jasiek71 10.12.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 ... czy ty poważnie ... czy nie wierzysz poważnie... i wierzę ja za ten czas zapłaciłem za wszystko 870 zł grzejąc "czystym".... pompa może mieć i wysoki COP, dom już niestety nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.12.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 za 2 miesiace od 13.10 - 03.12.11 - kwota 649zł ja za ten czas zapłaciłem za wszystko 870 zł kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 (edytowane) kWh? 2244 kwh nocna 342 kwh dzienna od 1,10 do 1,12, 2011 Edytowane 10 Grudnia 2011 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 10.12.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 poważnie... i wierzę ja za ten czas zapłaciłem za wszystko 870 zł grzejąc "czystym".... pompa może mieć i wysoki COP, dom już niestety nie... pytałem o grzanie całą elektryką domu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 pytałem o grzanie całą elektryką domu.. każda chałupa jest najpierw grzana wszystkim co włączamy do prądu, a dopiero to co zabraknie uzupełnia CO... te kilkanaście kwh zużywane dziennie na "światło" jest ogrzewaniem... im bardziej ciepły dom tym większy jest udział tej energii:) tak samo jest z ilością osób i czasie ich przebywania, gotowaniem obiadku np. na gazie, świeceniem słoneczka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.12.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 każda chałupa jest najpierw grzana wszystkim co włączamy do prądu, a dopiero to co zabraknie uzupełnia CO... te kilkanaście kwh zużywane dziennie na "światło" jest ogrzewaniem... im bardziej ciepły dom tym większy jest udział tej energii:) tak samo jest z ilością osób i czasie ich przebywania, gotowaniem obiadku np. na gazie, świeceniem słoneczka... Jasne. Tylko zauwaz, ze ilosc tej "odpadowej" energii cieplnej jest wielkoscia mniej wiecej stala. W lecie nam przeszkadza mocno, zima pomaga ogrzac dom. O ile w bardzo lagodnym listopadzie takie "odpady" ptrafia zapewnic 60-70% zapotrzebowania na cieplo, o tyle w np mroznym styczniu moga pokryc zaledwie 5%. Wtedy z tymi kablami w podlodze bedziesz nieco inaczej "spiewal". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.12.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Jasne. Tylko zauwaz, ze ilosc tej "odpadowej" energii cieplnej jest wielkoscia mniej wiecej stala. W lecie nam przeszkadza mocno, zima pomaga ogrzac dom. O ile w bardzo lagodnym listopadzie takie "odpady" ptrafia zapewnic 60-70% zapotrzebowania na cieplo, o tyle w np mroznym styczniu moga pokryc zaledwie 5%. Wtedy z tymi kablami w podlodze bedziesz nieco inaczej "spiewal". mam takie ogrzewanie już od dłuższego czasu i jakoś nie bardzo widzę powód do tego "śpiewania"... nie zaczynaj tematu PC kontra kable bo to "temat rzeka"... przyjmij to do wiadomości tak jak jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.12.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 mam takie ogrzewanie już od dłuższego czasu i jakoś nie bardzo widzę powód do tego "śpiewania"... nie zaczynaj tematu PC kontra kable bo to "temat rzeka"... przyjmij to do wiadomości tak jak jest... OK. Nie zaczynam, bo widze, ze sa wyrazne "frakcje" na forum. Kazdy bedzie bronil swego do upadlego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.12.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 NAjlepiej ustalić co jest naprawdę słuszne i zbawienne .Nawet jeśli nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 11.12.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 kWh? 1-droga - 281kWh 2-tania -1258kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 11.12.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 witam może kogoś powtórzę, ale nie zauważyłem. czy przy podawaniu kosztów użytkowania moglibyście pisać jaka to pompa: powietrzna czy gruntowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.12.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Pierwsze pomiary za mną , moja PCi jest gruntowa o mocy grzewczej 14kW , silnik sprężarki 3,7kW + obiegówki jakieś 350-400W , do grzania ponad 250m2 w tym jedno pomieszczenie 70m2 o wys. 4,5m i bardzo mocno "oszkolone". Wyziębił mi się domek do 10 stopni , od tej temperatury grzeję do 20 (na sterowniku dałem duże podbicie) pompa chodzi tylko w taniej taryfie , przez 10 godzin grzania zużyła 30kWh (co dziennie zużywa tyle samo) . Dzisiaj zmniejszyłem podbicie temp. , sprawdzę jaki będzie pobór energii pompy tylko przy utrzymywaniu zadanej temperatury a nie jak dotychczas grzaniu na full. Temperatura DZ 7,5 stopnia delta 5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.12.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 No to fajnie ci wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.12.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 No to masz dokladnie takie samo zuycie pradu jak na mojej 12kW pompie. Tylko jaj mam dom swiezo po tynkach i posadzkach i grzeje go od 2*C Dziwne, ze sprezarka bierze az 1kW mocy mniej niz niminalna jej moc. Czy to zaleta wysokiego COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.12.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 poważnie... i wierzę ja za ten czas zapłaciłem za wszystko 870 zł grzejąc "czystym".... pompa może mieć i wysoki COP, dom już niestety nie... To są wartości nieporównywalne 1. Jednak kolega QQQ ma wiece do grzania. 2. Żeby porównać grzanie pc i elektryczne trzeba porównać ten sam budynek raz z elektryką a raz z pc, inne obliczenia są niesatysfakcjonujące. 3. Co wcale nie znaczy, że przy odpowiednim projekcie nie można grzać czystym prądem, sam tak miałem zamiar zrobić. 4. Odnośnie grzania tzw bytowego to jest to prawda ale jest tez dużo zmiennych, wielkość domu, ilość sprzętów, ilość domowników, tryb życia domowników. W praktyce nie do porównania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.12.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 No to masz dokladnie takie samo zuycie pradu jak na mojej 12kW pompie. Tylko jaj mam dom swiezo po tynkach i posadzkach i grzeje go od 2*C Dziwne, ze sprezarka bierze az 1kW mocy mniej niz niminalna jej moc. Czy to zaleta wysokiego COP? Tego to nie wiem , może mamy silniki 3kW w sprężarkach ? . Znajomy też ma pompę 12kW identyczną jak twoja i też stwierdził że mu łyka około 30kW na dobę. Moja 14-stka ciągnie tyle samo co wasze 12kW . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.12.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Wychodzi mi COP ponad 5 teoretycznie . >Pyxis w jakich godzinach w dzień mamy 2T ? 13-15 czy 14-16 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.12.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 widać wyraźnie, że przy tej samej temperaturze zasilania DZ i grzaniu do 30C i 40C różnica w COP jest w okolicy 1 - a co za tym idzie pobór prądu jest inny tutaj jest więcej wykresów dla PC Viessmana 6,8,10kw - widać wyraźnie jak się zmienia pobór prądu Ale ja to rozumiem tak, ze z tej samej mocy sprezarki mamy wiecej ciepla pompowanego w instalacje. Dlaczego wraz z COP miala by "plywac" moc samego urzadzenia elektyrycznego jakim jest sprezarka. Czy ona pracuje mniej obciazona przy wysokim COP? Chyba silnik pradu powinien brac w miare stala wartosc? kamieniarz - u nas w dzie 2T od 14:00 do 16:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.12.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 ADlaczego wraz z COP miala by "plywac" moc samego urzadzenia elektyrycznego jakim jest sprezarka. Czy ona pracuje mniej obciazona przy wysokim COP? Tak, bo spręża wtedy do mniejszych ciśnień i dzięki temu mniej się musi napracować - stąd mniejsze zużycie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 12.12.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Tak, bo spręża wtedy do mniejszych ciśnień i dzięki temu mniej się musi napracować - stąd mniejsze zużycie prądu. sprężarka zawsze pracuje tak samo podczas pracy pobiera ten sam prąd, jeśli ma zagrzać wodę do 35C pracuje krócej jeśli ma zagrzać wodę do 50C pracuje dłużej stąd różnica w zużyciu prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts