Ciebie taka różnica w ciepłych miesiącach. Marzec mieliśmy podobny, a potem już coraz większe różnice. Sumarycznie u mnie za cały rok wyszło 3700, wliczając wszystko jak u Ciebie - plus grzanie do 15-17 stopni garażu. Robiłeś OZC? Jestem ciekaw jakie poszczególne składniki mają wpływ na obciążenie cieplne budynku. Pisał przecież że w lecie chlodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.01.2022 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Pisał przecież że w lecie chlodzenie. Chłodzenie pasywne, które bierze tyle co nic - tak jak u mnie. W okresie letnim się zgadza. Największe różnice są w okresie wiosennym i jesiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.01.2022 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Chłodzenie pasywne, które bierze tyle co nic - tak jak u mnie. W okresie letnim się zgadza. Największe różnice są w okresie wiosennym i jesiennym. Jeden toleruje temp wewnątrz 21*C jak na zewnątrz jesienią jest +15*C Inny musi mieć w domu min.22,8*C ( ja do takich należę ) i nie jest ważne że to 30maj Stąd te różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.01.2022 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Ale utrzymanie 23 stopni gdy na zewnątrz jest -15 potrzebuje zdecydowanie więcej energii niż gdy jest +15. A tutaj różnice są po 100kWh na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 14.01.2022 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Masz zużycie w roku 2020 porównywalne z 2021. U mnie na CO w 2021 był wzrost o dobre 30% w porównaniu z 2020. Miesiące od stycznia do kwietnia włącznie oraz grudzień były znacząco chłodniejsze w 2021 niż w 2020. Pisałem o tym wcześniej, to mnie wyśmiali, że herezję ogłaszam i jestem plaskoziemcem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 14.01.2022 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2022 Rzuciłem okiem na 2021 i porównałem z moimi wynikami. U mnie widzę istotne różnice między miesiącami zimnymi, a cieplejszymi, a u Ciebie te różnice są niewielkie. Przykładowo styczeń u mnie 760kWh, a u Ciebie 591 Ale już na przykład kwiecień: 250 vs 543 u Ciebie. No i maj: 125 vs 427. - u mnie większość na CWU. Zastanawiam się z czego wynika u Ciebie taka różnica w ciepłych miesiącach. Marzec mieliśmy podobny, a potem już coraz większe różnice. Sumarycznie u mnie za cały rok wyszło 3700, wliczając wszystko jak u Ciebie - plus grzanie do 15-17 stopni garażu. Robiłeś OZC? Jestem ciekaw jakie poszczególne składniki mają wpływ na obciążenie cieplne budynku. cóż mogę powiedzieć ten rok, 2021, jakoś dla mnie był zły - długo śnieg, zimno w zimie co do samych wyników nie jestem na tyle mądry żeby Ci powiedzieć. Co miesiąc spisuję podlicznik, i to cała moja robota wiosna (kwiecień i maj) jak dla mnie była zimna. Śnieg długo, wiatr, deszcz. Moj dom jest ocieplany przeze mnie, stoi sam na wygwizdowie, nie ma dużych drzew i jak wieje... to wychładza - temperatura niby 22 a żonie zimno. może to powód? a może nie, nie jestem fachowcem podlicznik rok temu sprawdzany, wskazuje prawidłowo. OZC robiłem 3 razy, pierwszy raz przed budową, potem dwa w trakcie wyboru źródła ciepła. Według OZC wybierano mi moc pompy i raz badanie kamerką po wybudowaniu - dosyć dużo mostków cieplnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts