Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEPŁA - zużycie prądu

Gość Gosc***

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytałem o grzanie całą elektryką domu..

każda chałupa jest najpierw grzana wszystkim co włączamy do prądu, a dopiero to co zabraknie uzupełnia CO...

te kilkanaście kwh zużywane dziennie na "światło" jest ogrzewaniem...

im bardziej ciepły dom tym większy jest udział tej energii:)

tak samo jest z ilością osób i czasie ich przebywania, gotowaniem obiadku np. na gazie, świeceniem słoneczka...

każda chałupa jest najpierw grzana wszystkim co włączamy do prądu, a dopiero to co zabraknie uzupełnia CO...

te kilkanaście kwh zużywane dziennie na "światło" jest ogrzewaniem...

im bardziej ciepły dom tym większy jest udział tej energii:)

tak samo jest z ilością osób i czasie ich przebywania, gotowaniem obiadku np. na gazie, świeceniem słoneczka...

Jasne. Tylko zauwaz, ze ilosc tej "odpadowej" energii cieplnej jest wielkoscia mniej wiecej stala. W lecie nam przeszkadza mocno, zima pomaga ogrzac dom. O ile w bardzo lagodnym listopadzie takie "odpady" ptrafia zapewnic 60-70% zapotrzebowania na cieplo, o tyle w np mroznym styczniu moga pokryc zaledwie 5%. Wtedy z tymi kablami w podlodze bedziesz nieco inaczej "spiewal". ;)

Jasne. Tylko zauwaz, ze ilosc tej "odpadowej" energii cieplnej jest wielkoscia mniej wiecej stala. W lecie nam przeszkadza mocno, zima pomaga ogrzac dom. O ile w bardzo lagodnym listopadzie takie "odpady" ptrafia zapewnic 60-70% zapotrzebowania na cieplo, o tyle w np mroznym styczniu moga pokryc zaledwie 5%. Wtedy z tymi kablami w podlodze bedziesz nieco inaczej "spiewal". ;)

mam takie ogrzewanie już od dłuższego czasu i jakoś nie bardzo widzę powód do tego "śpiewania"...

nie zaczynaj tematu PC kontra kable bo to "temat rzeka"...

przyjmij to do wiadomości tak jak jest...;)

mam takie ogrzewanie już od dłuższego czasu i jakoś nie bardzo widzę powód do tego "śpiewania"...

nie zaczynaj tematu PC kontra kable bo to "temat rzeka"...

przyjmij to do wiadomości tak jak jest...;)

OK. Nie zaczynam, bo widze, ze sa wyrazne "frakcje" na forum. Kazdy bedzie bronil swego do upadlego. ;-)

Pierwsze pomiary za mną , moja PCi jest gruntowa o mocy grzewczej 14kW , silnik sprężarki 3,7kW + obiegówki jakieś 350-400W , do grzania ponad 250m2 w tym jedno pomieszczenie 70m2 o wys. 4,5m i bardzo mocno "oszkolone".

Wyziębił mi się domek do 10 stopni , od tej temperatury grzeję do 20 (na sterowniku dałem duże podbicie) pompa chodzi tylko w taniej taryfie , przez 10 godzin grzania zużyła 30kWh (co dziennie zużywa tyle samo) . Dzisiaj zmniejszyłem podbicie temp. , sprawdzę jaki będzie pobór energii pompy tylko przy utrzymywaniu zadanej temperatury a nie jak dotychczas grzaniu na full. Temperatura DZ 7,5 stopnia delta 5 .

poważnie...

i wierzę ;)

ja za ten czas zapłaciłem za wszystko 870 zł grzejąc "czystym"....

pompa może mieć i wysoki COP, dom już niestety nie...

To są wartości nieporównywalne :)

1. Jednak kolega QQQ ma wiece do grzania.

2. Żeby porównać grzanie pc i elektryczne trzeba porównać ten sam budynek raz z elektryką a raz z pc, inne obliczenia są niesatysfakcjonujące.

3. Co wcale nie znaczy, że przy odpowiednim projekcie nie można grzać czystym prądem, sam tak miałem zamiar zrobić.

4. Odnośnie grzania tzw bytowego to jest to prawda ale jest tez dużo zmiennych, wielkość domu, ilość sprzętów, ilość domowników, tryb życia domowników. W praktyce nie do porównania :(

No to masz dokladnie takie samo zuycie pradu jak na mojej 12kW pompie. Tylko jaj mam dom swiezo po tynkach i posadzkach i grzeje go od 2*C :-)

Dziwne, ze sprezarka bierze az 1kW mocy mniej niz niminalna jej moc. Czy to zaleta wysokiego COP?

Tego to nie wiem , może mamy silniki 3kW w sprężarkach ? ;-) . Znajomy też ma pompę 12kW identyczną jak twoja i też stwierdził że mu łyka około 30kW na dobę. Moja 14-stka ciągnie tyle samo co wasze 12kW .

widać wyraźnie, że przy tej samej temperaturze zasilania DZ i grzaniu do 30C i 40C różnica w COP jest w okolicy 1 - a co za tym idzie pobór prądu jest inny

tutaj jest więcej wykresów dla PC Viessmana 6,8,10kw - widać wyraźnie jak się zmienia pobór prądu

Ale ja to rozumiem tak, ze z tej samej mocy sprezarki mamy wiecej ciepla pompowanego w instalacje. Dlaczego wraz z COP miala by "plywac" moc samego urzadzenia elektyrycznego jakim jest sprezarka. Czy ona pracuje mniej obciazona przy wysokim COP? Chyba silnik pradu powinien brac w miare stala wartosc?

kamieniarz - u nas w dzie 2T od 14:00 do 16:00

Tak, bo spręża wtedy do mniejszych ciśnień i dzięki temu mniej się musi napracować - stąd mniejsze zużycie prądu.

sprężarka zawsze pracuje tak samo podczas pracy pobiera ten sam prąd, jeśli ma zagrzać wodę do 35C pracuje krócej jeśli ma zagrzać wodę do 50C pracuje dłużej stąd różnica w zużyciu prądu.