Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko zależy od domu. Ja płacę 350zł za ogrzewanie, a inny w 100m2 domku kablami zapłaci te 4000zl. I gdzie te 26lat przewagi w nakładach..? :)

Doradzanie przy wyborze ogrzewania to robota dla samobójcy. Błędy wykonawcze i projektowe zamordują każde wyliczenia. W takim słabym domku jak ktoś utknie z kablami to nic tylko sie wieszać.

...

Doradzanie przy wyborze ogrzewania to robota dla samobójcy. Błędy .......... i projektowe zamordują każde wyliczenia. W takim słabym domku jak ktoś utknie z kablami to nic tylko sie wieszać.

Napisz cos wiecej o tych błedach projektowych, wyliczenia i jak i projekt sa oparte na obliczeniach ozc. czy da sie zrobic zły projekt na rzetelnych obliczeniach ozc?, pewnie sie da jak sie ktos bardzo postara, ale jak sie prawidłowo liczy ozc i to i prawidłowo policzy projekt. Co do opłacalnosci danego rozwiazania to zaden projektant czy audytor nie jest jasnowidzem i nikt nie przewidzi cen nosników energii w przyszłosci, nawet najdokladniejsze obliczenia ozc i projekt nie pomogą jesli prognozy cen w przyszłosci nie zgodzą sie z przyjetymi do obliczen. Co do błedów wykonawczych to mozna to przewidziec w stopniu duzo wiekszym niz ceny energii, wystarczy przypilnowac, dozorowac znalezc doradcę, oczywiscie wszystkich błedów wykonawczych nie da sie calkowicie wyeliminiwac ale da sie je bardzo ograniczyc.Obliczenia nie uwzgledniają niedokladnosci wykonawcze bo i jak, nie została opracowana norma na poziom błedów wykonawczych totez metodyka obliczen ozc jej nie obejmuje.

Buhahahahaha,,,,,, niezmiennie bawią mnie te YT-owskie mundrości.....dom 100m2 koszt ogrzewania nowego domu z OP gruntową pompą ciepła 1100 zł.....:jawdrop:

No i klasyka, cena kotła na paliwo stałe bez ceny komina i niezbędnego metrażu. ;)

Echh.......

Wszystko zależy od tego czy ten 1100 to za sezon czy za rok :D :D :D

Napisz cos wiecej o tych błedach projektowych, wyliczenia i jak i projekt sa oparte na obliczeniach ozc. czy da sie zrobic zły projekt na rzetelnych obliczeniach ozc?, pewnie sie da jak sie ktos bardzo postara, ale jak sie prawidłowo liczy ozc i to i prawidłowo policzy projekt. Co do opłacalnosci danego rozwiazania to zaden projektant czy audytor nie jest jasnowidzem i nikt nie przewidzi cen nosników energii w przyszłosci, nawet najdokladniejsze obliczenia ozc i projekt nie pomogą jesli prognozy cen w przyszłosci nie zgodzą sie z przyjetymi do obliczen. Co do błedów wykonawczych to mozna to przewidziec w stopniu duzo wiekszym niz ceny energii, wystarczy przypilnowac, dozorowac znalezc doradcę, oczywiscie wszystkich błedów wykonawczych nie da sie calkowicie wyeliminiwac ale da sie je bardzo ograniczyc.Obliczenia nie uwzgledniają niedokladnosci wykonawcze bo i jak, nie została opracowana norma na poziom błedów wykonawczych totez metodyka obliczen ozc jej nie obejmuje.

Jak tych wniosków słucham to tak :

-murarz postawił dom

-przyszło robic tynki i tynkarz mówi --Panie kto to stawiał? ściany krzywe

-następnie płytkarz ---- Panie ! kto tynkował ? trzeba duuuuużo kleju nakładać itd.

Jak tych wniosków słucham to tak :

-murarz postawił dom

-przyszło robic tynki i tynkarz mówi --Panie kto to stawiał? ściany krzywe

-następnie płytkarz ---- Panie ! kto tynkował ? trzeba duuuuużo kleju nakładać itd.

Zeby krzywo wytynkowac na prostych scianach trzeba sie troche natrudzic, zeby krzywo ułozyc płytki na prostych tynkach tak samo.

A nie jest tak ze kazdy nastepny w przypadku błedow musi je poprawic po poprzedniku?

Zeby krzywo wytynkowac na prostych scianach trzeba sie troche natrudzic, zeby krzywo ułozyc płytki na prostych tynkach tak samo.

A nie jest tak ze kazdy nastepny w przypadku błedow musi je poprawic po poprzedniku?

Pewnie że tak jak mówisz. Mi chodziło o to że TY zabezpieczasz się źle zrobioną izolacją przez poprzedników i dla tego audyt wychodzi inny.

Dobra podpora.

Powodzenia.

Pewnie że tak jak mówisz. Mi chodziło o to że TY zabezpieczasz się źle zrobioną izolacją przez poprzedników i dla tego audyt wychodzi inny.

Dobra podpora.

Powodzenia.

To Twoje zdanie, zeby nie powiedziec insynuacja, nie zabezpieczam sie bo nie ujmuję niedokladnosci wykonawczych w obliczeniach bo tego ując sie nie da.

Ciekawe jak sie zabezpieczyc przed złym wykonaniem w przypadku projektu, budynek nie istnieje (jeszcze nie istnieje). Jak sie zabezpieczyc w przypadku budynku bez izolacji. Pytania mozna mnozyc.

Edytowane przez asolt

to ja tylko przypomnę, że topik ten dotyczy zużycia pradu

nie boscha, nie pomiarów, nie obliczeń ozc :p

a co do zużycia prądu

w listopadzie minęło 7 lat działania mojej pompy

więc się podzielę wynikami z podlicznika. Podlicznik obejmuje grzanie CWU, CO, chłodzenie w lecie (domontowany moduł), wszelkie pompki i cyrkulacje...

dom 160m2, sama podłogówka, w domu w ziemie parter 23-24, góra 21-22

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A?e=qMAiJg

Rzuciłem okiem na 2021 i porównałem z moimi wynikami.

U mnie widzę istotne różnice między miesiącami zimnymi, a cieplejszymi, a u Ciebie te różnice są niewielkie.

Przykładowo

styczeń u mnie 760kWh, a u Ciebie 591

Ale już na przykład kwiecień: 250 vs 543 u Ciebie.

No i maj: 125 vs 427. - u mnie większość na CWU.

Zastanawiam się z czego wynika u Ciebie taka różnica w ciepłych miesiącach. Marzec mieliśmy podobny, a potem już coraz większe różnice. Sumarycznie u mnie za cały rok wyszło 3700, wliczając wszystko jak u Ciebie - plus grzanie do 15-17 stopni garażu.

Robiłeś OZC? Jestem ciekaw jakie poszczególne składniki mają wpływ na obciążenie cieplne budynku.

to ja tylko przypomnę, że topik ten dotyczy zużycia pradu

nie boscha, nie pomiarów, nie obliczeń ozc :p

a co do zużycia prądu

w listopadzie minęło 7 lat działania mojej pompy

więc się podzielę wynikami z podlicznika. Podlicznik obejmuje grzanie CWU, CO, chłodzenie w lecie (domontowany moduł), wszelkie pompki i cyrkulacje...

dom 160m2, sama podłogówka, w domu w ziemie parter 23-24, góra 21-22

https://1drv.ms/x/s!AiC8LfIRsRcyh-0iN7ElYRG4CesJ6A?e=qMAiJg

Masz zużycie w roku 2020 porównywalne z 2021. U mnie na CO w 2021 był wzrost o dobre 30% w porównaniu z 2020. Miesiące od stycznia do kwietnia włącznie oraz grudzień były znacząco chłodniejsze w 2021 niż w 2020.

U mnie widzę istotne różnice między miesiącami zimnymi, a cieplejszymi, a u Ciebie te różnice są niewielkie.

Przykładowo

Zastanawiam się z czego wynika u Ciebie taka różnica w ciepłych miesiącach. Marzec mieliśmy podobny, a potem już coraz większe różnice. Sumarycznie u mnie za cały rok wyszło 3700, wliczając wszystko jak u Ciebie - plus grzanie do 15-17 stopni garażu.

Robiłeś OZC? Jestem ciekaw jakie poszczególne składniki mają wpływ na obciążenie cieplne budynku.

Pisał przecież że w lecie chlodzenie.

Chłodzenie pasywne, które bierze tyle co nic - tak jak u mnie. W okresie letnim się zgadza. Największe różnice są w okresie wiosennym i jesiennym.

Jeden toleruje temp wewnątrz 21*C jak na zewnątrz jesienią jest +15*C

Inny musi mieć w domu min.22,8*C ( ja do takich należę ) i nie jest ważne że to 30maj Stąd te różnice.

Masz zużycie w roku 2020 porównywalne z 2021. U mnie na CO w 2021 był wzrost o dobre 30% w porównaniu z 2020. Miesiące od stycznia do kwietnia włącznie oraz grudzień były znacząco chłodniejsze w 2021 niż w 2020.

Pisałem o tym wcześniej, to mnie wyśmiali, że herezję ogłaszam i jestem plaskoziemcem :p

Przykładowo

cóż mogę powiedzieć

ten rok, 2021, jakoś dla mnie był zły - długo śnieg, zimno w zimie :p

co do samych wyników nie jestem na tyle mądry żeby Ci powiedzieć. Co miesiąc spisuję podlicznik, i to cała moja robota

wiosna (kwiecień i maj) jak dla mnie była zimna. Śnieg długo, wiatr, deszcz. Moj dom jest ocieplany przeze mnie, stoi sam na wygwizdowie, nie ma dużych drzew i jak wieje... to wychładza - temperatura niby 22 a żonie zimno. może to powód? a może nie, nie jestem fachowcem

podlicznik rok temu sprawdzany, wskazuje prawidłowo.

OZC robiłem 3 razy, pierwszy raz przed budową, potem dwa w trakcie wyboru źródła ciepła. Według OZC wybierano mi moc pompy

i raz badanie kamerką po wybudowaniu - dosyć dużo mostków cieplnych