R90 20.11.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 A masz grzejniki czy podłogówkę? 100% podłogówki, wczoraj przy ujemnych temp. szło 29-30 stopni. Z tym, że ja grzeję w tanich taryfach i mam wahania temperatury od 20 do 22. I do tego grube wylewki więc jak się załączy pompa przy dłuższej przerwie to musi nadrobić stracone kWh i idzie pełną mocą przez co częściej robi defrosty i działa z mnieszym COP jakby sobie miała "pyrgać" w pracy ciągłej na modulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.11.2022 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Zrobiłem tak jak ty i zmniejszyłem prędkość na pompce obiegowej na pierwszy bieg i PC też zaczęła łaskawie dobijać ale to jest kużwa minus jeden a co póżniej . A za chwilę sprawdzę czy w ogóle dalsze grzejniki dostają ciepło gdy pompka tak wolno pompuje. A tu mam pewne dane zczytane ze sterownika i proszę o podsumowanie ale kol. bardziej obeznanych. Temp wym W-Wych 40 st / Temp wym W-Wlot 37 st / T2 F-Wlot 40 st / T2B F Pow 61 st / temp tłoczenia spręż 68 st. a na buforze jest 37 st. Zastanawia mnie różnica między temp gazu a wody aż 21 stopni i wygląda że między PC a buforem też tracę 3 st. Co sądzicie o tych danych.HEJ Po przeczytaniu tego postu polecam wezwać specjalistę, który przejrzy instalacje i znajdzie rozwiązanie. Pompa nie ma odbioru ciepła z pompy do bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 20.11.2022 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Owczar . Zakładał specjalista- mam nadzieję. Nie rozumiem ostatniego zdania cyt -pompa nie ma odbioru ciepła z pompy do bufora. Moja insta . jest naprawdę prosta jak drut . Za PC jest 200L bufor połączony równolegle a za buforem na zasilaniu pompka obiegowa załączana prostym sterownikiem z termostatem . Czujnik tego sterownika wpięty w górną czujkę bufora . Bufor i pompka obiegowa kompletnie niezależna od PC Pomiędzy PC a buforem zawór 3D do puszczania na CWU. Żadnych zwrotnych itp Finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.11.2022 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Po przeczytaniu tego postu polecam wezwać specjalistę, który przejrzy instalacje i znajdzie rozwiązanie. Pompa nie ma odbioru ciepła z pompy do bufora. A z ciekawości zapytam...jakie macie ciśnienie na naczyniu wzbiorczym? Ja mam w zależności od temperatury od 0,5 do 0,8 bara. A to woda ciepła...w instrukcji jest że nie mniej niż 1 bar. Instalator mówił że nie może byś więcej niż 1,2 bar...i sam nie wiem. Edytowane 20 Listopada 2022 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.11.2022 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Owczar . Zakładał specjalista- mam nadzieję. Nie rozumiem ostatniego zdania cyt -pompa nie ma odbioru ciepła z pompy do bufora. Moja insta . jest naprawdę prosta jak drut . Za PC jest 200L bufor połączony równolegle a za buforem na zasilaniu pompka obiegowa załączana prostym sterownikiem z termostatem . Czujnik tego sterownika wpięty w górną czujkę bufora . Bufor i pompka obiegowa kompletnie niezależna od PC Pomiędzy PC a buforem zawór 3D do puszczania na CWU. Żadnych zwrotnych itp Finito. Mam właśnie tak samo, tylko pompka chodzi non stop. Mógłbyś podesłać jak ogarnąć ten sterownik do pompki? Ja w buforze nie mam czujki, pompa w hydroboksie mieli i tak mierzy temperaturę. Edytowane 20 Listopada 2022 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 20.11.2022 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 A z ciekawości zapytam...jakie macie ciśnienie na naczyniu wzbiorczym? Ja mam w zależności od temperatury od 0,5 do 0,8 bara. A to woda ciepła...w instrukcji jest że nie mniej niż 1 bar. Instalator mówił że nie może byś więcej niż 1,2 bar...i sam nie wiem. Mnie się waha od 1,7 do 2 bar. Dobij ciśnienia bo masz trochę niskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 20.11.2022 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 https://allegro.pl/oferta/s-150-elektroniczny-sterownik-pompy-obiegowej-ibo-12709573423 Tu masz link do ogłoszenia na alegro . Mam podobny i zależało mi na wyświetlaczu bo on pokazuje aktualną temp na buforze .W sterowniku masz kabel do prądu z wtyczką , drugi zakończony trzema gołymi przewodami i do nich podłączasz pompkę obiegową za buforem, trzeci kabel zakończony czujnikiem temp wkładasz w gniazdo w najwyższym punkcie bufora , jeśli nie masz to obwiń końcówkę czujnika ciasno na rurze zasilania zaraz przy wyjściu z bufora , obwiń taśmą alu a potem całość dobrze zaizoluj by nie traciło ciepła . Oczywiście lepiej mieć odczyt ze środka bufora ale to ogarniesz sobie póżniej. Gdy to podłączysz to ustawiasz na ster. np 37 st i gdy czujnik złapie tą temp to włączy pompkę i będzie podawać na grzejniki aż spadnie poniżej to pompka stanie . Pozwoli to nie wychłodzić nadmiernie bufora gdy np PC przejdzie na grzanie CWU lub w defrost lub gdy z innego powodu niedobija. Teraz widzę że po tych kilku godzinach gdy zmiejszyłem prędkość pompki to dobija , może miałem za szybki odbiór ciepła z bufora. Ciśnienie na zbiorniku ciśnieniowym co mam 1.6 HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.11.2022 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Dzięki za porady, tak zrobię. Ja mam dwie pompy: od CO i podłogówki. Updated...W instrukcji zbiornika wzbiorczego napisali że ma być 1 bar...a w instrukcji PC powyżej....instalator nie więcej niż 1 bar...i bądź tu mądry. Chyba układ sterujący w PC jest do dupy...skoro PC "widzi" że nie może dobić do temp to powinien zwiększyć temp na wyjściu. Jak grzeje CWU to w ustawieniach serwisowych ustawiona jest temperatura o 10* wyższa od na wyjściu z PC od ustawionej dla CWU, a dla grzania nie ma. Wiadomo że była by za wysoka na wyjściu na podłogówkę czy grzejniki, ale to że nie może dobić to jakiś obłęd, a tak dobiła by bufor. Edytowane 20 Listopada 2022 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.11.2022 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Mnie się waha od 1,7 do 2 bar. Dobij ciśnienia bo masz trochę niskie. A jaki wpływ na pracę ma większe ciśnienie, czy coś się zmieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.11.2022 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Zrobiłem tak jak ty i zmniejszyłem prędkość na pompce obiegowej na pierwszy bieg i PC też zaczęła łaskawie dobijać ale to jest kużwa minus jeden a co póżniej . A za chwilę sprawdzę czy w ogóle dalsze grzejniki dostają ciepło gdy pompka tak wolno pompuje. A tu mam pewne dane zczytane ze sterownika i proszę o podsumowanie ale kol. bardziej obeznanych. Temp wym W-Wych 40 st / Temp wym W-Wlot 37 st / T2 F-Wlot 40 st / T2B F Pow 61 st / temp tłoczenia spręż 68 st. a na buforze jest 37 st. Zastanawia mnie różnica między temp gazu a wody aż 21 stopni i wygląda że między PC a buforem też tracę 3 st. Co sądzicie o tych danych.HEJ A ja mam tak...i nie dobija...ale mnie za to dobija ta pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 20.11.2022 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 https://allegro.pl/oferta/s-150-elektroniczny-sterownik-pompy-obiegowej-ibo-12709573423 Tu masz link do ogłoszenia na alegro . Mam podobny i zależało mi na wyświetlaczu bo on pokazuje aktualną temp na buforze .W sterowniku masz kabel do prądu z wtyczką , drugi zakończony trzema gołymi przewodami i do nich podłączasz pompkę obiegową za buforem, trzeci kabel zakończony czujnikiem temp wkładasz w gniazdo w najwyższym punkcie bufora , jeśli nie masz to obwiń końcówkę czujnika ciasno na rurze zasilania zaraz przy wyjściu z bufora , obwiń taśmą alu a potem całość dobrze zaizoluj by nie traciło ciepła . Oczywiście lepiej mieć odczyt ze środka bufora ale to ogarniesz sobie póżniej. Gdy to podłączysz to ustawiasz na ster. np 37 st i gdy czujnik złapie tą temp to włączy pompkę i będzie podawać na grzejniki aż spadnie poniżej to pompka stanie . Pozwoli to nie wychłodzić nadmiernie bufora gdy np PC przejdzie na grzanie CWU lub w defrost lub gdy z innego powodu niedobija. Teraz widzę że po tych kilku godzinach gdy zmiejszyłem prędkość pompki to dobija , może miałem za szybki odbiór ciepła z bufora. Ciśnienie na zbiorniku ciśnieniowym co mam 1.6 HEJ Znalazłem takie coś i obsługuje dwa urządzenia, w moim przypadku w sam raz dla CO i podłogówki. https://allegro.pl/oferta/przekaznik-wifi-czujnik-temperatury-termostat-tuya-11695653499 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.11.2022 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Ja po wczorajszym dniu jestem pełen obaw o zimę. Był paskudny dzień , minus trzy , duże opady śniegu cały dzień i wiatr . Defrost miałem szybki niecałe dwie minuty ale często co ok godziny do półtorej. Na wyjściu PC ustawione 40 i przez cały dzień nie dobiła , dochodziła do ok 37 i mieliła , za chwilę znowu defrost i tak w koło. W domu 19 do 20 stopni. zaczynam się zastanawiać czy nie mieli racji ci co przestrzegali a inni co mają to chwalą bo nie przyznają że lipa . Mam tylko nadzieję że to efekt pogody . Paskudny dzień - 3 stopnie ? U mnie przez 5 ostatnich dni temperatury dużo poniże 0 stopni , ostatnie 3 dni to okolo -10 stopni . Śniegu sporo , ale za to bajkowo wygląda , aż wczoraj zrobiłem sobie 6km spacer po lesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.11.2022 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Mi zeżarło 50kw +3kw na defrost. W LG defrosty robi się grzałką. Nie prawda. Grzałkę mam wyłączona fizycznie od 5 lat , więc u mnie nie robi grzałką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.11.2022 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Spróbuj obniżyć krzywą. Co prawda dom duży ale nowoczesny i energooszczędny więc zużycie trochę duże. Czym wcześniej grzałeś i jakie było zużycie? Jak duże ? Duży dom , duża powierzchnia grzewcza to i zużycie spore .. To chyba oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.11.