Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

Masz zużycie w roku 2020 porównywalne z 2021. U mnie na CO w 2021 był wzrost o dobre 30% w porównaniu z 2020. Miesiące od stycznia do kwietnia włącznie oraz grudzień były znacząco chłodniejsze w 2021 niż w 2020.

nie wiem jakie u Ciebie były temperatury w zimie, u mnie było zimno ale znośnie. Najgorsze to 0-10 stopni, bo wtedy krzywa powoduje przegrzewanie domu, a mi się nie chce jej już korygować. U mnie lato było malutkie zużycie, bo akurat to lato dzieciaki spędziły u dziadków :) prawie całe :) a to oznacza dwie wanny mniej codziennie, dwa kompy wyłączone i telewizory :p no i chłodzenie mniej pracowało...

Chłodzenie pasywne, które bierze tyle co nic - tak jak u mnie. W okresie letnim się zgadza. Największe różnice są w okresie wiosennym i jesiennym.

szczerze? jak wygląda pasywne? dodatkowa pompka na układzie? bo ja takie coś właśnie mam...

Ale utrzymanie 23 stopni gdy na zewnątrz jest -15 potrzebuje zdecydowanie więcej energii niż gdy jest +15. A tutaj różnice są po 100kWh na miesiąc.

nie analizowałem tego pod tym kątem. Może kwestia domu, może miejsca a może ludzi i żużycia np. cwu

nie wiem

wiem tylko że w domu ciepło a rachunki niewysokie

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zrozum mnie źle - nie szukam dziury w całym :)

Jeśli chodzi o chłodzenie pasywne, to tak jak napisałeś dodatkowa pompka i wymiennik.

Zastanawiam się po prostu skąd takie różnice i czym aż tak różnią się nasze domy, że robi się taki rozjazd w różnych okresach. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to powierzchnia okien. Duże okna to duże straty, ale też duże zyski w okresach przejściowych. W moim OZC okna to ok 21% strat, ale jak zrobimy poprawkę na niższą wymianę powietrza wentylacyjnego (trochę przeszacowaną w OZC), to myślę, ze to i 30% strat. Ale w słoneczne mroźne dni zużycie energii jest o wiele niższe. A gdy przychodzi dłuższy dzień i więcej słońca, to zapotrzebowanie na ciepło spada. Na CWU myślę, że mamy podobnie patrząc na zużycie w miesiącach letnich.

Masz rolety zewnętrzne?

Edytowane przez Owczar

• 3 weeks później...

Styczeń - 492 kWh (CO + CWU), temp. w domu 22C.

Dopisek: Od początku sezonu zamykam się tylko i wyłącznie w taniej taryfie (w styczniu to zasługa braku dużych mrozów, w grudniu wysokiej - jak dla mnie - temp. DZ).

I cały rok liczony od 31.01.2021 do 31.01.2022 - 2945 kWh

Edytowane przez ProStaś

Styczeń 2022:

- CO 770 kWh (to mniej o 20% niz w grudniu 2021 i mniej o 15% niz w styczniu 2021)

- CWU 197 kWh

Temperatura w sypialniach od 21* do 23* (zależnie od preferencji domowników), przestrzenie wspólne w tym kuchnia i salon 23*-23,5*, łazienki 24*-25*. Podniesione średnio o w całym 2021 roku o 1-1,5*.

Edytowane przez magdaseb

Cześć

Listopad 2021 - 435 kWh CO+CWU

Grudzień 2021 - 749 kWh CO+CWU

Styczeń 2022 - 597 kWh CO+CWU

Mieszkamy od połowy pażdziernika. Temp w domu 22-22,8, dlatego taka wysoka gdyż mamy jeszcze 60% wilgotności.

Patrząc na Wasze wpisy mam wrażenie że mam za duże zużycie. Myślę docieplić sufit tylko nie wiem czym. Obecna wełna jest za "rzadka". Pomimo 30cm czuć chłód w narożnikach ścian i płycie GK. Nie jest też idealnie położona.

Cześć

Listopad 2021 - 435 kWh CO+CWU

Grudzień 2021 - 749 kWh CO+CWU

Styczeń 2022 - 597 kWh CO+CWU

Mieszkamy od połowy pażdziernika. Temp w domu 22-22,8, dlatego taka wysoka gdyż mamy jeszcze 60% wilgotności.

Patrząc na Wasze wpisy mam wrażenie że mam za duże zużycie. Myślę docieplić sufit tylko nie wiem czym. Obecna wełna jest za "rzadka". Pomimo 30cm czuć chłód w narożnikach ścian i płycie GK. Nie jest też idealnie położona.

Jeśli przy takiej temperaturze na zewnątrz i wewnątrz masz 60% wilgotności, tzn że wentylacja zupełnie nie działa. Okna 3 szybowe oczywiście bez nawiewników?