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 100% podłogówki, wczoraj przy ujemnych temp. szło 29-30 stopni. Z tym, że ja grzeję w tanich taryfach i mam wahania temperatury od 20 do 22. I do tego grube wylewki więc jak się załączy pompa przy dłuższej przerwie to musi nadrobić stracone kWh i idzie pełną mocą przez co częściej robi defrosty i działa z mnieszym COP jakby sobie miała "pyrgać" w pracy ciągłej na modulacji. Bez sensu .. 2 stopnie to za duże wahania temperatur , widać że nie ma żadnej szansy na grzanie tylko w II taryfie ... Ciężko nazwać to "grzaniem" jak przez pół dnia dom nie nagrzany .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 21.11.2022 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Bez sensu .. 2 stopnie to za duże wahania temperatur , widać że nie ma żadnej szansy na grzanie tylko w II taryfie ... Ciężko nazwać to "grzaniem" jak przez pół dnia dom nie nagrzany .. Wiesz, nie każdy lubi saunę 25 stopni dla mnie 20 to taka temp minimalna. A generalnie taki układ mi pasuję bo te 20-20,5 robi się dopiero przed 22 czyli wtedy kiedy załącza się tania taryfa. Wolę zdecydowanie kłaść się do łóżka w takiej temperaturze niż przy 22-23. Na grzanie w 2 taryfie jest szansa, tylko wtedy musiałaby inaczej wyglądać krzywa grzewcza. Do ciągłej pracy potrzeba innej a do buforowania również innej. To jest mój pierwszy sezon grzewczy więc też uczę się nastaw i parametrów bo nie problem jest zadać pompie na sztywno 35 stopni i niech sobie tam jakoś pracuje Rozumiem, że grzałki wyłączyłeś na dipach? Mam bufor 160litrów i tak myślę, że chyba też wyłączę bo takie rozmrażanie jest praktycznie ze sprawnością 1 a jak samym zładem to gdzieś ze sprawnością minimum 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 21.11.2022 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 (...) W instrukcji zbiornika wzbiorczego napisali że ma być 1 bar...a w instrukcji PC powyżej....instalator nie więcej niż 1 bar...i bądź tu mądry. (...) Ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym powinno być niższe o ok. 0,3 bar od ciśnienia w układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrrrrrr 21.11.2022 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Zigobar mój instalator na niepracującej PC napełnił układ do 1.6 i odpowietrzył , tyle trzymam do teraz . Moja instalacja ma około cztery i pół metra pionu. Gdy PC pracuje to ona oraz temperatura powoduje że rośnie czasem do 1.8. Daniel ciśnienie powinno być powyżej jeden bar gdyż mogą być problemy z przepływem i łatwo zapowietrzyć a wtedy masz błąd i pompa stoi. Oczywiście opisuję układ o kilku metrowej wysokości , nie wiem jak jest z instalacją na jednym poziomie - dom parterowy i pompa obok. Daniel te parametry które wrzuciłeś wyglądają podobnie jak u mnie i myślę że są ok . Zaczynam podejrzewać za szybki odbiór ciepła z bufora bo jest za duży i PC nie nadąża a wtedy jeszcze miałem defrosty co godzinę . A u Ciebie podejrzewam bufor jest problemem, Ty powinieneś mieć łatwiej bo masz podłogówkę i na nią wystarczy dużo niższa temperatura która powinieneś ustawić a na grzejniki wyższą - w końcu masz dwie pompki. Chyba powinieneś mieć jakiś termostat który by dawał na podłogówkę niższą temp . Ja muszę mieć wyższy parametr całkowity bo mam tylko grzejniki . Osobiście uważam że jak masz podłogówke która jest zładem to twój bufor 500 L to idiotyzm .HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 21.11.2022 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Sprowokowaliście mnie do sprawdzenia ,bo coraz mniej to mnie zajmuje:cool: Od początku miesiąca poszło 132kWh. Mnie się wydaje, że każda PC powinna mieć osobny bezpiecznik dla grzałki i jak ktoś nie ma możliwości jej wyłączyć w menu, to pstryczkiem powinien...jeśli potrzebuje takiej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 21.11.2022 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 A ja mam układ otwarty bo wisi i kocioł i pompa ciepła na tym i jakoś dziwnie ale wszystko działa , może instalacja się jeszcze nie pokapowała że to układ otwarty i działa i oby się kiedyś nie dowiedziała o tym od kogoś :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts